Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 23/2019
Siemandero! :D
Rozpoczynamy zabawę nr 23 !
Podsumowując (https://forum.nikoniarze.pl/threads/300437-Zabawa-w-RAWki-22-2019-G%C5%81OSOWANIE?p=4084962&viewfull=1#post4084962), ostatnią edycję wygrał black70. Ciśnie chłop do przodu, trzeba gonić :) ;) Gratulacje!!
RAWkowicze przesłali nam 13 prac, w głosowaniu udział wzięło 17 użytkowników forum.
Przesyłam raz jeszcze gratulacje dla zwycięzcy i podziękowania dla wszystkich uczestników zabawy.
32981
Startujemy zabawę nr 23
Obecnie nie jest wymagane przesyłanie pliku XMP, jednak gorąco zapraszam do jego przesyłania ponieważ przy podawaniu wyników głosowania chciałbym publikować pliki XMP z pierwszych 3 miejsc, co ma stanowić element edukacyjny dla osób, które chcą poznać sposób obróbki tych najlepszych prac.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 10.11.2019 o godzinie 21:30 (niedziela) - przedłużenie o 1 dzień.
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: black70
Plik NEF ( Nikon D7100 ) do pobrania: 32978
Plik DNG ( Nikon D7100 ) do pobrania: 32979
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i ew. XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
32980
Pozdrawiam
Black70.
Czas ..... start ! :)
.
Hy, las. Aż się prosi o jakiegoś Slendermana. ;)
Ja z obróbką lasu zawsze mam kłopot :) Nie będzie inaczej i tym razem :)
siemalysy
02-11-2019, 22:35
Wow.. Jaki rawek.
OjTam możesz coś w mrocznym klimacie przygotować :-P
Wow.. Jaki rawek.
OjTam możesz coś w mrocznym klimacie przygotować :-P
Coś w stylu BlackMetalOffca? A wiesz, jakiś to pomysł jest. ;)
siemalysy
02-11-2019, 22:42
Lepszy taki niż żaden ;-)
I teraz Kretek dostanie z 15 prawie identycznych wersji, wyglądających jak ze starych albumów Doommetalu czy innego depresszajsu. I się bidoka RJkami potnie. :mrgreen:
siemalysy
02-11-2019, 22:47
Tak na marginesie. Fajna ścieżynka w lesie, takie też lubię :-)
:D
Gdyby tak było, to byłbym szczęśliwy, 15 prac już jakiś czas ni ebyło, ale fakt, że i RAWki "cięższe" ostatnio wpadają :)
Spoko mości Krecie. Jak wygram, znowu coś w stylu bałwanka zarzucę. :mrgreen:
Spoko mości Krecie. Jak wygram, znowu coś w stylu bałwanka zarzucę. :mrgreen:
Obiecanki cacanki :) Nie dasz rady tego powtórzyć (w sensie - bałwanka :) ):D
- - - - kolejny post - - - - - -
Nic to, idę się napić urodzinowego piwka przed snem :D
Obiecanki cacanki :) Nie dasz rady tego powtórzyć (w sensie - bałwanka :) ):D
Pewnie nie... Ale, jak to mówią: Nigdy nie mów nigdy. Nie da się tylko założyć hełmu na lewą stronę i okopać w wodzie. :p
Nic to, idę się napić urodzinowego piwka przed snem :D
Co tam Kreciok? Roczek starszy? To najlepszego. :p
Ano, 39 listopadów pykło .... ... ...... ... stara dupa ze mnie :D
tbogdanowicz
02-11-2019, 23:20
Twoje zdrowie Sebastianie:
32984
A dźwiękować, dźwiękować :)
Mówiłem: Będziesz geriavit, witaminki, farbę do futerka musiał niedługo kupować. :mrgreen:
I pewnie jakąś podpałkę na konar. xD
Mówiłem: Będziesz geriavit, witaminki, farbę do futerka musiał niedługo kupować. :mrgreen:
I pewnie jakąś podpałkę na konar. xDWeź... [emoji23]
tbogdanowicz
02-11-2019, 23:37
Przecież po avatarze widać,ze bierze, w dodatku ręce mu się trzęsą bo porozlewał :mrgreen::mrgreen::mrgreen::twisted::twisted::twis ted:;-);-);-).
