Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa Foto - Co To Jest? Sezon 3

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

tbogdanowicz
15-03-2021, 15:05
Zdjęcie monitora wyświetlającego taką grafikę :-).

eMGie
15-03-2021, 15:07
Ja tam widzę w tym trójkącie symbol polistyrenu, ale ze znanych rzeczy z tego tworzywa, to kojarzę styropian, naczynia jednorazowe i po prostu płyty tworzywa :-)

2pompony
15-03-2021, 15:47
Wszyscy jesteście blisko (po trosze nawet kiedy mowa o monitorze wyświetlającym) - ale żadna odpowiedź nawet nie zbliżyła się do poprawnej. I nie, nie ma tam w ogóle przyssawek.

Zatem kolejna podpowiedź - na zdjęciu są trzy 'płytki'. W tej najbardziej na prawo, gdzieś tak koło centymetra nad otworem i lekko w lewo, na zielonym tle jest znaczek, który powinniście kojarzyć.

eMGie
15-03-2021, 15:54
Znaczka nie kojarzę, ale wygląda mi to na zdjęcie na tle folii polaryzacyjnej ułożonej na monitorze w pozycji "zaporowej".

Dex
15-03-2021, 16:00
Przecież to zwykłe kółka narysowane cyrklem na kartce papieru i pokolorowane, bardzo ładnie i starannie pod kreseczki, kredkami bambino :mrgreen:

2pompony
15-03-2021, 16:10
Jesteście na naprawdę dobrzej drodze, już nawet pojawiają się teorie jakby z tego nurtu, że tak to ujmę - monitory i te rzeczy... Jeśli chodzi o podpowiedź, to tam w pewnym miejscu (nad otworem trzeciej 'płytki') jest znaczek z 'info' Photoshopa. Takie kółeczko z czeterema wystającymi kreseczkami, znaczek wykonany czarną kreseczką. Nie dawałem go tam celowo, został przez moją nieuwagę. Wskazuje na to, że albo znaczek magicznie przeniósł się do reality, albo płytki leżą na ekranie monitora, na którym jest wyświetlony znaczek PSa. :)

Dobra, zagadka - choć wydawała mi się prosta, bo dotyczy fotografii - chyba nie jest taka prosta jak myślałem. To nie jest wina odpowiadających, tylko moja, dlatego:

skupmy się w takim razie na odpowiedzi, jaki przyrząd umożliwia sfotografowanie takich kolorów. Jeśli ktoś chce, można też odpowiadać na całe pytanie: jak zdjęcie zostało zrobione i jak powstały te kolory.

Jeśłi nie będzie odpowiedzi dam wyjaśnienie dzisiaj wieczorkiem, powiedzmy koło 21. Jeśli nie usłyszę sprzeciwów, tak zrobię.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dex, o mało nie trafiłeś. :)

2pompony
15-03-2021, 17:04
OK, teraz spadam, ale będę wieczorkiem. Jeśli dostanę jakieś protesty to zaczekam, jeśli nie - wyjaśnienie już dzisiaj.

NimnuL
15-03-2021, 17:40
Krospolaryzacja czy jak to się po polsku nazywa...

https://www.janeincolour.com/cross-polarisation.html

O chyba nawet znalazłem zdjęcie tego efektu na tym samym przedmiocie.

https://www.flickr.com/photos/dave_kepcove/17029001148/

https://fstefaniak.blogspot.com/2019/03/rower.html?m=1

https://www.alamy.com/stock-photo/cross-polarization.html

Fajne, pobawię się tym. Dzięki za zagadkę, przy okazji czegoś się dowiedziałem ;)

tbogdanowicz
15-03-2021, 18:53
Filtry polaryzacyjne na monitorze?

Nie, co ja gadam (piszę)?! Filtry nie mają dziur :-).

2pompony
15-03-2021, 19:09
Uznaję odpowiedź Nimnula! :)

Post podzieliłem na 5 części, każdy niech sobie wybierze co chce wiedzieć.

1. Jaka była wymagana odpowiedź
2. Wyjaśnienie co jest na zdjęciu
3. Wyjaśnienie skąd kolory
4. Jak spróbować tego w domu
5. Etapy mojej pracy
6. Przyznana punktacja

1.
Jaka była wymagana odpowiedź

Pełna i możliwie prosta odpowiedź na pytanie jak powstało zdjęcie, skąd wzięły się kolory i co jest na zdjęćiu brzmiałaby mniej więcej tak:

są to trzy przeźroczyste kawałki plastiku, położone na ekranie LCD który daje światło spolaryzowane, i sfotografowane przez filtr polaryzacyjny ustawiony tak, aby całkowicie wytłumił do czerni światło ekranu.

Za odpowiedź uznałbym też stwierdzenie, że: do uzyskania takich kolorów użyto filtra polaryzacyjnego wraz ze światłem spolaryzowanym. Było przypuszczenie o użyciu polara ale bez wzmianki o użyciu światła spolaryzowanego, za to z dopiskiem, że to bez sensu. :)

2.
Wyjaśnienie co to jest

Kupowaliście kiedyś dawno płytki CD lub DVD na giełdach czy w takich małych, troszkę szemranych sklepikach typu szwarc-mydło-powidło komputerowe? Płytki były pakowane w postaci takich stosików po 10, 20 czy 50 i owinięte folią, a od gory i dołu takiego stosika były nie płyty jako takie, a takie przeźroczyste wytłoczki w kształcie idealnie takim jak sama płyta, ale zrobione z przeźroczystego plastiku.

Trzy płytki CD które widzicie to tak naprawdę te okładziny, kształtem, średnicą, otworkiem, przypominające prawdziwe płyty, tylko bez warstwy metalowej, całkiem przeźroczyste.

Jak widzicie częściowo słuszne były domysły zarówno początkowe Nimnula (że to płyty CD, chociaż to nie płyty CD), czy Cruśka (podstawki pod kieliszki - skoro się przenikają, bo są przeźroczyste). Słusznie również Matbe zauważył, że te płyty mają jakieś zacieki czy ślady po wtrysku, czego prawdziwe płyty nie mają.

Płyty leżą nieruchomo na ekranie laptopa, więć domysły o obracających się szpulach są nietrafne, choć ciekawe, podobnie jak próba znalezienia pryzmatu - równie nietrafne, ale może nawet ciekawsze. Próby znalezienia stożków uznaję za prawdziwą desperację, ale dopuszczalną w zabawie. :)

3.
Wyjaśnienie skąd kolory

Otóż w plastikowych (choć nie tylko) rzeczach odlewanych powstają spore naprężenia (im bardziej niechlujny odlew, tym większe). Jeśli przedmioty są przeźroczyste nauka bada te naprężenia mi.in. metodą oświetlania ich światłem spolaryzowanym. Ta gałąź nauki to elastooptyka ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Elastooptyka ) - wejdźcie tam i zobaczycie np. zdjęcie zwykłego kątomierza oświetlonego światłem spolaryzowanym. Podobne w efekcie do moich płytek.

Mechanizm, który powoduje że powstają takie bajeczne kolory jest do odszukania w sieci jako wykład, ale najprostszą odpowiedzią na pytanie skąd wzięły się te bajeczne kolory jest powiedzienie - bo tak piękna jest fizyka! :)

Po prostu, jeśli weźmie się coś przeźroczystego (szkło, polimery, plastik) i podda naprężeniu, a następnie oświetli światłem spolaryzowanym - po prostu same z siebie pokażą się takie kolory - bo taki jest świat! Teraz wystarczy je sfotografować, do czego niezbędny jest filtr polaryzacyjny. Wszystko.

