Zobacz pełną wersję : Nikon d7500 - tryb auto
Jestem bardzo świeżym użytkownikiem Nikona d7500. W ostatnią niedzielę zabrałem go do Wrocławskiego rynku żeby zrobić pierwsze (dosłownie) zdjęcia. Dla oswojenia się z aparatem wybrałem tryb auto, z lustrzanką miałem długą przerwę. Pogoda była piękna jak na październik.
Zdjęcia robiłem bardzo różne, np. dalsza panoramę z mostu itp. Po powrocie do domu i zgraniu zdjęć do komputera przeżyłem lekki zawód. Spora część zdjęć wyszła ciemna, głównie te na których była np. Odra, w tle jakaś architektura,zieleń. Czy tryb auto w d7500 jest taki słaby czy to jeszcze kwestia jakichś ustawień? Mój stary Canon 450d spisywał się tu znacznie lepiej. Przy dobrej pogodzie generalnie wszystkie zdjęcia wychodziły.
Myszowor
21-10-2019, 06:58
Jeżeli miałeś kontrastowe zdjęcia tryb auto nie pomoże, wrzuć jakieś fotki to będzie można powiedzieć coś więcej.
Dodam że zdjęcia robiłem Nikkorem 18-105 bez założonej osłony przeciwsłonecznej.
Aparat i obiektyw to nówki prosto ze sklepu
Jeżeli miałeś kontrastowe zdjęcia tryb auto nie pomoże, wrzuć jakieś fotki to będzie można powiedzieć coś więcej.
Postaram się wrzucić po pracy.
Wczesniej robiłem zdjęcia w parku w auto i było ok.
W rynku te na tle kamienic też ok ale z dalsza perspektywa, z wodą architektura, zielenią razem już nie.
Mój stary Canon nie miał jednak na auto problemów w takich warunkach i scenerii
Pierwsze 4 zdjęcia są chyba ok jak na tryb auto:
32411
32413
32414
32415
- - - - kolejny post - - - - - -
Kolejne już tak dobrze nie wyglądają:
32416
32417
32418
32419
32420
32421
Jeśli pozwalasz, aby aparat decydował w którym miejscu będzie pomiar światła, to takie właśnie będą efekty.
Tryb Auto może sprawdzić się, jeśli scena będzie uśredniona, czyli na zdjęciu nie będzie ani przepałów, ani głębokich cieni. Jeśli fotografujesz kogoś na tle jasnego nieba, to skąd aparat ma wiedzieć, co chcesz fotografować? No chyba, że ustawisz jakiś tryb portretu. Dlatego aparat przyciemnia niebo, aby nie było przepałów. Wówczas masz taki właśnie rezultat.
Jeśli pozwalasz, aby aparat decydował w którym miejscu będzie pomiar światła, to takie właśnie będą efekty.
Czyli w trybie auto tak po prostu będzie? Troszkę mnie to zaskoczyło bo robiąc podobne ujęcia leciwym C 450d takich efektów nie ma.
Tryb auto jest o tyle dla mnie ważny, że będzie z niego korzystała głównie żona.
Dopisałem jeszcze powyżej kilka informacji.
marcin255
21-10-2019, 13:12
Najlepiej przeczytać instrukcję .
Dopisałem jeszcze powyżej kilka informacji.
Ok, dzięki.
Może jest tak że im puszka lepsza tym tryby auto funkcjonują gorzej
Najlepiej przeczytać instrukcję .
Nie ukrywam, że jestem na początku drogi z Nd7500
Czyli w trybie auto tak po prostu będzie? Troszkę mnie to zaskoczyło bo robiąc podobne ujęcia leciwym C 450d takich efektów nie ma.
Tryb auto jest o tyle dla mnie ważny, że będzie z niego korzystała głównie żona.
W każdym trybie. Te zdjęcia mają ogromny kontrast i aparat naświetlił je prawidłowo.
32416
Na tym zdjęciu osoby stoją w cieniu. Aparat dobrał ekspozycję tak, żeby nie wypalić świateł. Jeśli chcesz naświetlić inaczej, to zrezygnuj z trybu zielonego, zmień pomiar na punktowy i będziesz miał dobrze naświetloną postać na tle białej dziury.
