Zobacz pełną wersję : Laptop pod obróbkę zdjęć.
Szydlarz
25-11-2019, 15:14
Cześć wszystkim !
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie sprzedaż mojego PC`ta i kupno laptopa tak do 2,5tyś. Laptop dlatego, że dużo jeżdżę w rodzinne strony i tam sporo fotografuję. Chciałbym tam na miejscu od razu zająć się też obróbką zdjęć w Lightroomie. Więc fajnie jakby laptop był też porączyny ("gamingowe" jakoś do mnie nie przemawiają). Co polecacie ? :)
Kojocisko
25-11-2019, 17:35
Trochę zależy z jakiej matrycy te RAWy, ale obawiam się, że budżet 2000zł netto wymaga pogodzenia się ze słabą wydajnością.
Potrzebujesz 16GB RAM, dysk SSD i możliwie szybki procesor w wersji normalnonapięciowej. I żeby matryca jeszcze choć w przybliżeniu pokazywała coś wspólnego z rzeczywistością.
Może coś z używanych Dell Precison? Choć matryca będzie bez szału.
U mnie niskonapięciowe i7, 16GB RAM nie daje komfortu przy obróbce plików z D850, choć pracować się da.
Ciężko będzie w tej kwocie znaleźć przyzwoitą matrycę przede wszystkim.
Sam laptop z dobrą matrycą przekracza Twój budżet znacząco. Innym rozwiązaniem (ale i tak ponad budżetem) jest poszukanie wydajnego laptopa bez patrzenia na matrycę ( co będzie łatwiejsze i tańsze) oraz dokupienie tabletu graficznego, np. huion kamvas pro 16 premium- pokrycie AdobaRGB ok 96%, z dość dokładnym odwzorowaniem kolorów, w dodatku wygoda pracy. Minus- wymaga osobnego podłączenia do sieci, nie ma baterii.
Jest jedna firma, składająca laptopy "dla grafików" z dobrymi matrycami, są Asusy z dobrymi kolorami, ale jedno i drugie to cena >6 tyś.
Techlords
26-11-2019, 20:26
Niestety za 2,5k nie kupisz przyzwoitego sprzętu jeżeli chodzi o jakość matrycy. Chyba że w przyszłości dokupić monitor zewnętrzny.
Chyba że w przyszłości dokupić monitor zewnętrzny.
Kolega chce zdjęcia obrabiać ma wyjazdach, a ciężko z monitorem pod pachą jeździć :)
MarcinSt
26-11-2019, 22:23
Przepraszam, skorzystam z wątku i zapytam o mojego starca czy coś jest mu w stanie pomóc w komfortowej pracy w PS z Rawami z d7100
Czy dorzucenie RAM do 16GB coś mu pomoże czy ogranicza go procek? / Sorki ale w technologii PC jestem niezbyt zorientowany.
Czas go zepchnąć w przepaść?
Lenovo T420 8GB / SSD
34031
PS z Rawami - to się wyklucza.
Miałem kiedyś niemal identyczną sytuację. Te same parametry kompa i pliki z D7100. Powiem krótko. Czeka Cię wymiana kompa.
MarcinSt
27-11-2019, 00:05
Miałem kiedyś niemal identyczną sytuację. Te same parametry kompa i pliki z D7100. Powiem krótko. Czeka Cię wymiana kompa.
:( ehh same wydatki - dzięki za info
... Jak chcesz mieć super wydajność w lapku to trzeba szykować dużo pln.
Raczej zamiana hdd na ssd daje kopa, a nie w drugą stronę ?
O &%$#@£¥! Już nic nie pisze z telefonu który uparcie zmienia ssd na sad a hdd na idź i poprawianie tego co chwilę...:rolleyes:
Techlords
27-11-2019, 19:10
Dysk SSD nawet w starszych modelach laptopów, poprawia jakość użytkowania.
MarcinSt
27-11-2019, 19:39
Mógłbyś coś podpowiedzieć jaki procek dawał by komfort pracy z tak dużymi plikami? Koniecznie to muszę mieć w lapku PC stacjonarne odpada.
Jak masz już coś na oku to zerknij na wydajność https://www.cpubenchmark.net/laptop.html i szukaj czegoś co będzie przynajmniej na poziomie słabego desktopa czyli pd 8000 punktów.
RAM 12-16 będzie ok, SSD oczywiście, nawet SATA wystarczy, wbudowana karta w cpu wystarczy.
Ekran to największy problem.
MarcinSt
27-11-2019, 20:47
Jeszcze raz sorki za odejście od głównego tematu.