Myślałem, że sprawa takiej fotografii z polarem jest ogólnie znana, bo wystarczy wziąć ekierkę czy inny kawałek przeźroczystego plastiku, jedną ręką ustawić ten plastik na tle monitora, a drugą trzymać polara i popatrzeć przez niego na plastik: pojawią się bajeczne kolory. :) Stąd uznałem zagadkę za łatwą. Sorry, jeśli nie. Gdyby ktoś chciał sam takie rzeczy sfocić, niech czyta dalej.

4.
Jak spróbować tego w domu

A. Wziąć coś przeźroczystego, im bardziej niechlujnie odlanego, tym lepiej. To może być stara ekierka, plastikowy talerzyk czy widelczyk, lub po prostu byle jaki odlany kawałek przeźroczystego plastiku. Szkło też może być, ale w plastiku który znosi większe naprężenia wychodzą lepsze kolory.

B. Wziąć źródło spolaryzowanego światła i oświetlić nim ten kawałek plastiku. Jeśli ktoś nie ma laboratoryjnego źródła światła spolaryzownego - ekran LCD chyba będzie najlepszy bo naczęściej spotykany i obecny chyba wszędzie dzisiaj. Najwygodniej położyć to coś na monitorze

C. Nałożyć na aparat filtr polaryzacyjny i zrobić zdjęcie. Koniec. :)

5.
Poniżej etapy mojego zdjęcia:

1. Tak wyglądają 3 przeźroczyste 'płytki' położone na żródle światła spolaryzowanego - czyli ekranie laptopa, który to ekran leży poziomo (bo inaczej płytki się ześlizgują). Bez przyssawek, folii i innego mocowania. Jako obrazu użyłem białej kartki z PSa i dałem pełny ekran (ale znaczek info został, czego nie zauważyłem) - aby uzyskać największą powierzchnię najbardziej świecącą. Zdjęcie - bez założonego polara - prezentuje co ekran mojego starego laptopa uznawał za biel, a także pokazuje bajeczną wsysającą poduszeczkę. Zdjęcie bez obróbki.

https://i.imgur.com/XQzOBWG.jpg

2. Tak to wygląda po nałożeniu na obiektyw filtra polaryzacyjnego. Zdjęćie jest wyłącznei po zgrubnym rozjaśnieniu Ekspozycją, wyprostowaniu kadru (choć widać, że został po lewej ślad), ale kolory są nieruszane. To co widać będzie można zobaczyć okiem, jeśli będziemy patrzeć na plastik oświetlony światłem spolaryzowanym przez polara.

https://i.imgur.com/zXi1kbt.jpg

3. Ostateczne zdjęcie to po prostu lepiej wyprostowana dwójka, ale filtr polaryzacjny przekręcony o 90 stopni, aby wytłumić do zera światło ekranu, które dociera spoza płytek. Efektem są piękne kolory światła przechodzącego przez plastik, oraz całkowicie wytłumione do czerni pozostałe fragmenty. Jak widać nic nie trzeba wycinać, bo selekcji i wycinania tła dokonała za mnie sama fizyka. :)

https://i.imgur.com/itKyXSn.jpg

6.
Przyznana punktacja

Nimnul znalazł podobne przykłady, więc należy mu się punkt.

Jeśli mógłbym przyznać wyróżnienia, to należą się:

A. Matbe, bo powiedział, że najwyraźniej musiał być w użyciu filtr polaryzacyjny, niestety zaraz dodał, że w takim razie to bez sensu. Do pewnego momentu była to odpowiedź najbardziej zbliżona do wymaganej

B. eMGie zaznaczył, że użyto 'folii polaryzacyjnej ułożonej na monitorze w pozycji zaporowej', co nie jest do końca prawdą, ale istotnie użyłem ustawienia zaporowego - tyle, że samym polarem, nie folią. Było blisko do pokazania mechanizmu - stąd również przyznaję wyróżnienie.

Mam nadzieję że bawiliście się dobrze!

crusiek
15-03-2021, 19:16
Już wiem co dzisiaj wieczorem będę wyczyniać :D :)

NimnuL
15-03-2021, 19:50
Podobno mając dwa CPL można przepuścić źródło światła (latarka?) przez jeden (uzyskując światło spolaryzowane jak z LCD) i drugim odfiltrować odpowiednio to co wypada do obiektywu.

2pompony
15-03-2021, 19:51
Już wiem co dzisiaj wieczorem będę wyczyniać :D :)

Będziesz szukał w piwnicy starych płyt CD?

:)

NimnuL
15-03-2021, 19:51
Zagadka była przaśna, ciekawa i edukacyjna. Moja nie będzie ani taka ani taka. Za moment ;)

2pompony
15-03-2021, 19:55
Podobno mając dwa CPL można przepuścić źródło światła (latarka?) przez jeden (uzyskując światło spolaryzowane jak z LCD) i drugim odfiltrować odpowiednio to co wypada do obiektywu.

Przepis jest prosty: masz mieć światło spolaryzowane. Jeśli umiesz zrobić polarem ze światłą latarki, to nie ma problemu. Trzeba sobie zrobić i już. Jeśli nie umiemy zrobić polaryzacji, albo nie mamy drugiego filtra - trzeba wykorzystać to, co inni już zrobili, np. użyć ekranu LCD.

DO sfotografowania trzeba mieć drugi polar, na obiektywie. I w zasadzie tyle się liczy.

NimnuL
15-03-2021, 20:05
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 46,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 33,5 pkt
5. tbogdanowicz - 30,5 pkt
6. siemalysy - 29,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 16 pkt
9. grocho 13,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. Obrazek2000 - 10,5 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,25 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
18. Bartolini82 - 5,5 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. 2pompony - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt
256. cała reszta forum - 0 pkt
1024. cała reszta świata - -1 pkt
16383. Imperium galaktyczne - -∞

Cóż to jest - do czego służy?

49641

crusiek
15-03-2021, 20:15
Jako Kmieciu zupełnie typowy, już na wstępie zrobiłem test.
:D
49642

Co do zagadki....
Grot lutownicy ?

NimnuL
15-03-2021, 20:17
Tam mieszka tęcza! ;-)

Nie, nie jest to grot lutownicy.

siemalysy
15-03-2021, 20:23
Narzędzie do wykręcania zaworka w wentylku koła samochodowego.

klan
15-03-2021, 20:25
Odhaczacz wędkarski - do odhaczania ryby z haczyka

NimnuL
15-03-2021, 20:34
Nie i nie. Ale podobieństwa wizualne faktycznie są...

2pompony
15-03-2021, 21:09
Urządzenie (to za wielkie słowo, naprawdę to po prostu metalowy patyczek) do zdejmowania paska w zegarku, konkretnie do wyjęcia teleskopu, który trzyma pasek.

Jako Kmieciu zupełnie typowy, już na wstępie zrobiłem test.

Gratulacje! Czyli zagadka była pouczająca jak widzę... :)

Dex
15-03-2021, 21:19
Antygrawitacyjny despekulator do zrefiksowywania spustu w zamkach :D

NimnuL
16-03-2021, 07:24
2pompony dostają punkt jeden i dają ciekawą zagadkę.

49662

2pompony
16-03-2021, 10:54
Dzięmkuję barmdzo!

Dziś pójdzie łatwo! Skoro zagadka, to już niejako tradycyjnie pokażę całość, a nie wycinek, żebyście nie musieli kombinować za dużo. Zdjęcie i wszystkie kolory jakie tam występują zostały tak zarejestrowane, nic nie dodałem w programie graficznym. Obróbka polegała na wybraniu WB, dodaniu winiety i lekkim (naprawdę lekkim jak na mnie) suwnięciu kontrastem. Największa praca poszła w wystemplowanie paprochów. Poza tym, jak się ktoś zaweźmie - całość jest do zaobserwowania tak jak widać, żadnego szacher-macher. Weźcie też pod uwagę, że nie ma obowiązku pokazywać rzeczy jak są, można z boku albo nawet do góry nogami, jeśli taki wyjdzie kadr...