Odezwał się sklerotyk, co zapomina awatara ustawić. :mrgreen:
tbogdanowicz
03-11-2019, 07:30
Co ja miałem zrobić...:confused::confused::confused:
Kurcze zapomniałem.
Co ja miałem zrobić...
A co ja mam zrobić? Zez tą lasom?
Trochę podobne do ostatnich nasadzeń na Plutonie, ale tam srebrne liście i płaskie igły. No i te wieczyste mgły...
I dwa parseki zdrówka dla Prezesa Prowadzącego ?
A co ja mam zrobić? Zez tą lasom?
Weź miotacz plazmy, jakiś pojemnik, tą fajną siekierę wibracyjną i idź na grzyby. :p
fantazja
03-11-2019, 12:08
no nie taka stara :razz: crusiek... kreciku ..wszystkiego najlepszego i wiele udanych pstryków życzę :lol:
ja też niedługo do Ciebie dołączę :razz:
Ale te krety stare, nie sądziłem że tu takie towarzystwo, w którym 1 listopada za niedługo będzie ich świętem. Dobrze, że mnie jeszcze daleko do takiego wieku i dopiero przy kolejnej edycji rawek powinienem go osiągnąć ;)
Las mam wprawdzie gotowy ale jak tyle czasu zostało to jeszcze poczekam, może znowu coś pozmieniam.
tbogdanowicz
03-11-2019, 12:51
Odezwał się sklerotyk, co zapomina awatara ustawić. :mrgreen:
OjTam, dzięki Tobie wpadłem na pomysł jak uczcić urodziny Miłościwie Krecikującego Prezesa crusiek 'osława I.
Niech nam długo prezesuje!!!
Było jeszcze świeczkę w pianę wbić. :lol:
tbogdanowicz
03-11-2019, 12:58
Za szybko zniknęło, by o tym pomyśleć. Zrobiłem 2 zdjęcia i MUSIAŁEM wypić za zdrowie Prezesa :mrgreen:.
no nie taka stara :razz: crusiek... kreciku ..wszystkiego najlepszego i wiele udanych pstryków życzę :lol:
ja też niedługo do Ciebie dołączę :razz:
Dzięki, dzięki :) liczę, że uda się wyjść w końcu rano na zdjęcia :D Nawet mam już miejscówę, Ujście Piaśnicy mym aktualnym celem :D trochę daleko, ale co tam :D
Ale te krety stare, nie sądziłem że tu takie towarzystwo, w którym 1 listopada za niedługo będzie ich świętem. Dobrze, że mnie jeszcze daleko do takiego wieku i dopiero przy kolejnej edycji rawek powinienem go osiągnąć ;)
Las mam wprawdzie gotowy ale jak tyle czasu zostało to jeszcze poczekam, może znowu coś pozmieniam.
Stare, leniwe, i w ogóle :D
OjTam, dzięki Tobie wpadłem na pomysł jak uczcić urodziny Miłościwie Krecikującego Prezesa crusiek 'osława I.
Niech nam długo prezesuje!!!
Dzięki, avatar pierwsza klasa!! :D
Taka piana, to by było coś :D a świeczkę, taką tortową, czy ze świecznika, z ołtarza kościelnego? :D
a świeczkę, taką tortową, czy ze świecznika, z ołtarza kościelnego? :D
Miałem na myśli tortową, ale jak tam wolisz. :lol:
tbogdanowicz
03-11-2019, 14:09
Dzięki, avatar pierwsza klasa!! :D
Jeśli dobrze pamiętam, to ciemne piwo Ci smakowało :-).
