Zobacz pełną wersję : nikon p 1000 a lampa quadralite stroboss 35 evo
witam Wszystkich i proszę o odpowiedź
posiadam nikon P1000 i dokupiłem lampę błyskową Quadralite stroboss 36 evo dedykowaną dla nikona i nie mogę ich zesparować aby błyskała nie wiem jak ustawić czy ktoś może mi pomóc w ustawieniach (krok po kroku)
ewentualnie gdzie mogę poczytać by zaznajomić się lepiej z obsługą
będę bardzo wdzięczny pozdrawiam
Normalnie. Podpinasz, włączasz (akumulator naładowany?), lampa w i-TTL, błyskasz.
Spróbuj w innym trybie niż zielony, jeśli nie próbowałeś.
witam
właśnie nie działa w TTL ,akumulator naładowany ,cały czas pali się namierzanie czyli czerwona dioda i nic chyba próbowałem w różnych trybach może w aparacie trzeba uruchomić lub wyłączyć jakoś funkcję ale czytałem instrukcję nic nie jest o tym napisane
z góry dzięki za pomoc
Albo aparat w ogóle nie widzi lampy, albo nie działa TTL. W aparacie to raczej nic nie możesz ustawić z tego co wiem. Jeśli masz w aparacie jakieś opcje ustawiania lampy, prześlij linka do odp.strony instrukcji.
Tu masz video do podstaw, jak ogarnąć lampę https://www.x-man.pl/2017/10/21/tt350-f-alias-stroboss-36-instrukcja-obslugi-video/
Spróbuj tak:
-sprawdź czy lampa w ogóle błyska (przycisk z tyłu do próbnego błysku);
-podepnij starannie, żeby piny zaskoczyły na sankach, wbrew pozorom nie jest to oczywiste;
-Ustaw aparat np. na tryb A, f2.8, bez zooma;
-jeśli nie błyska w TTL, spróbuj ustawić lampę w trybie M, powiedzmy 1/32;
-jeśli wtedy błyśnie, to znaczy, że nie dogaduje się TTL, jeśli nie to sprawdź lampę na innym Nikonie bo jednak powinna błysnąć jeśli jest prawidłowo podłączona.
witam
Dziękuję bardzo za odpowiedź filmik oglądałem , lampa błyska ,instrukcję obsługi przysłano mi po polsku , właśnie tu się zastanawiam bo nie wchodzi w gorące gniazdo stopka lampy ,około 2 mm zostaje ,chociaż czuje opór więc nie ryzykuje by nie uszkodzić zarówno aparatu jak i lampy. Natomiast od włączenia lampy cały czas pali się dioda pomiaru światła i nie znika nawet przy zrobieniu zdjęcia ,zostaje na zdjęciu czerwona plamka. (to jest dziwne).
Jeżeli ma Pan jeszcze jakieś sugestie proszę napisać.
wielkie dzięki pozdrawiam
Lampa nie wchodzi całkiem w stopkę. Poprawnie założona jest jak bezproblemowo blokadę da się założyć.
PS. Jaka znów dioda pomiaru światła i czerwona plamka na zdjęciu?
witam
Blokadę da się założyć . Natomiast dioda wspomagająca autofokus ok po prostu wyłączyć .(człowiek się uczy ) Natomiast działa dioda autofokusa tylko z aparatu .(lampa nie błyska na TTL ani na M ) czyli najprawdopodobniej nie jest kompatybilna.
Ok dziękuję za cenne podpowiedzi jeżeli jeszcze ma Pan jakieś pomysły proszę przedstawić.
pozdrawiam
Zarzuć zdjęcie lampy na aparacie, tak żeby było widać zarówno wyświetlacz lampy jak i panel info aparatu (jeśli jest coś takiego w p1000).
Albo kolega źle ją zakłada, albo lampa nie jest do Nikona.
witam
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem niestety nie jest do Nikona. Opis sprzedaży jak najbardziej właściwy p 900 p 1000 tylko że p900 nie posiada gorącego gniazda.Wątpię by była testowana na aparacie.Przedstawiciel firmy mówi że jest TAK ale nie sprzedał ani jednej sztuki by móc powiedzieć z całą stanowczością TAK JEST. Panowie jeżeli mogę prosić o pomoc która z lamp może pasować do aparatu P1000 w rozsądnych pieniądzach oczywiście to proszę o podpowiedzi.
dzięki i pozdrawiam
Ale nie pokazałeś, co w ogóle masz... Bez tego, to sobie można gdybać.
Sensownym modelem, który na pewno będzie działać z P1000 jest Nikon SB-700.
Ta, którą wybrałeś jest ok, jeśli szukasz niedużej lampy. Musi być wersja do Nikona i tyle. Lampy Nikona są jednak dość drogie w porównaniu do konkurencji. Proponuję pojechać do przyzwoitego sklepu foto, wybrać lampę i od razu sprawdzić, sprzedawca powinien pomóc. Choć żadnej filozofii tu nie ma, lampy są fabrycznie ustawione na automat, wystarczy po prostu podłączyć i powinna błyskać. Może kupiłeś z uniwersalną stopką albo zwyczajnie wersję do innego systemu.
36 evo nie ma w wersji uniwersalnej. Więc zostaje lampa do innego systemu, błąd użytkownika, uszkodzenie lampy.