Pytam nie tylko co to jest (bo przecież widać od razu), ale też o 'powierzchnię'. Na czym to leży, do czego jest podczepione, do czego się przytula, czy jak to zwał - mam nadzieję, że wiecie o co pytam. Pytanie dodatkowe (dla ambitnych, odpowiedź w wersji podstawowej niewymagana) - jakim światłem trzeba oświetlić, żeby wyszły takie kolory.

No to obrazek:

49667

Do dzieła zuchy!

eMGie
16-03-2021, 11:09
Jest to prawdopodobnie woda i leży na głośniku ?
A świecone, tak jak poprzednio, monitorem :-)

2pompony
16-03-2021, 11:22
Dobrze, że kombinujesz, lubię to - ale akurat w tym wypadku jesteś na złej drodze.

Acha, powtórzę - skład chemiczny i stan skupienia 'pigułek' jest niewymagany. Może to woda a może co innego - nie pytam o skład, bo skład akurat jest nie do odgadnięcia na podstawie takiej fotografii. Bardziej o to co to jest, i na czym siedzi (pod czym wisi, do czego się przytula, czy ten). :) A dla ambitnych czym oświetlić, i to jest pytanie dodatkowe, choć może być podchwytliwe.

tbogdanowicz
16-03-2021, 11:40
Płyn o dużym napięciu powierzchniowym, na powierzchni tkaniny w którą nie wsiąka.
Oświetlenie to pewnie okno + coś od góry kadru. Kolory powstały przez dyfrakcję na nitkach.

matbe
16-03-2021, 11:42
Galareta, znaczy?

2pompony
16-03-2021, 12:15
Nie i nie, niestety.

Co do nitek - nie widziałem jeszcze tkaniny, której nitki dawałyby taki efekt. Uwaga o napięciu powierzchniowym trafna, choć nie prowadzi do odpowiedzi.

NimnuL
16-03-2021, 12:47
Woda gazowana, widoczne bąbelki CO2, światło naturalne odbite od płyty CD lub puszczone przez pryzmat...

2pompony
16-03-2021, 12:55
Nimnul, jesteś najbliżej, a jakby połączyć wszystkie pozytywne elementy z dotychczasowych odpowiedzi wyszłaby kompletna, dobra odpowiedź.

I podobnie jak w pozostałych przypadkach - nie ma chyba sensu czekać do jutra, więć jeśli nie padnie dobra odpowiedź dziś do wieczorka, przyznam po połówce tym osobom, ktore były najbliżej według mnie. Choć cały czas można jeszcze próbować, ja Wam tam prób nie liczę! :) Próbujcie nawet po kilka razy, najważniejsze - chyba - w tym wątku, to mieć jakąś zabawę! A jak się da, to i może nauczyć się czegoś...

2pompony
16-03-2021, 19:53
Tradycyjnie - jeśli nie będzie protestów ani dobrej odpowiedzi, koło 21 wyjaśnienie.

fantazja
16-03-2021, 20:53
Kropelki np. gliceryny w oleju? Jeśli obrócimy zdjęcie o 180 st będą pod powierzchnią oleju.

2pompony
16-03-2021, 22:12
Świetny pomysł, ale nie z tego zdjęcia! :)

No OK, chyba nie ma co dalej czekać, powoli zmierzam do wyjaśnień.

Oczywiście, jak wielu z Was (choć nie wszyscy) zauważyło, są to krople - a nie pęcherzyki gazu, na co starałem się Was naprowadzić. Tak, krople - w tym akurat wypadku wody, ale przecież nie pytałem o skład płynu. Krople leżą ładnie położone kroplomierzem na płycie DVD od strony zapisu, i ta właśnie płytka zapewnia efekt tysięcy iskierek. Tyle. Resztę robi sama fizyka.

I jeszcze pytanie pomocnicze - jakim oświetleniem to zrobić?

Byle jakim - to najkrótsza i najbardziej fachowa odpowiedź. Nikt się do niej nawet nie zbliżył. :) No ale też pytanie było tylko dla ambitnych. W tym zdjęćiu akurat była to lampa sufitowa i biurkowa, miejsce akcji - stół. Tyle utrudnień.

W kwestii tego co jest na zdjęćiu i co ważniejsze jakie to podłoże - byliście blisko, choć nikt nie podał odpowiedzi, że to płytka DVD (uznałbybm też odpowiedź, że to CD) - co akurat dla iskier jest kluczowe.

Najbliżej tym razem doszli i dostają wyróżnienie:

eMGie - podał, że przedmiotami są krople, choć fatalnie nie odgadł na czym leżą,
tbogdanowicz - też podał krople, a nawet trafnie zauważył, że mają duże napięcie powierzchniowe, choć równie fatalnie co poprzednik zdefiniował podłoże,
Nimnul tym razem był bardzo odległy w ocenie tego 'co to jest', ale zaskakująco wmieszał w sam proces płytę CD - co jest jednak jakims domysłem.

Jeśli chodzi o punkty i zaliczenie - pierwszy powiedział o kroplach eMGie, i choć pytałem też o podłoże - a na to odpowiedź była błędna - może z braku innych odpowiedzi uznać? Myślcie, bo nie wiem co dalej i jakie są procedury: kto, ile, komu, i pod stołem czy nie. :) Myślcie.

NimnuL
17-03-2021, 08:19
Może dasz po prostu kolejna zagadkę, bo w sumie fajne dajesz, a tym razem bez punktów?

2pompony
17-03-2021, 09:06
OK - swoją drogą dziękuję za uznanie - w takim razie mam pomysł następujący: dam zagadkę, a każdy kto odpowie poprawnie dostanie punkt. Ale tym razem nie ma odpowiedzi połowicznych!

Pytanie brzmi: co to jest? Jeśli ktoś chce zabłysnąć, może też zgadywać jakie jest podłoże.
Pytanie nieobowiązkowe dla ambitnych: jakim oświetleniem można robić takie zdjęćie?

Usuwam się w cień, odpowiadajcie przez cały dzień i nie liczcie na żadną podpowiedź z mojej strony, a wieczorem przyjdę i powiem kto odgadł. :)

49736

NimnuL
17-03-2021, 09:32
Płyta dvd, a na niej kropla wody oświetlona lampką (żarówka) - widoczną w odbiciu kropli.

eMGie
17-03-2021, 09:49
Soczewka kontaktowa?

Dex
17-03-2021, 09:54
Czarny grzybek z Super Mario :D

https://i.ebayimg.com/images/g/no0AAOSwEppUMHHu/s-l300.jpg

2pompony
17-03-2021, 10:55
Co prawda miałem nie podopowiadać - i nie podpowiadam, ale widzę, że niektórzy z Was lepiej się orientują. :) eMGie, nie idź tą drogą! Dex, jesli chcesz, możesz poprawiać odpowiedź, dzisiaj nie liczymy ile razy ktoś próbował.

Dex
17-03-2021, 11:04
Pierwsze co mi się skojarzyło :D nie wiem czy coś jeszcze do tego kosmatego łba mi przyjdzie ;)

eMGie
17-03-2021, 13:23
Może bańka mydlana?

2pompony
17-03-2021, 17:31
Ok, miałem nie podpowiadać, więc nic nie podpowiem - ale może zobaczcie na odpowiedź do poprzedniej zagadki i zastanówcie się - byle krótko - czy to może aby nie ta sama sesja zdjęciowa z tymi samymi rekwizytami? :)

Przypominam, że każdy kto zgadnie może liczyć na punkcika...

