PDA

Zobacz pełną wersję : __/ Autumn Path \__

moshica
22-10-2019, 22:26
Witajcie po przerwie...

Z dzisiejszego wieczornego spaceru z psem, musiałem się wrócić po aparat, a dawno go nie miałem w ręku....dziwne uczucie ;-)

32525

PM.M
22-10-2019, 22:33
Ciekawie. Ma interesujący klimat.

J1
22-10-2019, 22:41
Cudowne miejsce... gdzie to jest ?

moshica
22-10-2019, 22:56
Miejsce zwykłe a nie cudowne, może przez sentyment jak dla mnie☺ ścieżka rowerowa w śląskim mieście..

J1
22-10-2019, 23:15
Miejsce zwykłe a nie cudowne, może przez sentyment jak dla mnie☺ ścieżka rowerowa w śląskim mieście..

Ale jakie to miasto... ?

2pompony
23-10-2019, 01:16
[...] dawno go nie miałem w ręku....dziwne uczucie ;-)

Widok rzeczywiście przyjemny, ale dziwne uczucie to się dopiero pojawiło u mnie, jak zobaczyłem te dwa koncentryczne koła, a raczej ich resztkę... Z czego to wynika? To fragment portalu do innego wymiaru, czy to coś zwykłego na Śląsku? :)

Wiel
23-10-2019, 13:21
Absolutnie piękne, doskonałe ujęcie gry świateł.

moshica
25-10-2019, 20:03
Postanowiłem odwiedzić ponownie park, czekając na wieczorne mgły, ale ze słabym rezultatem...
32629

2pompony
25-10-2019, 23:02
A ja się ciągle nie dowiedziałem co to za tajemnicze koła na jedynce... Nie wiercę dziury w brzuchu żeby się czepiać (bo samo zdjęćie wydaje mi się miłe, Autorowi gratuluję, po trzecie uważam, że nie zrobił tego celowo), ale jestem zżerany przez ciekawość, skąd one się wzięły? Przepraszam, rozjaśniłem żeby je uwydatnić, ale na oryginale też są widoczne...

32634

Jeśli Autor będzie wściekły za moją wstawkę, proszę zgłosić do moda, a on na pewno usunie cały post.

moshica
25-10-2019, 23:05
Może niedoskonałość tubusu w optyce spacerzooma? Bez osłony przeciwsłonecznej po lewej miałem latarnię nad sobą z bocznym swiatłem. No chyba że Ty znajdziesz wytlumaczenie?

2pompony
25-10-2019, 23:21
Ja na pewno nie znajdę, poza zupełnie oczywistym, że powstało od światła latarni - no bo niby skąd inąd? Ale ciekawi mnie, czy to może efekt filtra, jakiegoś rzutowania cienia na przednią soczewkę, flary, nieszczelności świetlnej, pojęcia nie mam czego jeszcze... Naprawdę mnie to zainteresowało.

Natomiast jeśli Tobie taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz i też nie wiesz co ją spowodowało, to może należy skasować wszystkie posty dotyczące tego, żeby w wątku zdjęciowym nie robić wtrętów o technologii. Sam zdecyduj, ale spokojnie przyjmuję każdą decyzję.

moshica
25-10-2019, 23:40
Mnie to absolutnie w niczym nie przeszkadza. Cieszę się z chwili robienia zdjęcia i czasem z publikacji tu na forum. Fakt, że tego problemu do tej pory sam nie zauważyłem. Latem zakładam osłonę a tutaj może jej brak był powodem tym bardziej że przyzoomowałem i przednia część tubusu była wysunięta. Rzadko robiłem też zdjęcia nocne. Lustra od dawna nie chcę mi się już targać no chyba że jadę w ciekawsze miejsca, bo na szybko to biorę fz38.

basket
25-10-2019, 23:48
Obie fotki mi się nie podobają. O drugiej nie napiszę, bo jest gorsza :-)
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie, to zupełnie nierozumie trzymania się histogramu. Jestem przekonany, że ta scena nie była taka jasna. Przez to zdjęcie straciło na autentyczności i klimacie.
Optyczne efekty specjalne na początku są fajne, ale za chwile wydają się sztuczne i nieciekawe.
Na pierwszym planie pojawiła się też brzydka niczym czarna dziura plama. Fajna też nie jest :p

moshica
26-10-2019, 07:42
Jeśli chodzi o jasność sceny to było więcej światła niż na zdjęciu. Już na etapie robienia dawałem korektę EV na -2/3. No a co do czarnej dziury to nie wiem co masz na myśli, w której części jest?

basket
26-10-2019, 11:10
No a co do czarnej dziury to nie wiem co masz na myśli, w której części jest?
Smolisty cień na pierwszym planie. Scena jasna a w cieniu nie ma żadnych informacji.

moshica
26-10-2019, 18:46
No właśnie celowo ma byc cień konaru aby właśnie uwypuklić grę świateł. Jakie informacje byłyby tam cenne aby rozjaśniać podłogę? Wolałbyś "płaską" w odbiorze scenę? Poza tym te lampy ledowe dają ostre światło a pod nimi są konary rzucające cień. Uważam że scena jest prawidłowa w odbiorze aczkolwiek możesz mieć swój punkt widzenia.

moshica
26-10-2019, 21:04
Ostatnie z tego cyklu, aby nie zanudzać. Być może podtrzyma debiut jedynki lub i nie...
32666

basket
26-10-2019, 22:27
Wolałbyś "płaską" w odbiorze scenę? Poza tym te lampy ledowe dają ostre światło a pod nimi są konary rzucające cień. Uważam że scena jest prawidłowa w odbiorze aczkolwiek możesz mieć swój punkt widzenia.
Fakt, ledy dają ostre światło i tym samym powstają ciemne cienie. I co z tego?
Moim zdaniem, to żaden argument.
Nie chodzi mi o jakiś płaski HDR, ale uważam, że tą klatkę można było pokazać inaczej np pokazując trochę informacji w cieniach. Nie wydaje mi się żeby spłaszczyło to ten obraz.

moshica
26-10-2019, 22:47
Taka była moja wizja, Ty masz inną. Zresztą to miejsce z tym oświetleniem miało głębokie cienie oraz miejsca niedoświetlone. Nie wpadłbym na to aby przeinaczać to co przy tym oświetleniu było widoczne. Będę się trzymał swojej wersji. Ale dzięki za uwagi.

PM.M
26-10-2019, 23:25
Oj nie, ta trójka i dwójka nie. Na jedynce jest jakaś myśl, temat, tajemniczość. Te są trochę o niczym.

moshica
26-10-2019, 23:36
Też mi się tak wydaje, że jedynka najlepsza bo celowo się tego dnia po aparat wróciłem. Natomiast dwójka i trójka to było już szukanie bardziej na siłę konceptu ?

Wind Mill
27-10-2019, 12:39
Ano jeden, jeden. ;)