Zobacz pełną wersję : Paskudna posteryzacja przy zastosowaniu darken/lighten center color efex pro 4
Jak w temacie, jednak gdy zastosuję tę wtyczkę na samym zdjęciu, jest dobrze. W przypadku gdy tło trochę postempluję i rozmażę pędzlem mieszającym by je ujednolicić, wychodzi posteryzacja.
Raw z d 750 12 bit wywołany w CaptureOne Pro 12 do jpg, psd i tiff - po każdym smyraniu w tle w CS5 wychodzi to coś. Może coś w CS5? PSD i TIFF po 16 bitów. Czy raw 14-bitowy coś by tutaj zmienił?
PS
Niestety po kompresji (pewnie nieudolnej) owe elipsy posteryzacji słabo widoczne.
33384
Nie ulega wątpliwości, że to efekt niewłaściwej obróbki. Chcąc tego uniknąć, RAW najlepiej wywołać do 16 bitowego Tif-a czy PSD i dopiero wówczas dalej obrabiać taki plik w PS. Na koniec zapisując do JPG nie należy stosować zbyt mocnej kompresji, jak przykładowo w tym zdjęciu gdzie ma rozmiar prawie 2000 x 3000 px. , a waży zaledwie 400 KB.
Nie ulega wątpliwości, że to efekt niewłaściwej obróbki. Chcąc tego uniknąć, RAW najlepiej wywołać do 16 bitowego Tif-a czy PSD i dopiero wówczas dalej obrabiać taki plik w PS. Na koniec zapisując do JPG nie należy stosować zbyt mocnej kompresji, jak przykładowo w tym zdjęciu gdzie ma rozmiar prawie 2000 x 3000 px. , a waży zaledwie 400 KB.
Jak pisałem, wywołałem to też do 16 bitowego tiffa i psd - efekt podobny, może mniej uciążliwy. Zapisując do jpg - wszystko mam na max. Bałem się, że duży plik tu nie wejdzie.
Podobny efekt można czasem spotkać na np. jednolitym jasnoniebieskim niebie. Może jednak na jakimś etapie obróbki wykonujesz ją na pliku 8 bitowym. Pracując na 16 bitowym pliku tego efektu być nie powinno. Może ktoś się jeszcze wypowie, ja tu innego pomysłu jako przyczynę tego stanu rzeczy nie mam.
16 bitowy powielam na warstwy dodatkowe i dłubię...
16 bitowy powielam na warstwy dodatkowe i dłubię...
Nawet przy 16 bitowym mogą takie rzeczy wyjść, jeżeli korygujesz to pędzlem korekty, stemplem, czy łatką... Postaraj się jak najbardziej to ujednolicić, następnie możesz rozmyć np rozmyciem gaussowskim i na koniec nałożyć delikatne ziarno (tez może być z NIK Collection - Color Efex - Film Grain - ładniej wychodzi niż ziarno prosto z PSa).
2pompony
11-11-2019, 16:03
Jeśli masz PSa, to może masz LRa - a LR ma wymarzone wręcz narzędzie do pozbywania się takich posteryzacji. Pytanie: czy nie masz - jak niektórzy - wstrętu do LRa, drugie, mianowicie czy koniecznie musisz korzystać z pluginu, który dodaje takie kwiatki, bo może da się żądany efekt osiągnąć bez tego jak widać problematycznego softu?
Małe doświadczenie w CS5.
Tworzę nowy dokument 16 bit w kolorze niebieskim i następnie na warstwie dopasowania rozjaśniam. Gradientem część odsłaniam i... posteryzacja słabsza, ale jest.
Mam LR ale nigdy na nim nie pracowałem.
Pamiętam jak kiedyś w CNX2 lekko rozjaśniałem tło w centrum w selekcji niebieskiego i to samo. Nie sądzę by wpływ na to miała karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti czy też monitor NEC EA 245WMi-2.
Gdzieś tkwi błąd w obróbce. Może color efex pro 4 ma na to wpływ.
Obrobiłem (to może za duże słowo) przykładowe zdjęcie z sporym obszarem gdzie taki efekt może wystąpić.
W LR na niebie dodany filtr połówkowy, korekta ekspozycji i takie tam podstawowe suwaki. Wyeksportowane jako 16 bit. tif i następnie w Photoshop Elements celowo jeszcze zmiany na poziomach i krzywych (aby spróbować uzyskać taki efekt).
Niczego takiego jednak nie ma (klikamy do oporu na zdjęciu):
33390
Gdybym pracował na pliku 8 bitowym (nawet tif) byłoby duże ryzyko wystąpienia tych gradientów.
Ze swojego doświadczenia napiszę, że za takie mazaje, zacieki kolorów, mozaikowanie u mnie na zdjęciach odpowiedzialny był Color Efex Pro. Pomimo tego, że używałem go bardzo ostrożnie przy powiększeniu zdjęcia było widać negatywne efekty. Poprostu przestałem go używać...
Nie wiem już... Obrazek wołany w c1 do psd 16-bitowego. Zduplikowałem warstwy. Dolną rozmycie średnia. Na górnej warstwie usunąłem stare tło. Potem na warstwie dopasowania przyciemniłem i gradientem kołowym od środka to ściemnienie stopniowo usunąłem.
Coś w ustawieniach CS5?33393
Nie wiem już... Obrazek wołany w c1 do psd 16-bitowego. Zduplikowałem warstwy. Dolną rozmycie średnia. Na górnej warstwie usunąłem stare tło. Potem na warstwie dopasowania przyciemniłem i gradientem kołowym od środka to ściemnienie stopniowo usunąłem.
Coś w ustawieniach CS5?33393
Po rozmyciu dolnej warstwy i usunięciu tła z górnej spłaszcz albo scal widoczne, dodaj ziarno Film Grain i dopiero po tym baw się w winiety czy gradienty.
Mój znajomy doszedł do podobnego wniosku i działa. Dziękuję.