Zainteresuj się też opisem w instrukcji, który opisuje ustawienia funkcji Active d-lighting. Być może, któryś z poziomów (bardzo wysoki, wysoki, normalny, niski, wyłączony) zaspokoi Twoje potrzeby i uwidoczni przepały na zdjęciu w trybie zielonym :) :)
Zainteresuj się też opisem w instrukcji, który opisuje ustawienia funkcji Active d-lighting. Być może, któryś z poziomów (bardzo wysoki, wysoki, normalny, niski, wyłączony) zaspokoi Twoje potrzeby i uwidoczni przepały na zdjęciu w trybie zielonym :) :)
W trybie zielonym nie da się tego włączyć
Aparat ma potencjał i na zdjęciach które wyszły w miare prawidłowo widać skok jakościowy w stosunku do starego canona którego miałem. Operator jest tylko za cienki i musi się sporo nauczyć.
Mam jeszcze pytanie do przedniego kółka funkcyjnego. Jest ono bardziej schowane w stosunku do tego od strony ekranu i przez to mniej wygodne. Czy to jest normalne w d7500?
Myszowor
21-10-2019, 15:52
d-lighting ustaw na wysoki i porób fotki w trybie A pobaw się przysłoną przy okazji, twoje fotki będą dużo lepsze.
Link do poradnika: https://fotoblogia.pl/7148,tryby-pasm-poradnik,all
Odnośnie kółka ten typ tak ma.
A tak z ciekawości, to kukułka nie ostrzegała?
A tak z ciekawości, to kukułka nie ostrzegała?
Przed czym?
Nie jest to jakiś lot na księżyc, wszystko wymaga czasu i nauki
W trybie zielonym nie da się tego włączyć
Faktycznie, coś mi się pomajonieziło, biję się w pierś.
Ustawileś bardzo kontrastowe Picture Control, wygląda to jak jakiś vivid.
Kontrastowe PC + kontrastowa sceneria = czarne cienie lub przeswietlone światła.
Jeżeli masz rawy tych zdjęć, spróbuj wywołać je z mniejszym kontrastem.
Ustawileś bardzo kontrastowe Picture Control, wygląda to jak jakiś vivid.
Kontrastowe PC + kontrastowa sceneria = czarne cienie lub przeswietlone światła.
Jeżeli masz rawy tych zdjęć, spróbuj wywołać je z mniejszym kontrastem.
Ustawienia są fabryczne, jedyne co zmieniłem to ustawiłem najwyższą jakość przy jpg i najwieksza rozdzielczosc
Przed czym?
Nie jest to jakiś lot na księżyc, wszystko wymaga czasu i nauki
Kukułka, czyli wyskakująca lampa błyskowa. W słoneczny dzień, przy odległości większej niż 2 m nic nie da. Podobnie jak na trybunach stadionu.
Kukułka, czyli wyskakująca lampa błyskowa. W słoneczny dzień, przy odległości większej niż 2 m nic nie da. Podobnie jak na trybunach stadionu.
Spoko omylnie to odebrałem.
A może być tak że w dzień przy dobrej pogodzie lepiej na zewnątrz ustawić auto bez błysku? Aparat dostosuje ekspozycję do panujacych warunków.
Który z trybów będzie lepszy na początek, P czy preselekcja S lub A?
Oczywiście, że bez błysku. Żeby błysnąć w słońcu potrzeba kilkaset Ws. Taka kukułka da tylko bliki w okularach.
Na początek wystarczy P. Ale generalnie A. Tryb S tylko w specyficznych sytuacjach (sport itp).
Jak rozumiesz zależności miedzy czasem, przysłoną i ISO to wybierz tryb A, wtedy tylko pilnujesz długości czasu żeby nie mieć poruszonego zdjęcia i tyle.
A jaka nastawa AF/pomiaru światła?
Na początku skupie się na fotografowaniu nieruchomych celów.
Z góry dziękuję za pomoc i rady doświadczonych Forumowiczow
Matrycowy pomiar i af punktowy.
wtedy tylko pilnujesz długości czasu żeby nie mieć poruszonego zdjęcia i tyle.
