Zobacz pełną wersję : Szkła nikona a puszka canon
spiritus
10-11-2019, 18:18
Hej
Stosuje ktoś takie coś?
Pożyczyłbym sobie od kolegi puszkę canona aby sprawdzić jak się będą zachowywać z tym obiektywy z mocowaniem Nikon F.
Są jakieś ograniczenia oprócz braku AF?
Brak styków to nie tylko brak AF. Nie wiem, czy C mierzy światło i ostrość bez cpu w szkle. No i przysłona. Choć z 50/1.8D to nie problem akurat.
Ale przecież w lustrzankach Nikon ma dalej od canona odległość rejestrową czyli szkło canona nie będzie miało poprawnych odległości ostrzenia.
koesh odwrotnie. Chyba, że spirit się w tytule wątku je...ął. :p
Aaa, puszka canon i obiektyw nikon, no to adapter zwykły ring z kontrolą ręczną przysłony daje poprawne połączenie ale jakieś pomiary itp to nie zadziała.
spiritus
11-11-2019, 14:35
Brak styków to nie tylko brak AF. Nie wiem, czy C mierzy światło i ostrość bez cpu w szkle. No i przysłona. Choć z 50/1.8D to nie problem akurat.
Aaa, puszka canon i obiektyw nikon, no to adapter zwykły ring z kontrolą ręczną przysłony daje poprawne połączenie ale jakieś pomiary itp to nie zadziała.
Czyli co... nie ustawię przysłony na żadnym z obiektywów? (50/1.8D już nie mam... zapomniałem zmienić).
Ehh...
Czyli co... nie ustawię przysłony na żadnym z obiektywów? (50/1.8D już nie mam... zapomniałem zmienić).
Ehh...Ustawisz ale na oko. Adaptery zgodne ze szkłami G mają taki suwak do przymykania przysłony.
Wysłane gołompem z napędem redbullowoatomowym.
spiritus
11-11-2019, 15:12
Ustawisz ale na oko. Adaptery zgodne ze szkłami G mają taki suwak do przymykania przysłony.
Wysłane gołompem z napędem redbullowoatomowym.
A to luz... mi chodzi aby pełna dziura była ;)