PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma art kalibracja

Defendu
25-10-2019, 07:52
Cześć wszystkim. Otóż zamierzam zabrać się za kalibracje Sigmy 35mm art. Posiadam Sigma USB Dock oraz Datacolor SpyderLensCal. Moja prośba dotyczy tego jak najlepiej się do tego zabrać?. Poziomowanie aparatu oraz tarczy celowniczej to jasna sprawa lecz nie bardzo wiem jak dokładnie mierzyć odległości od tarczy celowniczej. Jedni twierdzą, że od obiektywu adrudzy, że od środka aparatu czyli od matrycy. Moim zdaniem to dwie różne odległości. Proszę o porady osób które przechodziły już ten proces.

Pozdrawiam.

Hancock55
25-10-2019, 08:15
Od matrycy. Glupoty pisza ci, ktorzy pisza ze od poczatku obiektywu. Przeciez punktem odniesienia musi byc matryca , rozne obiektywy, rozne dlugosci obiektywow - ciekawe jakby ustawili... Sensory AF sa w body.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

Defendu
25-10-2019, 08:32
Od matrycy czyli mniej więcej środek body tak?

Hancock55
25-10-2019, 08:36
Tak, dokladnie. Wyczujesz [emoji3]

madebyzosiek
25-10-2019, 08:45
Jak włączysz soft do kalibracji Sigmy i popatrzysz na skalę odległości na obiektywie, to wszystko będziesz wiedział ;) W 35 dość trudno się kalibruje nieskończoność... Raczej na wyczucie musisz to zrobić i sprawdzić w praktyce. Tarcza jest za mała, żeby to określić prawidłowo. Chyba, że kalibrujesz z D850, to dasz radę ;)

TOP67
25-10-2019, 08:47
Od matrycy czyli mniej więcej środek body tak?

Nie. Dokładnie od matrycy. Przecież jest to zaznaczone.

Hancock55
25-10-2019, 09:03
Nieskonczonosc sprawdz na kilku odleglosciach w plenerze najlepiej, na cos kontrastowego. Jakis napis, szyld itp tak zebys mogl okreslic zy siedzie w glebi, czy FF czy BF. odleglosci np.10m, 20-30m i np. 50m. Czasami trzeba podkrecic dla wiekszej odleglosci pomimo ze jest ok dla tych blizszych. Potestuj. Wszystko wyjdzie w praktyce.

Defendu
25-10-2019, 09:15
Dzięki za pomoc i dobre rady.

rupi
27-10-2019, 21:53
Ostatnio kalibrowałem swojego Tamrona. Dla 35mm i nieskończoności na tablicy to masakra- lepiej gruba duża książka, z dużymi literkami ustawiona pod skosem. Trochę zabawy, ale lepiej widać.

Defendu
30-10-2019, 19:55
Tak więc Sigma skalibrowana. Strasznie męczyłem się z tą tablicą do kalibrowania obiektywów aż w końcu wylądowała w szafie. Użyłem zupełnie innej metody kalibracji która trwała dosłownie kilka minut a efekt imponujący. Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie. Dla wszystkich którzy będą mieli problemy z kalibracją Sigmy ( a tacy jeszcze będą), daję link ze sposobem kalibracji którego użyłem.

https://gwegner.de/know-how/sigma-usb-dock-autofokus-justage/

Pozdrawiam

rupi
30-10-2019, 20:35
Możesz opisać, bo jakoś ten język obcy mi jest :)

Defendu
30-10-2019, 21:04
Tak na szybko Ci to przetłumaczę.

Regulacja jest teraz bardzo łatwa. Rozpocznij od kalibracji dla nieskończoności.