Taka piana, to by było coś :D a świeczkę, taką tortową, czy ze świecznika, z ołtarza kościelnego? :D
Teraz mam wyzwanie. Muszę uzyskać pianę, która utrzyma świeczkę. Będę walczył. Obecnie dojrzewają w butelkach specjalne bożonarodzeniowe (ciemne, słodkie i mocne), oraz mocne czerwone i gorzkie (takie lubię). W trakcie wtórnej fermentacji jest jasne baaardzo gazowane i owocowo słodkie (specjalnie dla Żony i innych kobiet). Kolejny będzie Koźlak, bo listopad/grudzień, to dobra dla niego pora. Co dalej, to zobaczę :-).
Krecioku, jak tam skrzyneczka? :p
Krecioku, jak tam skrzyneczka? :p
Pusto Panie OjTamatsu :) Pająki utkały sobie plac zabaw i rozkoszy ...
Już? Jeszcze doba nie minęła... Cholibka, ciężka zima idzie...
Takie tera pająki są, poza tym nieużywane organy zanikają. W tym wypadku skrzyneczka pocztowa [emoji23]
Jak cóś zanika, to nie można sobie doewaluować inne?
A, zapomniałem, że jeszcze tego nie znacie...
A dopiero co nic nie było. Może to te pająki coś zmodziły? :lol:
Jedną zmodził kierownik drugą zmodził nie kierownik :D
Czyli jedną Krecik, drugą pajonk. :p
Przyznam szczerze, że miałem problem z ogarnięciem obróbki w tej edycji, kilkakrotnie podchodziłem na różne sposoby i ciągle było coś nie teges....
Ostatecznie wybrałem trzecią, czy czwartą wersję, zobaczymy, co z tego będzie :)
To co? Wyzwanie: 39 wersji na urodziny Kreciownika?
;)
;)
Może być nawet 39 i pół :D :D
tbogdanowicz
03-11-2019, 21:20
;)
Każdy. :twisted: :twisted: :twisted:
Nioch nioch. Bidny Kretek. xD
Paskudniki, chcecie mnie tutaj zasypać? Zasypany to moje drugie imię [emoji23]
Zasypany to moje drugie imię [emoji23]
To co z Waści za kret? :lol:
To co z Waści za kret? [emoji38]Psychokret [emoji23]
https://www.youtube.com/watch?v=0DPRpl8kx9c
Czy już pisałem, że są czy? [emoji846]
No i jak tam, Krecie? Jest już z 30? :lol:
No i jak tam, Krecie? Jest już z 30? [emoji38]Już od dawna [emoji23]
Niestety póki co 24 sztuki nie przeszły mojej mega ciężkiej weryfikacji [emoji23][emoji846]
Skubany selekcję jak do WS robi. [emoji1787]
Wysłane gołompem z napędem redbullowoatomowym.
Skubany selekcję jak do WS robi. [emoji1787]
Wysłane gołompem z napędem redbullowoatomowym.Ale za to sześć prac dało radę. Da się? Da się [emoji23]
siemalysy
04-11-2019, 21:59
Jak ja nie lubię obrabiać takich zdjęć. Ciekaw jestem jak sobie poradzicie z tym zdjęciem :-) Mi obróbka tego typu kadrów nie leży :-(
...Mi obróbka tego typu kadrów nie leży :-(
A u mnie akurat odwrotnie: cała obróbka leży :D
A kwiczy? ;)
Skoro się już licytujemy co komu leży a co nie, to ja dodam od siebie, że mi ani nie leży, ani leży. Po prostu lewituje w ośmiu wymiarach niespójności pomiędzy neuronami a ręcami obrabiającymi [emoji23]
Moja wena wzięła wolne i poleciała, bo jak stwierdziła, woli eksplorować Andromedę. Cóż...
Nie przesadzajcie, nie jest tak źle. Przynajmniej nie trzeba usuwać tyle pyłków co ostatnio :D
Ja dla odmiany lubię takie kadry, to bardzo ładnie wychodzi, tylko się trzeba nasuwaczkować :) Ale nadal jeszcze nie wysłałem.