Od tego jest autoISO. Więc pilnować trzeba poziomu szumów.
Punktowy AF sprawdza się jak rozumiem gdy chcemy zrobić zdjęcie osobie a tło interesuje nas troszkę mnie. A co w przypadku robienia zdjęcia krajobrazu (np. jak moje z nabrzeża Odry). Czy wyjdzie odpowiednio wyraźne na całości kadru czy tylko w miejscu punktu?
Niezależnie od ilości punktów AF, nie zmieni to rozkładu ostrości w kadrze. Od tego jest przysłona.
Odrób kolego lekcje, bo masz sporo zaległości. Kup książki, masz w necie mnóstwo poradników. Zacznij od podstaw. Naprawdę. W tym wątku nie jesteśmy w stanie Ciebie wszystkiego nauczyć od zera. Pozdrawiam
Niezależnie od ilości punktów AF, nie zmieni to rozkładu ostrości w kadrze. Od tego jest przysłona.
Dzięki za odpowiedz
Od tego jest autoISO. Więc pilnować trzeba poziomu szumów.
Zgadza się ale napisałem wcześniej że jak rozumiesz zależności miedzy czasem, przysłoną i ISO to wybierz tryb A, AutoISO jest ok ale wielu użytkowników potem pokazuje tragiczne zdjęcia bo nie wie jak ustawić to dokładnie, domyśłnie chyba jest 1/60s i pakuje ISO 6400, a mozna utrzymać w ręce więcej, do tego VR jesli jest.
Tak czy siak pytający musi przeczytać ze zrozumieniem instrukcje i zagłębić się w temat.
Myszowor
22-10-2019, 07:11
Inna sprawą jest to że możesz dużo z cieni wydobyć przy obróbce, taki przykład na szybko:
32473
bez korekty:
32474
Efekt obróbki bardzo wyraźny a jednocześnie nie ma się wrażenia że jakoś bardzo ingeruje w samo zdjęcie
Ja często stosuję Neutral Picture Control w takie słoneczne dni (w ustawieniach Neutral PC proponuję zwiększyć Saturation i Sharpness, ew. można dodatkowo zmniejszyć Contrast) - efekt powinien być podobny jak na zdjęciu poprawionym przez Myszowor.
A najlepiej jak włączysz zapis RAW+jpeg, to w razie czego łatwo i bezstratnie skorygujesz ustawienia.
Ja często stosuję Neutral Picture Control w takie słoneczne dni (w ustawieniach Neutral PC proponuję zwiększyć Saturation i Sharpness, ew. można dodatkowo zmniejszyć Contrast) - efekt powinien być podobny jak na zdjęciu poprawionym przez Myszowor.
A najlepiej jak włączysz zapis RAW+jpeg, to w razie czego łatwo i bezstratnie skorygujesz ustawienia.
W trybie auto aparat dobiera chyba sam NP ale w P,A,S,M można to zmieniać według swoich potrzeb. Dzięki za sugestię, pobawię się tymi ustawieniami
madebyzosiek
22-10-2019, 14:09
Masz kolejną lustrzankę, więc czas na porzucenie zielonego trybu, bo on najczęściej nie działa tak jak chcemy i później się okazuje, że zdjęcia z telefonu są ładniejsze ;) Najwygodniejszym połowicznym auto jest priorytet przysłony (A) z ewentualnie ustawionym autoISO. Spróbuj, nie będziesz żałować ;)
Masz kolejną lustrzankę, więc czas na porzucenie zielonego trybu, bo on najczęściej nie działa tak jak chcemy i później się okazuje, że zdjęcia z telefonu są ładniejsze ;) Najwygodniejszym połowicznym auto jest priorytet przysłony (A) z ewentualnie ustawionym autoISO. Spróbuj, nie będziesz żałować ;)
...słusznie tym bardziej że d7500 to już nie taki bardzo prosty pstrykacz i zobowiązuje do wysilenia się przy jego obsłudze.
Chcę zacząć od programu P z ustawieniem ISO, AF punktowy, pomiar matrycowy. Popstrykam tak kilka dni a w między czasie zgłębię podstawy foto.
