Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jak się opierać to na całego
tekst potrzebny do zamieszczenia zdjęcia
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=33091&d=1572897648
Nikt nie komentuje, a przecież piękne...
dajże spokój - w dzisiejszych czasach to nudne zdjęcie
ani koloru
ani wygładzenia tylko jakiś durny szum
żeby choć cipka była albo kawalek d... ;) no w ostatecznosci masa kolorków ze wschodu lub zachodu słońca ;)
musimy pogdać o szkłach do soniaka
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA
FE 135mm F1.8 GM
FE 100-400mm F/4.5-5.6 GM OSS
Mnie się zdjęcie bardzo podoba. Ziarno pasuje, głębia zdjęcia bardzo dobra. Niestety mam za słaby warsztat by się publicznie wypowiadać o tego rodzaju fotografii w fachowy sposób, by mój komentarz coś do zdjęcia wnosił, ewentualnie dał jakieś wskazówki autorowi pracy. Nie zmienia to faktu, że zdjęcia fafniaka jak i wpkx i wielu innych oglądam z wielkim zainteresowaniem.
Kojocisko
09-11-2019, 11:54
Nikt nie komentuje, a przecież piękne...
Tak, zgoda - to piękne zdjęcie. Ale dla lajkonika jak ja w gruncie rzeczy trudne do skomentowania poza banalnym "świetne".
Robotę robi poza modelki, ale chyba też specyficzna obróbka. Wydaje mi się, że to zdjęcie obrobione "na gładko" nie budziłoby tyle dobrych emocji. Ale może się mylę?
Jak na mnie szum jest zbyt ostry, przez co wiem, że nie jest on analogowy tylko dodany w postprocesie.
Jak na mnie szum jest zbyt ostry, przez co wiem, że nie jest on analogowy tylko dodany w postprocesie.
Ryzykowna teza, bo wynikałoby z niej, że ziarno w bardzo wielu zdjęciach jest szumem. ;)
Przykład choćby pierwszy z brzegu: https://forum.nikoniarze.pl/threads/300573-OLD_2196_35-Self-Portrait-Behind-the-Emulsion-Surface?p=4086532#post4086532
Ryzykowna teza, bo wynikałoby z niej, że ziarno w bardzo wielu zdjęciach jest szumem. ;)
Przykład choćby pierwszy z brzegu: https://forum.nikoniarze.pl/threads/300573-OLD_2196_35-Self-Portrait-Behind-the-Emulsion-Surface?p=4086532#post4086532
Ale ile tam ziarna a ile szumu spowodowanego skanowaniem. Trudno to ocenic.
Odnoszac sie do samego zdjecia... to wlasnie ta forma dodanego szumu ma w sobie cos irytujacego. Bez szumu chyba tez bedzie zle... wiec moze inny bardziej delikatny, miekki szum.
Ale ile tam ziarna a ile szumu spowodowanego skanowaniem. Trudno to ocenic.
Coolscan przy liniowych ustawieniach raczej niczego nie dodaje. Po prostu zeskanował ziarno.
ta forma dodanego szumu ma w sobie cos irytujacego
Na szczęście nie dla mnie. ;)
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA
FE 135mm F1.8 GM
FE 100-400mm F/4.5-5.6 GM OSS
Tak, zgoda - to piękne zdjęcie. Ale dla lajkonika jak ja w gruncie rzeczy trudne do skomentowania poza banalnym "świetne".
Robotę robi poza modelki, ale chyba też specyficzna obróbka. Wydaje mi się, że to zdjęcie obrobione "na gładko" nie budziłoby tyle dobrych emocji. Ale może się mylę?
Nie chce mi sie juz bawić w analog. Już nawet nie wyostrzam cyfrowych zdjęć. Większość wręcz rozostram - moze w DXO coś spierdzieliłem w ustawieniach.
Ciezko przejśc na inny program
- - - - kolejny post - - - - - -
Co śie stało z moimi odpowiedziami ??????
Coolscan przy liniowych ustawieniach raczej niczego nie dodaje. Po prostu zeskanował ziarno.
Na szczęście nie dla mnie. ;)
Ja mialem na mysli zdjecie autora watku.
To jest cyfra z nałożonym ziarnem - tyle że ziarno jest nie "analogowe" (mam 3 skany ziarna)
Ale z programu silver fect czy jakoś tak
idę spożywać alkohola
prosz...
33301
Mnie sie podoba ta wersja.
Myślę, że skanowanie może "coś" robić z obrazem ziarna. Tzn je wyostrzać.
Co sie stało z odpowiedziami? Nie wiem o czym mówisz, nie ma śladu ingerencji w posty. Skrypt skleił 2 Twoje posty.
I chyba tak (bez ziarna i kolor) lepiej. I też faktycznie poza jest tu kluczem.
Myślę, że skanowanie może "coś" robić z obrazem ziarna. Tzn je wyostrzać.
Napisałem, że skanowane liniowo. Ale wystarczy trochę clarity i texture - po skanowaniu. :D
Albo w ogóle specyficzny film, specyficzny wywoływacz... i kondensorowa głowica. ;)
PS Zdecydowanie opowiadam się za wersją BW.
Bardzo pasuje mi poza modelki w stosunku do tła.