PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D850

nchichel
27-11-2019, 22:08
Witam serdecznie.
Ostatnio miałam okazję przetestować zestaw Nikon D850 + Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD. Sprzedaż produktowa na Allegro.
Robiłam zdjęcia produktów w różnej konfiguracji, niestety fotki o dziwo wyszły gorzej niż Canonem 6D. Robiłam na najniższych ISO i zdjęcia wyszły zaszumione.
Czytałam recenzje, że to super sprzęt, lepsza tonacja, ja niestety różnicy nie zauważyłam.
Czy może być to wina obiektywu? Zdjęcia też nie były zbyt ostre. Czy słabą jakość zdjęć mogło spowodować to, że miałam stabilizację obiektywu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

ksh
27-11-2019, 22:14
Zdecydowanie coś zepsułaś, bez raw i exif wiele nikt ci nic nie napisze.
Generalnie do produktów na allegro to można spokojnie D80 z pięćdziesiątką używać.

Ligo
27-11-2019, 22:16
Tak na "sucho", to ciężko coś powiedzieć.
Daj tu przykładową fotę, albo dwie z exifem. Coś z 6D też może być, dla porównania.

madebyzosiek
27-11-2019, 22:58
Zdecydowanie coś Ci nie wyszło. Obrazek z duetu D850 i Tamrona 85 1.8 VC jest rewelacyjny :)

Mikis525
27-11-2019, 22:58
Moja puszka mega szumiała, ISO800/1600 dla mnie było już średnio akceptowalne. Kwestia mpix ;)

Ligo
27-11-2019, 23:02
No sorry, ale jak słyszę o szumach, to mnie na szumy wzbiera...:roll:
;-)

madebyzosiek
27-11-2019, 23:17
Moja puszka mega szumiała, ISO800/1600 dla mnie było już średnio akceptowalne. Kwestia mpix ;)800/1600 to szumi w D200, a nie w D850... Kwestia prawidłowego naświetlania i obróbki, no chyba że to szumofobia ;)

Tomekk
27-11-2019, 23:32
Witam serdecznie.
Ostatnio miałam okazję przetestować zestaw Nikon D850 + Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD. Sprzedaż produktowa na Allegro.
Robiłam zdjęcia produktów w różnej konfiguracji, niestety fotki o dziwo wyszły gorzej niż Canonem 6D. Robiłam na najniższych ISO i zdjęcia wyszły zaszumione.
Czytałam recenzje, że to super sprzęt, lepsza tonacja, ja niestety różnicy nie zauważyłam.
Czy może być to wina obiektywu? Zdjęcia też nie były zbyt ostre. Czy słabą jakość zdjęć mogło spowodować to, że miałam stabilizację obiektywu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jeżeli sprzęt jest sprawny, a Ty zrobiłeś poprawnie zdjęcia, to nie ma takiej możliwości by obrazek był słaby lub niewystarczająco dobry nawet dla wyjątkowo szczegółowej osoby...

nchichel
28-11-2019, 00:40
Zdecydowanie coś zepsułaś, bez raw i exif wiele nikt ci nic nie napisze.
Generalnie do produktów na allegro to można spokojnie D80 z pięćdziesiątką używać.

Na pewno nie D80. Reprodukcja musi być jak najbardziej szczegółowa. Problem z Allegro jest taki, że kompresuje pliki i nawet ostre zdjęcia rozmazuje.
Robię zdjęcie całego obrazu po czym chcę wybrać fragmenty. Potrzebuję jak największej rozdzielczości by po wykadrowaniu obrazek nie był za mały.
Tutaj wykadrowałam fragment obrazu wyszło 1968x1048. Widać, że zdjęcie po wykadrowaniu słabej jakości.
Nie wiem jak się zamieszcze informacje EXIF dlatego tutaj zamieszczam:

1/250 s
f/5,6
ISO 64

Oczywiście robiłam z lampami :)

Drugie zdjęcie dużo lepsze bez żadnych szumów, ziaren czy jak to nazwać :)

Canon 6D 100mm

1/125
f/7,1
ISO 125

Chciałam polepszyć jakość moich zdjęć, pożyczyłam D850 jednak nie zauważyłam różnicy w jakości zdjęć. Podejrzewam, że coś źle zrobiłam, dlatego napisałam.