Nie chcę zabierać się za tryby bardziej manualne bez zrozumienia zależności między ISO, czasem, przesłona itp.
Nie chcę zabierać się za tryby bardziej manualne bez zrozumienia zależności między ISO, czasem, przesłona itp.
Ale właśnie ta zależność to jest podstawa i dodatkowo bardzo łatwa do zrozumienia, rozrysowana i wytlumaczona w necie na milion sposobów. Pojmiesz bez problemu. A pózniej włącz choć na chwilę tryb M i sam sprawdź na skali we wizjerze jak zachowuje się wskazówka w momencie gdy zmienisz to, pózniej tamto i tamto. Nie odwlekaj tego bo to nie jest schemat budowy wahadłowca tylko naprawdę prosta rzecz.
Chcę zacząć od programu P z ustawieniem ISO, AF punktowy, pomiar matrycowy. Popstrykam tak kilka dni a w między czasie zgłębię podstawy foto.
Moim zdaniem A jest wygodniejszy i łatwiejszy do zrozumienia niż P. Do nauki też jest dobry, tylko musisz obserwować ustawienia na ekranie i wyciągać wnioski.
A na co dzień - mając obiektyw kitowy ustawiasz przysłonę f/3,5 i masz prawie automat.
Moim zdaniem A jest wygodniejszy i łatwiejszy do zrozumienia niż P. Do nauki też jest dobry, tylko musisz obserwować ustawienia na ekranie i wyciągać wnioski.
A na co dzień - mając obiektyw kitowy ustawiasz przysłonę f/3,5 i masz prawie automat.
Właśnie jaka wielkość przysłony w większości przypadków zapewni przy 18-105 zdjęcia możliwie najbardziej kontrastowe. Zdjęcia jakie najczęściej będę wykonywał to przede wszystkim typ "spacerowy"
Właśnie jaka wielkość przysłony w większości przypadków zapewni przy 18-105 zdjęcia możliwie najbardziej kontrastowe. Zdjęcia jakie najczęściej będę wykonywał to przede wszystkim typ "spacerowy"
Chodzi mi o specyfikę samego obiektywu, przy jakiej przysłonie ostrzy najlepiej
No i znów wracamy do punktu wyjścia. Uwierz mi, nie ogarniesz tego zadając przypadkowe pytania na forum. Bo jest to 5 strona wątku a nadal nie posiadasz elementarnej wiedzy na temat podstawowych podstaw. Nie mówię tego z jakiejś złośliwości - po prostu uprzedzam Cię, że tą drogą nigdzie nie dojdziesz. Twój obiektyw najostrzejsze zdjęcia da w zakresie 5.6-8.0 (tak wynika z testów dostępnych w sieci). Ale musisz też wiedzieć jaki wpływ przysłona ma na głębię ostrości czyli ogólnie rzecz ujmując na to co na zdjęciu jest ostre a co mniej ostre a co wydaje się, że jest ostre. Przy okazji tego poznasz zasadę wybierania punktu ostrości w kadrze (tak aby te wymienione wyżej zasady dotyczące głębi ostrości pozostały jako tako zachowane). Kolega wyżej poleca Ci przysłonę 3.5... Fajnie, tylko po pierwsze nie masz jej dostępnej w całym zakresie ogniskowych a po drugie niskie przysłony dadzą Ci ostrość w ograniczonym zakresie kadru (znów wracamy do wpływu przysłony na ostrość). Więc właśnie do tego wszystkiego potrzebne Ci jest zrozumienie "trójkąta ekspozycji" tak aby to co tracisz wybierając jedno (np. wybierając wyższe wartości przysłony tracisz na czasie czyli go wydłużasz) kompensować tą trzecią wartością (czyli podnosisz ISO aby mimo wysokiej wartości przysłony wrócić do krótkiego czasu naświetlania). Jeśli to zrozumiesz to sam zobaczysz jak dziwnie brzmią Twoje pytania, które tutaj zadałeś.
Kolega wyżej poleca Ci przysłonę 3.5... Fajnie, tylko po pierwsze nie masz jej dostępnej w całym zakresie ogniskowych a po drugie niskie przysłony dadzą Ci ostrość w ograniczonym zakresie kadru (znów wracamy do wpływu przysłony na ostrość).