49759

49760

49761

NimnuL
17-03-2021, 17:51
Płyta dvd, a na niej kropla wody oświetlona lampką (żarówka) - widoczną w odbiciu kropli.

2pompony, odpowiedź jest błędna czy ją przeoczyłeś?

2pompony
17-03-2021, 18:41
Jeszcze nie mogą powiedzieć - bo inni cały czas mogą odpowiadać, ale jej nie przeoczyłem, i nawet podkreślałem, że niektórzy sobie świetnie radzą. Możesz to wziąć do siebie. :)

Wind Mill
17-03-2021, 19:41
Jeszcze nie mogą powiedzieć - bo inni cały czas mogą odpowiadać, ale jej nie przeoczyłem, i nawet podkreślałem, że niektórzy sobie świetnie radzą. Możesz to wziąć do siebie. :)

Na czyjąś odpowiedź odpowiadasz potwierdzeniem bądź zaprzeczeniem (z nieśmiałym naprowadzeniem czy bez, ciepło zimno czy bez), wtedy ta osoba może podać kolejną odpowiedź. ;)

2pompony
17-03-2021, 19:47
Przy tym pytaniu taka była umowa od początku: ja nie podpowiadam, a każdy kto udzieli dobrej odpowiedzi, wygrywa.

;)

2pompony
17-03-2021, 22:55
OK, nie wiem jak jeszcze bardziej mógłbym podsuwać odpowiedzi. :) Ale rozumiem, że wszyscy co chcieli już odpowiedzieli, zatem uznaję, że jedynym który całkowicie i kompletnie odpowiedział na pytanie był Nimnul. I to najszybciej. Gratulacje!

Tak, to rzeczywiście jest kropelka wody na płytce DVD, i istotnie jest oświetlona lampką biurkową. Zresztą identcznie jak w poprzedniej zagadce, więc wystarczyło przepisać podaną tam odpowiedź. Następne zdjęcia przedstawiają zresztą również to samo (krople, płytka, lampka), a różnią się tylko położeniem lampki względem płytki, skąd biorą się różnice w kolorkach obecnych na scenie.

Nimnul - zrób co trzeba z tabelką, zapodaj zagadkę i czyń honory, ja na razie popauzuję, bo wydaje się, że moje są albo za trudne lub za nudne.

NimnuL
18-03-2021, 11:59
Dziękuję. Akurat zagadki masz barwne i ciekawe. Od zagadki z kominem bolała mnie głowa, nawet żonę wciągnąłem w procesy myślowe ;)

Zagadka za chwilę.

Dex
18-03-2021, 12:03
Taktyczny spam ;)

NimnuL
18-03-2021, 12:09
Ranking

1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 46,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 33,5 pkt
6. siemalysy - 29,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 13,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,25 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. 2pompony - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

Czego fragment widać poniżej?

49773

Wind Mill
18-03-2021, 13:35
O, ekspres do kawy? :mrgreen:

Dex
18-03-2021, 13:36
Superkonfodopieszczaczoszybotron :D

NimnuL
18-03-2021, 14:10

Ważniejsze niż czelendże, akolejdy i bonusy :)
Ekspres do kawy inaczej znamy jako ultimate motivation booster ;)

49775

Dex
18-03-2021, 14:15
OjTam połamie Ci łopatki :mrgreen:

Wind Mill
18-03-2021, 15:53
OjTam połamie Ci łopatki :mrgreen:

Łopatki, to dzieci mają w piaskownicy. :mrgreen:
Już drugi raz stracił ekspresa... ;)

Ranking

1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 46,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 34,5 pkt
6. siemalysy - 29,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 13,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,25 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. 2pompony - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

Powinno być szybko. Co widzimy na zagadkowym pstryku? Biurko i biurkowy kalendarz robiący za podpórkę nie są tematem zagadki. ;)

49776

eMGie
18-03-2021, 15:59
Jakiś metal, srebro może?

NimnuL
18-03-2021, 16:14
Mój psychiatra pokazywał mi coś podobnego, przyglądając mi się bacznie i notując coś zawzięcie.

Gipsowy odlew gniazda szerszeni lub innych mrówek ;)

Wind Mill
18-03-2021, 16:30
Jakiś metal, srebro może?
Ciepło.

Mój psychiatra pokazywał mi coś podobnego, przyglądając mi się bacznie i notując coś zawzięcie.

Gipsowy odlew gniazda szerszeni lub innych mrówek ;)
Zimno, aczkolwiek w pewien daleki sposób ciepło. ;)

Dex
18-03-2021, 16:40
Łopatki, to dzieci mają w piaskownicy. :mrgreen:

Wiatraki mają grabelki? :mrgreen:

NimnuL
18-03-2021, 16:43
Stalowe jaja wyrwane z korzeniami...

Na poważnie. Odzysk metalu z jakiegoś pieca po odseparowaniu od popiołu.

Wind Mill
18-03-2021, 16:45
Ciepło, ale poproszę o dokładna odpowiedź. :)

NimnuL
18-03-2021, 17:03
Odzysk ołowiu po spaleniu węgla koksującego twardego premium (coking coal hard premium) zakupionego od JSW w przetargu grudniowym w okazyjnej cenie krótko przed odbiciem kontraktów na rynku Australijskim.

Innymi słowy, odzysk metali po termicznej utylizacji śmieci?

S_Bax
18-03-2021, 18:08
Apropos tabelki to 2 pompony powinien chyba mieć 2 punkty ?

Wind Mill
18-03-2021, 19:18
Odzysk ołowiu po spaleniu węgla koksującego twardego premium (coking coal hard premium) zakupionego od JSW w przetargu grudniowym w okazyjnej cenie krótko przed odbiciem kontraktów na rynku Australijskim.

Innymi słowy, odzysk metali po termicznej utylizacji śmieci?

A teraz to w chłodniejsze rejony idziemy, tudzież mniej ciepłe. Ani odzysk, ani ołów, ani utylizacja. :)

Apropos tabelki to 2 pompony powinien chyba mieć 2 punkty ?

A tego to ja nie wiem, kopiuję ostatnią i se punkt dodaję. ;)
Jeśli powinien mieć, to niech następny zwycięski odgadywacz poprawi. :)

siemalysy
18-03-2021, 20:16
pianka pur?

NimnuL
18-03-2021, 20:30
Pianka montażowa. Fucktycznie.

Wind Mill
18-03-2021, 20:39
pianka pur?
Ziiimno. Cza popaczać co było ciepło. ;)
To jest znacznie twardsze od pianki.

Pianka montażowa. Fucktycznie.
Kolega już 3 razy odpowiadał, następna kolejka po podpowiedzi. ;)

siemalysy
18-03-2021, 20:41
Mi to na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś "zlep" z tworzywa sztucznego.

crusiek
18-03-2021, 20:48
Stopione aluminium ?

Wind Mill
18-03-2021, 21:09
Mi to na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś "zlep" z tworzywa sztucznego.

Zlep byłoby ok, tworzywo sztuczne nie.

Stopione aluminium ?

+1 i zagadujesz. To jest aluminium.

