Zobacz pełną wersję : Surface Pro lub coś podobnego - do retuszu ?
takpoprostu
12-11-2019, 10:34
Hej w kwestii sprzętu do retuszu - może miał ktoś doświadczenie:
Pracuje ogólnie na 3 monitorach. Jednak czasami mam tak wielką ochotę odejść od biurka, rozłożyć się na kanapie i tam pracować dalej. Zainteresowały mnie urządzenia typu Surface Pro 4 czy HP Spectre x2 itp. itd.. Posiadają matryce IPS, wysokie rozdzielczości, i bardzo dobre pokrycie sRGB. Są szybkie, mocy wystarczy do klepania rawów. A co najważniejsze, mają dobrze rozwinięte narzędzie jakim jest piórko. Od chyba 9 lat pracuje na tablecie z piórkiem, i raczej już myszką nawet nie potrafię. Do tego serwer NAS, wiec pracowałbym cały czas na tych samych plikach. Gdy zaczynam czuć zmęczenie, idę przed TV, robię sobie drinka ;) I retuszuje dalej na tablecie rysując po ekranie. Nie chcę, by zastąpiło to PC, ale było takim równie komfortowym zamiennikiem od czasu do czasu.
Czy ktoś z Was ma takowe urządzenie i próbował sił pędzlowania ? Ogólnie co o tym sądzicie ? Wolę zapytać niż wydać 3k tylko dla testu.
nikoniarz
12-11-2019, 11:05
Surface Pro to raczej od 4.000 zł w górę.
takpoprostu
12-11-2019, 11:30
Surface Pro to raczej od 4.000 zł w górę.
Wersja 4 to nadal świetne urządzenie. Można kupić do 3 tyś. jednak myślę również o alternatywach, od HP, DELL'a czy Asusa. Są tańsze a również wydajne. Nie boje się też sprzętów z 2 ręki. Tylko czy to się sprawdzi hmm...
Jeśli ktoś nie dostaje wysypki na dźwięk słowa "Apple" to nie ma nic lepszego w sensie ekranu niż MBP. Niestety, rysować się po nim nie da i trzeba dodatkowy tablet. Ew Ipad Pro + rysik.
Mam takie cudo (SP4) z prockiem i5. Jak na moj gust to czasem muli. Ekran i rysik sa OK. uzywam to w podrozy do kopiowania zdjec i poczty. Nigdy zdjec nie obrabialem, co oczywiscie nie znaczy ze sie nie da :grin:
Pomyśl o mocnym laptopie i czymś takim jak huion kamvas pro 16 premium. Kupiłem i skalibrowałem. Pokrycie sRBG i AdobRGB (jak i dokładność kolorów) jak na "mobilne" obrabianie zupełnie spoko.
takpoprostu
12-11-2019, 19:21
Pomyśl o tablecie i czymś takim jak huion kamvas pro 16 premium. Kupiłem i skalibrowałem. Pokrycie sRBG i AdobRGB (jak i dokładność kolorów) jak na "mobilne" obrabianie zupełnie spoko.
Wiem że to nie zastąpi PC z trzema monitorami - ale da się dość komfortowo i szybko obrabiać ? Jakie jest Twoje zdanie ?
Pomyśl o mocnym laptopie i czymś takim jak huion kamvas pro 16 premium. Kupiłem i skalibrowałem. Pokrycie sRBG i AdobRGB (jak i dokładność kolorów) jak na "mobilne" obrabianie zupełnie spoko.
No tak, tylko to już plątanina kabli się robi :neutral:
Da się. Bawię się tym od soboty i jestem zadowolony. Są różne wersje- od wymiaru poprzez pokrycie barw. Ja zdecydowałem się na 16 calowy, premium (150% sRGB, nie pamiętam dokładnie ale pokrycie Adoba w DisplayCal wyszło ok 96% !!). Oprócz czerni ( delta poniżej 4) cała reszta poniżej ok 0,3 (kilka ok 0,5). W porównaniu z pracą na laptopie, nawet takim 17 cali komfort pracy bardzo dobry. Pooglądaj recenzje na youtubie. Nie można oczekiwać jakości i komfortu profesjonalnego monitora, ale w laptopie ciężko o lepszy monitor. Asus mojej małżonki, reklamowany jako 100% AdobeRGB za ponad 8tyś jakością wyświetlacza nawet nie stał przy tym. Do tego fajnie działające piórko i przydatne klawisze funkcyjne.
