Zobacz pełną wersję : D7100 i Sigma 150-500 f/5.0-6.3 APO DG OS HSM
Szydlarz
28-11-2019, 19:39
Co sądzicie o takim połączeniu ? Ktoś z was fotografował już takim zestawem ? Czytałem też na zagranicznych forach, że szkło może mieć problemy techniczne przy połączeniu z korpusami wydanymi powyżej 2010 roku.
Posiadałem dwa obiektywy Pierwszy kupiłem na allegro niestety po podpięciu do D7500 nie działał mi autofokus dlatego musiałem go zwrócić ,na szczęście nie miałem kłopotu z zwrotem' choć gościu przesłał mi film z D7100 gdzie autofokus hulał.
Drugi kupiłem na miejscu w tym przypadku nie miałem kłopotów I taki może być problem techniczny Z tego co się pytałem w serwisie w Gdyni należało by wgrać nowy soft Jeśli chodzi o sam obiektyw to nie jest on demonem szybkości ,
a celność ma jak ruska katiusza. Ale bardzo dobrze go wspominam
andystar
30-11-2019, 23:30
Miałem dokładnie taki zestaw.
Wszystko działało bez problemu. Nie pamiętam tylko która wersja firmware była w D7100
Co sądzicie o takim połączeniu ? Ktoś z was fotografował już takim zestawem ? Czytałem też na zagranicznych forach, że szkło może mieć problemy techniczne przy połączeniu z korpusami wydanymi powyżej 2010 roku.
Nie wiem jakie są uwarunkowania takiego wyboru, jednak przed zakupem mocno bym się zastanowił. Ponieważ oprócz niespodzianek z kompatybilnością należy pamiętać, że jest to optycznie obiektyw innej generacji niż jego następcy z Tamrona i Sigmy 150-600, a ceny używek tych ostatnich nie są tak wiele większe. Jeżeli dojdą ewentualne koszty upgrade firmware czy jakieś inne niespodzianki to różnicy w kosztach może nie być, a obiektyw jest jednak znacznie słabszy od tych nowszych.
andystar
01-12-2019, 12:42
Dlatego napisałem, że miałem.
Obecnie do przyrody mam D7200 i Sigma C 150-600
Szydlarz
01-12-2019, 12:53
No nic w takim razie dozbieram do N200-500 :). Będę bardziej spokojny a i trochę dobrego się o nim naczytałem a światło 5,6 przyda się do focenia w lesie czy w podmokłych olsach :).
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Tu raczej byłbym ostrożny, bo N200-500 nie jest uszczelniony. Soczewka lubi zaparować od środka - ktoś tu na forum kiedyś narzekał. Samo szkło bardzo na tak, ale trzeba uważać w trudnych warunkach.
Szydlarz
01-12-2019, 14:05
A to ciekawostka.... Oglądałem na YT tyle filmów i nikt nawet o tym nie wspomniał. :/
Wind Mill
02-12-2019, 01:08
Do jutra włącznie Sigma C150-600 za 3500 zł, czarnopiątkowo. ;)
Możesz spokojny być...używam 200-500 już kilka lat, początkowo na 7100 właśnie, od ok. dwóch lat z D500. Głównie fotografuję przyrodę. Nigdy nie miałem problemu z nim....Islandia, Białowieża, Biebrza, Bieszczady czy ostoje Borów Tucholskich gdzie mieszkam...nigdy mnie nie zawiódł. Kiedyś był stosunkowo drogi, dzisiaj przy obecnych cenach darował bym sobie wszelkie Sigmy czy Tamrony.
Szydlarz
02-12-2019, 17:51
Zen super ! Właśnie dużo też spędzam czasu na terenach podmokłych i czasem buszuję/czatuję przy trzcinowiskach bo tam zawsze jest okazja coś "ustrzelić". Dobrze jest przeczytać opinię od osoby, która obcuje ze sprzętem tyle czasu :). To pod choinką wyląduje 200-500 :).
Dokładnie jak Zen użytkowałem N200-500 wcześniej z D7100, a od dwóch lat z D500 i zero problemów. W lesie wyższe iso i super stabilizacja daję radę .
Mam N200-500 z D7100, obiektyw ok, szybko lapie ostrosc. Sprzedaje to szklo, jak byl ktos zaintresowany to na olx jest wystawiony
nikoniarz
11-12-2019, 16:00
Wrzucałem w którymś wątku zdjęcie jaki to N200-500 jest "szczelny".
Szydlarz
11-12-2019, 18:24
nikoniarz podasz link ? :)
- - - - kolejny post - - - - - -
gaszel jedyny N200-500 na OLX :D. Widziałem ogłoszenie :).
nikoniarz
11-12-2019, 18:26
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) podasz link ? :)
- - - - kolejny post - - - - - -
@gaszel (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79205) jedyny N200-500 na OLX :D. Widziałem ogłoszenie :).
Jakby mi się chciało szukać to bym od razu wkleił ;)
Wrzucałem w którymś wątku zdjęcie jaki to N200-500 jest "szczelny".
