Zobacz pełną wersję : Ostrość
Witam.
Posiadam nikona 7200. od pewnego czasu zauważyłem ze nie do końca dobrze ostrzy przez wizjer. na LV ostrzy bardzo ładnie.
Co dalej z tym, puszka jest do kalibracji? czy jakieś inne pomysły?
Podrawiam
bomkallo
30-10-2019, 14:14
Skoro nie podales szkiel, zdjec z problemem, etc, to jak juz gdzies ostatnio wklejalem mozesz sobie sprawdzic metoda na krope: https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM
Tylko przeczytaj opis do nikona o przycisku AF-L do wlaczania focusa.
Jestem juz w miare przekonany do metody podanej w linku, troche to takie laboratoryjne, ale pozwala zobaczyc jak daleko odlatuje fazowy pomiar od kontrastowego. Przy nieduzych odchylach da sie to korygowac w puszce, a potem sprawdzic w praniu czy odnosi efekt i jakas poprawe.
mam 2 obiektywy kit 18-105mm i tamron 100-400 na obydwu jest to samo
mam 2 obiektywy kit 18-105mm i tamron 100-400 na obydwu jest to samo
ff/bf czyli klasyka luster.
Jeśli mikrokalibracja w menu puszki nic nie daje to trzeba kalibrować w serwisie, mając gwarancje robi się to darmowo.
madebyzosiek
30-10-2019, 15:39
ff/bf czyli klasyka luster.
Żeby zobaczyć BF/FF w 18-105, to trzeba być wybitnie zdolnym... Szczególnie jak wcześniej bo nie było. Obstawiam brudne czujniki AF, kolega Dariusz Breś wrzucał kiedyś filmik jak to zrobić.
Wrzuć jakieś zdjęcie z tym problemem, bo trochę ciężko metodą wróżki strzelać o co Ci chodzi jak piszesz "nie do końca dobrze ostrzy przez wizjer". Nie bawiłeś się ustawieniami mikroregulacji AF ostatnio?
nie nie bawiłem sie mikroregulacją af mozesz napisac jak wyczyscic te czujniki
madebyzosiek
30-10-2019, 16:12
https://dariuszbres.pl/czyszczenie-czujnikow-af/
Dariusz Breś
30-10-2019, 23:51
Jeśli szkła trafiały na początku a teraz przestały to w 99% są to zanieczyszczone czujniki. Przy zoomach szybko osiada na nich kurz.
Psiknij na nie powietrzem i zobacz czy problem występuje.
Rozkalibrowanie systemu występuje w przypadku uderzenia, lub powtarzających się mikrowstrząsów.
Raz przeprowadzona kalibracja powinna trzymać, jeśli nie trzyma to właśnie uderzenie albo zanieczyszczenie.
Dzieki za porady. Aparat jest nowy ma 4 miesiące nigdy nie upadł i nigdzie nie uderzyłem. Wyczyściłem spręzonym powietrzem jest lepiej,ale nie tak ostro jak na LV
To teraz zrób mikrokalibrację
To teraz zrób mikrokalibrację
Ta mikrokalibracja to troche lipa,zrobiłem i jest ok na ogniskowych od 200 do 400mm.
a na 100mm wychodzi strasznie nie ostre. Czyli wychodzi na to ze bede musiał ja stale właczac i wyłaczc.
Jak masz nowy sprzęt to przecież ci zrobią kalibracje całości za darmo.
Jak masz nowy sprzęt to przecież ci zrobią kalibracje całości za darmo.
no wiem musze chyba oddac.
A Tamron 100-400 nie działa z Tap-in?
A Tamron 100-400 nie działa z Tap-in?
działa,moze trzeba zakupic. a kalibracja obiektywu w serwisie jakie koszty?
Żeby zobaczyć BF/FF w 18-105, to trzeba być wybitnie zdolnym...