Poleciłem przysłonę 3,5, ponieważ:
- z moich obserwacji wynika, że w obiektywach 18-105 i 18-140 (zapewne któryś z nich ma kolega) ostrość na pełnym otworze jest co najmniej dobra, wystarczająco dobra do większości zastosowań. Przymykając przysłonę można zyskać nieco na ostrości obiektywu, ale powoduje zmniejszenie ilości światła przepuszczanego przez obiektyw, co przy jesiennych niedoborach dostępnego światła będzie się wiązało z koniecznością wydłużenia czasu naświetlania lub zwiększeniem czułości, więc de facto zwiększy ryzyko pogorszenia ostrości zdjęcia;
- głębia ostrości przy takiej przysłonie jest średnia, tzn. sporo mieści się w tej głębi ostrości, a jednocześnie zdjęcia mają szansę wyglądać "jak z lustrzanki";
- będzie ona się zmieniać z ogniskową na największą dostępną.
Dlatego wg. mnie do codziennego pstrykania maksymalna przysłona jest optymalna (dotyczy obiektywów kitowych).
Oczywiście nie zniechęcam nikogo do zabawy z przysłoną. Tryb A umożliwia bardzo łatwą zmianę przysłony gdybyś chciał się pobawić. Choć moim zdaniem taka zabawa zaczyna mieć sens przy jasnych obiektywach.
Właśnie jaka wielkość przysłony w większości przypadków zapewni przy 18-105 zdjęcia możliwie najbardziej kontrastowe.
Chyba możemy przyjąć dla obiektywów kitowych, że kontrastowość zdjęcia w zasadzie nie zmienia się z przysłoną. Zależy ona głównie od tego jak będzie oświetlone zdjęcie i od ustawień Picture Control.
Ale dlaczego chcesz uzyskiwać maksymalny kontrast? Na Twoich zamieszczonych zdjęciach był on ZA DUŻY i poprawki dokonane wcześniej przez kolegę polegały na korekcie tego nadmiaru kontrascu.
Ustawianie ostrości odbywa się na maksymalnie otwartej przysłonie, która przymykana jest tylko podczas robienia zdjęcia.
Nie odczuwam z Waszej strony jakiejś uszczypliwości, wręcz przeciwnie wszelkie tego typu uwagi i sugestie uczą i pokazują jak zabrać się za fotografię z głową i pojęciem na temat tego co się robi.
Jutro już weekend a więc ruszam z aparatem w teren, zobaczę jakie będą tego efekty....
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Fotografując np. w miarę słoneczny dzień wybieram tryb A. Ustawiam iso do warunków zewnętrznych, przysłonę w zależności od tego jakie są warunki i jaki efekt chcę uzyskać. Aparat z automatu dobiera czas. Kadr jest mieszany, trochę jasnego nieba, trochę architektury / zieleni. W efekcie zdjęcie wychodzi za ciemne lub za jasne. Co wtedy robić, wprowadzać przy każdym zdjęciu korektę ekspozycji, jeśli tak to jak prawidłowo z niej skorzystać? Generalnie może to być normą czy aparat zazwyczaj powinien dobrać resztę parametrów na które nie mam wpływu prawidłowo i wygenerować prawidłowe zdjęcie?
Myszowor
25-10-2019, 12:52
W trybie A najlepiej ustaw Auto ISO i zarówno czas jak i ISO dobierze aparat, a Tobie pozostanie tylko kadrowanie i przysłona.
Mam jeszcze jedną wątpliwość. Fotografując np. w miarę słoneczny dzień wybieram tryb A. Ustawiam iso do warunków zewnętrznych, przysłonę w zależności od tego jakie są warunki i jaki efekt chcę uzyskać. Aparat z automatu dobiera czas. Kadr jest mieszany, trochę jasnego nieba, trochę architektury / zieleni. W efekcie zdjęcie wychodzi za ciemne lub za jasne. Co wtedy robić, wprowadzać przy każdym zdjęciu korektę ekspozycji, jeśli tak to jak prawidłowo z niej skorzystać? Generalnie może to być normą czy aparat zazwyczaj powinien dobrać resztę parametrów na które nie mam wpływu prawidłowo i wygenerować prawidłowe zdjęcie?
