Zobacz pełną wersję : d7500 i Sigma 17-50
Hej,
Zastanawiam sie nad kupnem uzywanej Sigmy 17-50 2.8 do mojego Nikona d7500. Czy ktos tutaj uzywa takiego zestawu? Chcialbym sie dowiedziec czy ta Sigma nie ma problemow z nowym firmwarem Nikona - bo np mialem problemy z Tamronem 18-400 w ktorym przestal dzialac AF po wgraniu najnowszej wersji 1.10 do puszki. Czy Sigma dziala ok z 1.10?
Pozdrawiam,
W
Zarówno może jak i nie musi mieć. Tą Sigmę już parę lat tłuką. Ze starszymi może być problem. Co do użytkowników.. crusiek, cho no tu.
A ile "oszczędzisz" na tej używanej Sigmie? 300 zł? Warto rezygnować z gwarancji? To już lepiej kupić z Hongkongu nówkę za około tysiaka jeśli nie lubisz gwarancji ;).
Nie słyszałem, żeby Nikonowi udało się wyłączyć AF w tej Sigmie, d7500 nie jest wyjątkiem. Jak kupisz w miarę nową, powinna działać, jakieś wersje sprzed kilku lat to trudno stwierdzić, 10 lat prawie jest produkowana.
Przy obecnej cenie, nie wiem czy warto kupować używkę, ja kupiłem nową i mam spokój, kalibrację po nowym roku będę robić, bo troszkę się rozjechała w czasie używania (ok 30k zdjęć tym obiektywem w 2 lata).
Przy zakupie nówki, trafiała w punkt z moją puszką, teraz mijają dwa lata, trochę się poluzowała tu i tam, mikroregulacja jest ustawiona na -12 i w całym zakresie ogniskowych nadal trafia w punkt.
Dzięki gwarancji, mogę sobie na spokojnie wysłać na szybką kalibrację za darmo.
No i najważniejsze, po aktualizacji firmware w puszce działa ok.
Jestem w UK - i patrzac tutaj roznica zdecydowanie jest. Na ebay powinienem cos wyrwac za okolo £150, natomiast nowy to jest co najmniej 2x tyle. Jezeli mi nie bedzie odpowiadal to takiego ebayowego sprzedam za tyle samo. Mozna oczywiscie ocenic stan - celowalbym w taki malo uzywany - ale ciezko ocenic wiek.
crusiek - dzieki za potwierdzenie.
Na ebay masz za ok. 200 funtów nową. Wolałbym nową, nawet z iluzoryczną gwarancją.
Mozna prosic linka? Za 200 nowa kupie bez zastanowienia.
Nie śledzę na bieżąco cen, zwykle ta Sigma z grey market kosztowała około 1k PLN i na ebay było sporo ofert. Jeśli teraz nie widzisz, to może na black friday podnieśli ceny ;)
Zerknij https://www.eglobalcentraluk.com/sigma-17-50mm-f-2.8-ex-dc-os-hsm-lenses-nikon-mount.html
No ja wlasnie ostatnio sledze i dlatego pytam - nie widzialem nic nowego na ebay ponizej okolic 300. A global central faktycznie ma bardzo dobra cene, tam nie patrzylem. Da sie z tego zamawiac bez problemu?
Kiedyś kupiłem u nich niedrogi obiektyw, przyszedł bez problemów do Polski. W UK powinno być łatwiej i szybciej.
Super, dzieki wszystkim za pomoc.