Dokładnie, to chłapnęło się podczas odsysania aluminium z kotła ze stopionym tlenkiem glinu, albo przy transporcie wymienionego w kadzi, podczas wytopu w hucie.
Huta nad Zatoką Perską. ;)
Ale, o takie detale nie pytałem. :mrgreen:

siemalysy
18-03-2021, 21:12
Aluminium byłoby moim 3 strzałem, ale kolega mnie uprzedził ;-)

crusiek
18-03-2021, 21:16
Aluminium byłoby moim 3 strzałem, ale kolega mnie uprzedził ;-)Wiedząc, że to będzie Twój trzeci strzał, postanowiłem Ciebie ubiec [emoji6]

crusiek
18-03-2021, 21:19
Ranking

1. fantazja - 60,75 pkt

2. crusiek - 47,25 pkt

3. OjTam - 37.75 pkt

4. Wind Mill - 34,5 pkt

6. siemalysy - 29,5 pkt

7. klan - 22.25 pkt

8. NimnuL - 17 pkt

9. grocho 13,5 pkt

10. joint - 11.75 pkt

11. matbe - 11,5 pkt

12. spiritus - 11 pkt

13. eMGie - 10,5 pkt

14. Myszowor - 9,25 pkt

15. Martutittu - 8 pkt

16. lukasz_kk - 6,25 pkt

17. bomkallo - 6 pkt

19. Darth Dex - 5 pkt

20. rwpb - 4.75 pkt

21. myrele - 4,5 pkt

22. bejcman - 3,5 pkt

22. Jurek Ż - 3,5 pkt

23. herbert109 - 3 pkt

23. maper - 3 pkt

24. 2pompony - 2 pkt

24. woto - 2 pkt

25. Badol - 1,5 pkt

26. AMARILLO - 1 pkt

26. yasiu18 - 1 pkt

26. Patryk845 - 1 pkt

26. kelvar - 1 p

26. Heldbaum - 1 pkt

26. Ryw - 1 pkt

26. S_Bax - 1 pkt

27. kolormax - 0.5 pkt

Co to....49786

Wind Mill
18-03-2021, 21:21
Aluminium byłoby moim 3 strzałem, ale kolega mnie uprzedził ;-)
No peszek. ;)
Ile razy sam tak tu miałem? :mrgreen:

lukasz_kk
18-03-2021, 21:23
crusiek to jakaś szafa serwerowa?

crusiek
18-03-2021, 21:24
Nieeee-e

Wind Mill
18-03-2021, 21:24
...Co to...

Wnętrze HAL 9000? :shock: :confused::rolleyes:

crusiek
18-03-2021, 21:25
Wnętrze HAL 9000? :shock: :confused::rolleyes:Nie znam człowieka [emoji23] [emoji6][emoji6]

OjTam
18-03-2021, 21:29
Filtr powietrza w krecionorce. Jak się pod ziemią siedzi, czyste powietrze ważna rzecz. ;)

crusiek
18-03-2021, 21:31
Filtr mam dopiero w fazie projektu, to nie to [emoji846]

NimnuL
18-03-2021, 21:32
Wygląda jak jakiś element oświetlenia w odbiciu w lustrze...

siemalysy
18-03-2021, 21:33
Radiator jakiś?

crusiek
18-03-2021, 21:33
Zimno, niestety.

crusiek
18-03-2021, 21:34
Radiator jakiś?Nie jest to radiator.

grocho
18-03-2021, 23:28
wyglada to jak kosci ramu

crusiek
18-03-2021, 23:29
wyglada to jak kosci ramuDokładnie.
9 kosteczek po 32 gibkie gibony [emoji846]

49799

Wind Mill
19-03-2021, 13:00
wyglada to jak kosci ramu

Najśmieszniejsze, że to była moja pierwsza myśl, ale niee, tak gęsto to musi być coś innego niż ram. :mrgreen:

grocho
19-03-2021, 13:29
kurde, teraz musze zagadke znalezc jakas :D wieczorkiem cos podrzuce

grocho
19-03-2021, 19:36
Ranking
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 34,5 pkt
6. siemalysy - 29,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,25 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

crusiek
19-03-2021, 19:49
Figurka?

OjTam
19-03-2021, 19:55
Ekspres do kawy? :roll:

grocho
19-03-2021, 21:20
panie co pan

myrele
19-03-2021, 21:57
wyglada jak plastus

grocho
19-03-2021, 21:59
no takiej zagadki jeszcze chyba tu nie bylo, ta faktura na zdjeciu wynika z cropa, w rzeczywistosci jest dosyc gladkie i przyjemne w dotyku :P

OjTam
19-03-2021, 22:00
Kurtka/płaszcz? Chyba dla dziecka, sądząc po zdjęciu. ;)

grocho
19-03-2021, 22:02
zimnooooo

Dex
19-03-2021, 22:06
Superkonfodopieszczaczoszybotron? :roll:

S_Bax
19-03-2021, 22:32
Hm.. Ircha ?

grocho
19-03-2021, 23:21
niee i niee

myrele
19-03-2021, 23:23
zaslona...

grocho
20-03-2021, 00:14
zaslona tez nie

crusiek
20-03-2021, 00:21
Ciastolina?

Jurek Ż
20-03-2021, 00:37
Korzeń imbiru:lol:

grocho
20-03-2021, 01:06
wszystko na nie ;d najblizej narazie byla odpowiedz "kurtka dla dziecka", ale i tak z tym czyms ma tyle wspolnego co swinia z lataniem :D

siemalysy
20-03-2021, 01:14
Pluszak?

S_Bax
20-03-2021, 07:49
Kurtka gumowa przeciwdeszczowa - wodoodporna. Tak mi coś przypomina fakturę takiej kurtki).

matbe
20-03-2021, 12:49
Ircha. .

S_Bax
20-03-2021, 16:28
Juz tak zgadywałem (ircha), ale nie....

grocho
20-03-2021, 21:13
wszyscy dalekooooo

spiritus
20-03-2021, 22:12
Czapka???

grocho
21-03-2021, 00:14
nieee

jutro pod wieczor bedzie podpowiedz

spiritus
21-03-2021, 00:28
No to ostatnie co mi do głowy przychodzi to parasolka

Martutittu
21-03-2021, 13:37
banany??

grocho
21-03-2021, 13:55
parasolka nie, banany tez nie

kolor jak cos to mozna powiedziec ze nie jest zolty, tylko hmmm... kanarkowy? :Dy

spiritus
21-03-2021, 16:31
Jakieś ubranko pewnie :D
longsleeve?

Obrazek2000
21-03-2021, 16:37
kanarek ;-)

grocho
21-03-2021, 16:45
nie ubranie, kanarek tez nie, ale to juz bliziutko :D

siemalysy
21-03-2021, 16:51
Papuga może?

grocho
21-03-2021, 17:20
+1 i zapodajesz :D

49904

matbe
21-03-2021, 18:02
Zajefajna. Mówi coś?

spiritus
21-03-2021, 18:44
O kurde nimfa xD
Miałem w wersji szarej dawno dawno temu. Wszystkie kwiatki były równo przycięte xD

grocho
21-03-2021, 19:12
to kolezki akurat, dostal kiedys na urodziny :D fajna jest, ale gadac nie chce nic konkretnego, cos tam sie drze, ale chyba sama tylko wie co :D

siemalysy
21-03-2021, 19:23
Ranking
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 34,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,25 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

Co to jest?

49914

OjTam
21-03-2021, 19:35
Wczoraj zagłosował bez przypominajki, dziś zagadkę bez konieczności przywołania wrzuca. Kurczę, coś tu się dzieje podejrzanego. :mrgreen:

Siakieś ciastko?

spiritus
21-03-2021, 19:50
chleb?
Ogólnie to wygląda... jakby nie wyglądało :D

siemalysy
21-03-2021, 19:51
Wczoraj zagłosował bez przypominajki, dziś zagadkę bez konieczności przywołania wrzuca. Kurczę, coś tu się dzieje podejrzanego. :mrgreen:

Siakieś ciastko?Pudło.
chleb?
Ogólnie to wygląda... jakby nie wyglądało :DPudło.

OjTam
21-03-2021, 19:51
Czekoladowy płatek w mleku/jogurcie? :p

siemalysy
21-03-2021, 19:54
Czekoladowy płatek w mleku/jogurcie? :pOj, to nie to.

