PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100+Tamron 150-600 G2 problem z obiektywem

Maciek1303
23-10-2019, 09:55
Witam.Odkąd posiadam tamrona było wszystko dobrze trafiał praktycznie zawsze tam gdzie chciałem i był ostry.Ostatnio sprzęt leżał nieużywany trochę czasu i teraz wariuje.Miejsce gdzie ma być ostrość zmienia się w miarę szybko natomiast obiektyw przy 600m potrafi się zawiesić przy ustawianiu ostrości i trzeba ręcznie ją ustawić i dopiero znowu zaczyna pracować.Same zdjęcia nie są tak ostre jak kiedyś a af pracuje w moim odczuciu wolniej czasami.Mógł się rozkalibrować leżąc długi czas w plecaku?Może ktoś miał podobne sytuacje lub może coś doradzić :/ Z góry dziękuje za pomoc :D

Zetec
23-10-2019, 19:09
Może masz lekko zakurzony czujnik AF w body i stąd problemy...

Maciek1303
24-10-2019, 11:13
Jest taka opcja.Body było czyszczone 2 lata temu więc miało prawo się zabrudzić :/ Natomiast szkło było podpinane pod 7200 znajomego i było tak samo i trochę mnie to niepokoi.

Max169
24-10-2019, 22:30
Jest taka opcja.Body było czyszczone 2 lata temu więc miało prawo się zabrudzić :/ Natomiast szkło było podpinane pod 7200 znajomego i było tak samo i trochę mnie to niepokoi.

Witam. Mam identyczny problem D7100 przy czym ze szkłem N200-500 f5,6 ED. Oddałem szkło do serwisu Nikona w Wawie. Serwis stwierdził, że w obiektywie nie widzi usterki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mmluty
24-10-2019, 22:34
Maciek1303 Ja bym jednak zaczął od porządnego przedmuchania czujników AF w aparacie, to jest podstawa. Sporo pisał na ten tema na naszym forum i na swoim blogu Dariusz Breś. Instrukcja była na naszym forum. Jak piszesz, problem się pojawił po dłuższym leżeniu Tamrona w szafie, bylo trochę na forach na temat śniedziejących styków w Tamronach, więc druga czynność to przetarcie styków jakimś spirytusem. Jeżeli to nie pomoże, a obiektyw nie jest na gwarancji, to ja bym się skontaktował z serwisem Studio5s w celu oddania zestawu do sprawdzenia.

TOP67
25-10-2019, 08:50
Miejsce gdzie ma być ostrość zmienia się w miarę szybko natomiast obiektyw przy 600m potrafi się zawiesić przy ustawianiu ostrości i trzeba ręcznie ją ustawić i dopiero znowu zaczyna pracować.

Jeśli obiektyw myszkuje szybko w pobliżu punktu ostrości, to wskazuje na problemy z GMR. Ale sprawdź jeszcze czy w EXIF podawana jest właściwa ogniskowa

Maciek1303
25-10-2019, 10:52
Jak tylko będę miał okazje to przedmucham czujniki af :D Zapomniałem dodać ,że styki już przetarłem spirytusem.Myślę że to jest kwestia zakurzenia aparatu.Przez te 2 lata już mogło się tam nazbierać niewiadomo co.