Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 plus kit 18-55
Witam.
Mam lustrzanke nikon d3100 plus kit 18-55 wiem ze to nie swietny sprzet ale na chwile obecna musze sie nim zadowolic , probowalem robic zdjecia gwiazd lecz chyba to body nie ma dobrego uzywalnego ISO zawsze robie kilka laczac w HDR w LR mimo to zdjecia nie sa dobre i chcialbym prosic was o pomoc czy zmiana na jasna stalke mi pomoze obecnie na zmiane szkla mam 800zl co mozna polecic z silnikiem AFS body wiadomo nie ma silnika , dodaje zdjecie ktore ostatnio robilem w nocy 33406
Jaki czas ekspozycji? Używałeś statywu i wyłączyłeś stabilizację?
Kit 18-55 wybitny nie jest, ale da się nim zrobić dobre zdjęcie.
Btw sprobuj ETTR
wlasnie byla wlaczona stabilizacja a ostrosc ustawialem na innym punkcie po czym przelaczylem na manual
a ettr tzn jak ?
1. Jak fotografujesz ze statywu to z wylaczona stabilizacja
2. Ostrz na hiperfokalna
3. Fotografuj w RAWach.
4. O ETTR i obrobce znajdziesz duzo materialow w sieci, potem wystarczy "tylko" pocwiczyc;)
1,Wiem teraz ze bez stabilizacji
2. Do wyszukania :D
3.zawsze robie raw :)
4 czyli ustawic niskie iso i wysoka komepensje ekspozycji u mnie max 5
Chodzi o to, żeby zdjęcie było maksymalnie jasne bez przepałów
https://www.spidersweb.pl/2014/05/jak-zrobic-zdjecia-nocnego-nieba.html
Kompensacji ekspozycji nie ruszaj.
Chyba rozumiem ale czy kitem na iso 100/200 naswietlajac ten 30 sekund to watpie ze zobacze gwiazdy a czy nie musze podniesc iso na te 1600/3200 ? f3.5 i nawietlac ponad 30 sekund ?
Masz w ww artykule zasadę co do czasu naświetlania, warto jej pilnować. Jak przekroczysz 30s z ogniskową 18 mm to będą przecinki, nie gwiazdy. ISO musisz podnieść.
tak trzymam sie regulu 600 , tylko na kicie chyba nie zrobi sie rewelki bo f3.5 to jednak duzo jakbym mial to 2.8 to juz by chyba bylo lepiej
f/3.5 iso1600 -> f/2.8 iso 1000. To 2/3EV różnicy.
W okolicach 800 zl możesz kupić jaśniejszego Smyanga
https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-258269?string=samyang%20Nikon&bmatch=baseline-cl-dict42-ele-1-3-1024&stan=u%C5%BCywane&mocowanie=Nikon%20F&ogniskowa=10%20mm&ogniskowa=12%20mm&ogniskowa=14%20mm&ogniskowa=16%20mm
Mona trafić też Tokinę 11-16/2.8 około 1k zł. Im szerzej tym lepiej, generalnie. AF nie jest szczególnie potrzebny w nocnej fotografii.
... chcialbym prosic was o pomoc czy zmiana na jasna stalke mi pomoze obecnie na zmiane szkla mam 800zl co mozna polecic z silnikiem AFS body wiadomo nie ma silnika ...
https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-258269?string=samyang%20Nikon&bmatch=baseline-cl-dict42-ele-1-3-1024&stan=u%C5%BCywane&mocowanie=Nikon%20F&ogniskowa=10%20mm&ogniskowa=12%20mm&ogniskowa=14%20mm&ogniskowa=16%20mm
Mona trafić też Tokinę 11-16/2.8 około 1k zł. Im szerzej tym lepiej, generalnie. AF nie jest szczególnie potrzebny w nocnej fotografii.
wlasnie o samyanga mi sie rozchodzi a co do ostrosci to jak w nocy manualnie ustawic ? jakis przelacznik jest by ostrzyl na nieskonczonosc ?
Do zdjęć gwiazd ustawiasz pierścieniem nieskończoność. Do bliższych obiektów masz skalę. Przy szerokim kącie masz dużą głębię ostrości, poczytaj też o hiperfokalnej.
A jakbym chcial samyanga do krajobrazu za dnia to tez na nieskonczonosc ?
Do gwiazd Samyang 16/2.0 lub 10/2.8
Ostrzenie ręczne w LV z lupką
Tylko Irix ma zaskok w pozycji na nieskończoność, pozostałe obiektywy zwykle pozwalają przekręcić pierścień dalej, a skala jest umowna
Jeśli robisz samo niebo, to podnieś ISO i zrób kilka ujęć (ilość=ISO/100), potem je poskładaj, a szumy się uśrednią.
Ale to nie zadziała z pierwszym planem. Mona go naświetlić na końcu na ISO 100 i dłuższym czasie a potem składać.
Jeśli masz nie szum, a dropy, to włącz redukcję szumów przy długich czasach (ale to zwiększy przerwy pomiędzy ujęciami.
A ostrzzenie na LV to samyang , Bedzie potwierdzenie ostrosci jak bede krecil pierscieniem ostrosci ?
Potwierdzenie ostrości jest z każdym obiektywem. Ostrzenie w LV na statywie robię nawet na obiektywach z AF
Potwierdzenie ostrości jest z każdym obiektywem. Ostrzenie w LV na statywie robię nawet na obiektywach z AF
Czy zlapie na lupce ostrosc np na gwiazde ? takim samyangiem ?
O wiele łatwiej niż z Nikkorem
sprawdzalem na LV i teraz za dnia robilem na programie M ale na LV nie mam swiatlomierza dopiero po zrobieniu zdjecia jest , nie wiem jak do tego sie zabrac PS : sprawdzam na kit 18-55
Ostrzysz na LV, zdjęcia robisz przez wizjer, jeśli tak tej drabinki potrzebujesz.
sprawdzalem na LV i teraz za dnia robilem na programie M ale na LV nie mam swiatlomierza dopiero po zrobieniu zdjecia jest , nie wiem jak do tego sie zabrac PS : sprawdzam na kit 18-55
Do czego Ci światłomierz? Jak chcesz zmierzyć jasność gwiazd? To się ustawia ręcznie.
Poza tym LV włącza się tylko raz na początku do ustawienia ostrości. Potem nie wolno go włączać, bo matryca się grzeje.
A do łączenia spróbuj tego programu https://www.photoacute.com/