Zobacz pełną wersję : D750 obok D 500 czy ma to sens ? porada
Witam, pytanie dla znawców . Czy mając D500 warto jako drugie body zakupić D750 ? Zastosowanie pokazy lotnicze i przyroda / ptaki /. Szczerze powiem,że kusi to body obecnie ceną , kiedy kupowałem D500 D750 kosztowało tyle samo czyli 7500 PLN , a może by też fajnie się sprawdziło na wypadach w góry, wakacje . Jeżeli chodzi o szkła to z FX mam tylko tele 500 i 300, a standardowy obiektyw to sigma 17-50 pod DX i tu jest problem,. Rozważam sprzedaż 300 F4 i zastąpienie go 70-200 . Zastanawiam się gdyż obyłoby się bez przepinania szkieł , a na pokazach lotniczych nie ma na to czasu.
madebyzosiek
18-11-2019, 07:50
Do duetu z D500 w takim zastosowaniu wolałbym chyba D850, a rozsądniej cenowo D810 :) Ale oczywiście D750 ma teraz taką cenę, że z pewnością warto go rozważyć.
Mam duet 500+ 810 i naprawdę fajny zestaw.
Daro69- przyjedz do Krakowa na lotnisko, ja mam d750 z 200-500vr i tez myślę o d500 bo przy samolotach czasami brakuję mm na FX. Przetestujesz d750 a ja się pobawię d500 , jedno jest pewne że z FXa nie zrezygnuję nigdy;-) ale drugie body DX byłoby jak znalazł.
/Pako1/ Oj dawno już nie byłem na Balicach na górce, chyba teraz problem z parkowaniem w rejonie Spacerowej ? Widzę,że D750 daje radę oglądając Twoje zdjęcia na flickr. Chyba nie będzie to zły wybór jako drugie body na którym byłaby 300 , a w przyszłości chyba 70-200.
/Pako1/ Oj dawno już nie byłem na Balicach na górce, chyba teraz problem z parkowaniem w rejonie Spacerowej ? Widzę,że D750 daje radę oglądając Twoje zdjęcia na flickr. Chyba nie będzie to zły wybór jako drugie body na którym byłaby 300 , a w przyszłości chyba 70-200.
To tym bardziej trzeba odwiedzić stare kąty;-) przy spacerowej jest kilka parkingów gdzie za parę groszy można zostawić auto. Puszka jak najbardziej daję radę, nie narzekam ale jak pisałem wyżej czasami brakuję mm - z tego body powinieneś być zadowolony tym bardziej że kosztuję tak niewiele.
Tak się składa że posiadam obydwa tytułowe body. Czy uzupełniają się wzajemnie ? nie wiem, nigdy nie myślałem w tych kategoriach. Każde służy do czego innego D 500 w zasadzie ma przyspawany D200-500 rzadko kiedy zapinam inne obiektywy do D500. D750 używam do wszystkiego w zasadzie poza tele. Czasami zapinam 200-500 do d750 ale na krótko...niby się da tym fotografować ptaki ale to nie to co D500. Brakuje szybkości i wizjera D500. Niestety ale D750 daleko pod tym względem do D500.....przewagi FX jakoś szczególnie też nie dostrzegam w fotografii ptaków. Może wypożycz na dzień lub dwa..przekonaj się sam.