PDA

Zobacz pełną wersję : "Wypasiona" przeglądarka

milo_ja
26-06-2007, 12:12
Czy istnieją na rynku przeglądarki plików graficznych, które po pierwsze potrafiłyby automatycznie obracać zdjęcie zgodnie z informacjami z EXIFa, a po drugie przy skalowaniu do rozmiaru ekranu potrafiłu zdjęcie wyostrzyć w locie?
Pierwsze kryterium spełnia IrfanView, ale z drugim jest kiepsko (albo ja o czymś nie wiem). Oczywiście zależy mi na tym, aby obie te funkcje były obsługiwane w locie i na raz. Rozwiązanie typu zaznacz wszystko, włącz automatyczne obracanie i automatyczne skalowanie z wyostrzaniem, a potem oglądaj to da się zrealizować w IrfanView, ale zależy mi na rozwiązaniu "w locie" coby śmieci na dysku nie generować.

milo_ja
26-06-2007, 12:12
Oczywiście najbardziej mi zależy na darmowym sofcie. :)

Jacek_Z
28-06-2007, 23:26
przeca w tym programie jest wyostrzanie. Nie jest to co prawda USM, ale jakoś działa.
Znajdziesz to w Opcje zaawansowane - zwiększ ostrość (wartości od 1 do 99)

milo_ja
29-06-2007, 08:52
Albo ja ślepy jestem albo co. Wiem, że jest wyostrzanie z poziomu menu (Obraz|Zwiększ ostrość). Ale mi chodzi o to, żeby było w trakcie przeglądania automatycznie i dotyczyło bierzącego widoku, a nie bazowego, bo wtedy to takie wystrzanie nic nie da, a w zasadzie tylko pogorszy. Jakoś nie mogę znaleźć pozycji w menu Opcje|Zaawansowane. O jakiej wersji Irfana mówisz? Ja mam 4.00

Jacek_Z
29-06-2007, 09:35
ja nawet 3.99
Plik/ Przetwarzanie wsadowe/ *zaznaczone użyj opcji zaawansowanych/opcje zaawansowane

milo_ja
29-06-2007, 10:00
No dorba. Tym sposobem to przeskaluje i wyostrze serię zdjęć. Ale mi chodzi o wyostrzanie "w locie". Standardowo jak się przegląda pliki na komputerze, to obraz jest skalowany do wielkości obrazu (ew. obracany zgodnie z EXIFem). Oczywiście powoduje to powstanie "mgiełki". Mi chodzi o to, aby po obróceniu, przeskalowaniu nastąpiło jeszcze wyostrzenie w wyświetlanej rozdzielczości. Da się to uzyskać w Irfanie (albo innym programie)?
Jak przeglądam zdjęcia to jakoś nie uśmiecha mi się za każdym razem robić batchowe wyostrzanie ani trzymać przeskalowanych i wyostrzonych kopi.

Erie
29-06-2007, 10:55
Milo, wiem że Ci się nie uśmiecha, ale spróbuj czegoś takiego - zdjęcia zachowuj w pełnej rozdzielczości np. w jakimś katalogu dla okręslonej pracy/ zlecenia/ sesji, a w tym katalogu utwórz sobie podkatalog preview, do którego wrzucisz wyjęte z NEFów JPG Basic i przeskalujesz do wielkości 1536 x 1024 - gwarantuję Ci, że docenisz ten sposób przy większej ilosci plików. Generowanie głupich miniaturek (w praktycznie dowolnym programie) dla plików JPG/ NEF o wielkości 6+ megapikseli trwa dość długo - to samo generowanie dla plików 1,5MP i wielkości ok. 250 kB jest wykonywane niemal w czasie rzeczywistym, a i na ekranie wygląda to lepiej (bo nie skalujesz 6/10 mega do wielkości ekranu np. 1280 x 960) - nie ma tej Twojej mgiełki.