Ligo
28-11-2019, 01:05
Na drugim zdjęciu exif pokazuje nie Canon 6D, tylko 70D, chociaż parametry w porządku.
Na pierwszym exifa brak.
Jeśli są to reprodukcje, to daj fotę z kawałkiem ramy i tła, ściany, czy tam czegokolwiek, żeby można było lepiej ocenić naświetlenie.

nchichel
28-11-2019, 02:23
Na drugim zdjęciu exif pokazuje nie Canon 6D, tylko 70D, chociaż parametry w porządku.
Na pierwszym exifa brak.
Jeśli są to reprodukcje, to daj fotę z kawałkiem ramy i tła, ściany, czy tam czegokolwiek, żeby można było lepiej ocenić naświetlenie.

Rzeczywiście niektóre robiłam 70D.

Wrzucam oryginalny jpg bez kadrowania. Po wykadrowaniu np na żaglówkę obraz robi się "nieprzyjemny". Właśnie po to potrzebuję dobry aparat i dużo pikseli.

Ligo
28-11-2019, 02:40
Dzięki, ale dalej coś nie halo z tymi obrazkami.
Widzę miniaturę i to bez exifu, chociaż naświetlenie tak z grubsza wygląda na prawidłowe.
Spróbuj wrzucić jeszcze raz.

poste
28-11-2019, 03:12
Nie prościej zrobić zdjęcie fragmentu, który chcesz pokazać ?

bomkallo
28-11-2019, 03:59
Chyba raczej chodzi o wykadrowanie fragmentu z calego zdjecia :) Na wyjsciu dostaje 1-2mpix zaleznie jak duzy jest ten kadr, chociaz w przypadku wczesniejszych zdjec z kominem obstawiam 1/20 szerokosci, co przy d850 da jakies 400px w poziomie :P

nchichel
28-11-2019, 04:44
Nie prościej zrobić zdjęcie fragmentu, który chcesz pokazać ?

Nie, ponieważ żeby zrobić zdjęcie fragmentu, zmienia się kolor, kontrast, całe światło.

Ligo
28-11-2019, 05:11
Zmienia się, ale najpierw musimy ustalić, co jest co.
Więc pierwsza rzecz - exif. Bo dalej nie wiadomo, jakim aparatem, w sensie z jaką matrycą robione, jakim obiektywem, jakim światłem i przy jakich parametrach. Bez tego ani rusz.
I żeby zmyłki nie było, jak poprzednio przy 6D vs 70D, bo to jednak delikatna różnica jest, a nawet całkiem spora.
Gdy to już będzie wiadome, powiesz jaki efekt chcesz uzyskać i potem życie stanie się prostsze.
Dzięki kolegom forumowym, oczywiście.;-)

poste
28-11-2019, 05:24
Przepraszam, ale robisz jpga, z którego potem wycinasz kilka procent? Moim zdaniem to droga donikąd.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli ustawisz stale parametry ekspozycji i powtarzalne światło to nic się nie zmieni po przesunięciu aparatu o kilkadziesiąt cm.

nchichel
28-11-2019, 05:52
Przepraszam, ale robisz jpga, z którego potem wycinasz kilka procent? Moim zdaniem to droga donikąd.

Jeśli ustawisz stale parametry ekspozycji i powtarzalne światło to nic się nie zmieni po przesunięciu aparatu o kilkadziesiąt cm.

