Zobacz pełną wersję : D7500 Jaki obiektyw polecacie
Cześć,
Proszę o podpowiedź jaki obiektyw do 4000zł ze stabilizacją obrazu będzie odpowiedni do reportażu i krajobrazu. Wiem że jak obiektyw jest do wszystkiego to jest do niczego, ale nie chce zabierać ze sobą miliona stałek i szukam jednego konkretnego.
Co polecacie?
Nie ma idealnego obiektywu bez wad, ale popatrz na Nikkora 16-80/2.8-4.
Jak do wszystkiego i będzie tanio to N 18-105. Sigma 18-50/2.8 będzie dobrze. Jasno i ostro Sigma 18-35/1.8.
Sigma 18-50/2.8 będzie dobrze.
Nie będzie. Ale 17-50 już tak. ;)
OjTam OjTam, się mi cyferka pomyliła... :)
Co ma znaczenie, bo S18-50/2.8 faktycznie istnieje, ale jest słaba.
80% moich zdjęć krajobrazowych robię Nikkorem 16-80/2.8-4.0
80% moich zdjęć krajobrazowych robię Nikkorem 16-80/2.8-4.0
Czy Nikkor 16-80/2.8-4.0 może być godnym następcą obiektywu 18-105 oczywiście pomijając kwestię samego zakresu ogniskowych? Pytam na razie z czystej ciekawości choć pewnie za jakiś czas stanę przed problemem wyboru nowego obiektywu. Docelowo chciałbym posiadać dobry, uniwersalny "spacer-zoom" czyli taki obiektyw który sprawdzi się w większości sytuacji oraz stałkę do portretów.
W czym 16-80 objawia swoją wyższość, czy poza nieco lepszym światłem, pracą pod światło zdjęcia są też zauważalnie lepsze?
- - - - kolejny post - - - - - -
Pamiętam dobrze jak kiedyś porównywałem zdjęcia zrobione moim Canonem 450d z kit-owym obiektywem 18-55 ze zdjęciami które robił znajomy starszym modelem albo 350d albo 400d (już nie pamiętam). Znajomy miał podpięty obiektyw 17-40L, zdjęcia robione w podobnej scenerii. Szczęka mi opadła jak zobaczyłem jaka może być różnica i jak dużo zależy od obiektywu.
Czy Nikkor 16-80/2.8-4.0 może być godnym następcą obiektywu 18-105 oczywiście pomijając kwestię samego zakresu ogniskowych? Pytam na razie z czystej ciekawości choć pewnie za jakiś czas stanę przed problemem wyboru nowego obiektywu. Docelowo chciałbym posiadać dobry, uniwersalny "spacer-zoom" czyli taki obiektyw który sprawdzi się w większości sytuacji oraz stałkę do portretów.
W czym 16-80 objawia swoją wyższość, czy poza nieco lepszym światłem, pracą pod światło zdjęcia są też zauważalnie lepsze?
- - - - kolejny post - - - - - -
Pamiętam dobrze jak kiedyś porównywałem zdjęcia zrobione moim Canonem 450d z kit-owym obiektywem 18-55 ze zdjęciami które robił znajomy starszym modelem albo 350d albo 400d (już nie pamiętam). Znajomy miał podpięty obiektyw 17-40L, zdjęcia robione w podobnej scenerii. Szczęka mi opadła jak zobaczyłem jaka może być różnica i jak dużo zależy od obiektywu.
Godnym? 18-105 nie umywa się pod żadnym względem.
Jeśli już jakiś ciemny, to 16-85/3.5-5.6, który ma już stabilizację VR II, metalowy bagnet, szerszy kąt i nie jest tak rozklekotany.
A 16-80 to już zupełnie inna liga. Właśnie praca pod światło, jasność (do tych portretów) i ogólna ostrość. Do tego genialne powłoki hydrofobowe.
Poczytałem trochę fora fotograficzne i wygląda na to że użytkownicy tego szkła wypowiadają się o nim bardzo pozytywnie, zdecydowanie lepiej niż na samym początku testerzy.
Ciekawe dlaczego na stronie Nikona jest informacja że jest czasowo niedostępny. Maja go natomiast w ofercie wybrane sklepy internetowe.