Zobacz pełną wersję : Sufity górą!!!
2pompony
22-10-2019, 13:59
Pochwalony!
Już od dawna chodziło mi po głowie parę pomysłów, jak pogrupować czy też posortować wedle jakiegoś kryterium swoje zdjęcia z różnych miejsc, pór roku czy dnia, przestrzeni małych czy dużych, wnętrz lub wręcz przeciwnie... I zupełnie nagle dotarło do mnie, że czymś, co zdjęcia o jakich myślę łączy jest sufit, a w zasadzie to, że sufit jest albo głównym tematem, albo istotnym składnikiem fotografii.
Gdy już na to wpadłem, nagle okazało się, że mam całkiem sporo takich zdjęć, przy czym różnią się możliwie wszystkim: formatem (są i piony, których normalnie nie lubię), obróbką (są kolory, b&w, monotypie), są wnętrza małe i duże, w dzień i w nocy, barokowe do porzygania lub ascetyczne, w środku lub - wbrew pozorom - na zewnątrz... Słowem zdjęcia są najzupełniej różne, ale łączy je jedno: że sufity naprawdę są górą!
* * *
Daję na razie cztery (i tak dużo jak na mnie), jak będzie zainteresowanie, mogę pociągnąć dalej. Wiem, że nie lubicie czytać za dużo, więc 'tera bedą' obrazki, bez gadania.
1. Wawel
32488
2. Zielony balonik (w końcu bycie krakusem zobowiązuje)
32489
3. Garaże w Kielcach mają własną ochronę (i całkiem przyzwoite oświetlenie)
32490
4. Autostrada od dołu też wygląda spoko, zwłaszcza w takiej okolicy
32491
Jeśli jeszcze to czytacie to dajcie znać co sądzicie w ogóle o takim pomyśle jak zdjęcia z sufitem, i co sądzicie o tych zdjęciach w ogóle.
Czuwaj zuchy!
#1 wpasowałeś się w to co lubię podczas zwiedzania oglądać i fotografować :)
#4 ciekawe jakby inne kolory obróbki bo wygląda to rewelacyjnie.
Jestem na tak :) Jedynka wymiata. Pozostałe też świetne. To może być też fajny pomysł na wątek zbiorowy. Zapodawaj dalej.
Bardzo dobry pomysł na temat, podoba się. Więcej z tego archiwum!
Nr4 to jest to, w takich tematach można poszaleć z obróbką ;)
Zdecydowanie brawo
pomysł jak najbardziej na plus a wykonanie na dwa plusy
czupacabra
22-10-2019, 18:25
Fajne , dawaj więcej [emoji3][emoji3][emoji1319]
Wysłane za pomocą Tapatalk
Jedynka i dwójka, te dwie są dla mnie świetne :D
1 2 i 4 bardzo dobre zdjęcia. Chociaż osobiście na 4 bym poszedł w klasyczne B&W
I tylko dlaczego zielony balonik jest niebieski? ;)
tbogdanowicz
22-10-2019, 19:36
2pompony, jak zwykle ciekawe rzeczy pokazałeś. Niestety również jak zwykle mało.
Do tego za mało napisałeś, a o to Cie szanowny Bomblu nie podejrzewałem.
Co do zdjęć, odrealniona 4 nie pasuje do pierwszych trzech, ale sama z siebie jest bardzo ciekawa. Z tym że to chyba nie autostrada, tylko dwupasmówka z chodnikiem (jeśli dobrze pamiętam) :-).
Przy reszcie to nie ma nawet do czego się przyczepić (o kolorze balona już padło), a chwalić... No cóż. Fajne zdjęcia robisz :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Wróć!!! Wiem!!! 3 nie jest idealnie symetryczna! Wstydź się! :twisted::twisted::twisted:
A patrząc na 1 ciągle zadzieram głowę i kręcę nią raz w lewo, raz w prawo, bo chcę dobrze obejrzeć. Przez Ciebie kark mnie zaraz rozboli :-).
Dawaj więcej!!!
No tak, Bombel wrzucił i pozamiatał. Robią wrażenie. Piękne jest to pierwsze, drugie w swoim minimalizmie z nutką surrealizmu też. Czwórka ciekawa, chociaż mnie ta zieleń akurat nie podchodzi, ale rzecz gustu. Miałem donieść do foty miesiąca, ale już ubiegli.
2pompony
22-10-2019, 22:31
Drogie Zuchy! Szanowni Koledzy! Dziewczęta i chłopcy! Droga młodzieży!