Właśnie taki jestem. Wyprzedzam to forum o jakieś 2 lata. Czego nie powiem, a się śmiejecie to za jakies 2 lata przyznajecie rację. To samo było z ff/bf jak mówiłem tłumaczyłem że to nie szkło ma tę wadę (w 99% przypadków bo szkło może się trafić wadliwe) , tylko sposób rozmieszczenia czujników to mnie wyśmiewano. Niemal każdy zestaw lustro + szkło to ma, tylko nie każdy widzi bo czasem jest mniejszy. Minęły dwa lata dorośliście, pojawiły się bezlustra u szerszej ilości ludzi i teraz z dumą w głosie twierdzicie że tak jest :) Także wybacz Zośku ale ja dostrzegam. W każdym swoim szkle dostrzegałem i to na różnych ogniskowych. Te mikrokalibracje jednej ogniskowej w puszkach N można sobie w buty wsadzić.
Po drugie znowu zaczepki szukasz, a znowu nie doczytałeś :) On pisał nie tylko o 18-105 ale to pewnie dla Ciebie nieistotne...
Czas luster i ich leciwych konstrukcji na szczęście odchodzi do lamusa, powoli, ale odchodzi.
Wrzuciłeś posta jakby dopiero co bezlustra się pojawiły na rynku, a lustrzanki to tak ze dwa lata są, większość tu wie co to bf/ff i wie jak sobie z tym radzić, a nowy użytkownik pyta, wiec dostaje pomoc, ty za to znowu swoje obsesje tu wrzucasz.
Co do kosztów, jak masz gwarancje na obiektyw to wysyłasz zestaw do serwisu producenta obiektywu i masz darmową kalibracje, można też zrobić kalibracje do wzorca samego aparatu w nikonie wcześniej jeśli się ma więcej obiektywów.
madebyzosiek
31-10-2019, 16:11
Właśnie taki jestem. Wyprzedzam to forum o jakieś 2 lata. Czego nie powiem, a się śmiejecie to za jakies 2 lata przyznajecie rację. To samo było z ff/bf jak mówiłem tłumaczyłem że to nie szkło ma tę wadę (w 99% przypadków bo szkło może się trafić wadliwe) , tylko sposób rozmieszczenia czujników to mnie wyśmiewano. Niemal każdy zestaw lustro + szkło to ma, tylko nie każdy widzi bo czasem jest mniejszy. Minęły dwa lata dorośliście, pojawiły się bezlustra u szerszej ilości ludzi i teraz z dumą w głosie twierdzicie że tak jest :) Także wybacz Zośku ale ja dostrzegam. W każdym swoim szkle dostrzegałem i to na różnych ogniskowych. Te mikrokalibracje jednej ogniskowej w puszkach N można sobie w buty wsadzić.
Po drugie znowu zaczepki szukasz, a znowu nie doczytałeś :) On pisał nie tylko o 18-105 ale to pewnie dla Ciebie nieistotne...
Czas luster i ich leciwych konstrukcji na szczęście odchodzi do lamusa, powoli, ale odchodzi.
Ten tekst o przewidywaniu i nieomylnych bezlustrach jest już tak nudny, że ciężko odbierać Cię poważnie. Z reguły jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to wrzucasz właśnie tą filozofię, lub ewentualnie wytykasz błędy w pisowni, choć sam nie jesteś wzorem. To, że Ty sobie nie poradziłeś z BF/FF nie oznacza, że każdy ma taki problem. To, że dla Ciebie bezlustro jest ideałem, nie oznacza, że dla każdego jest. A, zapomniałem że czas luster już się kończy, pewnie dlatego czołowi ich producenci zapowiadają topowe nowości ;)
Więc jak już kolejny użytkownik z lustrzanką potrzebuje pomocy, a Twoją radą jest powiedzenie, że może kupić bezlusto, to może sobie daruj klepanie w klawisze...
misie0077
31-10-2019, 22:41
A ja mam pytanie czy zmiana w ustawieniach w D7100 z 16 na 24 mPix jest w stanie poprawic jakość zdjęć na sigma 17-50 2.8?
