Zobacz pełną wersję : d50 i zupełnie zielony uzytkownik
Witam. Przesiadłem sie z kompaktów na lustrzankie i nie mogę sie połapać (może te pytania dla zawodowców jest prozaiczne ale może ktoś cierpliwy mi pomoże)Tyle ustawień, prosze o jakies wstepne wskazówki ustawień np pomiar ostrości, czułość, kolory itp. Na programie zielonym raczej nie jestem zadowolony z zdjęć. Proszę cierpliwych i życzliwych o pomoc.
[email protected]
Ja proponuję jakąś podstawową książkę o fotografii na początek...
kilka wątków n/t ustawień jest w archiwum, a jako lektura uzupełniająca instrukcja spisuje się idealnie
kronos28
25-06-2007, 23:04
poszukaj na necie sporo tego tu masz forumową Linkownie i parę linków gdzie są zawarte i opisane podstawy i inne - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831
jak chcesz książkę na początek to "Radość fotografowania" do kupienia na necie albo np "Szkoła Fotografowania National Geographic" obie zawierają to co powinieneś poznać na początku i dobrze zarysowują wstęp do tematów poważniejszych. Radość fotografowania to koło 100zł i to bym chyba brał w twoim przypadku - wszystko ładnie, przejrzyście i zrozumiale wytłumaczone.
Paprycjusz
25-06-2007, 23:20
Albo Google, można znaleźć bardzo dużo artykułów, poradników. Niestety większość po angielskiemu, i wszystko w rozsypce, tzn. jedno zagadnienie tu, drugie tam.
A po lekturze instrukcji dobrze spisuje się wikipedia ;)
sprocket
25-06-2007, 23:36
A mnie ciekawi twoje niezadowolenie z programu zielonego ?:)
Proponuję Ci książkę "Fotografia od A do Z", niestety autora nie pamiętam (białe tło okładki, tytuł niebieskimi literami na górze, format A5). Absolutne podstawy fotografii obejmujące budowę aparatu, ustawiane parametry, szczypta fizyki i optyki, podstawy kadrowania, kompozycji, robienia różnego rodzaju zdjęć. Książka nie wykracza poza poziom podstawowy i dzięki temu jest świetna - nie zasypuje początkującego fotografa tonami wiedzy i slangiem branżowym. Jak ją przebrniesz (co jest bardzo łatwe), to będziesz w końcu!!! wiedział, czego chcesz się dowiedzieć i nauczyć.
Uwierz mi, że jest to łatwiejsza i SZYBSZA forma nauki niż chaotyczne studiowanie forum. Jak jesteś początkujący to się pogubisz czytając forum. Książka przekazuje wiedzę uporządkowaną i przez to łatwiejszą do przyswojenia.
a ja proponuję dokładnie przeczytać instrukcję aparatu - to po pierwsze! bo różnice między kompaktem a D50 są kolosalne.
do tego warto zernkąć na książkę "Biblia fotografii cyfrowej" wydawnictwa Helion :) bardzo ciekawa i bardzo dobra pozycja =
Torreto-t1
02-07-2007, 23:18
Kolego sprawa jest prosta, najłatwiej to poczytaj sobie instrukcję w niej jest opisane wszystko co potrafi ten aparat (nie fotograf:D), jak przyswoisz podstawy to weź się za książki lub inne pomoce, polecam z całego serca szkoła fotografowania "National Geografic" na płytach CD są fajne symulacje-animacje, popróbujesz sobie niedoświetleń itd. Zobaczysz jak uzyskać małą głębię ostrości. Książki też są dobre, ale za pomocą tych właśnie płyt przyswajasz teorię na podstawie praktyki i to jest ważne!!!!
A płytki takie z powodzeniem kupisz na allegro. Ja pożyczyłem sobie od kolegi fotografa, który sam z nich był mega zadowolony.
Pozdrawiam
Konrad