Właśnie o dziwo zmienia się sporo. Nawet próbowałam na statywie z obiektywem 70-200 i też zmienia się wszystko.
Generalnie przesuwanie aparatu nie zdało egzaminu, skupiam się na zrobieniu jednego dobrego zdjęcia i potem wycinanie fragmentów.
Dlatego myślałam nad 850D, jednak zmartwiła mnie gorsza jakość obrazu niż 6D. Być może za niskie ISO, czytałam na forum, że niskie ISO w 850D (poniżej 100 ) to jakieś sztuczne podbijanie i może to jest przyczyna tej słabszej jakości.
Zależy mi by zdjęcie było znakomitej jakości, w reprodukcji poza kolorami bardzo ważna jest ostrość i szczegółowość.
Nie wiem może to kwestia obróbki, w każdym razie zdjęcia mogą i powinny być dużo lepsze :)

A co do tego zdjęcia co wrzuciłam, mam takie dane:
NIKON D850
TAMRON SP 85mm F1,8 Di VC USD F016N
1/125s. f/6,3 ISO 64 Ręczny, przeplatany pomiar
Rozmiar: 8256 x 5504

Załączam jeszcze RAWA.

Ligo
28-11-2019, 06:41
No dobrze, już mniej więcej wiem, gdzie jest problem.
Czy możesz napisać dokładniej, co oznacza: "...skupiam się na zrobieniu jednego dobrego zdjęcia i potem wycinanie fragmentów." Jakie te fragmenty wycinasz? Jakiś klucz - rozmiar, albo coś innego?
Bo to tak nie działa, że dysponując nawet wysokorozdzielczą matrycą, możesz sobie wycinać do woli.

madebyzosiek
28-11-2019, 07:15
ISO 64 w D850 nie jest programowo obniżane. Robisz zdjęcia przez wizjer, czy LV? Może Ci ten Tamron nie trafia po prostu?

DaroD300S
28-11-2019, 07:28

Tak jak kolega napisał to droga donikąd. Takie porady hasłowe: ColorChecker, profil aparatu, monitor, kalibracja, żadnego wycinania. Widziałem dokumentację fotograficzną z jakieś galerii obrazów. Na każdej fotografii dzieła sztuki obok stał ColorChecker.

gremed
28-11-2019, 09:57
A ja się zastanawiam czy nie próbujemy strzelać do wróbla z armaty (?) Bo skoro Allegro (i zapewne inne portale również) kompresując zdjęcia niszczy ich jakość, skoro i tak każdy ogląda to pózniej na innym, najczęściej amatorskim monitorze (a niejednokrotnie smartfonie) to o co tutaj jest walka?
No i nadal kwestią otwartą pozostaje pytanie dlaczego nie można zrobić zdjęcia konkretnego fragmentu tylko trzeba ciąć?

nchichel
28-11-2019, 13:31
ISO 64 w D850 nie jest programowo obniżane. Robisz zdjęcia przez wizjer, czy LV? Może Ci ten Tamron nie trafia po prostu?
Przez wizjer. Tak jak koledzy napisali, widocznie jest to kopanie się z koniem. Dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to, że te 45 MP w D850 jest mi niepotrzebne.

mmluty
28-11-2019, 13:57
Było na naszym forum kilka wątków o fotografowaniu obrazów. Warto je odszukać i przeczytać bo porad udzielali znawcy tematu.
Jedno jest pewne, że w tej tematyce kluczem do sukcesu jest własciwe oświetlenie obrazu a dopiero później pozostałe rzeczy. Jeżeli koleżanka ma problemy z prawidłowym fotografowaniem fragmentów obrazu to przypuszczam, że przyczyną jest oświetlenie ktore jest z blisko obrazu, a powinno być raczej rozproszone światło z daleka. Obawiam się, że body i piksele to nie jest sedno problemu, tylko technika oświetlenia i obróbka RAW z pełną kontrolą barwy.