OjTam
21-03-2021, 19:55
Rodzynek w serniku? Nie? Trudno. :p

siemalysy
21-03-2021, 20:04
Rodzynek w serniku? Nie? Trudno. :pNo nie. Przykro mi [emoji21]

spiritus
21-03-2021, 20:08
Słomka i jakiś szejk/lody :D

siemalysy
21-03-2021, 20:13
Słomka i jakiś szejk/lody :DNie ma tu ani słomki, ani lodów, ani szejka ;)

Jurek Ż
21-03-2021, 20:28
Odkładający się kamień lub korozja:-D

fantazja
21-03-2021, 20:31
żółty ser?

siemalysy
21-03-2021, 20:36
Odkładający się kamień lub korozja:-DTo nie to.
żółty ser?To też nie to.

Dex
21-03-2021, 21:00
Antygrawitacyjny despekulator do zrefiksowywania spustu w zamkach?

siemalysy
21-03-2021, 21:07
Dex nie to. Kombinuj dalej.

S_Bax
21-03-2021, 21:28
Gąbka lub pianka ?

siemalysy
21-03-2021, 21:30
Nie gąbka. Nie pianka.

NimnuL
22-03-2021, 09:42
Pralina.

spiritus
22-03-2021, 10:18
papu dla ryb?

siemalysy
22-03-2021, 10:42
Pralina.To nie jest pralina.
papu dla ryb?To nie jest pokarm dla ryb.

Martutittu
22-03-2021, 11:17
kawałek płaszcza/koca?

Jurek Ż
22-03-2021, 12:20
Brodawka w makro.:-D

matbe
22-03-2021, 15:09
Grzanka.

crusiek
22-03-2021, 15:24
Zasmażka [emoji6]

siemalysy
22-03-2021, 16:47
kawałek płaszcza/koca?To nie płaszcz i nie koc ;)
Brodawka w makro.:-DBrodawka również nie ;)
Grzanka.Grzanka też nie ;)
Zasmażka [emoji6]To nie zasmażka ;)

S_Bax
22-03-2021, 16:49
Hm może mech ?

siemalysy
22-03-2021, 17:08
Hm może mech ?Nie jest to mech.

Martutittu
22-03-2021, 19:45
psie przysmaki? takie niby szpikowe kostki?

siemalysy
22-03-2021, 19:55
psie przysmaki? takie niby szpikowe kostki?To nie są psie przysmaki.

OjTam
22-03-2021, 20:05
Bo to są przysmaki dla gołompów, z metalowymi opiłkami w środku.
Dlaczego opiłkami?
Gołomp widzi karmę wysypaną na płytę. Gołomp ląduje na płytce. Gołomp zaczyna dzióbać karmę. siemalysy zapuszcza silny elektromagnes ukryty pod płytą. Gołomp już nie odlatuje. siemalysy zbiera gołompy i pakuje je do worka. Profit?
:lol: :mrgreen:

Jak dobrze podkręci, to i patroszyć nie musi. xD

siemalysy
22-03-2021, 20:18
OjTam kombinuj dalej :-P

W każdym razie sprawy mają się tak. Niektórzy z Was w pewnym sensie trochę zbliżyli się do przedmiotu z zagadki. Może bardziej celu jaki on spełnia. Jako podpowiedź napiszę Wam dwie rzeczy. Po pierwsze to ta część, którą widzicie i jest rozmyta w tym przedmiocie występuję więcej niż jeden raz ;-) Po drugie to bardzo zbliżony przedmiot z podobną funkcją i zbliżonym celem był ostatnio w zagadkach ;-)

Kombinujcie. Wszyscy znów macie po 3 strzały.

Martutittu
22-03-2021, 22:32
filtr jakowyś

OjTam
22-03-2021, 22:34
siemalysy i jak mam po takiej podpowiedzi ekspres do kawy wkręcić, co?
Hm... Hm... O wiem.
Kapsułka. Do ekspresu, rzecz jasna. ;)

siemalysy
22-03-2021, 22:35
filtr jakowyś

To nie jest filtr.

siemalysy i jak mam po takiej podpowiedzi ekspres do kawy wkręcić, co?
Hm... Hm... O wiem.
Kapsułka. Do ekspresu, rzecz jasna. ;)

Kapsułka też to nie jest.

Ps.
Zdjęcie nie jest wykonane w technice MAKRO ;)

crusiek
22-03-2021, 22:57
Kurde no co to za błoto jest....

siemalysy
22-03-2021, 23:00
Nic skomplikowanego.

Kończymy? Wrzucę zdjęcie, po którym szybko Wam pójdzie. Zwycięzca zgarnie 0.5 pkt.

Dajcie tylko znać czy tak chcecie już teraz.

OjTam
22-03-2021, 23:04
Ciastko? :roll:

siemalysy
22-03-2021, 23:06
Nie ciastko.

OjTam
22-03-2021, 23:09
Batonik? I po strzałach. ¯\_(ツ)_/¯

siemalysy
22-03-2021, 23:10
Nie batonik.

siemalysy
23-03-2021, 18:44
Nie ma co przeciągać. Podpowiedź za 0,5 pkt.
Do dzieła.

49971

crusiek
23-03-2021, 18:47
Tort ?

siemalysy
23-03-2021, 18:51
crusiek...

No nie wierzę... To nie jest tort ;-)

crusiek
23-03-2021, 19:05
Aha.
Zdawało mi się, że ten chyba plastik po środku, to właśnie do takich tortów, ciast, babek się daje, żeby w transporcie się nie pogniotło, czy coś tam... :)

siemalysy
23-03-2021, 19:10
Rozumiem. To jest bardzo prosta zagadka. Ten plastik na górze z tymi otworami jest w konkretnym celu, ale i tak najważniejsze jest to co poniżej tego plastiku.

lukasz_kk
23-03-2021, 19:43
Pojemnik na jakąś przyprawę z przyprawą w środku?

siemalysy
23-03-2021, 19:54
Pojemnik na jakąś przyprawę z przyprawą w środku?

Dokładnie. Działaj dalej ;-)

49976

Wind Mill
23-03-2021, 20:14
Dokładnie. Działaj dalej ;-)...
O ferfluchte, zwodnicze było to zagadkowe zdjęcie. :mrgreen:

crusiek
23-03-2021, 20:15
O ferfluchte, zwodnicze było to zagadkowe zdjęcie. :mrgreen:

Indeeeeeeeeed.

Jurek Ż
23-03-2021, 20:45
Dobry przykład, że nie zawsze to co widzimy, jest takie jakie nam się wydaje. :lol:

lukasz_kk
23-03-2021, 20:56
Kurkuma Kamis z farmy jakiegoś Hindusa, Shiva czy jak mu tam było :D

Ranking
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 34,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,75 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

Co widzimy na zdjęciu? Podpowiedzi obrazkowych nie planuję, bo to zdjęcie całego przedmiotu (uściślając, przedmiot ze zdjęcia stanowi większą część innego przedmiotu, natomiast samo zdjęcie nie jest cropem, i przedstawia rzeczoną część w całości :))

49979

siemalysy
23-03-2021, 21:07
Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na termostat... Ale chyba to nie to.

Wind Mill
23-03-2021, 21:07
Rzeczona rzecz w całości to magnes głośnika dynamicznego, zapewne wysokotonowej kopułki.
Edyta raz: a tak dokładnie to nabiegunnik z magnesem. ;)
Edyta dwa: a może jednak średniotonowej kopułki, paczając na średnicę szczeliny i na palce. ;)

NimnuL
23-03-2021, 21:17
Jeśli Wind Mill spudłował to mój strzał: ekspres do kawy.

crusiek
23-03-2021, 21:17
Yyyy także ten, no właśnie miałem to samo pisać [emoji848][emoji23][emoji6][emoji6][emoji6]

Dex
23-03-2021, 21:20
Antygrawitacyjny despekulator do zrefiksowywania spustu w zamkach :D

lukasz_kk
23-03-2021, 22:20
Wind Mill nie spudłował, szybko poszło. Konkretnie jest to GDWK 8-12/120 z kolumn Tonsil.

