Zobacz pełną wersję : Sposób noszenia statywu
Póki co z wagą statywu zszedłem do 1.39 jest to triopo plus tej samej firmy głowica kulowa. Potrzebuje inspiracji jak w trekingu szybko odpiąć z plecaka statyw i szybko go zapiąć. Szukam rozwiązania aby jak najszybciej się przemieszczać w górach ale żeby rozkładanie i składanie z przenoszeniem nie zajmowało zbyt wiele. Doradzi ktoś jakies rozwiązanie?
Może być coś szybszego niż plecak z kieszonką na dole i paskiem u góry?
Bez plecaka są specjalne paski do statywów.
To zależy jakiego plecaka używam. Osobiście podczas górskich wędrówek nie lubię doczepiać do plecaka różnych rzeczy np. maty, śpiwora no i statywu. Więc jeśli to możliwe chowam wszystko do wora, jeśli mam mały 40l plecak to statyw, a konkretnie jego dwie nogi wkładam do siatkowej kieszonki bocznej plus spinam całość klamrami bocznymi i jest ok. Z tymże ja mam dość mały statyw.
Ja mam dwa statywy. Jeden zwykły, duży i ciężki. Noszę go po prostu w ręce, a jak juz przykręcę aparat to razem z nim. Nie jest to wygodne rozwiązanie na parogodzinne wycieczki ale noszenie go na plecach było jeszcze gorsze.
Dlatego z myśłą o górach kupiłem małego (50cm rozłożony - 30 złożony), taniego i lekkiego (0,5kg czy coś koło tego) Velbon EX-Makro. Pod kątem foto nie jest to rozwiązanie idealne, bo jednak trzeba iść na kompromisy (nie nadaje się na wiatr, ok 1.5kg sprzętu to max, mocowanie aparatu jest bardzo dyskusyjne), za to waga i gabaryty pozwalają go wszędzie upchać, choćby do bocznej kieszeni, gdzie zwykle trzyma się picie. Wożę go nawet na rowerze.
Ty masz coś pośredniego ale dla mnie dalej byłoby to za duże i za ciężkie do trekingu. Oczywiście dużo bardziej wygodne w użyciu ale coś za coś.
Póki co z wagą statywu zszedłem do 1.39 jest to triopo plus tej samej firmy głowica kulowa. Potrzebuje inspiracji jak w trekingu szybko odpiąć z plecaka statyw i szybko go zapiąć. Szukam rozwiązania aby jak najszybciej się przemieszczać w górach ale żeby rozkładanie i składanie z przenoszeniem nie zajmowało zbyt wiele. Doradzi ktoś jakies rozwiązanie?
Wszystko zależy od plecaka. Jak go nie =chesz ściągać, to przytrocz np. statyw z przodu, do szelki/pasa biodrowego.
Inna sprawa, jeżeli ma być szybko, to po co w ogóle statyw?
Bo są wschody i wschody słońca. I powiem Ci że nawet jak szedłem pod wieczór lasem to były fajne klimaty gdzie strzał z ręki odpada na całego.
Ostatnio jak przechodziłem Peaks of the Balkans używałem statywu tylko rano lub wieczorem, w tej sytuacji statyw pokowalem do plecaka.
Wiem że szukam dziury w całym. Ale plecak mam minimalistyczny 35l o wadze ok 600 g. Jest tam zamocowane mocowanie góra dół ale boję się że taki ciężki statyw spowoduje dyskomfort w "leżeniu" plecaka na plecach. Nie ma problemu jeśli robię zdjęcia gdzie jest ławka lub stół bo wtedy korzystam ze stołowego statywu o długości ok 40 cm ale ostatnio szedłem pustami w te elementy no wszystko z wysokości stóp wygląda co najmniej dziwnie.
Zmień statyw na jeszcze lżejszy. Polecam AmazonBasics 42" carbon.
Razem z głowicą 1,1 kg
Tu robiłem porównanie https://forum.nikoniarze.pl/threads/300288-statyw-podr%C3%B3%C5%BCny-test-BeFree-AmazonBasics-Rollei-No-1
Raczej nie zmieniam statywu gdyż waga dotyczy pewnie głowicy która ja mam bardziej rozbudowaną. Gdy ją odepnę a zastąpię zwykłą małą głowiczką pewnie waga będzie porównywalna. No nic trzeba będzie może zaopatrzyć się w jakiś pasek do noszenia i tyle
Rafaello666
30-11-2019, 14:27
ja mocuję statyw, w zależności od plecaka, który biorę, albo, jak wcześniej wspomniano - do kieszonki + pasek na górze, albo, przy większym plecaku, z boku do dedykowanych troków. Faktem jest, że czasem to nie jest szybkie ani wygodne, ale nie wymyśliłem nic lepszego. Czasem, w łatwym terenie, noszę statyw zwyczajnie w ręce. Inna sprawa, że używam dwóch - jeden, większy, Camrock Evo T70, który ma ok. 2 kg i drugi - Cullmann Mundo 522T, tóry waży jakieś 1,2 kg. Cullmanna kupiłem specjalnie do łażenia po górach. Jest leciutki i całkiem fajny, jednak przy maksymalnym rozłożeniu robi się trochę wiotki. Kończy się to tak, że coraz częściej i tak noszę ten większy. Jak pisałem na początku, nie wymyśliłem jeszcze lepszego patentu jak troczenie do plecaka w sposób dedykowany.
Mam dwa plecaki co za rozżutnosć jeden mammut pancerny ale za to ciężki 1,2kg drugi minimalistyczny 35kta i właśnie ona ma malutkie troki które nie nadają się do toczenia. Dlatego statyw noszę z dużą pętlą albo poprostu przez dzień w środku plecaka
Rafaello666
30-11-2019, 16:09
Wydaje mi się, że 1,2 kg wagii samego plecaka, to całkiem lekki.