PDA

Zobacz pełną wersję : nikon p 1000 a lampa quadralite stroboss 35 evo

sianko9
29-10-2019, 20:46
witam Wszystkich i proszę o odpowiedź
posiadam nikon P1000 i dokupiłem lampę błyskową Quadralite stroboss 36 evo dedykowaną dla nikona i nie mogę ich zesparować aby błyskała nie wiem jak ustawić czy ktoś może mi pomóc w ustawieniach (krok po kroku)
ewentualnie gdzie mogę poczytać by zaznajomić się lepiej z obsługą
będę bardzo wdzięczny pozdrawiam

OjTam
29-10-2019, 21:03
Normalnie. Podpinasz, włączasz (akumulator naładowany?), lampa w i-TTL, błyskasz.
Spróbuj w innym trybie niż zielony, jeśli nie próbowałeś.

sianko9
30-10-2019, 04:43
witam
właśnie nie działa w TTL ,akumulator naładowany ,cały czas pali się namierzanie czyli czerwona dioda i nic chyba próbowałem w różnych trybach może w aparacie trzeba uruchomić lub wyłączyć jakoś funkcję ale czytałem instrukcję nic nie jest o tym napisane
z góry dzięki za pomoc

poste
30-10-2019, 10:04
Albo aparat w ogóle nie widzi lampy, albo nie działa TTL. W aparacie to raczej nic nie możesz ustawić z tego co wiem. Jeśli masz w aparacie jakieś opcje ustawiania lampy, prześlij linka do odp.strony instrukcji.
Tu masz video do podstaw, jak ogarnąć lampę https://www.x-man.pl/2017/10/21/tt350-f-alias-stroboss-36-instrukcja-obslugi-video/
Spróbuj tak:
-sprawdź czy lampa w ogóle błyska (przycisk z tyłu do próbnego błysku);
-podepnij starannie, żeby piny zaskoczyły na sankach, wbrew pozorom nie jest to oczywiste;
-Ustaw aparat np. na tryb A, f2.8, bez zooma;
-jeśli nie błyska w TTL, spróbuj ustawić lampę w trybie M, powiedzmy 1/32;
-jeśli wtedy błyśnie, to znaczy, że nie dogaduje się TTL, jeśli nie to sprawdź lampę na innym Nikonie bo jednak powinna błysnąć jeśli jest prawidłowo podłączona.

sianko9
30-10-2019, 14:41
witam
Dziękuję bardzo za odpowiedź filmik oglądałem , lampa błyska ,instrukcję obsługi przysłano mi po polsku , właśnie tu się zastanawiam bo nie wchodzi w gorące gniazdo stopka lampy ,około 2 mm zostaje ,chociaż czuje opór więc nie ryzykuje by nie uszkodzić zarówno aparatu jak i lampy. Natomiast od włączenia lampy cały czas pali się dioda pomiaru światła i nie znika nawet przy zrobieniu zdjęcia ,zostaje na zdjęciu czerwona plamka. (to jest dziwne).
Jeżeli ma Pan jeszcze jakieś sugestie proszę napisać.
wielkie dzięki pozdrawiam

OjTam
30-10-2019, 14:46
Lampa nie wchodzi całkiem w stopkę. Poprawnie założona jest jak bezproblemowo blokadę da się założyć.
PS. Jaka znów dioda pomiaru światła i czerwona plamka na zdjęciu?

sianko9
30-10-2019, 17:57
witam
Blokadę da się założyć . Natomiast dioda wspomagająca autofokus ok po prostu wyłączyć .(człowiek się uczy ) Natomiast działa dioda autofokusa tylko z aparatu .(lampa nie błyska na TTL ani na M ) czyli najprawdopodobniej nie jest kompatybilna.
Ok dziękuję za cenne podpowiedzi jeżeli jeszcze ma Pan jakieś pomysły proszę przedstawić.
pozdrawiam

OjTam
30-10-2019, 18:11
Zarzuć zdjęcie lampy na aparacie, tak żeby było widać zarówno wyświetlacz lampy jak i panel info aparatu (jeśli jest coś takiego w p1000).

poste
30-10-2019, 19:00
Albo kolega źle ją zakłada, albo lampa nie jest do Nikona.

sianko9
01-11-2019, 07:03
witam
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem niestety nie jest do Nikona. Opis sprzedaży jak najbardziej właściwy p 900 p 1000 tylko że p900 nie posiada gorącego gniazda.Wątpię by była testowana na aparacie.Przedstawiciel firmy mówi że jest TAK ale nie sprzedał ani jednej sztuki by móc powiedzieć z całą stanowczością TAK JEST. Panowie jeżeli mogę prosić o pomoc która z lamp może pasować do aparatu P1000 w rozsądnych pieniądzach oczywiście to proszę o podpowiedzi.
dzięki i pozdrawiam

Ligo
01-11-2019, 07:35
Ale nie pokazałeś, co w ogóle masz... Bez tego, to sobie można gdybać.

Sensownym modelem, który na pewno będzie działać z P1000 jest Nikon SB-700.

poste
01-11-2019, 10:00
Ta, którą wybrałeś jest ok, jeśli szukasz niedużej lampy. Musi być wersja do Nikona i tyle. Lampy Nikona są jednak dość drogie w porównaniu do konkurencji. Proponuję pojechać do przyzwoitego sklepu foto, wybrać lampę i od razu sprawdzić, sprzedawca powinien pomóc. Choć żadnej filozofii tu nie ma, lampy są fabrycznie ustawione na automat, wystarczy po prostu podłączyć i powinna błyskać. Może kupiłeś z uniwersalną stopką albo zwyczajnie wersję do innego systemu.

OjTam
01-11-2019, 11:13
36 evo nie ma w wersji uniwersalnej. Więc zostaje lampa do innego systemu, błąd użytkownika, uszkodzenie lampy.