Zapraszam do wspólnej zabawy, zapełniajcie skrzynkę tak, żeby google nie dało rady :D
siemalysy
05-11-2019, 19:06
rwpb żebym dobrze został zrozumiany ;-) Tego typu kadry nie leżą mi okrutnie, co nie oznacza, że inne obrabiam biegle i bezbłędnie... Prawda jest taka, że w te klocki to jestem cienki jak siki węża :-P
Ukłony i pozdrowienia :-)
Zapraszam do wspólnej zabawy, zapełniajcie skrzynkę tak, żeby google nie dało rady :D
Tia. Mam Ci film 4k na skrzynkę wysłać? :lol:
Tia. Mam Ci film 4k na skrzynkę wysłać? [emoji38]4k to starocie, jak j i z, to w 8K [emoji23]
4k to starocie, jak j i z, to w 8K [emoji23]
Ech, no nie wiem, czy sokolnik kompa użyczy, żeby taki filmik zrenderować. :lol:
Chyba jednak nie użyczy :)
sokolnik
05-11-2019, 20:38
Użyczę [emoji14]
Wysłane z mojego Hułałeja
I widzisz Krecie? :D
To pakuj, a ja gołompy przygotuje. :lol:
sokolnik
05-11-2019, 21:12
I widzisz Krecie? :D
To pakuj, a ja gołompy przygotuje. [emoji38]Co? :)
Wysłane z mojego Hułałeja
Za mało w tej sekcji forum siedzisz, żeby żargon rozumieć. :lol:
Ja to zawsze mówię: "Dorośniesz, to zrozumiesz, na razie sam tego nie łapię."
Dobre. I prawdziwe. :lol:
W sumie tu nie ma niczego do śmiacia.
Ci co mnie znają, wiedzą, że ja prawie zawsze mówię prawie prawdę.
Prawie. Jak wiadomo, robi różnicę. :p
6 sztuk w kreciej norze bierze kąpiele błotne. Jeśli chcesz by Twoja praca zrobiła sobie również wakacje ślij pracę czym prędzej, ilość miejsc ograniczona, rrso 1000%
Drodzy RAWkowicze :)
Komunikat nr 1:
Na skrzynce mamy 9 prac. Jeszcze trochę czasu jest, może uda się jeszcze trochę nazbierać.
Komunikat nr 2:
4go grudnia będę w Warszawie, od około 22:30 więc jak coś piszę się na wieczorne piwko, może być z foceniem :)
4go grudnia będę w Warszawie, od około 22:30 więc jak coś piszę się na wieczorne piwko, może być z foceniem :)
Włóczyć się z Kretem po nocy? Komu nerki niemiłe? :mrgreen:
Wysłane. Choć może jeszcze podmienię przed końcem.
Komunikat nr 2:
Przyjedź kiedyś do Szczecina, to nie wrócisz do końca roku :D
Przyjedź kiedyś do Szczecina, to nie wrócisz do końca roku :DSkoro tak stawiasz sprawę, to muszę się tam pojawić [emoji846]
Zdjęcia z tej perspektywy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287398-Zabawa-fotograficzna-Czy-znasz-Polsk%C4%99-SEZON-2/page191?p=4086144&viewfull=1#post4086144) by były standardem :twisted:
siemalysy
07-11-2019, 20:06
crusiek, a kiedy Centrum odwiedzisz?
Z Warsiaffki do Uci godzina lotu Kreciolotem. :lol:
W sensie, że Uć? :) No jak będą fajne konferencje, to pewnie się pojawię :D
Zdjęcia z tej perspektywy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287398-Zabawa-fotograficzna-Czy-znasz-Polsk%C4%99-SEZON-2/page191?p=4086144&viewfull=1#post4086144) by były standardem :twisted:
Och, cóż za piękna kloacza perspektywa ukazała się mym zmęczonym popracowym oczodołom :D
Z Warsiaffki do Uci godzina lotu Kreciolotem. :lol:
A nie, bo tym razem puciomgiem sobie jadę, nie chce mi się męczyć się za kierownicą, pendziolorino da radę :)
Ciapungiem Kretosław jedziesz? Boisz się, że znów zostaniesz na parkingu znienacka przez słup zaatakowany? :p
Wszystko przelatujące nad UCią ginie: gołompy, Krecioloty.
