Zobacz pełną wersję : Karta pamięci
misie0077
10-11-2019, 01:29
Hej wszystkim :)
Czy ktoś używał karty pamięci:
SanDisk Extreme SD (HC) 90MB/s 32GB Jest jeszcze wersja PRO ale czy warto dopłacać ?
Pozdrawiam
sokolnik
10-11-2019, 01:43
Ja mam karty SanDiska, microsd mam chyba 3 Extreme. Mam SD Extreme Pro jakaś stara 32 GB... Działa normalnie :)
Poniżej Extreme bym nie kupował. Extreme wystarczy do wszystkiego. Używam w aparatach i gopro.
Wysłane z mojego Hułałeja
Hej wszystkim :)
Czy ktoś używał karty pamięci:
SanDisk Extreme SD (HC) 90MB/s 32GB Jest jeszcze wersja PRO ale czy warto dopłacać ?
Pozdrawiam
SanDisk Extreme SD (HC) 90MB/s 32GB od wersji PRO 95MB/s różni się zasadniczo w prędkości zapisu, Extreme ma 40MB/s, a Extreme Pro 90mb/s. Czy się opłaca to wszystko kwestia potrzeb, jeżeli robisz szybkie serie to bez zastanowienia wersja Pro.
Atrakcyjna wydaje mi się jeszcze w tej grupie obecna cena Extreme Pro 64GB 170MB/s, ktorą można kupić za 110-140 zł, a ktora zapis ma 95MB/s ale 2x większą pojemność i szybkość odczytu.
marcin255
10-11-2019, 18:20
Ostatnio 3 extreme wymieniałem bo padły 2 w kamerce samochodowej i telefon , na szczęście wymienione bez problemów
Nie wiem czy warto przepłacać, transcend i kingston łatwo kupić tanio i przynajmniej nie ma podróbek, sandisk trach brać w mniej znanych sklepach.
nikoniarz
11-11-2019, 10:11
Czy się opłaca to wszystko kwestia potrzeb, jeżeli robisz szybkie serie to bez zastanowienia wersja Pro.
Zależy do jakiego sprzętu. Bo i "zwykła" Extreme może być aż nadto...
nikoniarz Masz oczywiście 100% racji, ale zakladałem, że jeżeli ktoś przymierza się do kart 90 MB/s i pisze o tym w pytaniu to warto go uprzedzić jaka jest różnica pomiedzy tymi kartami, a pytał właśnie o różnice. Gdyby napisał do czego ta karta i zapytał co warto kupić to byłaby zupęłnie inna sprawa.
Zresztą wolnego odczytu karty jak na dzisiaj 90 MB/s też może nie wykorzystać jeżeli ma stary kiepski czytnik na USB 2.0 ale o to nie pytał.