PDA

Zobacz pełną wersję : Palermo

bejcman
26-11-2019, 23:47
Za namową małżonki wybraliśmy się do Palermo.
Pomiędzy fotami rodzinnymi udało się sfotografować trochę samego klimatu miasta.
Wrzucam pierwszy na pożarcie.

W użyciu D7200 + S17-50/2.8

1.

34035

Pozdro!

--Arkadia--
27-11-2019, 16:40
pięknie tam :), a tak serio to nie było czegoś ciekawszego do pokazania ? :)

ksh
27-11-2019, 17:34
Ja też czekam na więcej bo nie wiem o co chodzi :)

bejcman
27-11-2019, 22:36
Zależy co kogo interesuje;)
Dla mnie ciekawsze było Palermo, którego nie pokazują w przewodnikach.
Tu coś bardziej widokówkowego.

2.

34103

Pozdro!

poste
27-11-2019, 23:08
Wrzucaj to, co wydaje Ci sie fajne. Nie to, co ma się innym podobać . Ja np. lubię takie podwórka, zaułki czy podniszczone sklepiki.

bejcman
27-11-2019, 23:12
poste, mówisz masz;)
Uwielbiam włóczyć się po takich miejscach. Pod tym względem Palermo było bogate w doznania.

3.
34105

jjj
27-11-2019, 23:20
Ja też wolę tą realną brzydotę, której nie pokazują w przewodnikach. Opowiada inną prawdę. Dawaj więcej, nie patrząc na komentarze, że dla kogoś coś jest nieciekawe. Ty jesteś autorem i decydujesz/opowiadasz ;)

cz4rnuch
27-11-2019, 23:27
Niektóre miasta południowych Włoch może nie wyglądają jak z obrazka, ale bardzo nadrabiają klimatem. Dla mnie takie Palermo czy Neapol są po stokroć piękniejsze niż Mediolan do spółki z Florencją :)

PS Ale moim zdaniem za bardzo stopniujesz napięcie. Walnij cały set zamiast się tak bawić w to cykanie. Wtedy łatwiej będzie też wczuć się w ten nastój.

matbe
28-11-2019, 10:03
Za namową małżonki wybraliśmy się do Palermo.

Byłą jakaś ewakuacja ludnosci?

stock
28-11-2019, 10:17
no tak Palermo wygląda. Nie ma co ukrywac - tam gdzie jest ładnie to jest, ale większośc miasta to niestety rozpadające się budynki i smieci.

bejcman
28-11-2019, 10:28
Dzięki za odwiedziny.
Kolejna porcja fot.
Wrzuciłbym cały set, ale do zdjęć siadam w przerwach między pacami i nie mam aż tyle czasu na nie.

4.
34114

5.
34115

6.
34116

7.
34117

Pozdro!

an
28-11-2019, 11:17
Pupo Drink's :grin:

cybulski
28-11-2019, 11:26
W Palermo byłem w 2012 chyba (objazd całej wyspy również). Jest tam taki wysoki hotel z tarasem widkowowym na dachu, baseny. Hotel taki zwykły ale widoki nocą z tego dachu na morze super.

- - - - kolejny post - - - - - -

W tych uliczkach w centrum jest duży targ. Masz foty z tego targu ? Jedzenie na ulicy siedząc na skrzynkach, beczki za stoły, papier z oliwą za talerz, smak niezapomniany :)

Lazar
28-11-2019, 11:38
Aż ciężko uwierzyć, że jest tam tyle zaniedbań...Dzięki za fotorelację

PM.M
28-11-2019, 11:54
5 wygląda niczym Azja. Pupo Drink's dobre :-)
Ogólnie niezły klimat, a u nas śmieją się z Sosnowca albo Radomia.

cybulski
28-11-2019, 12:01
Kto nie zna południowych Włoch, Kalabrii czy też Sycylii to może być deko zszokowany ;)

Tomekk
28-11-2019, 12:56
Uwielbiam takie śmietniki, wrzucaj dalej :smile:

dnie
28-11-2019, 13:06
Moje klimaty, Pupo wymiata, dawaj więcej :D

bejcman
28-11-2019, 13:33
Dzięki za odwiedziny i odzew.
Jak wspomnieli przedmówcy, Sycylia to jeden wielki śmietnik, a Sosnowiec z Radomiem nie mają chyba czego się wstydzić (nie mam pewności, nie byłem ;) ).
Na targ nie dotarłem, ale może będzie jeszcze okazja.

Kolejne na pożarcie:

8.
34133

9.
34134

10.
34135

Pozdro!

skm
28-11-2019, 14:40
Jak wspomnieli przedmówcy, Sycylia to jeden wielki śmietnik, a Sosnowiec z Radomiem nie mają chyba czego się wstydzić (nie mam pewności, nie byłem ;) ).
Na targ nie dotarłem, ale może będzie jeszcze okazja.