Dziękuję za liczne przybycie, niemniej liczne komentarze i ciepłe słowa! Postaram się sprostać oczekiwaniom i całkiem niewykluczone, że jeszcze w tej kadencji pokażę jakieś kolejne sufity. A na razie...
Po pierwsze dziękuję Koledze o wdzięcznym nicku Jurek Ż za zgłoszenie fotki, czego naprawdę się nie spodziewałem, tym bardziej, że zdjęcie ma dobrze widoczne ramki. Dawnemi czasy można było zrobić nawet przyzwoite chwilami zdjęcie, ale jak miało ramkę - od razu było przepadnięte. Miło wyczuć, że ramkofobia gdzieniegdzie ustępuje.
Po drugie - i niemniej ważne - nawet jak ten zasmarkany balonik byłby buraczkowy, to on jest zielony, i choćby z niego krew szła, dalej będzie zielony. Nawet nie próbujcie się pytać czemu.
Na pierwszy koniec - nutką optymizmu napawa mnie komentarz tbogdanowicz 'a, który jasno mówi, że duch w narodzie jeszcze nie ginie, a trudna sztuka czytania framgentów większych iż 2 linijki nie weszła na stałe w zakres sportów wysoce ekstremalnych.
Na drugi koniec - śmiało, nie krępujcie się, można jeszcze pokomentować to co jest...
Z czytaniem nie jest jeszcze tak źle. Natomiast komentarzy do zdjęć jak na lekarstwo, zwłaszcza tych dłuższych. Jak się wspomni o przeliczniku ogniskowej, to dyskusja na 5 stron, jak odpisać co się widzi, to chętnych nie ma. Stąd cieszę się że Bomblowi jeszcze chce się elaboraty pisać.
4 coś popsute bo wyśweitla w obrzydliwych barwach.
4 coś popsute bo wyśweitla w obrzydliwych barwach.
Poważnie.?
To na pewno Twój wpis.?A z czym masz problem?
2pompony
23-10-2019, 11:22
Jurek, nie przejmuj się! Po prostu kolega matbe chciał powiedzieć, że wrażenie było tak piorunujące, że własnym oczom nie wierzy! :)
Jurek, nie przejmuj się! Po prostu kolega matbe chciał powiedzieć, że wrażenie było tak piorunujące, że własnym oczom nie wierzy! :)
Obudziłeś traumę z dzieciństwa - miałem monitor monochromatyczny zielony :-) No zazgrzytała mi ta obróbka, zbyt kiczowa jak na autora.
2pompony
23-10-2019, 11:44
No cóż, poważnie mówiąc - nie odpowiadam za cudze traumy...
Świetne prace, wszystkie. Najbardziej podoba mi się dwójka, doskonale przycięty kadr, subtelna edycja i balonikowy akcent. Ta wersja przebija dla mnie fotografię z tego miejsca, którą pokazałeś w wątku Trójkąty w architekturze. Następnie wyróżniłbym jedynkę za jej dynamizm i kolory. Trójka i czwórka poza ich walorami technicznymi, edycyjnymi i estetycznymi dobrze pokazują, że przy wykorzystaniu obiektywów o szerokim kącie widzenia sufit może stać się istotną częścią kompozycji bez zadzierania obiektywu do góry w trakcie robienia zdjęcia.
I tylko dlaczego zielony balonik jest niebieski? ;)
Ja aż sobie pipetką sprawdziłem, bo się zastanawiałem czy ten EA275WMi aż tak słaby... :D
2pompony
24-10-2019, 14:00
Nawet nie wiesz Dune ile niekłamanej radości sprawił mi Twój wpis, bo nagle uświadomiłem sobie, że nie tylko ktoś pamięta jakieś moje zdjęcie, ale też daje tego dowody (bo oczywiście dobrze je skojarzyłeś). Miło mi, poważnie.
Dziękuję. Naprawdę mi miło.
Co do balonika, powtórzę jeszcze raz: on jest zielony, a jak komuś się mylnie zdaje że jest inaczej, to on jest zielony (https://pl.wikipedia.org/wiki/Zielony_Balonik)z definicji i kropka.
K r o p k a . :)
PS
Zostańcie Państwo z nami! Już powoli zbieram siły przed wyborem i zamieszczeniem następnej porcji sufitów!
Dawaj, dawaj,
I gadaj, gadaj... :)
Popieram wniosek w całości ;)
Przepraszam, że mam nieco odmienne zdanie.
Jak patrzę na te zdjęcia na myśl przychodzą mi odgrzane kotlety.