Ja bym tą drogą nie ryzykował.
Ty się boisz? Przecież jakbyś tym swoim ufolotem przelatywał, zobaczysz coś podejrzanego to odpalisz ze dwa Papa-Kilo i po problemie. I Uci, tak przy okazji. :lol:
Ciapungiem Kretosław jedziesz? Boisz się, że znów zostaniesz na parkingu znienacka przez słup zaatakowany? :pNawet mi nie przypominaj tego haniebnego dnia, kiedy to pierwszy raz w życiu sam zrobiłem kuku autku [emoji23]
paparapa
08-11-2019, 11:42
Najlepszego :)
I nie stara dupa tylko stary wał .... chyba że czegoś nie wiemy :)
Najlepszego :)
I nie stara dupa tylko stary wał .... chyba że czegoś nie wiemy :)
Masz rację, podszedłem do zdania zbyt ignorancko, analizując jednak mój status śmiem potwierdzać Twoje przypuszczenia :D Wał, będzie tu dobrym określeniem :D:D:D
crusiek jak tam zabawa nową zabawką? Jesteś w stanie coś widzieć jeszcze? :D
crusiek jak tam zabawa nową zabawką? Jesteś w stanie coś widzieć jeszcze? :DNie wiem, jeszcze do domu nie dojechałem [emoji23]
Pdbilem sobie najpierw na siłownię, przy piateczku można podbać o formę [emoji23]
E, Krecik pakier. Uważaj tylko, żebyś tymi przednimi łapami się w sprzęt nie zaplątał. Mogło by to być... niekomfortowe. :lol:
Pakier to nieee, ja teraz chodzę już tylko raz w tygodniu to nie można tego kreta pakierem nazwać [emoji23][emoji23][emoji23]
To teraz może w nagrodę pizza hmmmm [emoji23][emoji23][emoji23]
Sugeruję taką XXXL, z podwójnym sosem i dodatkowym boczkiem. Zasłużyłeś. xD
Czołem :)
Na skrzynce mamy 11 prac.
Zapraszam do wspólnej zabawy :)
Pozostały nieco ponad 2 dni.
Prezes widzę, że w pizzerii powoli przyzwyczajasz się do sugerowanej perspektywy?
Pracuj, pracuj :D
Może bardziej pasuje do humoru, ale:
33276
pracuj, pracuj :d
może bardziej pasuje do humoru, ale:
33276
wypas! :d:d:d:d:d
33277
Oprócz pizmana jest pizwomen od przyjęć zamówień, pacman od pakowania i autopiz od rozwózki.
Przynajmniej tak jest na mojej planecie. Poważnie.
Niezła jazda, KURZA STOPA :D:D:D:D:D:D:D
33278
Kurza stopa łapka w górę :D
Jest jeszcze osoba jedzonko dająca: piz..
Ale cenzura, nie mogę napisać 8-)
No wiesz [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Najnowszy LR ma w końcu wypełnianie pustych przestrzeni w panoramach, fajnie to działa.
Szkoda, że nie dodali tego przy transofrm ... ale coś czuję, że i tu się pojawi :)
Teraz ciekawe jak traktować by można w rawkach taką obróbkę, no nie? :D W końcu sobie uzupełnia obraz :D
Jest jeszcze osoba jedzonko dająca: piz..
...dawacz? A co tu cenzurować? ;)
Krecie, jak tam skrzynka?