PS: kable da się ogarnąć :). Jedyny minus, to wymaga zasilania, ale coś za coś...
takpoprostu
12-11-2019, 19:44
Da się. Bawię się tym od soboty i jestem zadowolony. Są różne wersje- od wymiaru poprzez pokrycie barw. Ja zdecydowałem się na 16 calowy, premium (150% sRGB, nie pamiętam dokładnie ale pokrycie Adoba w DisplayCal wyszło ok 96% !!). Oprócz czerni ( delta poniżej 4) cała reszta poniżej ok 0,3 (kilka ok 0,5). W porównaniu z pracą na laptopie, nawet takim 17 cali komfort pracy bardzo dobry. Pooglądaj recenzje na youtubie. Nie można oczekiwać jakości i komfortu profesjonalnego monitora, ale w laptopie ciężko o lepszy monitor. Asus mojej małżonki, reklamowany jako 100% AdobeRGB za ponad 8tyś jakością wyświetlacza nawet nie stał przy tym. Do tego fajnie działające piórko i przydatne klawisze funkcyjne.
PS: kable da się ogarnąć :). Jedyny minus, to wymaga zasilania, ale coś za coś...
No ja pracuje na 3x Eizo S2233W - już swoje lata mają. No ale jakoś super pro to one nigdy nie były. A czy można to ustawić tak że np. na tablecie masz biurko a na np. ekranie laptopa narzędzia ? By pulpity nie były klonem a rozszerzeniem ? I dlaczego akurat wybrałeś ten model ? Ma najlepsze pokrycie barw tak ?
Ten model to taki kompromis między komfortem, a mobilnością. Wersja premium ma najlepsze pokrycie barw. Ustawiasz to jak każdy inny ekran- możesz jako rozszerzony, przypisać profil kolorów po kalibracji, a do tego "rysujesz" bezpośrednio po obrazie.
PS: możesz kupić w sklepie x-... i jak się nie spodoba, oddać ):
takpoprostu
12-11-2019, 20:17
Ten model to taki kompromis między komfortem, a mobilnością. Wersja premium ma najlepsze pokrycie barw. Ustawiasz to jak każdy inny ekran- możesz jako rozszerzony, przypisać profil kolorów po kalibracji, a do tego "rysujesz" bezpośrednio po obrazie.
PS: możesz kupić w sklepie x-... i jak się nie spodoba, oddać ):
No kurcze ciekawe rozwiązanie... Tyyyylko te cholerne kable. Będę siedział z drinkiem otoczony kablami :D
nikoniarz
12-11-2019, 20:26
No kurcze ciekawe rozwiązanie... Tyyyylko te cholerne kable. Będę siedział z drinkiem otoczony kablami :D
Wg. mnie nie ma co iść w takie rozwiązanie jeśli cel jest taki jak 2spominasz w pierwszym poscie- komfort pracy w dowolnym miejscu.
Wg. mnie nie ma co iść w takie rozwiązanie jeśli cel jest taki jak 2spominasz w pierwszym poscie- komfort pracy w dowolnym miejscu.
Niby tak, ale...
1. kolega pracuje piórkiem, więc ma do wyboru ograniczona ilość urządzeń lub dodatkowe piórko- a to już kabel,
2. urządzenie o którym piszę, jest projektowane jako tablet graficzny- więc możliwości piórka (podejrzewam), że są zupełnie inne, niż w takim Surface,
3. z ta mobilnością to nie przesadzajmy- nie wiem jak w innych laptopach, ale w tych co miałem i mam, praca na baterii przy ustawieniu wykorzystania procka na maxa i tak nie daje 100% jego możliwości- po podpięciu do sieci laptop przyspiesza- a programy graficzne raczej do tych wymagających należą; dodatkowo ograniczony czas pracy na baterii.
4. kolory- pokaż mi urządzenie, nie kosztujące majątku, z dotykowym ekranem, piórkiem i pokryciem ponad 90% AdobeRGB ? Kolor w retuszu ma znaczenie...