milo_ja
29-06-2007, 11:08
No fajnie, ale mam tysiące albumowych zdjęć nieprzeskalowanych. Czasem najdzie mnie ochota powspominać i chciałbym móc na ekranie oglądać. No i teraz za każdą taką "sesją" czeka mnie przeskalowywanie, oglądanie i kasowanie przeskalowanych fotek (szczególnie dotyczy to przypadku, gdy fotki siedzą sobie grzecznie na CD/DVD). Delikatnie mówiąc jest to męczące, a ja leniwy człowiek jestem. ;) Wolę, żeby fotka się dłużej wczytywała, niż bawić się w ręczne skalowanie i wyostrzania. Skoro przeglądarki same skalują, to czemu nie mogą przy okazji wyostrzyć? Wiem, wiem. Zaraz będzie, że mogły by też podciągnąć kolory, poprawić kontrast itd. :) Mi tylko chodzi o dobry wygląd po pomniejszeniu. Może zbiorę się w sobie i napiszę do teamu Irfana request for feature. :)

MsbS
29-06-2007, 11:22
W zasadzie nie używam Irfana, tylko XnView, ale może da się w nim zdefiniować własne skróty klawiaturowe? Miałbyś pod jakimś guzikiem wyostrzenie - chyba przy przeglądaniu jedno pacnięcie więcej to nie tak źle?

Erie
29-06-2007, 11:23
Milo leniuszku :D, a spróbuj przeglądarki takie jak FastStone (darmowy do domu), ACDSee (juz płatny) oraz iView (ten to już zupełnie drogi, ale fajny)

Gawronnek
29-06-2007, 11:30
czytam ten wątek, ale nie za bardzo wiem o co chodzi, właśnie przeglądam zdjęcia IrfanViewem i nie widzę jakiś ubocznych efektów skalowania dużych zdjęć, a już na pewno nie takich które by dyskwalifikowały tą przeglądarkę, fakt wzrok już nie ten co za młodu ;),w opcjach mam zaznaczony Pełny ekran/Stosuj "Przedpróbkowanie"

milo_ja
29-06-2007, 12:23
czytam ten wątek, ale nie za bardzo wiem o co chodzi, właśnie przeglądam zdjęcia IrfanViewem i nie widzę jakiś ubocznych efektów skalowania dużych zdjęć, a już na pewno nie takich które by dyskwalifikowały tą przeglądarkę, fakt wzrok już nie ten co za młodu ;),w opcjach mam zaznaczony Pełny ekran/Stosuj "Przedpróbkowanie"

Też to mam zaznaczone, ale to nie jest to. Nie mówie, że Irfan jest zły. Jak dla mnie to zdjęcia na nim wyglądają tak, jak na ACDSee 5 (takowego posiadam, był za darmo w CHIPie :) ). Chodzi mi jedynie o to, że nie znalazłem w nim opcji wyostrzania przy przeglądaniu. Jak wiadomo skalowanie podowuje spadek ostrości ze względu na resampling i żeby ładnie to wyglądało trzeba wyostrzyć. Przeglądając na ekranie jest skalowanie automatyczne, ale wyostrzania już nie nad czym boleje.

milo_ja
29-06-2007, 12:24
W zasadzie nie używam Irfana, tylko XnView, ale może da się w nim zdefiniować własne skróty klawiaturowe? Miałbyś pod jakimś guzikiem wyostrzenie - chyba przy przeglądaniu jedno pacnięcie więcej to nie tak źle?

No fajnie, ale nie chodzi o wyostrzenie wogóle, tylko wyostrzenie tego, co widać (a dokładniej po przeskalowaniu). W Irfanie też jest Shift + S, ale nie działa to tak, jakbym oczekiwał.

milo_ja
29-06-2007, 12:25
Milo leniuszku :D, a spróbuj przeglądarki takie jak FastStone (darmowy do domu), ACDSee (juz płatny) oraz iView (ten to już zupełnie drogi, ale fajny)

Potestujemy, zobaczymy. :)

milo_ja
29-06-2007, 12:43
FastStone to zamiast wyostrzania po skalowaniu to ma ... wygładzanie. :D Wydaję mi się, że działo to podobnie jak w Irfanie przedpróbkowanie.