Zobacz pełną wersję : glowica ...no wlasnie ktora ?
no wiec powtarzam zapytanie bo post Odiego jakby umarl.. w najblizszych dniach zamierzam kupic glowice, problem (spowodowany glownie postem Odiego o zestawie firmy goldphoto) jaki mnie dreczy to ktora glowica bedzie lepsza i czy jest sens przeplacac za MF skoro GoldPhoto YH420 to wierna kopia i na dodatek 3-krotnie tansza od MF 808rc4. zadzwonilem do firmy, ktora prowadzi sprzedaz podrobek MF i sprzedawca stwierdzil, ze duzo ludzi kupuje i sa zadowoleni (no a moze jednak to tylko taki marketingowy belkot ow pana ?). suma sumarum jestem w kropce teraz.
Moze Wy, drodzy forumowicze mozecie mnie jakos naklonic do jednego z nich (GoldPhoto YH420 albo MF 808RC4), cena nie jest tutaj glownym kryterium, jednak nie ukrywam, ze za roznice moglbym sobie kupic cos dodatkowego do mojego kompa :)
btw, pytanie do wszystkich zorientowanych, czy ww glowice + statyw MF144 (tutaj (http://www.darekfoto.pl/sprzet/manfrot.html) troszke info o tym modelu) bedzie wystarczajacy na taki zestaw: d70 + N70-200 vr ?? jesli macie jakies lepsze propozycje (odnosnie glowic, bo statyw juz mam i zmieniac nie zamierzam ) to z mila checia poznam przed dokonaniem zakupow...
pozdrawiam serdecznie
no wiec powtarzam zapytanie bo post Odiego jakby umarl.. w najblizszych dniach zamierzam kupic glowice, problem (spowodowany glownie postem Odiego o zestawie firmy goldphoto) jaki mnie dreczy to ktora glowica bedzie lepsza i czy jest sens przeplacac za MF skoro GoldPhoto YH420 to wierna kopia i na dodatek 3-krotnie tansza od MF 808rc4. zadzwonilem do firmy, ktora prowadzi sprzedaz podrobek MF i sprzedawca stwierdzil, ze duzo ludzi kupuje i sa zadowoleni (no a moze jednak to tylko taki marketingowy belkot ow pana ?). suma sumarum jestem w kropce teraz.
Moze Wy, drodzy forumowicze mozecie mnie jakos naklonic do jednego z nich (GoldPhoto YH420 albo MF 808RC4), cena nie jest tutaj glownym kryterium, jednak nie ukrywam, ze za roznice moglbym sobie kupic cos dodatkowego do mojego kompa :)
btw, pytanie do wszystkich zorientowanych, czy ww glowice + statyw MF144 (tutaj (http://www.darekfoto.pl/sprzet/manfrot.html) troszke info o tym modelu) bedzie wystarczajacy na taki zestaw: d70 + N70-200 vr ?? jesli macie jakies lepsze propozycje (odnosnie glowic, bo statyw juz mam i zmieniac nie zamierzam ) to z mila checia poznam przed dokonaniem zakupow...
pozdrawiam serdecznie
to zawsze będzie prawie jak MF. Ja kupiłem MF, jeśli stać cię na MF to kup MF za dwa tygodnie nie będziesz się zastanawiał jaka była różnica w cenie a statywu czy głowicy raczej nie kupuje się raz do roku ;)
carlos_76
28-06-2007, 08:54
z drugiej strony - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ? ;-)
Na tym forum jest już wiele osób zadowolonych z tańszej głowicy GoldPhoto. Ja bym ją właśnie kupił.
Te 170 zł to nie jest aż tak dużo kasy żebyś ich wydania żałował po roku czy dwóch i nie mógł kupić sobie już MF (jeśl oczywiście stwierdzisz, że GP to jednak nie to).
A zawsze od ciebie ktoś ją na forum kupi za kilka złotych i stratny będziesz jeszcze mniej ;-)
Tymczasem dokup sobie coś do kompa żeby zdjęcia obrabiało ci się lepiej i chwal się nam na forum ;-)
Ja niestety nie moge powiedziec ze jestem zadowolony z glowicy GP. Jakiś rok temu chciałem oszczędzić i kupiłem glowice kulową GP, niestety ostatnio zaczeła "przepuszczać" i w myśl zasady "oszczędny kupuje dwa razy" byłem zmuszony zakupić głowice MF... :)
carlos_76
28-06-2007, 11:43
No tak. Ale odnośnie głowicy, o której pisał locos skarg i narzekań nie widziałem ;-)
chyba że coś przeoczyłem...
No tak. Ale odnośnie głowicy, o której pisał locos skarg i narzekań nie widziałem ;-)
chyba że coś przeoczyłem...
aha, z tym to że ty akurat przeoczyłeś to nie znaczy że tego problemu nie ma. Podróbka to podróbka, zawsze będzie gorszej jakości i szybciej się rozleci :mrgreen:
Podróbka to podróbka, zawsze będzie gorszej jakości i szybciej się rozleci :mrgreen:
wiesz, cos nie bardzo mi sie chce w to wierzyc, przyklad: kupujac koszulke firmy z 3ma paskami i jej podrobke na dziendobry mozna stwierdzic, ze material niczym sie nie rozni - obydwie rozleca sie po ilustam praniach.... moze stan ten nie odnosi sie do rzeczy bardziej zaawansowanych typu glowica itp.. nie wiem nie znam sie, ale w ostatnich czasach to jest tak, ze czlowiek placi duza czesc ceny wylacznie za marke a nie za jakosc. no ale moge sie mylic w sumie ;)
a propos to czy ktos wie, gdzie w okolicach katowic (w promieniu do 20 km) moge znalezc sklep z glowicami manfrotto? (zakupy przez net nie bardzo mi pasuja bo nie jestem posiadaczem zadnej karty ani konta bankowego )
wiesz, cos nie bardzo mi sie chce w to wierzyc, przyklad: kupujac koszulke firmy z 3ma paskami i jej podrobke na dziendobry mozna stwierdzic, ze material niczym sie nie rozni - obydwie rozleca sie po ilustam praniach.... moze stan ten nie odnosi sie do rzeczy bardziej zaawansowanych typu glowica itp.. nie wiem nie znam sie, ale w ostatnich czasach to jest tak, ze czlowiek placi duza czesc ceny wylacznie za marke a nie za jakosc. no ale moge sie mylic w sumie ;)
a propos to czy ktos wie, gdzie w okolicach katowic (w promieniu do 20 km) moge znalezc sklep z glowicami manfrotto? (zakupy przez net nie bardzo mi pasuja bo nie jestem posiadaczem zadnej karty ani konta bankowego )
płacisz za to że materiał który jest użyty jest taki bo tak jest lepiej a nie taniej, płacisz za opracowanie sprzętu a nie tylko za jego podrobienie (skopiowanie jak kto woli).
Mnie nie stać na to żeby co roku kupować nowy statyw z głowicą bo stary się rozwali ... Ale jeśli ktoś tak lubi to dlaczego nie :mrgreen:
co prawda to prawda...
jako sprzedawca MF moge zapewnic ze wieeele osobkupuje MF po przygodach z GP
albo chociaz jakies akcesoria z MF bo z GP cos odpadlo, ulamalo sie gumka sie wziela i wyrobila...
aparat sprzedasz kilak razy a statyw, porzadny statyw jest na lata :)