Autor stawia poprzeczkę wysoko, a skoro tak, to odbiorcy muszą też tak ją zawiesić,
Niech kryterium podobania będzie chęć powieszenia na ścianie(zdjęcia oczywiście) :-)
1-absolutnie bym nie powiesił. Zdjęcie może się podobać kolorystycznie, ale graficznie nie tworzy w głowie poukładanego obrazu.
2-bez dwóch zdań, fotka jest super. Linie, światła, kolory. Wieszał bym na ścianę :-)
3-Takie dokuentacyjno-architektoniczne :-) Bardzo ładnie z pietyzmem skadrowane, ale nic więcej :-)Nie powiesiłbym.
4-Miejscówka? Marzenie :-) Kadrowo dopieszczona, ale obróbka moim zdaniem nietrafiona. Ale nie jestem na nie. Może się podobać. Na ścianę? Chyba tak :-)
Bombel jak doładuje do pieca, to od razu opad szczeny :)
Dla mnie jedynka i dwójka wiodą prym, przy czym w przypadku jedynki sam się sobie dziwię, bo nie jestem fanem tak bogatej estetyki - prawdopodobnie moja sympatia bierze się z "Twoich" kolorów, jakimi nasyciłeś to zdjęcie.
Dwójka to już sam miód. Ponieważ rozpoznaję 16 kolorów, nie podejmę się dyskusji o kolorze balonika, ale całość subtelna kolorem i ostra kształtami wpada w me oko i zostaje w pamięci. Też bym wieszał na ścianie.
Trójka i czwórka już mnie tak nie powalają, z podobnych powodów które podał basket.
Wind Mill
02-11-2019, 21:26
A nie ma większej szufelki do tego pieca? Mało bryłków coś. ;)
Wind Mill
13-01-2020, 22:30
...Zostańcie Państwo z nami! Już powoli zbieram siły przed wyborem i zamieszczeniem następnej porcji sufitów!
Z tym powoli to bym jednak nie przesadzał! :P ;)
Tej foty z balonikiem cholernie ci zazdroszczę
2pompony
17-04-2020, 00:56
A zatem - po czwartym dniu siedzenia w kwarantannie zebrałem wszystkie siły, zawziąłem się w sobie i wygrzebałem cztery krakowskie, ażurowe sufity, tym razem czarnobiałe.
Jeśli ktoś miałby coś do powiedzenia na ich temat, serdecznie zapraszam do wypowiedzi.
5.
38367
6.
38368
7.
38370
8.
38372
- - - - kolejny post - - - - - -
Trochę mnie martwi, ze widoczne jest tylko czwarte, ostatnie zdjęcie, a poprzednie trzy nie - ale może to tak działa korona właśnie...
To co widać świetne, czysta forma. Ciekawe dlaczego fotografa nie widać w lustrze ;)
ck_dezerter
17-04-2020, 06:42
Widać tylko 8. leciutko asymetryczna, ale generalnie podoba mi się!
pozdrowienia!
Dodaj jeszcze raz bo widać tylko ostatnie. Które jest świetne. Bardzo lubię zdjęcia z pełną skalą oraz płynnym gradientem i ciekawym minimalistycznym tematem.
2pompony
17-04-2020, 12:21
OK, spróbuję jeszcze raz dodać wszystkie, choć jak tworzyłem posta, i tak wszystkie cztery było widać - ale może teraz coś drgnie...
W takim razie dodaję jeszcze raz - a zatem ponownie cała czwórka czarnobiałych, ażurowych, krakowskich sufitów:
5.
38376
6.
38377
7.
38378
8.
38379
Acha i jeszcze korzystając z okazji dpowiem poste 'emu na celną uwagę - nie widać fotografa, bo w danym momencie dokonałem nadludzkich wysiłków w kwestii nagłego - lecz niestety chwilowego - zwężenia się w sobie. :)
Ponownie - jeśli macie uwagi - zapraszam. Za już wygłoszone dziękuję!
Obrazek2000
17-04-2020, 12:28
Super! Wszystkie zdjęcia w wątku mi się podobają.
6, 7 i 8 doskonałe.
Kojocisko
17-04-2020, 12:43
Świetna seria, tym bardziej, że każde zdjęcie jednak w innym stylu.
Ciekawe dlaczego fotografa nie widać w lustrze ;)
Umiał się ustawić. :)
PS Zdjęcia świetne.
