Zobacz pełną wersję : T 24-70 G2 vs S 50A
Hejo
Szukam i szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć. Robił ktoś z Was bezpośrednie porównanie tych dwóch szkieł (oczywiście na tych samych nastawach) i może pochwalić się zdjęciami/opiniami/wrażeniami ? chodzi mi głownie o portret w szerokim tego słowa znaczeniu. Interesują mnie różnice w obrazku :)
madebyzosiek
20-11-2019, 19:09
Sigma 50 Art na 2.8 jest ostra, aż oczy bolą, ale lepiej wygląda rozmycie na 1.4 do 2.0, którego w Tamronie nie osiągniesz... Nie ma jak tych szkieł porównać. Jak szukasz portretówki do FX, to 50 trochę za szeroka, lepiej pójść w Tamrona 85 1.8 VC. Jak do DX, to 50 Art będzie super, choć jej potencjał widać dopiero na pełnej klatce. Do DX lepiej sobie sprawić 50-100 Art.
Jeśli głównie do portretu to celuj bardziej w stałkę. 50 jest naprawdę świetna. Czy jest za szeroka ? Ktoś mi dziś powiedział, że 85 jest do portretu za szeroko :P Inny z kolei portrety robi na 35 i też jest zadowolony :)
Znam Arty, mam. Ale czaje sie wlasnie na G2 glownie do repo/imprez itp, ale sie zastanawiam wlasnie czy do wykorzystania w studiu? Foce z D750 i Z6
Kojocisko
20-11-2019, 23:34
Słuchaj - ja (w zasadzie z Warszawy) mam Tamrona 24-70 G2, a tym masz Z6, którym bym chętnie zrobił kilka zdjęć do porównania z D850.
Może mamy jakieś pole współpracy?