Zobacz pełną wersję : [ Olympus ] Matryca mikro 4/3 a zdjęcia w formacie 3:2
Wciąż szukam nowego aparatu, który ma mieć szybki AF oraz być lekki i w miarę mały. Rozważam między Olympusem a Fuji. jestem zainteresowany Olympusem OM-D E-M10 Mark II. To co mi nie pasuje w tym aparacie to format matrycy mikro 4/3. Lubię zdjęcia w formacie 3:2. W powyższym aparacie można zmienić na stale format na 3:2. Taki też obraz będzie w wizjerze. Tylko czy taka zmiana nie pociągnie za sobą spadku jakości zdjęcia? Czy jest sens kupna takiego aparatu, jeżeli będzie robiło się zdjęcia w innym formacie niż matryca?
jurkarol
08-12-2019, 13:38
Cześć
Format (proporcje) kadru nie ma nic do rozmiaru matrycy. 4/3 " oznacza przekątna matrycy. Każdy prawie aparat ma możliwość robienia zdjęć w rożnych proporcjach niezależnie od wielkości matrycy i jej proporcji.
...
To pytanie serio?
Pytanie jest serio. Dotychczas fotografowałem starym Nikonem D50. Wiele z postępu w sprzęcie ominęło mnie. Jak czytam te wszystkie dane techniczne , czuję się jak dziecko we mgle.
Mnie się jednak widzi, że 4/3' ma inne proporcje niż większe matryce. Przy wycinaniu pionów to plus, przy reszcie zdjęć moim zdaniem dość neutralne o ile nie przeszkadza mniej mpix.
jurkarol
08-12-2019, 14:12
Niektóre aparaty domyślnie oferują format 3:2 a inne 4:3 (nie myl z 4/3, bo to oznaczenie wielości, idąc od 1/1,8".. 2/3... 1.... 4/3" potem aps-c, i ff) ale to można zmienić. Niewiele się traci zmieniając oryginalny format 2:3 (czy 3:2) na 4:3 (czy 3:4) na przykład. obcina kilka pikseli z boków lub góry /dołu. Równie dobrze można to zmienić już po wszystkim na kompie przez dowolne kadrowanie, czy nawet w aparacie.
Poszukaj obrazków w sieci, pt. Wielkość matrycy
W Olympusie nie zmieniasz proporcji na stałe jeśli fotografujesz w RAW: Pliki JPEG zostaną przycięte do wybranych proporcji. W przypadku plików RAW nie są one kadrowane, ale zapisywana jest informacja o wybranych proporcjach obrazu. Podczas wyświetlania zdjęć w formacie RAW wybrane proporcje obrazu są wskazywane przez ramkę (cytat z instrukcji).
Jakość obrazu raczej nie pogorszy się, ale możesz mieć mniej MP wskutek kadrowania matrycy.
Ale przecież matryca m4/3 ma taką nazwę bo "Nazwa odnosi się do wyrażonej w calach średnicy koła światła rzucanego przez obiektyw. Zdjęcia z aparatów formatu 4/3 mają standardowo proporcje boków również 4:3".
Jak ustawisz inne to tracisz na ogólnej rozdzielczości zdjęcia co przy tak małej i czułej na szum matrycy zawsze pogarsza, lepiej brać normalne aps-c jeśli masz na oku fuji.
tak możesz otrzymać zdjęcia w formacie 2/3 bezpośrednio z aparatu, (w przypadku panasonic gx7, podobna matryca) rozmiar zdjęcia to 4592x3064 czyli ok 14 mpix, lub robić w formacie 4/3 i docinać na kompie, efekt końcowy ten sam
Też bym szedł raczej w stronę Fuji, chociaż to droższy system od Olympusa.
Albo Sony aps-c, spory wybór aparatów i szkieł. Stałki Sigmy pod ten system są kuszące a ceny do przełknięcia (chyba).
cybulski
08-12-2019, 15:25
Jeśli ma być małe to zarówno Fuji, Sony i Canon obecnie w apsc ma bardzo dużo do zaoferowania. W zasadzie można dobrać pod każde wymagania.
- - - - kolejny post - - - - - -
Oprócz tego, że ma być niewielkie, natywne 3:2, powiedzmy apsc, to na czym Ci jeszcze zależy?
Szybki AF. Jasny obiektyw 28mm. Teraz głównie fotografuję taką ogniskową. Oczywiście dla odpowiednika pełnej klatki.
Szybki AF. Jasny obiektyw 28mm. Teraz głównie fotografuję taką ogniskową. Oczywiście dla odpowiednika pełnej klatki.
A może Ricoch GR lub Fuji X100?
cybulski
08-12-2019, 22:56
Fuji Xt10, xt20, xt30, do tego 18/2 (odpowiednik 28 na ff)
Albo ze szklem niewymiennym xf10 lub droższe x100t/s/f (tu 23/2 czyli odpowiednik 35 na ff)
Są też tańsze x-a7, oraz trochę wiekszy x-e3 plus 18/2 Wybór jest duży w Fuji.
Seria X-T jednocyfrowa to już większe body. Tylko X-T1 jest w miarę kompaktowa jeszcze ale większa niż seria xt20-30.
Rozważałem X100 ale jednak chciałbym mieć możliwość zmiany obiektywu. GR to dla mnie zagadka.