Uważam , że ósemka nie ma sobie równych:oops:
Brawa za umiejętne schowanie się :)
Nr 7 też się podoba, zwłaszcza za niebanalną interpretację tematu "sufity górą!":!:
I najlepsze było widać :-)
Moim zdaniem najsłabsze jest 7. Kompozycyjnie mi nie bardzo leży, brak rytmu nie ma jakiegoś mocniejszego akcentu.
6. Na tą chwilę nie wiem co myśleć- i tak i nie. Tak, bo poruszająca się postać wnosi "coś" do tej foty. Nie, bo nie podoba mi się kosz na śmieci, wiem, że może to być element małej architektury, natomiast mnie zawsze ten element na fotografiach raził.
5-bardzo przyjemna w odbiorze. Ładna kompozycja, ładnie grają światła ze smolistymi cieniami.
8 - mistrzostwo
5 - świetna faktura i blask na sufitach
6,7 - też fajne
ogólnie bardzo dobrze wypatrzone, uchwycone, zrobione (zwał jak zwał)
2pompony
17-04-2020, 20:30
Drodzy Koledzy - dziękuję naprawdę szczerze za wszystkie Wasze ciepłe słowa i uwagi; część wezmę do serca, inną część zapamiętam na przyszłość...
I tak tylko na stronie dodam, że - na szczęście - albo nie patrzycie, albo co bardziej prawdopodobne nie czytacie nazbyt uważnie, ale może to i lepiej. :) Jakby ktoś jeszcze coś miał do dodania - proszę, śmiało, nie krępujcie się! I tak się nudzicie jak mopsy na tej kwarantance, więć spokojnie możecie coś popisać...
PS
Miło poste, że ogólnie doceniasz nieszablonowość sufitu na 7. :) Jeszcze bardziej miło, że Kojocisko też mam nadzieję docenia - za co dziękuję - że każde z serii jednak jest inne w wyrazie.
Widzę tylko 8-kę. Fantastyczne ;)
Świetna, symetryczna kompozycja, starannie dopieszczone. Chętnie zobaczyłbym wariant z trochę "więcej podłogi"...
Kojocisko
17-04-2020, 20:41
Tak, doceniam. Wydaje mi się, że jednak trudniej zrobić bardzo dobre i odmienne zdjęcia tworzące razem jakiś koncept (w tym przypadku ażurowość)
Zastrzeżeń do zdjęcia 7 zupełnie nie podzielam, czego wystarczająco uważnie nie doczytałem - nie wiem.
2pompony
17-04-2020, 20:55
Widzę tylko 8-kę. Fantastyczne ;)
ZNOWU?!!!
No bez jaj, już mi się wydawało, że klątwa minęła i po wcześniejszym niewypale (w poście 29 widać tylko jedno zdjęcie) w późniejszej wstawce (post 33) wydawało mi się, że widać komplet czterech obrazków. To jak z tym jest u Was? Widać, czy nie?
Tak, doceniam. Wydaje mi się, że jednak trudniej zrobić bardzo dobre i odmienne zdjęcia tworzące razem jakiś koncept (w tym przypadku ażurowość)
Zastrzeżeń do zdjęcia 7 zupełnie nie podzielam, czego wystarczająco uważnie nie doczytałem - nie wiem.
Właśnie to chciałem osiągnąć - by tak rzec - wrażenie kompletu dobranego wedle jakiegoś kryterium, w tym wypadku ażurowości. Cieszy mnie, że to czasem widać. CO do braku uważności w czytaniu, to dam jeszcze znać, obiecuję - choć to tak bardziej żartobliwie wtrąciłem...
2pompony, teraz widzę ;)
Ale trochę się "ładowały"...
2pompony
17-04-2020, 21:04
Ufff... To chyba przez tą zasmarkaną ażurowość, następne sufity jak do nich dożyję, dam betonowe jak altanka hitlera.
2pompony
18-04-2020, 12:32
OK, OK - ależ jesteście subtelnie wrażliwi i łagodnie dyskretni! Jeszcze można by odnieść mylne wrażenie, że nie gadamy tu w gronie starych frontowych wyjadaczy fotografii i brodatych wilków morskich rzemiosła, tylko wydelikaconych panienek bojących się spytać w wątku. :)
Dostałem cztery privy z pełnym trwogi pytaniem co to za afera z 'nieuważnym czytaniem i patrzeniem', gdzie tu tkwi i jaki jest duży haczyk, i w ogóle co to za pułapka! Spokojnie, już wyjaśniam...