Jak masz już coś na oku to zerknij na wydajność https://www.cpubenchmark.net/laptop.html i szukaj czegoś co będzie przynajmniej na poziomie słabego desktopa czyli pd 8000 punktów.
RAM 12-16 będzie ok, SSD oczywiście, nawet SATA wystarczy, wbudowana karta w cpu wystarczy.
Ekran to największy problem.
Dzięki - jak nie widzę tam mojego i5-2025M nie bardzo mam odniesienie w którym miejscu by się tam znalazł.
SATA - To jak rozumiem magistrala (połączenie) płyta -> Dysk SSD ?
Przy wyborze matrycy w Lapku są jakieś parametry ogólnodostępne, które sprawiły by, że kolory były w miarę zbliżone do rzeczywistości?
Sorki za mój poziom budowy komputerów :(
Kiedyś też szukałem lapka. Skończyłem na stacjonarnym. W oko wpadł wtedy mi Zbook studio od HP (jeszcze G3). Miał w miarę dobrą matrycę. Teraz to są nowsze, ale już nie śledziłem na benchmarkach. Cena 5k wzwyż. Rozglądaj się za wysokonapięciowym procesorem (literka H na końcu). Może trafi się taniej dobra używka.
- - - - kolejny post - - - - - -
Masz 2520 a nie 2025 :D
Np tu sobie porównaj swój procek z takim nowszym: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-2520M-vs-Intel-Core-i7-8750H/m29vsm470418
SATA - To jak rozumiem magistrala (połączenie) płyta -> Dysk SSD ?
Przy wyborze matrycy w Lapku są jakieś parametry ogólnodostępne, które sprawiły by, że kolory były w miarę zbliżone do rzeczywistości?
Dyski w laptopie masz w wersji PCIe lub SATA, często trzeba jednak dopytać dokładnie jaki jest dysk czy jest to zwykły SATA czy w wersji M.2 czy może jest to PCIe na złączu M.2
Nie ma generalnie nic na rynku z matryc co ma przyzwoitą matrycę w takich cenach, możesz szukać matryc IPS matowej ale i tak będzie bieda.
Jedyne w miarę rozsądne matryce to Macbooki i Asusy, ale ceny >5tyś.
Szydlarz
28-11-2019, 19:48
No nic, to póki co pozostanę przy stacjonarce. I chyba zainwestuje tylko w RAM a później w monitor. A monitor jaki polecacie ? :)
Techlords
03-12-2019, 19:32
Jedyne w miarę rozsądne matryce to Macbooki i Asusy, ale ceny >5tyś.
Tu akurat nie ma reguły. Są modele MSI również z bardzo dobrym pokryciem.
Wszystko zależy od konkretnego modelu.
To proszę mi wskazać takiego, co by się zbliżał choćby do pokrycia sRGB z dobrym odwzorowaniem kolorów.
Podstawa, to dobrej klasy procesor. Na tym elemencie nie warto oszczędzać, jeżeli chce się wydajnie pracować.
...Są modele MSI również z bardzo dobrym pokryciem.
To proszę mi wskazać takiego, co by się zbliżał choćby do pokrycia sRGB z dobrym odwzorowaniem kolorów.
Ten jest bliski pokrycia sRGB: MSI PS42 (https://pclab.pl/art78021-3.html) , nie żebym był "fanem" obróbki zdjęć na laptopie, ale pewnie się da:smile:
(to znalezione tak na bardzo szybko, może są i lepsze)
Delta E: średnia 1,64; maksymalna 3,57
I procesor...
A "pokrycie" to niby jaki ma związek z wiarygodnością obrazu?
Delta E: średnia 1,64; maksymalna 3,57...
Średnia delta E poniżej 2 i pokrycie w 96% sRGB moim zdaniem to bardzo przyzwoicie jak na matrycę w laptopie.
Średnia delta E poniżej 2 i pokrycie w 96% sRGB moim zdaniem to bardzo przyzwoicie jak na matrycę w laptopie.
A dla mnie nie :)
Jasne:smile: . Każdy ma inne oczekiwania, wymagania, co do danego rodzaju sprzętu. Można pójść dalej i chcieć aby laptop miał przestrzeń Adobe RGB i kalibrację sprzętową, bo programowa to tak nie za bardzo dobra.
jerzucha
27-07-2020, 19:40
zerknij na to:
https://allegro.pl/oferta/potezny-acer-ryzen-5-8gb-ssd512-fhd-ips-win10-9433379139
bomkallo
31-07-2020, 03:52
Wystarczy kapeć łan i problemy z wydajnoscia znikaja. Co ten LR robi z ludzi i ze sprzetu ehhhh :)