PDA

Zobacz pełną wersję : windows 10 i sortowanie zdjęć

monochromatic
20-11-2019, 13:57
Witam.

Mam na jednym dysku ssd system win 7 i win 10 , po wgraniu zdjęć chce posegregować foldery z wesela np: scalić 3 foldery i następnie ustawić kolejność np: po dacie . Dlaczego w win 7 proces zajmuje max 20 sekund (około 64 GB) , a win 10 do kilkunastu minut ?
coś się gryzie czy ten system tak ma?
Dziękuję z góry za jakieś podpowiedzi.

ksh
20-11-2019, 15:03
U mnie tak było z rok temu, okazało się że "społeczność" naciskała na microsoft żeby nie było domyślnego indeksowania zawartości dysków, no i aktualizacja wyłączyła, trzeba było to włączyć i jak przemielił pierwszy raz dysk to potem każda akcja na katalogach czy stary czy nowy materiał już działa dobrze do tej pory, nie wiem czy coś się zmieniło ale mi działa ok.

monochromatic
20-11-2019, 17:24
dzięki za odpowiedź, ale nie znalazłem w googlach żadnych poradników jak to zrobić, jedynie jak to wyłączyć , jeśli mógł byś napisać coś więcej to może bym sobie z tym poradził.

bomkallo
20-11-2019, 17:35
Guzik windowsa + Q
Wklep 'windows search', kliknij ustawienia uslugi windows search i moze tam zobacz :) Domyslnie na kazdym dysku we wlasciwosciach jest juz tick zezwalajacy na indeksowanie, ale w ustawieniach windows search jest tylko kilka folderow dodanych.

ksh
20-11-2019, 17:39
opcje indeksowania
modyfikuj
wybierz dyski lub co lepsze katalog gdzie wrzucasz materiał
zaznacz indeksowanie

Nie zaznaczaj czasem wszystkiego bo to nie win7 żeby mulił indeksowaniem cały czas, tu system plików NTFS w win10 działa inaczej bo bierze pod uwagę czy mamy AHCI czy NVMe itd.

monochromatic
20-11-2019, 22:57
Panowie , wszędzie mam zaznaczone " zezwalaj na indeksowanie zawartości plików i ich zawartości w tym folderze...otwieram folder 6GB mieli tzn. odczytuje wszystkie pliki ,jak odczyta wszystkie mogę poukładać ,zaś mieli następnie wychodzę z folderu wchodzę w niego ma już poukładane zdjęcia ,ale ponownie je wczytuję to irytujące i strata czasu, w win 7 klikałem i było zrobione, czytam internety i nic takiego nie ma

ksh
20-11-2019, 23:08
Ten dysk to magazyn czy systemowy ?
NTSF czy inne ?
AHCI czy NVMe ?
Zerknij w bios co ustawia temu dyskowi.

bomkallo
21-11-2019, 00:19
Ale to nie chodzi o opcje we wlasciwosiach dysku, tj. 'zezwalaj na indeksowanie', tylko masz wejsc tam gdzie pisalem albo tam gdzie pisal koesh (bo to skrocona forma wejscia) i dodac tam recznie folder do indeksowania (lokalizacje). Najlepiej jeden folder roboczy, na ktorym z reguly bedziesz pracowal.

notdot
21-11-2019, 09:26
prawo klik na danym folderze
właściwości
pod albo obok atrybutów przycisk zaawansowane
zaznaczyć zezwalaj na indeksowanie ...
potem ok
ok
i zgodzić się na zastosowanie zmian do podfolderów i plików
dla dysku zrobić to samo

monochromatic
05-12-2019, 19:15
Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem...pliki z d750 wczytuje dużo szybciej , natomiast pliki nef z z6 wczytuje długo. Cyba odinstaluje win 10 i zostanę przy 7

monochromatic
10-12-2019, 18:39
Ufff udało się rozwiązać problem, win 10 bez zarzutu ...klikamy prawym przyciskiem na dysk klikamy właściwości i mamy tam okienko z napisem Dostosowanie i tam wybieramy elementy ogólne, a nie obrazy dlatego tak mielił jak potłuczony...

Krzysztofh
10-12-2019, 21:58
O ile wiem to indeksowanie plików a raczej jego brak bierze się stąd, że coraz częściej mamy do czynienia z dyskami SSD, które maja ograniczoną ilość zapisów tak jak pendrivy. Dlatego pierwszą czynnością po instalacji systemu na takim dysku jest zalecane wyłączenie indeksowania plików. Nawet nie wiedziałem, że załatwili to poprawką systemową.