Wind Mill
23-03-2021, 22:29
Czyli jednak tweeter. ;)

Ranking
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 35,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,75 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

65536. Sami wiecie kto - -∞^2 :mrgreen:

Fragment jakiego zagadkowego przedmiotu widzimy na niewykropionym przybliżeniu?

49984

NimnuL
24-03-2021, 09:12
Grzebień z czekolady ;)

Dex
24-03-2021, 09:36
Pożeracz pępków :D

Wind Mill
24-03-2021, 16:26
Pożeracz czegokolwiek - daleko.
Grzebień (z tego czy z innego) - także daleko, aczkolwiek bliżej niż pożeracz.

A w ogóle, kto po drodze przekłamał ranking?

"16383. Imperium galaktyczne - -∞"
Powinno być "16384. Imperium galaktyczne - -∞"

;)

siemalysy
24-03-2021, 16:29
Ekspres do kawy.

OjTam
24-03-2021, 16:45
Ekspres do kawy.

:mrgreen:

Wind Mill
24-03-2021, 18:16
To nie ekspres, ani do kawy ani ostatni do Lhassy.

Ale robi się ciepło.
Nie w związku z ostatnim do Lhassy. ;)

To także nie jest :mrgreen:

;)

OjTam
24-03-2021, 18:23
Bo to szczotka do wyczesywania miodu z futerka. Automatyczna. :mrgreen:

Wind Mill
24-03-2021, 18:54
Szczotka tak samo daleko jak wcześniej wspomniany grzebień...

Zagadkowy przedmiot nie jest także automatyczny.

S_Bax
24-03-2021, 23:07
Grzejnik bakelitowy

Wind Mill
25-03-2021, 07:09
Grzejnik zimno, bakelitowy(e) także.

Przypominam, iż na zdjęciu widać tylko niewielki fragment całości.
Widoczne brązowe to ułamek całej masy / objętości zagadkowego przedmiotu.

NimnuL
25-03-2021, 08:43
Jakiś element kratki wentylacyjnej urządzenia elektronicznego, sądząc po jakości wykończenia jest to rękodzieło CCCP. Jakaś gra elektroniczna?

Wind Mill
25-03-2021, 10:12
To nie kratka, ani urządzenie elektroniczne czy też elektryczne.
Zagadkowy przedmiot sam w sobie działa offline, nie potrzebuje takiej czy innej energii (jej nośnika) do działania.

"Jakość" wykończenia wynika ze wspomnianego na początku przybliżenia. Szczeliny pomiędzy tymi ząbkami maja jakiś milimetr szerokości?

Wind Mill
26-03-2021, 08:08
O matulu, strasznie ten czas ucieka, to wczoraj wieczorem był czas na podpowiedź! :rolleyes::roll:

Za pół punktu zagadkowy przedmiot z lekko innej strony:

50048

crusiek
28-03-2021, 22:31
Nikt nie zgaduje? To ja sobie strzelę, Młynek do kawy?

Dex
28-03-2021, 22:33
Antygrawitacyjny despekulator do zrefiksowywania spustu w zamkach

Wind Mill
28-03-2021, 23:40
Nikt nie zgaduje? To ja sobie strzelę, Młynek do kawy?
To nie młynek, do kawy raczej niekoniecznie (nie pijam, nie wiem czy zagadkowy przedmiot się nada).
To już ekspres do kawy był cieplej. ;)

Antygrawitacyjny despekulator do zrefiksowywania spustu w zamkach

Ni.

Podpowiedź za ćwierć punktu:

50143

50144

matbe
28-03-2021, 23:44
O matko, teraz to oczywiste. Ale samo zbliżenie było nie do odgadnięcia.

NimnuL
29-03-2021, 10:06
Dzbanek do parzenia herbaty...

Wind Mill
29-03-2021, 11:31
Dzbanek do parzenia herbaty...

Plus ćwierć i zagadujesz. :)

50154

NimnuL
29-03-2021, 12:41
Ranking
1. fantazja - 60,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 35,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17.25 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,75 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

65536. Sami wiecie kto - -∞^2

Czegóż fragment widać na zdjęciu poniżej?

50156

lukasz_kk
29-03-2021, 12:59
Klosz jakiś?

NimnuL
29-03-2021, 13:44
Nie jest to klosz.

Wind Mill
29-03-2021, 14:48
To se strzelę, że witraż. Chociaż wygląda to raczej na bryłę zbudowaną z miedzianego szkieletu i szklanych płytek , jak klosz jakiejś lampy właśnie. :rolleyes::roll:

fantazja
29-03-2021, 14:56
świecznik?

NimnuL
29-03-2021, 15:34
Klosz lampy jest na właściwym podwórku, ale to nie to.

Świecznik to już strzał w tarczę ale jeszcze nie w jej centrum.

Witraż trafia w ścianę...

2pompony
29-03-2021, 15:59
Konstrukcja, najprawdopodobniej okrągła/owalna, ze szkła oprawionego w metal, po kolorze sądząc to mosiądz lub miedź.

NimnuL
29-03-2021, 16:07
Trochę tak, trochę nie. Ale co to jest 2pompony?

Zrób jeszcze jeden krok fantazja

Obrazek2000
29-03-2021, 16:33
Lampa????

Wind Mill
29-03-2021, 16:47
Świecznik na tealight?

fantazja
29-03-2021, 17:27
lampion?

NimnuL
29-03-2021, 17:39
Mam przeczucie, że fantazja pisząc o świeczniku myślała o tym przedmiocie, który zwyczajowo występuje pod inną nazwą. Ze świecznikiem ma więcej wspólnego niż z lampą, choć z nią też coś ją łączy.

fantazja trafiła z lampionem ;)
50162

fantazja
29-03-2021, 17:49
super :)

Ranking
1. fantazja - 61,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 35,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17.25 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. joint - 11.75 pkt
11. matbe - 11,5 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,75 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. 2pompony - 2 pkt
24. woto - 2 pkt
25. Badol - 1,5 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

wymyślę jakąś zagadkę...

Dex
29-03-2021, 18:02
Taktyczny spam ;)

fantazja
29-03-2021, 19:52
A oto nowa zagadka:

Co to jest?
50166
przyjemnego zgadywania :-D

Jurek Ż
29-03-2021, 19:55
Niedojrzała truskawka. :lol:

fantazja
29-03-2021, 20:01
Niee.. to nie jest truskawka :-)
Tego się nie je.

NimnuL
29-03-2021, 20:18
Jakaś odmiana kaktusa.

crusiek
29-03-2021, 20:31
Odwłok jakiegos pajeczaka? [emoji23]

siemalysy
29-03-2021, 20:34
Purchawka oczkowana?

fantazja
29-03-2021, 21:34
Jakaś odmiana kaktusa.

To nie kaktus, ale najbliżej jesteś NimnuL ;)

Odwłok jakiegos pajeczaka? [emoji23]

To nie jest pająk :)

Purchawka oczkowana?

To nie jest purchawka oczkowana.