PS nawet do głowy by mi nie przyszło, że przyczyną może być jeszcze niewłaściwe ustawienie ostrości, ale tak to bywa - proste rzeczy duży problem.

poste
28-11-2019, 14:05
Niestety nie mam dostępu do monitora ale tak sobie myślę, że spadek jakości może być w tym wypadku kwestią efektu mory. Jeśli robisz w identycznych warunkach jak Canonem. Nieważne, podchodzisz od złej strony do tych zdjęć. Poczytaj choćby na forum, były takie tematy. Podstawa to oświetlenie i ustawienie właściwych parametrów ekspozycji (lekko można skorygować przy wywolaniu RAW). Puszka mniej istotna, jeśli zdjęcia idą do netu. Ważniejsza jest właściwa kompresja, żeby nie zostawiać tego algorytmowi np. Allegro.

jamnik
28-11-2019, 18:56
Obrobiłem tego Twojego NEF-a i wynik jest nie najgorszy. A dlaczego nie jest super? Myślę, że powodem jest znaczna podekspozycja. Zwróć uwagę na histogram: w światłach zaczyna on się przynajmniej o 1/3 "za późno". To jest motyw o tzw. przeciętnej tonalności, więc histogram na dzień dobry powinien być "klasyczny", czyli w postaci dzwonu. A tak nie jest. Ale raw zniesie wiele, więc obróbką możesz niemało nadrobić. Jeśli chodzi o ostrość, trzeba znacznie też podciągnąć suwak tekstury - wówczas wszystkie szczegóły "zajaśnieją". One są w obrazie, tylko trzeba je podciągnąć. Po to właśnie jest obróbka. No i próbnik kolorów, choćby najprostsza tablica barwna - to ABSOLUTNA konieczność przy fotografowaniu dzieł sztuki. Zaręczam Ci, że nawet zdjęcia zwykłym kompaktem wyjdą pięknie, jeśli ustawisz właściwy balans bieli na szara kartę, a potem będziesz stosował najprostszą choćby tablicę barwną dla weryfikacji kolorów obrazu. A aparatu Ci zazdroszczę, sam bym chciał mieć taki... ;)
Jeśli chodzi o oświetlenie, to symetrycznie rozstawione światło rozproszone nie jest dobrym pomysłem. Zabijasz w ten sposób fakturę obrazu olejnego, znikają ślady pędzla, na przykład...
Ja mam na koncie wiele zdjęć do katalogów muzealnych i wystawowych i stosuję prosty patent. Światło halogenowe 3200 K (ale nie "budowlane", tylko fotograficzne), duża parasolka srebrna z lewej (podbija pięknie fakturę), jeszcze większa parasolka biała transparentna z prawej (dla wypełnienia). Malarze, których dzieła reprodukowałem, nie mieli nigdy zastrzeżeń. No i potem, oczywiście, mozolna obróbka. Ale to odrębny temat.

Myszowor
28-11-2019, 20:22
Chyba najbardziej brakuje tu tekstury obrazu, do tego obróbka w rawach i 6D da radę spokojnie.

TOP67
28-11-2019, 21:04

NIe, bo obraz odbija światło. Zmieniając położenie aparatu, zmienia się kąt odbicia

przeplatany pomiar

I dlatego masz światła ustawione na białą ścianę za obrazem. Potem w obróbce trzeba podnieść ekspozycję, co jest równoznaczne z podniesieniem ISO.