5. jest to osobny ekran- wymieniając laptopa na nowszego, możesz patrzeć na inne parametry, nie przejmując się ekranem. Możesz np kupić wypasionego laptopa gamingowego, które maja procka, ram, grafikę, tylko ekrany zazwyczaj kiepskie.
Da się na tym wygodnie pracować na kanapie- obok stawiasz lapka, kable zasilające do listwy- do tabletu idzie tylko jedno USB-C ! Dodatkowo masz konfigurowalne klawisze funkcyjne, więc nawet z klawiatury nie musisz korzystać.
Ja tam jestem zadowolony po tych kilku dniach użytkowania :)
Techlords
12-11-2019, 22:15
Jeszcze niedawno był model Huawei podobny do Surface.
nikoniarz
12-11-2019, 22:39
rupi, masz rację w swojej subiektywnej ocenie. Niemniej jednak ja bym się nie dał namówić na takie rozwiązanie patrząc przez pryzmat potrzeb autora.
takpoprostu
13-11-2019, 12:25
Niby tak, ale...
1. kolega pracuje piórkiem, więc ma do wyboru ograniczona ilość urządzeń lub dodatkowe piórko- a to już kabel,
2. urządzenie o którym piszę, jest projektowane jako tablet graficzny- więc możliwości piórka (podejrzewam), że są zupełnie inne, niż w takim Surface,
3. z ta mobilnością to nie przesadzajmy- nie wiem jak w innych laptopach, ale w tych co miałem i mam, praca na baterii przy ustawieniu wykorzystania procka na maxa i tak nie daje 100% jego możliwości- po podpięciu do sieci laptop przyspiesza- a programy graficzne raczej do tych wymagających należą; dodatkowo ograniczony czas pracy na baterii.
4. kolory- pokaż mi urządzenie, nie kosztujące majątku, z dotykowym ekranem, piórkiem i pokryciem ponad 90% AdobeRGB ? Kolor w retuszu ma znaczenie...
5. jest to osobny ekran- wymieniając laptopa na nowszego, możesz patrzeć na inne parametry, nie przejmując się ekranem. Możesz np kupić wypasionego laptopa gamingowego, które maja procka, ram, grafikę, tylko ekrany zazwyczaj kiepskie.
Da się na tym wygodnie pracować na kanapie- obok stawiasz lapka, kable zasilające do listwy- do tabletu idzie tylko jedno USB-C ! Dodatkowo masz konfigurowalne klawisze funkcyjne, więc nawet z klawiatury nie musisz korzystać.
Ja tam jestem zadowolony po tych kilku dniach użytkowania :)
No a pracuje się Tobie lepiej niż na monitorach przez mazianie po zdjęciu piórkiem ? Praca jest szybsza ?
Ale przecież "pokrycie" nie ma żadnego związku poprawnością wyświetlania!
Co do wyboru, podrzucę jeszcze raz - Ipad Pro + Apple Pen. Małe, lekkie, świetny wyświetlacz, rekordowy czas pracy na baterii.
Tom: Average ΔE*00 0,31, Maximum ΔE*00 3,48 dla czerni. I jest to urządzenie kosztujące <50% iPada, którego powiedzmy, zastosowanie jest ograniczone. W jego cenie jeszcze z laptopem się zmieści.
Co do pracy piórkiem, to jest inaczej. Jeśli chodzi o samą korekcję na zdjęciu, to jest to wygodne i precyzyjne, ale suwaczkami wolę się bawić przy pomocy myszki :)
PS: po paru godzinach zabawy i opanowaniu suwaczków piórem,muszę stwierdzić, że to całkiem szybki i wygodny sposób edycji :)
takpoprostu
14-11-2019, 19:56
PS: po paru godzinach zabawy i opanowaniu suwaczków piórem,muszę stwierdzić, że to całkiem szybki i wygodny sposób edycji :)
ta, ja wszystko robię piórkiem :) Jest tylko jeden poważny minus na takim małym urządzeniu - np. w CaptureOne nie rozłożysz na tablecie tak narzędzi jak na zdjęciu poniżej:
http://akwilian.neteasy.pl/screen.jpg
A to potężnie przyśpiesza pracę jak nie musisz przeklikiwać zakładek.
No nie. Nie mam problemu, bo pracuję w LR. Ale, może da się mieć narzędzia na laptopie, a zdjęcie na ekranie tabletu ?