S_Bax
29-03-2021, 21:44
Opuncja ?

fantazja
29-03-2021, 21:51
przez "najbliżej" miałam na myśli, że to roślina i że w tych otworkach, podobnie jak w kaktusie, może coś być ;) Ale nie są to szpilki (ciernie) ani nie jest to kaktus :)

Badol
29-03-2021, 22:20
Mniszek lekarski

fantazja
29-03-2021, 23:22
Mniszek lekarski
Dobra odpowiedź :) Badol +1 pkt dla Ciebie :)

50195

Jurek Ż
30-03-2021, 08:24
Miało być niezjadliwe. :-D

Badol
30-03-2021, 12:50
Extra. Dziś wieczorem coś zapodam ;)

Badol
30-03-2021, 21:56
No to jedziemy :)
50211

tbogdanowicz
30-03-2021, 22:02
Materiał ozdobny.

matbe
30-03-2021, 22:03
Jeżowiec

spiritus
30-03-2021, 22:05
Igielnik

Badol
30-03-2021, 22:09
matbe - zgadza się :) Punkt dla ciebie.
50212

spiritus
31-03-2021, 00:11
Jeżowiec

A co to jest takiego? :D
Pierwsze widzę takie słowo xD

Pewnie podalem jego synonim...

OjTam
31-03-2021, 00:14
A co to jest takiego? :D
Pierwsze widzę takie słowo xD

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jeżowce
xD

Tylko jak to się do zagadki ma...

spiritus
31-03-2021, 00:43
Noo google też mnie tam zaprowadziło :D

matbe
31-03-2021, 08:05
Wy tak serio? Nigdy w Chorwacji nie byliście? :-)

spiritus
31-03-2021, 09:37
Nie :D
Opisz co to jest :P

matbe
31-03-2021, 09:52
Nie :D
Opisz co to jest :P

Jeżowce (Echinoidea, z gr. echinos – jeż + eidos – rodzaj) – gromada morskich zwierząt zaliczanych do typu szkarłupni (Echinodermata), charakteryzujących się kulistym, mniej lub bardziej spłaszczonym, różnorodnie ubarwionym ciałem gęsto pokrytym wapiennymi, ruchomo osadzonymi kolcami. Zamieszkują strefę denną wód słonych o zasoleniu powyżej 20‰ wszystkich stref geograficznych kuli ziemskiej.

Większość gatunków występuje w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Przeciętnie osiągają 6–12 cm średnicy. Niektóre gatunki są wyposażone w jadowy narząd raniący (tzw. pedicellaria), będące w istocie zmodyfikowanymi, nieco krótszymi kolcami zakończone kleszczykami w postaci trzech twardych ruchomych szponów, przebijających skórę i wprowadzających jad. Gruczoły jadowe znajdują się u nasady kolca. Produkują one toksyny niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Do szczególnie niebezpiecznych można zaliczyć Toxopneustes pileolus oraz inne jeżowce należące do rodzaju Tripneustes oraz rodzin Echinothuridae i Diadematidae, których ukłucia wywołują oprócz bólu trudności oddechowe, drgawki i utratę przytomności, a w skrajnych przypadkach śmierć przez uduszenie. U gatunków występujących w strefie tropikalnej niebezpieczne bywają również same kolce, również połączone z gruczołami jadowymi. Jadowitość zachowują nawet wysuszone igły jadowe i pedicellaria. Ukłucia nawet niejadowitych jeżowców mogą wywoływać infekcje bakteryjne[2]. W zapisie kopalnym jeżowce znane są od paleozoiku.
Ciało osiąga najczęściej jakieś kilka, rzadziej kilkadziesiąt cm średnicy, najczęściej między 6 a 12 cm. Najmniejsze jeżowce mają kilka mm, największe 35 cm

Jeżowce ce****ą się symetrią pięciopromienną, aczkolwiek niekiedy zdarzają się dwubocznie symetryczne, spłaszczone[3]. Te pierwsze, nie tworzące kladu, zwą się regularnymi, natomiast nieliczne jeżowce dwubocznie symetryczne określa się nieregularnymi, zaliczając do grupy Irregularia[4]. Ich ciało najczęściej przybiera kształt kulisty, niekiedy półkolisty, sercowaty, podkowiasty, jajowaty, nieraz spłaszczony czy wydłużony, może być powcinany obwodowo. Nie mają ramion[5], w przeciwieństwie do zaopatrzonych w długie ramiona wężowideł[6] czy rozgwiazd[7]. Podwójne rzędy nóżek ambulakralnych pozwalają wyznaczyć promienie, przebiegające południkowo od bieguna oralnego do aboralnego. Uzbrojony otwór gębowy leży na spodniej stronie ciała, podczas gdy na grzbietowej odbytowy[3].

Występuje szkielet wewnętrzny tworzony przez płytki tworzące twardą puszkę, leżące w dwudziestu rzędach
Jeżowce mają różne barwy. Spotyka się czarne, brązowe, białe, szkarłatne, zielone, a także i wielokolorowe

Ciało jeżowców pokrywają kolce, które mogą poruszać się względem zaliczanych do szkieletu wewnętrznego płytek.

Model ze zdjęcia to chyba Arbacioida, ale MZ to bez znaczenia :-)

Zagadkę podam jak tylko coś wymyślę :p

spiritus
31-03-2021, 11:10
I już się człowiek czegoś ciekawego dowiedział :D

Dzięki :)

matbe
31-03-2021, 14:42
I już się człowiek czegoś ciekawego dowiedział :D

Dzięki :)

Bo juz zaczałem się zastanawiac ze moze to wcale nie jeżowce :-)
Żywe, są czarne i mają same kolce, tak jak na zdjeciach z wikipedii. Miejscowi tną na żywca i jedzą maź ze srodka, jak wlasnie zobaczyłem na youtube.

Ok, teraz zagdka, co to za urzadzenie?

Ranking, dodałem za Badola punkt.
1. fantazja - 61,75 pkt
2. crusiek - 47,25 pkt
3. OjTam - 37.75 pkt
4. Wind Mill - 35,5 pkt
6. siemalysy - 30,5 pkt
7. klan - 22.25 pkt
8. NimnuL - 17.25 pkt
9. grocho 14,5 pkt
10. matbe - 12,5 pkt
11. joint - 11.75 pkt
12. spiritus - 11 pkt
13. eMGie - 10,5 pkt
14. Myszowor - 9,25 pkt
15. Martutittu - 8 pkt
16. lukasz_kk - 6,75 pkt
17. bomkallo - 6 pkt
19. Darth Dex - 5 pkt
20. rwpb - 4.75 pkt
21. myrele - 4,5 pkt
22. bejcman - 3,5 pkt
22. Jurek Ż - 3,5 pkt
23. herbert109 - 3 pkt
23. maper - 3 pkt
24. Badol - 2,5 pkt
25. 2pompony - 2 pkt
25. woto - 2 pkt
26. AMARILLO - 1 pkt
26. yasiu18 - 1 pkt
26. Patryk845 - 1 pkt
26. kelvar - 1 p
26. Heldbaum - 1 pkt
26. Ryw - 1 pkt
26. S_Bax - 1 pkt
27. kolormax - 0.5 pkt

50229

Wind Mill
31-03-2021, 14:45
Jakaś lampka? Kulka poniżej wygląda na żarówkę...

matbe
31-03-2021, 14:46
Jakaś lampka? Kulka poniżej wygląda na żarówkę...

Nie! ! !

spiritus
31-03-2021, 14:50
Jakaś wirówka?

matbe
31-03-2021, 15:01
Jakaś wirówka?Nie jest to wirówka, choć faktycznie na pierwszy rzyt oka podobne.
To białe nie jest ruchome, poza bolcem środkowym, który jest luzem.

grocho
31-03-2021, 16:08
mechanizm spluczki?

Dex
31-03-2021, 16:14
Superkonfodopieszczaczoszybotron :D

S_Bax
31-03-2021, 17:39
Odpływ wody, np w prysznicu - z odpływem bezpośrednio w podłodze...

Obrazek2000
31-03-2021, 19:05
Turbina jakaś...

Jurek Ż
31-03-2021, 19:16
Suszarka do grzybów.?