Zaciekawiłeś mnie tym stwierdzeniem. Czy rura która zmienia jakieś 2x swoją objętość może być pyłoszczelna. Teoretycznie tak, poprzez zastosowanie jakichś wymyślnych filtrów powietrza, ale w praktyce o zastosowaniu takich w obiektywach nie słyszałem. Czy jest gdzieś coś na ten temat?
nikoniarz
11-12-2019, 19:15
Tak jak pisałem, jest gdzieś zdjęcie z zaciekiem wody pod przednią soczewką. Nie pamiętam w który wątek to wrzucałem. Także jak widać nie ma reguły, wiele zależy od warunków użytkowania. I to że komuś nic się nie dzieje nie znaczy, że u każdego tak będzie.
madebyzosiek
11-12-2019, 20:47
...
gaszel jedyny N200-500 na OLX :D. Widziałem ogłoszenie :).
Patrząc na cenę nowego, to trochę kolega nie chce sprzedać, tylko chce sprzedawać ;) Już nie wspominając o Tamronie 150-600 G2, który nowy jest o ponad 1000 zł tańszy w tej chwili, a jest uszczelniony ;)
Ps. A całkiem na marginesie - do wystawiana ogłoszeń jest giełda, a nie wątki techniczne. Dobrze, że bez linka tylko wspomina kolega o sprzedaży, ale warto pamiętać jaki dział do tego służy. Noa cena trochę za wysoka moim zdaniem...
Ceny bym się nie czepiał, bo może znajdzie się ktoś, dla kogo akurat ten obiektyw jest wart każdych pieniędzy. A jeśli nie, to powisi z pół roku i cena "sama" zjedzie.;-)
Specjalnie nie daleme linka bo to nie ten dzial, po drugie negocjowac zawsze można, po trzecie to bardzo dobry obiektyw i o nieszczelonsciach to bajki piszesz, trafil sie jeden na milion
nikoniarz
12-12-2019, 22:32
Ja to nawet myślę, że może i jeden na miliard ;) Ale się trafi :) Pewnie kwestia warunków używania. Coś co dla jednego może się wydawać "ciężkimi" to dla innego mogą być super fajne warunki :)
nikoniarz
13-12-2019, 13:10
Myślę, że warto treść oferty sprzedaży zestawić z wcześniejszymi wypowiedziami:
WITAM
Mam Nikona d7100 mogę okazyjnie kupić obiektyw N200-500
kwestia obiektywu kumpel ktory go sprzedaje biega z nim po lasach, zwieszku jest powycierany, szkla są czyste, ale w srodku jakiegos kurzu nie ma to niewiem. Cena to 3tys, dlatego zapytalem
Kolega jest mysliwym i leśniczym, także sprzęt używany jest inensywnie.
Zapewne okaże się, że to chodziło o zupełnie inny obiektyw, ale to już każdy sam sobie musi odpowiedzieć.
W gwoli scislosci kupilem obiektyw gdzie indziej z gwarancja, sprzedaje bo ogniskowa 200mm do moich potrzeb jest za duza. To wyszlo jak zaczolem go uzywac, na basen i na orlika jest nieprzydatny, bo stoje w narozniku boiska zeby zrobic fote akcji pod drugim koncem boiska. W teren i przyroda jest BARDZO OK.
nikoniarz
13-12-2019, 16:40
sprzedaje bo ogniskowa 200mm do moich potrzeb jest za duza. To wyszlo jak zaczolem go uzywac, na basen i na orlika jest nieprzydatny
Sugerowałem Ci to w marcu. Zresztą nie tylko ja.
Wiem, ale to i tak dla mnie dobra lekcja, jak takim zoomem z reki strzelic foty, i zeby wiekszosc byla ostra. Jak to mowia trening czyni mistrza.
nikoniarz
13-12-2019, 17:24
Czasem warto posłuchać tych którzy już to przerobili, i iść przetartymi wcześniej szlakami :) Ale fakt- własne doświadczenie jest najlepsze.
Ba, nawet czlowiek poznaje zaawasowane funkcje w lustrzance, bezcenne??
Hej,
To ja wrzucę mały kamyczek do dyskusji.
Zobacz na Sigmę C 100-400 f/5-6.3 VR HSM. Nie ma co prawda elementu do montażu na stojaku, ale waży tylko ok 1.100 g i jest pod filtr 67 mm. No i zbiera bardzo dobre opinie. Poczytaj np. na Optyczne.pl.
Schwefel
15-01-2020, 00:14
To, że waży 1,1kg w przypadku tele dla mnie jest wadą a nie zaletą, bo właśnie szkłami w okolicy 2kg najstabilniej operowało mi się.
Lekkim Nikkorem 70-200/4VR nigdy nie udało mi się zejść do takich czasów na 200mm jak Nikkorem 200-500/5.6VR.
Mając do wyboru Tamrona 150-600 G1/G2 albo Niikora 200-500 nigdy by nie poszedł w taki substytut tele jak ciemna Sigma C100-400. Dla mnie ten obiektyw to totalne mydło na rogach i średnio w środku, a mając na względzie, że to nawet nie F4 czy F4,5 tylko F5, które z resztą szybko zmienia się w F6.3 to jest po prostu słabo.