SKALIBRUJ USTAWIENIE NIESKOŃCZONOŚCI

1. Umieść aparat na statywie, w trybie M, z otwartą przysłoną (!) - tj. Z przysłoną 1,4 w obiektywach Sigma Art i odpowiednio ustaw czas naświetlania, aby uzyskać odpowiednio naświetlony obraz. Umieść Aparat w ogrodzie lub otwórz okno i skieruj aparat na zewnątrz. Ustawiasz autofocus na pojedynczym polu, jako pole pomiarowe wybierasz je pośrodku. Spowoduje to przekierowanie do wszystkiego, co znajduje się w odległości większej niż 50 metrów i ma pewien kontrast, dzięki czemu można na nim skupić się. Na przykład grupa drzew w oddali.

2. Teraz przełącz aparat na podgląd na żywo. Pole ostrości podglądu na żywo powinno być również umieszczone dokładnie na środku, tak aby ustawiało ostrość dokładnie tam, gdzie wskazywał punkt w wizjerze.

3. Przytrzymaj przycisk migawki do połowy, aż wskaźnik odległości z przodu obiektywu zatrzyma się następnie wyłącz podgląd na żywo. Teraz ponownie skoncentruj się i obserwuj skalę. Jeśli ostrość się nie zmienia, i tak jest idealnie ustawiona. Jeśli skala obraca się nieznacznie w prawo, ustawiasz ostrość z tyłu; jeśli obraca się lekko w lewo, masz ostrość z przodu.

4. Wkładasz obiektyw do Usb Dock i klikasz obszar „Nieskończony”. Tam teraz wprowadź współczynnik korekcji. Tutaj musisz spróbować. Z tylnym fokusem musisz przejść do obszaru ujemnego, z przednim skupieniem w obszarze dodatnim. Najlepiej zacząć od 5. Następnie kliknij „Transfer” (ważne, w przeciwnym razie wartość nie zostanie zapisana w obiektywie!).

5. Teraz ponownie obiektyw do aparatu i spróbuj ponownie. Zwykle różnica między autofokusem w trybie podglądu na żywo a autofokusem fazowym powinna być teraz zmniejszona. Tak ustawiać aż różnica będzie ledwo zauważalna.

W kolejnych krokach kolejne odległości (to już zależy od szkła jakie posiadasz). W moim przypadku czyli 35mm są to odległości: 030, 040, 060. lecz w tym przypadku już nie przez okno a np. w mieszkaniu i najlepiej koncentrować ustawianie Af na czymś kontrastowym np. Książka

Tak jak pisałem wcześniej tą metodą skalibrowałem obiektyw w 15 minut. Tablicą testową nie jest łatwo kalibrować ponieważ wszystko zależy od oświetlenia i warunków w jakich chcesz przeprowadzić operację kalibracji obiektywu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

rupi
30-10-2019, 21:34
Dzięki. Następny raz spróbuję tej metody :)

JackTheRipper
10-11-2019, 19:58
Z tymże musisz wiedzieć, że w zmiennoogniskowej sigmie przy kalibracji jak już sobie ładnie ustawisz 18mm a potem zaczniesz dłubać 35 to niestety - zmieni się także działanie 18mm. :)

OjTam
10-11-2019, 20:07
Z tymże musisz wiedzieć, że w zmiennoogniskowej sigmie przy kalibracji jak już sobie ładnie ustawisz 18mm a potem zaczniesz dłubać 35 to niestety - zmieni się także działanie 18mm. :)

Po to się kalibruje USB-Dockiem żeby tak nie było.

Defendu
10-11-2019, 20:08

W tym przykładzie była mowa o mojej Sigmie 35mm. Jak jest z zoomem? Nie próbowałem ale myślę, że tak jak piszesz. Stało ogniskowy nie ma problemu tą metodą.

madebyzosiek
10-11-2019, 20:23
Po to się kalibruje USB-Dockiem żeby tak nie było.Niestety praktyka pokazuje, że po kalibracji od 18 do 35 trzeba ponownie zrobić kontrolę od 18, a dla stałek kontrolę od początkowej odległości. Za każdym zoomem i stałką tak robiłem i zdarzały się ponowne poprawki. A trochę tego już kalibrowałem ;)