Jacek_Z
07-12-2019, 11:50
1. No nie. Jesli 45 Mpx daje po max kadrowaniu ze złym efektem to chcesz przejść na 24 Mpx i mieć lepiej???!!! Matryca D850 jest jedną z najlepszych na świecie.
2. Fotografowanie fragmentu nie zmienia koloru i kontrastu!
3. ISO 64 w D850 jest natywne, obniżone i sztuczne jest dopiero ISO 32.
4. Przesunięcie aparatu zmienia kąty widzenia, więc faktycznie może wpłynąć na efekt końcowy. Obrót na normalnej głowicy, przy dłuższym obiektywie zmieni tak mikroskopijnie, że chyba niezauważalnie.
5. Rozwiązanie jest proste. Głowica panoramiczna, ustawiasz punkt nodalny. Robisz cały kadr, a potem zoomujesz na wybrany wycinek i dostajesz fragmencik z całymi 45 Mpx.
6. Nikon ma (miał) fantastyczne szkło - Nikkor micro 70-180, tylko byś musiała mieć jednak spore pomieszczenie do robienia dużych obrazów na 70 mm. Obiektyw ma stopkę statywową, obstawiam, że wtedy głowica nodalna nie będzie potrzebna.

TOP67
07-12-2019, 13:43
Tak naprawdę, to potrzebny by był obiektyw Shift. Wtedy można robić fragmenty bez zmiany jakiegokolwiek kąta.

Jacek_Z
07-12-2019, 14:22
Nie bardzo. Da jej to tylko nieco większy obraz, ale przy tak drastycznym kadrowaniu shift to za mało.

Adagor
04-05-2020, 18:34
Witam,nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu,jak można wyjąć klapke pokrywy baterii ? chce zakupić gripa do tej puchy,a podobno przed montażem trzeba ją zdjąć.

Frodo
04-05-2020, 19:08
Nie trzeba.

Kojocisko
04-05-2020, 19:08
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/360/MB-D18.html

Instrukcja na to nie wskazuje

https://www.youtube.com/watch?v=hKfc9QaJX2A

TOP67
04-05-2020, 19:14
Klapkę zdejmuje się np. w D90 czy Zetkach i innych body bez styków pod spodem.

Adagor
04-05-2020, 21:29
Dzięki serdeczne,czyli na Cyfrowe.pl wprowadzają w błąd ;)

OjTam
04-05-2020, 21:33
Dzięki serdeczne,czyli na Cyfrowe.pl wprowadzają w błąd ;)

Z ciekawości, zarzuć linkiem.

Kojocisko
04-05-2020, 21:51
A nie chodzi o zalinkowany opis na stronie nikon.pl dotyczący "opcjonalnej pokrywy komory akumulatora BL-5"?
Nie zrozumiałeś, a nie ktoś wprowadził cię w błąd. Należy czytać uważnie, kiedy ta pokrywa jest potrzebna (EN-EL18B).

Adagor
05-05-2020, 05:25
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/grip-newell-mb-d18-do-nikon-d850.html

Chodzi o opis w punkcie "Szybki i prosty montaż",napisane "Aby zamontować grip należy w pierwszej kolejności zdemontować klapkę baterii na dolnej ściance aparatu."
Tak to zrozumiałem.

madebyzosiek
05-05-2020, 07:58
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/grip-newell-mb-d18-do-nikon-d850.html

Chodzi o opis w punkcie "Szybki i prosty montaż",napisane "Aby zamontować grip należy w pierwszej kolejności zdemontować klapkę baterii na dolnej ściance aparatu."
Tak to zrozumiałem.Chyba się nie spodziewasz, że grip firmy trzeciej będzie miał 100% precyzyjny opis ;) Pewnie jest taki sam do wszystkich gripów :)
Klapki się nie demontuje, zaślepka styków tylko jest do zdjęcia. Klapkę to się na przykład w Zetkach zdejmuje.

markB
05-05-2020, 14:30
Tam nie ma żadnej klapki baterii. Demontujesz tylko tą białą osłonkę po prawej stronie na zdjęciu, która chroni styki. Identycznie wygląda to w oryginalnym gripie Nikona.

hoopoe61
08-05-2020, 14:16
Przy fotografowaniu ze statywu trzeba wyłączyć stabilizację w obiektywie, nie mówiąc już o zastosowaniu pilota lub wężyka spustowego, także klapnięcie lustra może mieć wpływ na ostrość.