Większość tu piszących obrabia RAW i korektę ekspozycji wprowadza po zrobieniu zdjęcia. Ale przy JPG trzeba patrzeć na ekran i wprowadzać korekty. Ustaw sobie na tylnym kółku łatwą korektę z resetowaniem.
Albo kup bezlusterkowca
.... z resetowaniem po każdym zrobieniu zdjęcia czy wyłączeniu aparatu? Gdzieś w instrukcji natknąłem się na tą informację.
W trybie A jak rozumiem iso może być ustawiane automatycznie, czy maksymalne iso ograniczyć czy zostawić tak jak jest domyślnie?
W efekcie zdjęcie wychodzi za ciemne lub za jasne. Co wtedy robić, wprowadzać przy każdym zdjęciu korektę ekspozycji, jeśli tak to jak prawidłowo z niej skorzystać?
Jak zdjęcia wychodzą za ciemne w danych warunkach, to ustawiasz dodatnią korektę ekspozycji (np. +0,7), która zgodnie z nazwą skoryguje ekspozycję na + , czyli zwiększy ją w stosunku do wartości przewidywanej przez automat aparatu.
A jak zdjęcie jest za jasne, to odwrotnie.
Kiedy ją wprowadzać? Musisz sprawdzić doświadczalnie. Jeśli nie masz czasu na ustawianie każdego zdjęcia, wg. mnie lepiej ustawić tak, żeby było lekko niedoświetlone niż za jasne, czyli np. -0,3 lub -0,7 na stałe plus ustaw zapis jpg+raw.
Lekkie niedoświetlenia łatwo skorygować w raw. D7500 ma świetną matrycę, nie powinno być problemu. Z prześwietleniami bywa dużo trudniej.
Parę podstaw tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kompensacja-ekspozycji) i tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/fotografowanie-przy-swietle-zastanym). Jeszcze trochę tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/pod-swiatlo) i tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-pomiaru-swiatla).
Jak zdjęcia wychodzą za ciemne w danych warunkach, to ustawiasz dodatnią korektę ekspozycji (np. +0,7), która zgodnie z nazwą skoryguje ekspozycję na + , czyli zwiększy ją w stosunku do wartości przewidywanej przez automat aparatu.
A jak zdjęcie jest za jasne, to odwrotnie.
Kiedy ją wprowadzać? Musisz sprawdzić doświadczalnie. Jeśli nie masz czasu na ustawianie każdego zdjęcia, wg. mnie lepiej ustawić tak, żeby było lekko niedoświetlone niż za jasne, czyli np. -0,3 lub -0,7 na stałe plus ustaw zapis jpg+raw.
Lekkie niedoświetlenia łatwo skorygować w raw. D7500 ma świetną matrycę, nie powinno być problemu. Z prześwietleniami bywa dużo trudniej.
Parę podstaw tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kompensacja-ekspozycji) i tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/fotografowanie-przy-swietle-zastanym). Jeszcze trochę tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/pod-swiatlo) i tu (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-pomiaru-swiatla).
Dzięki, ciekawa lektura, chętnie poczytam
.... z resetowaniem po każdym zrobieniu zdjęcia czy wyłączeniu aparatu? Gdzieś w instrukcji natknąłem się na tą informację.
W trybie A jak rozumiem iso może być ustawiane automatycznie, czy maksymalne iso ograniczyć czy zostawić tak jak jest domyślnie?
Po wyłączeniu aparatu. Przydaje się zapominalskim.
AutoISO działa w każdym trybie, nawet M.
Standardowo maksymalny czas ustawiany jest wg. ogniskowej. Ale może to prowadzić do poruszeń ludzi na najkrótszych ogniskowych. Dlatego ja używam mnożnika x2.
A np. do sportu ustawiam ręcznie czas graniczny i robię w trybie A a nie S. Mam wtedy kontrolę nad przysłoną.
Użytkownik zawsze ustawia maksymalne ISO, które toleruje.
Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie
...Fotografując np. w miarę słoneczny dzień...Kadr jest mieszany, trochę jasnego nieba, trochę architektury / zieleni. W efekcie zdjęcie wychodzi za ciemne lub za jasne. ..