OjTam
10-11-2019, 20:25
Niestety praktyka pokazuje, że po kalibracji od 18 do 35 trzeba ponownie zrobić kontrolę od 18, a dla stałek kontrolę od początkowej odległości. Za każdym zoomem i stałką tak robiłem i zdarzały się ponowne poprawki. A trochę tego już kalibrowałem ;)

Wniosek? Kalibrujemy od wąskiego do szerokiego, nie na odwrót. ;)
Dobrze wiedzieć.
PS. 18-35 to jeden z pierwszych Artów. Sigma jeszcze nie miała dobrze technologi dopracowanej. Sami przyznają, że w przypadku tego szkła, mogą zagwarantować poprawne działanie tylko na centralnym pkt AF.
PS2. Znam fotografa, co zawodowo jedzie D7000+18-35. Odważny. I tak. Sporo przestrzeleń ma.
PS3. Osobiście nigdy się tym szkłem nie interesowałem. Jakoś mi ogniskowe nie leżą. Za to jakby to było, przykładowo 16-28/1.8... :D

Hancock55
10-11-2019, 20:33
Punkty boczne moga tez byc rozjechane w body i wtedy trzeba ustawic matryce w serwisie . Sigma kalibruje do centralnego ale chyba nigdzie nie bylo ich stanowiska ze 18-35 jest w slabszej technologi wykonany etc

OjTam
10-11-2019, 20:35
Punkty boczne moga tez byc rozjechane w body i wtedy trzeba ustawic matryce w serwisie . Sigma kalibruje do centralnego ale chyba nigdzie nie bylo ich stanowiska ze 18-35 jest w slabszej technologi wykonany etc

Nie chce mi się kopać, ale gdzieś chyba była wzmianka o tym.
Co do rozjechanych punktów, też racja.

madebyzosiek
10-11-2019, 20:47
Wniosek? Kalibrujemy od wąskiego do szerokiego, nie na odwrót. ;)

To nie ma znaczenia, wtedy trzeba robić sprawdzenie w drugą stronę ;)
Co do punktów AF, wszystkie moje aparaty były kalibrowane do wzorca i w żadnym boczne punkty nie były problematyczne. Owszem, może były mniej czułe i dało się to zauważyć w słabych warunkach, ale celne zawsze.
Ps. Ja leń jestem, znajomym kalibrowałem Sigmy, a swoje zawsze wysyłałem do serwisu. Robią to bardzo dobrze, zawsze później miałem spokojną głowę.

OjTam
10-11-2019, 20:53
Nie miałeś problemów, bo kalibrowałeś. ;)

Serwis raczej USB-Dockiem się nie bawi. Ciekawe, jak to kalibrują.

Hancock55
10-11-2019, 21:30
Maja urzadzenie serwisowe i moga bardziej wplynac na charakterystyki, m.in.w wiekszej ilosci punktow wprowadzic zmiany. Ustawienia Usbdock zawsze przed kalibracja resetuja. Usb dock ma pewne ograniczenia np. zakess zmian chyba bodajze +-20 mozliwej zmiany.

Defendu
10-11-2019, 21:38
Maja urzadzenie serwisowe i moga bardziej wplynac na charakterystyki, m.in.w wiekszej ilosci punktow wprowadzic zmiany. Ustawienia Usbdock zawsze przed kalibracja resetuja. Usb dock ma pewne ograniczenia np. zakess zmian chyba bodajze +-20 mozliwej zmiany.

I bywa, że te +20 lub - 20 jakie oferuje USB Dock nie wystarcza a wtedy jedynie pozostaje serwis. Cały czas zastanawiam się jak to jest, że obiektyw uznawany za wyższą półkę, za wcale nie małe pieniądze ma aż takie i aż tyle problemów z Af? Jakoś jest to dla mnie nie zrozumiałe. Dadzą Ci USB Dock i kalibruj Pan sobie no ale do cholery skoro rząda się aż takich pieniędzy to powinno się dopracować towar? Takim sposobem Sigma strzeli sobie w kolano i to konkretnie.