To bardzo daleko idace stwierdzenie ;) Jak dla mnie to jedne z piekniejszych miejsc jakie mozna odwiedzic. Fakt faktem: Palermo, Messina i tego typu duze miejscowosci to smietniki, ale wyspa nadrabia niesamowitymi krajobrazami, malowniczymi wioskami, jedzeniem i winem. Ja bylem pod wielkim wrazeniem. Co do zdjec to idealnie oddaja klimat tych miast. Tak je wlasnie zapamietalem. Jak masz to wrzuc tez jakies krajobrazy, bo zaraz zaszczepisz tutaj ludziom w glowach ze Sycylia to tylko syf i nic wiecej ;)

ksh
28-11-2019, 15:59
Włochy mają taki klimat, północ jest bogatsza i jak ktoś wpada do miasta jak Mediolan, Werona, Florencja itd to raczej nie trafi na jakieś "śmietnikowe" klimaty, ja będąc tydzień w Florencji dopiero jak zszedłem z wydeptanych przez turystów miejsc bo był na to czas to i trafiłem na jakieś mniej atrakcyjne miejsca ale nie mam jakoś daru do pstryków takich rzeczy.

bejcman
28-11-2019, 17:10
Włochy mają taki klimat, północ jest bogatsza i jak ktoś wpada do miasta jak Mediolan, Werona, Florencja itd to raczej nie trafi na jakieś "śmietnikowe" klimaty, ja będąc tydzień w Florencji dopiero jak zszedłem z wydeptanych przez turystów miejsc bo był na to czas to i trafiłem na jakieś mniej atrakcyjne miejsca ale nie mam jakoś daru do pstryków takich rzeczy.

Ja tez nie mam, jak widac;)

2pompony
28-11-2019, 23:54
Bo zrobienie interesującego streeta, czy też reportażu z ulic nie tylko nie jest łatwe, ale też nie jest częste. Na pewno zaś musi to być coś więcej niż tylko samo wyjęcie aparatu na ulicy...

Ja od lat mam teorię, że dobry street musi być tak samo dobry jak inne rodzaje fotografii - tzn. mieć dobry kadr, udaną kompozycję, dowcip, ciekawe skojarzenie, nutkę sentymentu a może szaleństwa, także być dobry technicznie - gdy tymczasem wszystko co widzę w tej dziedzinie odstaje od całej reszty, ale w dół...

Dlatego nei dziwię się Koeshowi, że nie ma do tego ręki, bo ja też nie mam.

Pawel92
29-11-2019, 13:29
Przychodzi mi mysl podobna dyskusja na tym forum z milosnikami fotografowania slumsow w Indiach.
Mysle, ze nie trzeba jechac az do Palermo, zeby zobaczycz zaniedbane domy i biede. Osobiscie nie odebralem ani Palermo ani Sycylii jako "jeden wielki śmietnik", ale moze mialem zakurzone okulary :mrgreen:

matbe
29-11-2019, 13:54
A jednak, swietna (i tańsza!) kawa, doskonałę żarcie, ciepły klimat, brak szyldozy(!) piekne zabytki, sztuka! (to co u nas z betonu czy gipsu tam z prawdziwego kamienia!) świetna muzyka, niespieszne tempo życia, sosny pinie <3 i cykady <3 - ja nie miałbym sekundy wahania czy zyc tam czy w sosnowcu..
W ogóle dziwi mnie zdziwienie, jak ktoś nie uwazał na lekcjach to z popkultury powinien wiedzieć, że mafia i włoscy imigranci to nie z dobrobytu się wzieli.
Dla mnie jednak sypiace sie tynki to nie powód do nazywania czegoś syfem - architektura budynków i ulic, materiały(wszechobecne kamienie) to nadal przyjemniejsze w odbiorze miejsca.

bejcman
01-12-2019, 21:42
A jednak, swietna (i tańsza!) kawa, doskonałę żarcie, ciepły klimat, brak szyldozy(!) piekne zabytki, sztuka! (to co u nas z betonu czy gipsu tam z prawdziwego kamienia!) świetna muzyka, niespieszne tempo życia, sosny pinie <3 i cykady <3 - ja nie miałbym sekundy wahania czy zyc tam czy w sosnowcu..
W ogóle dziwi mnie zdziwienie, jak ktoś nie uwazał na lekcjach to z popkultury powinien wiedzieć, że mafia i włoscy imigranci to nie z dobrobytu się wzieli.
Dla mnie jednak sypiace sie tynki to nie powód do nazywania czegoś syfem - architektura budynków i ulic, materiały(wszechobecne kamienie) to nadal przyjemniejsze w odbiorze miejsca.

Odstaw popkulturę i odrób lekcje o których mówisz, nikt nie wspomniał o tym, że Sycylia ocieka złotem i bogactwem.
I nikt nie nazwał Palermo syfem z powodu odrapanych budynków, wróc chociażby do moich zdjęć i zwróć uwagę na leżące wszędzie śmieci, luzem czy w workach, stare agd.
W Palermo takich miejsc jest mnóstwo i właśnie to mnie dziwi.
End OT.

matbe
01-12-2019, 22:18
Odstaw popkulturę i odrób lekcje o których mówisz, nikt nie wspomniał o tym, że Sycylia ocieka złotem i bogactwem.
I nikt nie nazwał Palermo syfem z powodu odrapanych budynków, wróc chociażby do moich zdjęć i zwróć uwagę na leżące wszędzie śmieci, luzem czy w workach, stare agd.
W Palermo takich miejsc jest mnóstwo i właśnie to mnie dziwi.
End OT.Nie obruszaj się bo tak właśnie napisałes i taki jest wydźwięk Twojego wątku.