Chodzi o to, że ciemniejsze/zacienione partie są za ciemne? Aparat uśrednia ekspozycję. Korekta ekspozycji na + da przepały nieba czy jasnych części zdjęcia. Do rozjaśniania cieni w jpg służy funkcja ADL. Po prostu to wypróbuj.
Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie
Chodzi o to, że ciemniejsze/zacienione partie są za ciemne? Aparat uśrednia ekspozycję. Korekta ekspozycji na + da przepały nieba czy jasnych części zdjęcia. Do rozjaśniania cieni w jpg służy funkcja ADL. Po prostu to wypróbuj.
Tak, wydaje mi się że dla początkujących właśnie takie scenerię gdzie spory ciemny fragment kadru np. budynek łączy się z jasnym niebem są najtrudniejsze. Zazwyczaj albo budynek jest za ciemny albo niebo prześwietlone.
Takie dylematy znikają w momencie, gdy załadujesz NEF-a do Lightrooma (czy innego programu do wywoływania zdjęć) i poruszysz kilkoma suwakami.:-D
Takie dylematy znikają w momencie, gdy załadujesz NEF-a do Lightrooma (czy innego programu do wywoływania zdjęć) i poruszysz kilkoma suwakami.:-D
Pewnie tak ale jeszcze do RAW-ow nie doszedłem, jestem na początku drogi
Pewnie tak ale jeszcze do RAW-ow nie doszedłem, jestem na początku drogi
To zapodaj sobie jakiś darmowy/tani program do obróbki RAW (choćby jakiś trial na miesiąc) i działaj. Co Ci da opanowanie do perfekcji ustawień w jpg jak zakładając, że hobby Ci się nie znudzi to szybciej niż myślisz jpg-i porzucisz? A suwaki w postprodukcji naprawdę nie raz spowodują uśmiech u Ciebie.
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-d
Dzieki, pobawię się przez weekend, chociaż priorytetowo chce zrobić jak najwięcej zdjęć na różnych ustawieniach i w różnych warunkach. W tygodniu nie ma na to czasu ale w weekend przy odrobinie zrozumienia ze strony żony może uda się ten plan zrealizować.
Wiem, że miejsce jest nieodpowiednie ale nie chcąc zakładać nowego wątku mam pytanie dotyczące filtrów. Zależy mi przede wszystkim na ochronie obiektywu oraz na tym żeby filtr w jak najmniejszym stopniu ingerował w efekt końcowy jakim jest zrobione zdjęcie. Czy lepszym rozwiązaniem będzie zwykły filtr ochronny czy filtr uv który pełni też funkcję ochronną. Dobre opinie przeczytałem o firmie Marumi.
Dodam też, że w ostatni weekend zrobiłem trochę zdjęć w trybie A ustawiając aparat zgodnie z Waszymi sugestiami. Muszę stwierdzić że odsetek zdjęć mniej udanych od strony technicznej znacząco się zmniejszył w stosunku do fotografowania w trybie automatycznym.
Zakładaj nowe wątki lub pisz w już istniejących. Choćby dlatego, że ktoś obeznany w filtrach może omijać wątek o body.
Zakładaj nowe wątki lub pisz w już istniejących. Choćby dlatego, że ktoś obeznany w filtrach może omijać wątek o body.
Ok, na przyszłość będę o tym pamiętał
Jest jeszcze kwestia, że czasem nie da się poprawnie naświetlić, tak aby było wszystko ok- albo coś będzie ciemne, albo coś będzie przepalone. Po to jest lustrzanka i RAW, by później to "wyprostować". Rób zdjęcia RAW+ JPEG- zawsze kiedyś będziesz mógł do zdjęć wrócić i prawidłowo wywołać, a na teraz będziesz mieć gotowe JPEG. Pamiętaj, że lepiej zdjęcie niedoświetlić, niż wypalić białą plamę- więcej da się wyciągnąć podczas obróbki. Korekta ekspozycji działa dobrze, jeśli problem naświetlenia dotyczy całego zdjęcia, a nie obszaru. No i jeszcze- poczytaj o histogramie :)