PDA

Zobacz pełną wersję : Prześwietlone zdjęcie

Martutittu
11-11-2019, 21:03
Hej, szukałam podobnego problemu na forum, ale albo źle wpisuję słowa kluczowe, albo nie ma za wiele takich tematów.
Od 2 dni szukam jak uratować to zdjęcie i czy w ogóle się da. Już mi sił brakuje, dlatego zwracam się do Was, szanowni Forumowicze.

Problemem jest to, że koszmarnie prześwietliłam to zdjęcie, a jakiekolwiek próby zdjęcia bieli czy regulowania poziomów kończą się spłaszczeniem pierwszego planu.
Tak szczerze, jest sens się w to bawić czy porzucić to zdjęcie na zawsze?

33407

And.N
11-11-2019, 21:11
Wstaw plik RAW (jako załącznik tu na forum) tego zdjęcia będzie można coś więcej powiedzieć, a i pewnie chętni się znajdą do ewentualnej obróbki. Sądzę, że się da jeszcze z tego coś wyciągnąć.

ksh
11-11-2019, 21:15
Jak jest coś przepalone to i brak informacji żeby coś z tym zrobić ( nogawki ), a wtedy wychodzi jeszcze gorzej niż oryginał, no musi być raw.

33408

And.N
11-11-2019, 21:22
Jak jest coś przepalone to i brak informacji żeby coś z tym zrobić ( nogawki ), a wtedy wychodzi jeszcze gorzej niż oryginał, no musi być raw.

Dokładnie, ale mi to wygląda jeszcze tak na granicy przepalenia i być może z RAW da się coś odzyskać. Z pliku JPG już na pewno nie i trudno jednoznacznie dać odpowiedź.

Martutittu
11-11-2019, 21:23
Ech, no to pozamiatane. Ogólnie się bardzo cieszę, że coś się da zrobić, ale z całej paczki kilku tysięcy zdjęć brakuje mi ~200 RAWów i jak możecie się domyślić... brakuje między innymi tego :(.

black70
11-11-2019, 22:28
Ściągnięcie "Highlights", jak pokazał kolega wyżej pomaga w odbiorze, lecz nie wyeliminuje problemu utraconych informacji w bielach. Nawet po korekcie zdjęcie do National Geographic raczej się nie nada, ale do prywatnego albumu, czy na bloga jak najbardziej.