Zobacz pełną wersję : Kamera IP zewnętrzna
Witajcie.
Jest ktoś kto zna temat, jest instalatorem lub zmierzył się z tym urządzeniem pod kątem instalacji / użytkowania, itp .?
Potrzebuję zakupić 1 kamerę, która by monitorowała posesję od zewnątrz, na skrętce np. kat 5e a nie po wifi.
Jest wiele modeli, aczkolwiek mało wpisów dotyczących jak sprzęt się sprawuje i czy użytkownik zadowolony.
U mnie w okolicy coraz więcej włamań do prywatnych domów, w ciągu tygodnia były 3 włamania i kradzieże w sąsiednich domach na 1 ulicy !
Posiadam alarm z czujkami zewnętrznymi, muszę jeszcze rozbudować o 1 dodatkową czujkę + tę kamerę.
Nie ukrywam, że wolę wydać więcej na czujkę a mam je sprawdzone od wielu lat niż na kamerę.
No i teraz pytania, czy mając IP wewnętrzne od providera internetu, muszę mieć zewnętrzny IP za który muszę dodatkowo płacić, aby
mieć monitoring po www do tej kamery ? Czy raczej działa to tak jak Team Viewer, że można "wyjść" z sieci wewnętrznej z rutowalnym adresem IP ?
No i czy dałoby się wykorzystać jakość centralkę alarmową aby zintegrować tę kamerę z moim obecnym systemem ? Czy raczej jako urządzenie standalone tylko w połączeniu z ruterem i "wyjściem" na świat ?
Możecie coś doradzić, pod kątem produktu, lub czego unikać czy w ogóle dać sobie spokój z tym ustrojstwem ?
Osobiście nie posiadam, ale mój klient bardzo sobie chwali ze względu na bezawaryjność oraz jakość obrazu:
https://www.napad.pl/produkty-934-9061-kamera-ip-2mpx-dh-ipc-hfw4239tp-ase-ni-0360b.htm
Zewnętrzny IP musisz mieć, ale nie musi to być stały adres IP. W ustawieniach kamery możesz skonfigurować dynamiczny DNS. Z reguły kupując kamerę masz od producenta dostęp do jego serwera DDNS. Działa to w ten sposób, że kamera wysyła do serwera swoje aktualne IP, które jest powiązane z adresem strony pod którym jest dostępna Twoja kamera np. mojakamera.dahuaddns.com.
Jeśli masz NAS np. Qnap to na nim możesz zrobić nagrywanie.
Carax, dzięki za dalsze wyjaśnienia. Zastanawiam się nad ceną tej kamerki, jest droga, widziałem że o tych lub zblizonych paranetrach zaczynają się od 400zł wzwyż. Pewnie róznica w jakości obrazu i jego rejestracji. Zetec, no niestety nie mam NAS'a,w zasadzie śwadomie go nie chciałem mieć, ale masz rację że teraz by się przydał ;-)
W najblizszym czasie spotkam się z moim instalatorem od centralki i porusze ten temat, być może w wrócę jeszcze z pytaniami.
Przydałby ci się NAS do kamerki.
Złodzieje by sobie wynieśli go razem z zapisem ;)
Kto wie, złodzieje jak mają czas to penetrują każdy zakątek. Ostatnio w domu obok nawet w starym piecu popiół wysypali bo po zmarłych staruszkach kasy tam szukali !!!
Wracając do tematu to zapis w cloud coraz popularniejszy, no tam tego nie wyniosą...
Przydałby ci się NAS do kamerki.
Złodzieje by sobie wynieśli go razem z zapisem ;)Wszystko zależy gdzie go umiescisz i jaki masz alarm oraz jak go skonfigurujesz...
arkadiuszfoch
13-11-2019, 18:11
Ale nagrywanie obrazu online wiąże się z kiepską jakością. Lepiej podłączyć kamere pod rejestrator.
Nie znam się na tym ale u znajomego magazyny nagrywa kamerkami Xiaomi z wifi z własnym zasilaniem i do tego router Xiaomi ( w biurze z modemem i kartą sim ) z dyskiem przenośnym do nagrywania plus appka na fonie do podglądu live, kamerki kupował po coś 250zł w wersji 1080p, 300zł są 4K, router 140zł, dysk zwykły w obudowie USB3, nie narzeka czyli działa od lutego.