Jestem Ciekaw jak wypada w połączeniu z Nikonem Nowy Tamron 35mm f/1.4? Czy również ma takie problemy jak Sigma?

Hancock55
10-11-2019, 21:44
Raczej to sa dwie strony medalu, obiektyw chimeryczny i ciezki do ustawienia ( dla kogos bez doswiadczen z kalibracja usb dock nie polecalbym ,chyba ze ktos jest kumaty), ale takze potrafi obnazyc niedociagniecia ustawienia AF samego body. Kamerzysci tez czesto z niego korzystaja, ale to inna bajka. Poza tym Sigma produkuje tez tzw Cinema lens do krecenia filmow , wykonanie jak i cena to wyzsza polka.

Hancock55
10-11-2019, 21:48
Usb dock to jedno z rozwiazan. Jak masz na gwarancji to wysylasz bez problemu do serwisu. USB dock to mozna bardziej traktowac jako urzadzenie do drobnych korekt, nawet wg siebie po kalibracji w serwisie tak zeby byc zadowolonym i korzystac bezstresowo z obiektywu ze swiadomoscia ze sie nie zawali sesji czy innego zlecenia.

JackTheRipper
10-11-2019, 21:58
Po to się kalibruje USB-Dockiem żeby tak nie było.

Właśnie kalibrując dokiem, wszystkie zmiany dla danej ogniskowej wykazują stosunek bilateralny ze wszystkimi pozostałymi ogniskowymi. Zasadniczo cięzko by było inaczej, bo tak działa procesor w obiektywie. W końcu zmianę ogniskowej masz liniowa nie skokową - dokonywana jest ekstrapolacja w oparciu o wzorze liniowy.

Wniosek? Kalibrujemy od wąskiego do szerokiego, nie na odwrót.
Skąd wniosek, że... Odwrotnie sytuacja nie nastąpi? To nie (nomen omen wspaniały) Helios 44 a obiektyw z procesorem.

Sigma jeszcze nie miała dobrze technologi dopracowanej. Sami przyznają, że w przypadku tego szkła, mogą zagwarantować poprawne działanie tylko na centralnym pkt AF.
Raczej nie tyle co nie dopracowana technologia a starszej daty procesor. Choć o tyle wierzyć mi sie nie chce, bo obiektyw jest wciąż produkowany a żadnej rewizji nie było, jedyne zmiany algorytmów wydawane w coraz to nowszych rewizjach firmware.

Z drugiej strony ja znam stanowisko Sigmy jakie sprzedaje do sklepów i swoich handlowców, że to Nikon mocno utrudnia prawidłową pracę - w co jestem wstanie uwierzyć.

W tym przykładzie była mowa o mojej Sigmie 35mm. Jak jest z zoomem? Nie próbowałem ale myślę, że tak jak piszesz. Stało ogniskowy nie ma problemu tą metodą.

Wiem, ja pisałem do człowieka który chcę się pobawić kalibracją a w stopce ma 18-35.

Nie miałeś problemów, bo kalibrowałeś. ;)

Serwis raczej USB-Dockiem się nie bawi. Ciekawe, jak to kalibrują.

Możesz być w szoku, ale potrafią bawić się dockiem. Ba, potrafią nawet docka nie ruszyć a tylko pobawić się picture control, widziane (a nie tylko zasłyszane). Ty w docku możesz zmienić punkty bazowe biorące udział w ekstrapolacji, i zachowanie obiektywu na nich, w Sigmie mogą pobawić się algorytmem, pobawić się ustawieniem soczewek, a także bez ruszania docka zmienić wartości referencyjne odczytywania i porównania punktów AF w body.

