Zobacz pełną wersję : [ Astrofotografia ] Wiatraczek
spiritus
27-10-2019, 22:14
32712
Zapewne niektórzy pomyślą, że pomysł kradziony od fotobłysk'a - otóż nie ;) Chodziło za mną takie zdjęcie już od marca tylko jakoś tak czasu nie miałem i wybrałem się z kumplem dopiero wczoraj.
Mnie się podoba, ale co ja tam wiem. ;)
Nie myślałeś żeby jeszcze z dłuższym czasem zrobić? Tak, żeby gwiazdy też "zwiatraczyło"?
Mnie troszkę "boli" ostrość, ale zdjęcie fajne i pomysł mi się bardzo podoba :)
Kolor nieba również :)
spiritus
27-10-2019, 22:30
Mnie się podoba, ale co ja tam wiem. ;)
Nie myślałeś żeby jeszcze z dłuższym czasem zrobić? Tak, żeby gwiazdy też "zwiatraczyło"?
Mam taki pomysł tylko wczorajszy wypad był taki na chwilę.
Mam całkiem spoko pomysł aby to fajnie obrócić tylko pytanie czy mi to wyjdzie :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Mnie troszkę "boli" ostrość, ale zdjęcie fajne i pomysł mi się bardzo podoba :)
Kolor nieba również :)
Ostrość wiem, że do poprawy... zjadło ją na rogach.
Trzeba będzie przysłonę zmniejszyć trochę następnym razem.
krzysztofz24
27-10-2019, 22:52
Fajne. Jest troche technicznych mankamentow (nie to zebym sam takie tematy perfekcyjnie ogarnial:-P). Ale pomysl i kadr i wrazenie a spoko.
spiritus
27-10-2019, 23:16
Fajne. Jest troche technicznych mankamentow (nie to zebym sam takie tematy perfekcyjnie ogarnial:-P). Ale pomysl i kadr i wrazenie a spoko.
Dzięki :)
Mów co jest nie tak... może uda się poprawić na następny raz ;)
krzysztofz24
28-10-2019, 01:01
Sam juz pisales. Ostrosc w rogach...i okolicach.
Troche szumu. Wiadomo ze to DX, ale moze by sie to dalo jakos troche poprawic w PP.
Choc na pewno wole szum niz rozmydlone, za bardzo odszumione zdjecie:-).
tbogdanowicz
28-10-2019, 07:58
Zapewne niektórzy pomyślą, że pomysł kradziony od fotobłysk'a - otóż nie ;) Chodziło za mną takie zdjęcie już od marca tylko jakoś tak czasu nie miałem i wybrałem się z kumplem dopiero wczoraj.
A od kogo są kradzione zachody nad morzem/falujące pola/drogi w lesie/zamki na wzgórzu/ ...?
To Twoje zdjęcie nawet jeśli ktoś już zrobił podobne.
O mankamentach już wiesz, czyli wiesz co poprawić.
Od siebie jeszcze napiszę, ze chyba robiłeś przy maksymalnie otwartej przysłonie. Przekonałem się że nieba tak się nie da fotografować sfotografować szerokim kątem (chyba żeby mieć super ostry od rogu do rogu obiektyw).
Gratuluję zdjęcia. Mi się ono podoba. Rozmazanie gwiazd można ręcznie pousuwać, ale myślę że lepiej iść i powtarzać coraz lepiej, a to zdjęcie zostawić by widzieć postępy.
2pompony
28-10-2019, 11:57
Mnie nie tak jak ostrości, brakuje nocy w nocy. Zdjęcie ma dobry pomysł, ale kolorystycznie jest słabowate, bez mięcha, a noc jest wyblakła. Brakuje mocy dobrej obróbki moim zdaniem.
Plus za pomysł, to zdecydowanie. Za wykonanie lekki niedosyt.
spiritus
28-10-2019, 17:30
Kiedy mi się akurat taka obróbka podobała i widziała :D
No ale fakt.. niebo za mocno rozjaśnione i zbyt niebieskie.
To był spontaniczny wypad aby miejscówkę zobaczyć. Wrócę tam z realizacją innego pomysłu :)
Podaj jakim sprzętem to robiłeś i jaki był czas naświetlania.
Nie chce nic mówić ale obiektyw jest chyba skoszony :(
spiritus
01-11-2019, 20:20
loki_p
D500 i nikkor 10-24.
Czas 45sek