Myślę teraz nad x-t20 lub x-e3.
cybulski
08-12-2019, 23:13
X100 to pierwsza wersja z 2011. W tej serii najnowszy to x100f. Obok założyłem wątek o x100 ale mało popularny bo tu chyba nikt nie ma... https://forum.nikoniarze.pl/threads/293416-X100-seria-%28w%C4%85tek-zbiorowy%29
X100 to dość specyficzny aparat, tak jak GR, xf10, wcześniej x70 i jak Leica Q2 ale rozumiem że ostatni poza zainteresowaniem ;)
Leica Q2 nie jest poza zainteresowaniem tylko poza budżetem. Cena tego aparatu wymyka się racjonalności. Raz w życiu miałem w ręce i fotografowałem Leicą Q2. Wrażenia super. Nawet nie widziałem zdjęć , które robiłem. Ale gdyby było mnie stać, kupiłbym na 100%.
cybulski
08-12-2019, 23:55
Leica Q2 nie jest poza zainteresowaniem tylko poza budżetem. Cena tego aparatu wymyka się racjonalności. Raz w życiu miałem w ręce i fotografowałem Leicą Q2. Wrażenia super. Nawet nie widziałem zdjęć , które robiłem. Ale gdyby było mnie stać, kupiłbym na 100%.
To tak samo jest z np x100f, tylko trochę słabszy i ze 6 razy tańszy około ;)
Jak chcesz naprawdę szybki AF, to Panasonic od G7 w górę.
A jak chcesz naprawdę dobre szkło w tym zakresie, to PanaLeica 15/1.7.:-)
cybulski
09-12-2019, 00:04
No na pewno z Panasem może być bardziej kompaktowo niz w apsc.
Tylko że Panasonic to matryca mikro 4/3. Poważnie myślę nad Fuji X-t20 lub x-e3.
No, a jak jest w temacie?
Poza tym wydaje mi się, że AF i ogólna sprawność Panasonika vs Fuji, to jednak spora różnica.
nikoniarz
09-12-2019, 01:45
Szkoda, że niektórzy podając "odpowiedniki" obiektywów przeliczają jedynie ogniskową.
No i dobrze bo znów by była dyskusja na 5 stron nie na temat.
Tyle, że powielanie wszelkich uproszczeń, powoduje niezrozumienie tematu u początkujących. To tak jak z "częścią prawdy".
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) ma, jak najbardziej rację...
cybulski
09-12-2019, 08:58
Tylko że Panasonic to matryca mikro 4/3. Poważnie myślę nad Fuji X-t20 lub x-e3.
Tu stronka z ulotki ze szkłami do Fujików https://www.flickr.com/gp/zbigniewurban/Z2543J
Tak czasem łatwiej się zorientować w systemie. Te szare szkła na 2019 już są.
Szkoda, że niektórzy podając "odpowiedniki" obiektywów przeliczają jedynie ogniskową.
Jest takie szkło Viltrox 85/1.8, identyczne dla obu bagnet ów do Fuji apsc i do Sony FE. To może napisz tu rozprawkę co i jak na przykładzie tego szkła bo nie będziemy pamiętać jak to jest.
Jak co to mam fajny zestaw Olka M10 II do sprzedania. Info napisać pw.
GX9 plus Panasonic 15mm 1.7
Polecam taki zestaw. Lekki, mały, jakość optyczna bdb.
Dokupisz po jakimś czasie 42.5 lub 45mm, może naleśnik 12-32 i masz wszystko do fotografii "codziennej"
Przy 3:2 zostanie ok 18mpix więc wystarczająco
cybulski
11-12-2019, 13:11
To jak zwykle jest pytanie na ile potrzeba do codziennej foto coś więcej niż telefon i czy 4/3 jest dużo lepsze niż telefon i czy będziemy ten aparat nosić jak telefon.
Ja ponownie na końcówce roku zadaję sobie to pytanie, bo zadaję je zawsze gdy już zima za oknem i ciemno zaczyna być po 15tej.
Do codziennej myślę że warto mieć aparat, nawet z naleśnikiem, czy to 4/3 czy to APS-C. Wtedy łatwiej go zabrać ze sobą. Nie wiem jak inni ale ja lubię robić zwykłym aparatem.
nikoniarz
11-12-2019, 13:51
Oczywistym jest, że M4/3 da lepszy obraz od tel. Wszystko kwestia sytuacji w jakiej przyjdzie nam fotografować.
hostman22
12-12-2019, 00:48
akurat m4/3 nie zawsze jest tak dobre jak m4/3... :grin: i nie... dobrze napisałem :mrgreen:
akurat m4/3 nie zawsze jest tak dobre jak m4/3... :grin: i nie... dobrze napisałem :mrgreen:
Niezłą imprezę musiałeś mieć wczoraj. Ile flaszek poszło? :D
hostman22
12-12-2019, 23:35
Niezłą imprezę musiałeś mieć wczoraj. Ile flaszek poszło? :D
chodzi o to ze olek z gównianym pansem dale lepszy obrazek od lx100, chociaż to i to jest m4/3 :p
a lx100 i tak lubię :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
chodzi o to ze olek z gównianym pansem dale lepszy obrazek od lx100, chociaż to i to jest m4/3 :p
Impreza trwa! :)
cybulski
13-12-2019, 11:21
Pewnych wielkości już się nie przeskoczy i zawsze to już jest jakiś tam rozmiar i waga do noszenia.
Nie znam na tyle 4/3 aby coś porównać jednak rozmiary w załaczniu mówią czego mozna sie spodziewać
http://j.mp/2qRxiJe
i z lx 100
http://j.mp/36xIB8B
https://live.staticflickr.com/65535/49211873068_113b5e8a6a_h.jpg (https://flic.kr/p/2hYFHm9)
nikoniarz
13-12-2019, 11:32
Jak ktoś chce coś mniejszego to trzeba szukać jeszcze mniejszej matrycy niż m4/3. Czyli "jednocalówki" lub mniejszej...
hostman22
13-12-2019, 13:38
Impreza trwa! :)
Nie akurat już się skończyła. A jak ma się odrębne zdanie, to na forum wypadałoby by je wyrazić przez coś więcej niż ironię z głupim emotikonem.. .