Do tego oczywiście fajny sprzęt do kalibracji.

a

paparapa
10-11-2019, 22:01
Za to jakby to było, przykładowo 16-28/1.8... :D

Ciekawe czy taki obiektyw byłby duży i ciężki ? :):):)

madebyzosiek
10-11-2019, 22:06
Jakoś jest to dla mnie nie zrozumiałe. Dadzą Ci USB Dock i kalibruj Pan sobie no ale do cholery skoro rząda się aż takich pieniędzy to powinno się dopracować towar? Takim sposobem Sigma strzeli sobie w kolano i to konkretnie.

Eeee tam, ja kalibrowałem Nikkora 17-55 2.8 za ponad 5k zł, bo od 35mm był beznadziejny i wiele bym dał, żeby mieć możliwość szybkiego zrobienia korekty takim dockiem w domu ;) Dock też służy do aktualizacji softu, co jest kluczowe często.

Jestem Ciekaw jak wypada w połączeniu z Nikonem Nowy Tamron 35mm f/1.4? Czy również ma takie problemy jak Sigma?

A jakie problemy ma Sigma 35 Art? Moja nie ma żadnych ;)
Dlaczego musimy coś kalibrować po zakupie? Bardziej zastanawia mnie dlaczego każdy aparat Nikona czy Canona ma inaczej trafiający AF... Sporo Nikonów już miałem, każdego kalibrowałem do wzorca, żeby nie myśleć czy mam dobrą korektę na szkła, czy złą... Chyba ostatnie cyfrowe body Nikona, które nie wymagały wzorcowania to D200 i D80. Później była wolna amerykanka... Na jednym aparacie 0, na drugim +6, na trzecim -2... To mnie dopiero doprowadzało do szału ;) Oczywiście temat jest łatwy do zrobienia, ale czemu nie można tego pilnować w fabryce? A szkła Nikkora też miewają problemy, oj spore. Nawet te Pro za grube tysiące ;)

OjTam
10-11-2019, 22:09
Właśnie kalibrując dokiem, wszystkie zmiany dla danej ogniskowej wykazują stosunek bilateralny ze wszystkimi pozostałymi ogniskowymi. Zasadniczo cięzko by było inaczej, bo tak działa procesor w obiektywie. W końcu zmianę ogniskowej masz liniowa nie skokową - dokonywana jest ekstrapolacja w oparciu o wzorze liniowy.

Skąd wniosek, że... Odwrotnie sytuacja nie nastąpi? To nie (nomen omen wspaniały) Helios 44 a obiektyw z procesorem.

Raczej nie tyle co nie dopracowana technologia a starszej daty procesor. Choć o tyle wierzyć mi sie nie chce, bo obiektyw jest wciąż produkowany a żadnej rewizji nie było, jedyne zmiany algorytmów wydawane w coraz to nowszych rewizjach firmware.

Z drugiej strony ja znam stanowisko Sigmy jakie sprzedaje do sklepów i swoich handlowców, że to Nikon mocno utrudnia prawidłową pracę - w co jestem wstanie uwierzyć.

Wiem, ja pisałem do człowieka który chcę się pobawić kalibracją a w stopce ma 18-35.

Możesz być w szoku, ale potrafią bawić się dockiem. Ba, potrafią nawet docka nie ruszyć a tylko pobawić się picture control, widziane (a nie tylko zasłyszane). Ty w docku możesz zmienić punkty bazowe biorące udział w ekstrapolacji, i zachowanie obiektywu na nich, w Sigmie mogą pobawić się algorytmem, pobawić się ustawieniem soczewek, a także bez ruszania docka zmienić wartości referencyjne odczytywania i porównania punktów AF w body.

Do tego oczywiście fajny sprzęt do kalibracji.

a
PC zawsze przestawiają, bo... łatwiej nieostrości wyłapać.
To że Nikon robi pod górkę niezależnym producentom, to od dawna wiadomo.
Z tą kalibracją od drugiej strony to był żart.
I teraz pytanie: Skoro USB Dock zmienia ostrość liniowo, to po grzyba jest tyle kombinacji ogniskowa x dystans ostrzenia?