A ja mam pytanie czy zmiana w ustawieniach w D7100 z 16 na 24 mPix jest w stanie poprawic jakość zdjęć na sigma 17-50 2.8?
??? A masz na stałe ustawione 16? No pewno, że jest w stanie poprawić, chyba że z tych 24 będziesz pózniej kadrował to znów trochę jakby wrócisz do punktu wyjścia. Normalnie po to jest te 24 żeby z tego korzystać. Sprawdź po prostu.
sebartus18
01-11-2019, 15:18
Cześć, mam pytanie posiadam Nikona d7200 i sigme 17-50, 2.8, od lutego tego roku, gdzie moge przeprowadzic kalibrację? I czy bedzie darmowa? Moglbys mnie pokierowac?
Cześć, mam pytanie posiadam Nikona d7200 i sigme 17-50, 2.8, od lutego tego roku, gdzie moge przeprowadzic kalibrację? I czy bedzie darmowa? Moglbys mnie pokierowac?
Serwis Sigmy (http://sigma-foto.pl/serwis-i-wsparcie/autoryzowany-serwis/) (bo przecież nie Nikona).
Będzie kosztować paręnaście zł za wysyłkę w jedną stronę.
Oczywiście jeśli szkło ma gwarancję i jest z PL dystrybucji.
Wysyłasz szkło z puszką.
http://foto-service.pl/index.php?mode=2
Wrcajac do wątku. Coś jest nie tak,przedmuchałem spręzonym powietrzem i bylo dobrze. pojechałem sobie do lasu na testy i byłem zadowolomy(wczoraj) dzisiaj włączam aparat pstrykam kilka fotek i znowu jest nie ostre. Może coś tam sie poluzowało? jest taka możliwość?
bomkallo
03-11-2019, 01:17
Najlepiej to wrzuc rawy. Wczoraj byles w lesie, druga proba tez byla w tych warunkach? Obiekt ten sam? dystans ten sam? dot-test zrobiles?
Wrcajac do wątku. Coś jest nie tak,przedmuchałem spręzonym powietrzem i bylo dobrze. pojechałem sobie do lasu na testy i byłem zadowolomy(wczoraj) dzisiaj włączam aparat pstrykam kilka fotek i znowu jest nie ostre. Może coś tam sie poluzowało? jest taka możliwość?
To co opisujesz, to jest robota dla dobrego serwisu. Nikt ci tutaj nie powie na odległość co jest przyczyną Twoich problemów, a sam też nie wiesz czego szukać. Mozesz oczywiście próbować różnych działań na Twoim aparacie, ale wygląda to tak jak byś zabierał się do operacji i pytał jak trzeba trzymać skalpel żeby operacja się udała, a masz przecież prostą i bez kosztową drogę pozbycia się problemu, wysłać obiektyw z body do kalibracji. Oczywiście jeżeli chcesz się szkolić w serwisowaniu aparatów i obiektywów to moja rada jest nie na miejscu.
MarcinSt
06-11-2019, 19:10
To co opisujesz, to jest robota dla dobrego serwisu. Nikt ci tutaj nie powie na odległość co jest przyczyną Twoich problemów, a sam też nie wiesz czego szukać. Mozesz oczywiście próbować różnych działań na Twoim aparacie, ale wygląda to tak jak byś zabierał się do operacji i pytał jak trzeba trzymać skalpel żeby operacja się udała, a masz przecież prostą i bez kosztową drogę pozbycia się problemu, wysłać obiektyw z body do kalibracji. Oczywiście jeżeli chcesz się szkolić w serwisowaniu aparatów i obiektywów to moja rada jest nie na miejscu.
Wg mnie autor raczej nie jest zainteresowany rozwiązaniem, poproszono go o raw do oceny - cisza