Zobacz pełną wersję : Korekcja parametrów na P w D80
mario_Scott
25-06-2007, 23:40
Witam.
Mam D80 i przeszkadza mi jedna rzecz. Po ustawieniu na P i skadrowaniu zdjęcia czasem kręcąc głównym pokrętłem nie zmieniają mi się czas i przysłona, a czasem zmieniają. Może ktoś mi powie co robie nie tak, lub może to normalne po dłuższym kadrowaniu? Dodam tylko, że wcześniej robiłem analogowym Canonem i nie miałem takich problemów.
Nie używam zbytnio P więc przypuszczam że po prostu pucha zapamiętuje o ile ma względnie zmieniać ciągle przysłonę i czas względem siebie, a delikatna zmiana tej sugestii może nie mieć wpływu na wskazania w konkretnych sytuacjach.
Na P nie zmienisz parametrów kółkiem, jak dojedziesz do limitu czasu lub F. Szczególnie upierdliwe i trudne do upilnowania w zoomach ze zmiennym światłem.
Na ISO auto masz włączony czas min, poniżej którego pucha nie zejdzie. Jak i ISO zabraknie, to koniec.
Chodzi Ci zapewne o fleksje "PROGRAMU", więcej o tym znajdziesz w instrukcji.
fader_audio
26-06-2007, 10:19
a może poprostu zbyt krótki czas wyświetlania i dokonywania pomiaru ekspozycji????
jak znikają parametry lekko naciśnij spust (tak jak do pomiaru)...
ale może nie zrozumiałem tytania
Może wciskasz spust do połowy i masz włączoną blokadę ekspozycji??
A może masz wyświetlone zdjęcie na ekranie, wtedy pokrętłem się przegląda zdjęcia (sam się na to nabrałem kiedyś).
mario_Scott
26-06-2007, 22:26
Dzięki wszystkim za cenne uwagi.
Wrrum, dokładnie to mnie wk.... . W canonie i chyba Minolta, Sony też jak dojedzie się do końca limitu i go przekroczy to idąc w drugą stronę od razu parametry idą, a tu o ile się przekroczy limit to trzeba wrócić by zaczęły zmieniać wartości. A tak jak piszesz przy zmiennym świetle obiektywu to już totolotek.
Chyba mam Wrrum, sprawdziłem to AUTO ISO. Jak włączy się Auto ISO to czasem nie zmieniają się wartości podczas kręcenia gdyż pewnie aparat zmienia wtedy ISO a nie parametry i to on wtedy decyduje co zmienić czas i przysłone czy ISO. Ale sprawdzę to jeszcze w dzień.
Dzięki piękne wszystkim.
Czyli jest na tyle ciemno, że jedzie na czasie min., a ekspozycję dobiera podbijając ISO (przy zadanej przysłonie).
Zwiększ otwór przysłony albo ilość światła - w domu można lampą. Najlepiej wyjdź na dwór i popstrykaj w słoneczny dzień. Na słońcu nawet aparatom humor się poprawia i nie grymaszą :mrgreen:.
Generalnie: WIĘCEJ ŚWIATŁA !!!!!!
mario_Scott
27-06-2007, 13:01
To nie powód słabego światła. Jak kręci się głównym pokrętłem w D80 np. w prawo i dojdzie do krańcowych parametrów to kręcimy np. o 3 obroty bez zmiany parametrów. Jeśli chcemy je zmienić to trzeba te 3 obroty wrócić też bez jakichkolwiek sugestii i zmian parametrów ze strony aparatu. Wpada się po prostu w czarną dziurę. I nie wiadomo w końcu w którą stronę trzeba kręcić by z niej wyjść. A tak jak pisałeś zmienia się ogniskową, a poza tym idzie zmiana światła to trochę głupieje. Musze się przyzwyczaić. W canonie jeśli kręcąc pokrętłem w jedną stronę nie zmieniały się parametry to kręcąc w drugą było wiadome że zaczną się zmieniać, a tu nic. Trzeba dokładnie popatrzeć jaki czas, jaka przysłona i czy jest ona minimalna dala danej ogniskowej no i wiemy w którą stronę trzeba kręcić, a przy mojej czasem reporterce nie ma na to czasu. Pewnie zrezygnuje z tego P na korzyść A, S. Wrrum masz chyba D80? Sprawdź mi proszę czy masz to samo po przekroczeniu skrajnych wartości?
OKi. Jak wrócę do domu, a dziś to będzie późno :(
mario_Scott
27-06-2007, 17:04
OK. Mnie się nie spieszy. Jak znajdę czas to podskoczę może do sklepu i popytam może będzie ktoś coś wiedział (tak tylko gdzie tu znaleść kumatego sprzedawcę ;-)