Ciekawe czy taki obiektyw byłby duży i ciężki ? :):):)
Pewnie ciut szerszy, niż 18-35. A czy większy i cięższy to ciężko powiedzieć. To14-20 dużo większa od S nie jest, choć to jednak inna krotność.

Hancock55
10-11-2019, 22:09
Ustawienie soczewek to juz bardziej pod katem plaszczyzny ostrosci obiektywu. W sam algorytm (oprogramowanie) obiektywu to raczej tylko w Japonii by mogli ingerowac i to tez raczej nie bawia sie, w starszych seriach kalibracja czesto byla przeprowadzana przez wgranie odpowiednio spreparowanego pliku ustawien przez serwis glowny co wydluzalo jej czas trwania. Na poziomie lokalnym to np. zmiany na poziomie charakterystyki tj. punktow posrednich pomiedzy glownymi wezlami. Staloogniskowe jest duzo latwiej skorygowac Usb Dock-iem, jakby nie bylo to tylko lub az 4 miejsca mozliwych korekcji. :)

OjTam
10-11-2019, 22:12
Dock też służy do aktualizacji softu, co jest kluczowe często.

A także do konfiguracji AF i OS, ale to bardziej w tele.

Co do "niezawodności" szkieł N to nie wiesz jak jest?
Jak są problemy ze szkłem niezależnego producenta, to wina szkła. Jak są problemy z Nikkorem, to wina użytkownika. :lol:

madebyzosiek
10-11-2019, 22:15
Jak są problemy ze szkłem niezależnego producenta, to wina szkła. Jak są problemy z Nikkorem, to wina użytkownika. [emoji38]

Też prawda :) Dobrze, że są niezależne serwisy, które te "niezawodne" szkła potrafią doprowadzić do porządku w ludzkich kosztach ;)

JackTheRipper
11-11-2019, 11:04
Ustawienie soczewek to juz bardziej pod katem plaszczyzny ostrosci obiektywu.
Która to ma wpływ na działanie AF. Złe mechaniczne ustawienie soczewek w procesie wyzwolenia AF spowoduje bf ff, złamanie płaszczyzny ostrości, wędrowanie af.

W sam algorytm (oprogramowanie) obiektywu to raczej tylko w Japonii by mogli ingerowac i to tez raczej nie bawia sie,

Masz większą ilośc parametrów do edycji, choćby jak margines ostrzenia dla danej ogniskowej. Choćby plik o którym piszesz to głębsza ingerencja.

Ale nie widze powodu by nad tym dalej gdybać, bo i tak nikomu to nie pomoże, zwykły użytkownik ma docka, a serwis wie co ma robić.

mariuszek81
09-12-2019, 19:42
Proszę o wyjaśnienie:Czy to prawda, że sigma już nie kalibruje obiektywów w ramach gwarancji za darmo bo jest sigma dock? Czy jak kupiłem obiektyw używany od osoby która go zarejestrowała w celu przedłużenia gwarancji do 3 lat to nie mogę go wysłać do kalibracji/serwisu tylko ta osoba musi utworzyć zlecenie serwisowe? Paragon i kartę gwarancyjną mam.

ksh
09-12-2019, 19:45
https://accord-foto.pl/index.php?artykul=109
Wystarczy ci dowód zakupu.

madebyzosiek
09-12-2019, 22:25
Proszę o wyjaśnienie:Czy to prawda, że sigma już nie kalibruje obiektywów w ramach gwarancji za darmo bo jest sigma dock? Czy jak kupiłem obiektyw używany od osoby która go zarejestrowała w celu przedłużenia gwarancji do 3 lat to nie mogę go wysłać do kalibracji/serwisu tylko ta osoba musi utworzyć zlecenie serwisowe? Paragon i kartę gwarancyjną mam.To wszystko nieprawda ;) Sigma kalibruje nadal wszystko za darmo w ramach gwarancji ile razy zechcesz, a zarejestrowana gwarancja na 3 czy 5 lat jest ważna dla tego, kto ma dowód zakupu.