Otóż w ostatniej wstawce dokonałem wyboru zdjęć wedle swoich kryteriów, a potem już pisząc wątek wtrąciłem, że wystawiam cztery krakowskie, ażurowe, czarnobiałe zdjęcia - z czego prawdą jest tylko to, że cztery. Bo ani wszystkie nie są krakowskie, ani wszystkie nie są ażurowe, ani - co może najbardziej zaskoczyć - nie wszystkie są czarnobiałe, bowiem ostatnie, ósemka, jest zdjęciem jak najbardziej kolorowym, tyle, że na scenie było mało koloru. :) Nawet nie musiałem go w obróbce zdejmować, po prostu tak tam było.
I w ogóle nie chodzi o to, że się wysilałem na jakieś pułapki, nie kombinowałem, gdzie i czym by tu Waszą czujność wystawiać na próbę - tylko tak po prostu mi się napisało. A jak już mi się napisało, to potem uznałem to za taki naprawdę mały, drobny żarcik - a tu od razu awantury, że gdzie, że co, i co to w ogóle znaczy...
Skoro już mamy to wyjaśnione, możecie odetchnąć z ulgą. :)
z ulgą, zatem stwierdzam, że 8 rewelacyjna :) nawet ramka została wpasowana (przecież nie napiszę, że się wpasowała - sama ;) )
2pompony
18-04-2020, 15:55
he he... :)
Miło powitać Kolegę! Mam nadzieję, że trzymacie się tam mocno pomimo koron i innych utrudnień!
6 i 8 są świetne, zatrzymują mnie na dłużej.
Wracam do wątku już któryś raz z kolei, więc wypadałoby się choćby podpisać w komentarzu :)
Wypadałoby również pogratulować szczupłości ;) :grin:
he he... :)
Miło powitać Kolegę! Mam nadzieję, że trzymacie się tam mocno pomimo koron i innych utrudnień!
dajemy radę ;) angole najgłośniej krzyczeli żeby przechorować w rezultacie czego od 20 marca siedzę w chacie, a dzisiaj dostałem maila z pracy od dyrektora regionalnego z zapytaniem czy się zgadzam siedzieć dalej na dupie do końca maja - traktuję to w kategoriach przedsmaku emerytury ;)
Od wczoraj można też podróżować - pod warunkiem, że czas podróży (w obie strony) będzie krótszy niż pobyt w miejscu docelowym. Można też odwiedzać znajomych "to cool them off" w razie jakby mieli jakieś spięcia pod dachem wywołane uciążliwościami związanymi z przedłużającą się kwarantanną ;)
2pompony
20-04-2020, 13:33
1. Kojocisko - jakoś przeoczyłem w natłoku codziennych wrażeń (za które to przeoczenie przepraszam) i zarazem dziękuję za wpis na odpowiedniej stronie!
2. Wypowiem teraz magiczną formułkę - i mam nadzieję, że nie mówię tego wyłącznie do grona PT koronawirusów: zostańcie Państwo z nami! :) Zbieram siły do nowej porcji sufitów, które jak wiadomo pomimo pandemii są cały czas górą i trzymają się mocno!
Kojocisko
20-04-2020, 15:12
Się IMO należało, zupełnie nie ma za co dziękować. Mam refleksję, że w wątkach jest trochę bardzo dobrych zdjęć, chwalonych w dyskusjach, a kilku danych do wątku podsumowującego miesiąc mało komu się chce przekleić. A szkoda - bo to strata dla autorów, forum i użytkowników, bo to fajna sprawa przejrzeć podsumowanie i zagłosować.
2pompony - gdzie jesteś, bo brak tu tak dobrych zdjęć, wracaj, pokaż co napstrykałeś ostatnio
2pompony
16-06-2023, 23:38
A cześć!
Sorry, że tak szczerze zapytam - myślisz, że jeszcze warto?
krzysztofz24
17-06-2023, 00:30
A cześć!
Warto tu na forum, warto obecnym userom czy warto tak ogolnie...? Coz to ma za znaczenie.
Mysle, ze dobra fotografie zawsze warto przedstawic i pokazac.
Jakos nie mam weny na dlugie komentarze, ale z przyjemnoscia oglada sie cykl zdjec w tym watku..
Wind Mill
17-06-2023, 09:13
A cześć!
Nie do mnie pytanie, ale odpowiem, że tak.
A cześć!
jak widzisz powyżej, warto, a nie pisałbym wcześniejszego posta gdybym uważał inaczej
więc, tak, warto i ze zdjęciami i z komentarzami byś wrócił, a że się nie każdemu spodobają, no cóż, to ich problem
nam się podobają