Zobacz pełną wersję : Jaki używany obiektyw portretowy? dla Nikon D610
Witam.
Planuję zakup obiektywu "portretowego". Fotografuję hobbystycznie - nie zarobkowo.
Mój typ to Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD - nowy 3300zł / używanych brak :-(
Sigma A 85mm - odpada ze względu na wagę, cenę, rozmiary.
Nikkor 1.4 / 1.8 / D / G.... trochę tego jest w bardziej przystępnej cenie (używane - Allegro / OLX)
Wiem, że się powtarzam ale czy warto wywalić tyle PLN na Tamrona czy o ponad połowę tańszym Nikkorem uzyska się obrazek nie gorszy?
Zależy mi na obiektywie ostrym, bez mydełka od pełnej dziury (jeśli taki istnieje).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
madebyzosiek
20-11-2019, 06:38
Zdecydowanie warto i ten połowę tańszy Nikkor nie ma czego przy nim szukać. W Nikkorze na 1.8 potworne aberracje, ostrość słabsza, a w bonusie koszmarnie wolny AF. Tamron cieszy od 1.8, do tego stabilizacja się czasem przydaje. No a Sigma ostrzejsza, choć już bez przepaści, ale ogromna. Bierz Tamrona :)
Również potwierdzam Wcześniej miałem nikkora AF 85mm f/1.8D którego praktycznie nie używałem. Po zakupie Tamrona SP 85 mm f/1.8 Di VC USD praktycznie nie odpinam od body. Szybki ,celny, ładnie rozmywa tło czego chcieć więcej ? to taka emocjonująca ocena :-)
Jest jeszcze Sigma 85/1.4 EX DG (nie-Art). Na 1.8 ma osiągi ostrości takie, jak Tamron, a poniżej też wg mnie używalna. Tańsza niż Tamron, wg internetów wolniejszy AF, bez stabilizacji. Ja wybrałem Sigmę, szybkość AF na D750 w studio, nawet przy dzieciach, wystarczająca. W plenerze i przy uciekającym modelu nie nadąża.
Posiadam Sigmę Art 50mm f/1.4 - jest tak ostry, że RAW`y wywołuję w okularach BHP ;-)
Marzyła mi się Sigma Art 85mm ale ze względu na rozmiary, cenę, wagę - odpada :-(((
Z analizy dostępnych opinii/testów/i inne - casting wygrywa Tamron 85mm :-))) Cena też nie mala, używek brak... chyba trzeba będzie przeboleć.
Chyba, że Sigma 85mm EX DG ? W używanych szkłach już tego trochę jest dostępnych i zdecydowanie taniej niż nowy Tamron...?
Proszę, lekarstwo na Twoje rozterki:
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=756&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=1&LensComp=1047&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
:)
_Paweł - w centrum kadru to idą prawie łeb w łeb ale na brzegu to już znacząca różnica :-)
Nowy Tamron 3300zł, używana Sigma 1600zł...
Ten Tamron czasami pojawia się na giełdzie fejsbukowej "Nikon - giełda sprzętu fotograficznego". Jakiś miesiąc temu był jeden za 2600, w lipcu za 2200.
Na eglobalcentral.pl jest teraz za 2,899.00 zł
Na eglobalcentral.pl jest teraz za 2,899.00 zł
...jest tam sens kupować? Bo ten sklep "trochę odpycha" ryzykiem :P
czy mieliście jakiegoś pecha z nikorem 85/1,8D ? - może jakoś mnie wymagający jestem, ale używam go całkowicie bezstresowo do portretu, fakt, że trzeba go przymknąć do f2,2 (choć przy 2,0) też używałem, a może czym starszy to lepszy ?
Ten Tamron czasami pojawia się na giełdzie fejsbukowej "Nikon - giełda sprzętu fotograficznego". Jakiś miesiąc temu był jeden za 2600, w lipcu za 2200.
Dziękuję za info... właśnie dołączyłem do grupy :-)