Jak zewnętrzne po wifi, to średnio to widzę. Wiem że takie są, ale propagacja fal na tym paśmie przez ściany budynku może być całkowicie zakłócana.
Uważam ze tylko na kablu ma to sens, przy wewnętrznych czemu nie...
Działa i bardzo dobra jakość nawet na podglądzie live w fonie, poszukaj na youtube jakieś testy może są.
No to jeszcze kwestia na jakim paśmie , czy 2.4 cz5 Ghz?
U mnie na 2.4 w domu pomiedzy scianami problem. Jesli teraz kamera na posesji byla by oddalona 30m plus te ściany to nie ma bata aby działało. Kolejna kwestia to dużo zakłóceń i nawet zmiana kanałów nie pomoże. Skoro kamera wifi zewnetrzna i tak dostaje kablowo zasilanie to skrętką Utp i tak kolejnymi parami puścisz sygnał.
Jeszcze rozważam nad Raspberry Pi i postawić "cienkiego" linuxa z zoneminder i się pobawić. Wyjdzie znacznie taniej.
Jak ogarniasz takie rzeczy to zerknij na soft Padavan do Mi Router, co do kabla to tak jeśli zasilanie leci to i skrętka może, wifi ma sens jeśli zasilasz akku+ogniwa.
Często wówczas nasuwa mi się pytanie. Montaż wysoko na scianie i zasilanie z accu?l zima, mróz i zabawa w głupiego. Rozumiem trend ale w takich rozwiązaniach jak niezawodnosć to głupota.
Od lutego działa, nie trzeba tak do wszystkiego podchodzić negatywnie, technika serio idzie do przodu i coś co jeszcze niedawno było chińskim szmelcem teraz często działa dobrze :)
Ja mam dwie takie https://infomiasto.eu/kamera-ezviz-husky-air-cs-cv310-c3w-opinia-i-test/ i jeszcze w domu inny model. Kamera nagrywa, powiadamia sms jak wykryje ruch, można online nią sterować i nawet gadać przez nią online. Już z 2 lata wiszą na dworze i działają cały czas sprawnie. Sterowanie w telefonie za sprawą aplikacji tych kamer - muszą mieć dostęp do sieci wifi w domu ab działały zdalnie sterowanie oraz powiadomienia na telefon.
W nocy bardzo dobry obraz tylko przewody trochę dłuższe mogli by dawać do nich bo trzeba dorabiać własne.
Masz je w wersji WiFi ? Nie ma problemu z zasięgiem oraz przez ściany ? Zasilanie i tak do nich doprowadzasz?
moshica te ezvity nie wiem czy mają inną wersję. One wszystkie muszą mieć wifi lub kabel sieciowy do podłączenia aby to działało jak powinno. Mam je na budynku na górze więc zasięg jest. Zasilenia kablem i niestety kabel w zestawie jest za krótki i trzeba sobie dorabiać. Wybrałem je bo w nocy mają czysty obraz jak za dnia tylko noktowizyjny czarno biały. Pewnie jak byś montował ją dalej od domu na jakimś supie czy coś to już zależy jak silne masz wifi w domu lub czy doczepisz tam kabel sieciowy. Tylko że jak chcesz więcej takich kamer niż 6 to może warto innej firmy bo max 6 mi obsługuje mi program. Także nagrywanie obrazu na chmurę czy w telefon przez aplikację jest problematyczne, zapisuje na kartę w kamerze obraz przesyła na żywo na tel ale aby go nagrać to co przesyła na tel to nie wiem jak to zrobić takie pliki wychodzą mi w telefonie puste. Ale może nie wiem jak to ustawić bo nie szukałem pomocy/
No ok, mój zasięg WiFi jest zbyt słaby, więc tylko moge kablem sieciowym ją podłączyć.
Nie napisałeś, jak wyglada obraz na żywo, bo rozumiem powiadamiania nie masz jak ktoś by znalazł się w zasięgu kamery ?