Ej, ludki. Miało być 39. Odpalać programy do wywoływania raffków i męczyć te suwaczki. Na cześć Kreciownika, oby żył (i rył) nam 101 lat. :lol:
Ja sobie dzisiaj suwakuję, w lewo, w prawo... w górę, w dół.... Niestety, ni ebędzie to miało przełożenia na liczbę prac, ponieważ już swoją wersję posłałem na skrzynkę.
Wczoraj męczyłem kaktusa lampą, nie oślepł. To dobry znak na przyszłość. Być może już niedługo, w dalszej kolejności będę mógł doświetlać słupy i linie wysokiego napięcia.
Ja sobie dzisiaj suwakuję, w lewo, w prawo... w górę, w dół....
No nie wiem, po przekątnej próbowałeś? ;)
Wczoraj męczyłem kaktusa lampą, nie oślepł. To dobry znak na przyszłość. Być może już niedługo, w dalszej kolejności będę mógł doświetlać słupy i linie wysokiego napięcia.
Bidny kaktus. :(
Później słupy, linie WN, następnie księżyc... A później świat strobbingu stoi przed Kretem otworem. :p
No nie wiem, po przekątnej próbowałeś? ;)
Bidny kaktus. :(
Później słupy, linie WN, następnie księżyc... A później świat strobbingu stoi przed Kretem otworem. :p
Otworem, bądź dziurą :D
Jak tam, focicie coś?
U mnie pogoda od wczoraj wieczór mocno barowa. :(
siemalysy
10-11-2019, 20:10
Byłem godzinę na mieście ale bez szału. Ciekawych kadrów nie przywiozłem.
U mnie w okolicach ładne słoneczko było.
Teraz znowu chmury, ale w nocy i z rana ma być małe zachmurzenie, więc chyba się rano wybiorę, tylko czy dam radę wstać hmmm :D
Krecie, najpewniej nie. :p
Choć i tak jeszcze źle nie jest. Pomyślcie o spiritusie. Deszcz, śnieg, burza meteorów, a on musi po krzakach łazić. ;)
Niech się cieszy, że dinozaurów już nie ma.
Pewny jesteś? Z tego Czarnobyla to choć co może się przyplątać. :p
OjTam, widział?
https://www.facebook.com/212846155811696/posts/839746579788314/?sfnsn=mo&d=n&vh=e
OjTam, widział?
https://www.facebook.com/212846155811696/posts/839746579788314/?sfnsn=mo&d=n&vh=e
Widział, śmiał jak głupi. :lol:
Kolesie umią w FX. :D
crusiek, aż tyle prac nadleciało? No no. ;)
Chyba dzisiaj sobie zrobię bezsenna nockę, wtedy na pewno wstanę rano na focenie, albo w ogóle wyjdę na noc haha.
Prac mamy 14.
Ech, nie wyczytałeś między wierszami, więc trzeba bezpośrednio. Krecik, gdzie ankieta? :D
10 dziś i już daleko po 21:30.
A, no, ten tego no. Wiadomo nie? No.
Już wiem, to przez Twoją belkę :)
Spoczko, zaraz będzie.
Zapraszam do Głosowania (https://forum.nikoniarze.pl/threads/300618-Zabawa-w-RAWki-23-2019-GŁOSOWANIE) :)
Ta, pewnie. Moją belkę. Zwal wszystko na mnie. Może przy locie puszki i ataku słupa na auto też brałem udział, co?
Ta, pewnie. Moją belkę. Zwal wszystko na mnie. Może przy locie puszki i ataku słupa na auto też brałem udział, co?
A więc jednak! ;)
spiritus
11-11-2019, 00:21
Niech się cieszy, że dinozaurów już nie ma.
Wolalbym dinozaury niz te komary pierunskie :D
Wolalbym dinozaury niz te komary pierunskie :DFakt. Ja mam "słodką" krew, rodzinka w mojej okolicy jak stoi ma pewność, że jestem filtrem antykomarowym... Także ten... Wczoraj mi jakiś wredna komarzyca pocięła nogi [emoji23]