Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Kilka parasolek...
1.
32229
2.
32230
3.
32231
4.
32232
Ładne to. Ostatnie trochę pod Trioplana podchodzi.
2pompony
23-10-2019, 12:07
Dobre! Ciężko sobie wyrobić opinie o fotografie na podstawie 4 zdjęć danego autora, ale tu powiedziałbym, że rokowania są wysokie (wbrew pozorom nie jest to aż tak częste jakby się zdawało, nawet na forach foto).
Co do samych zdjęć - powiedziałbym, że technika opanowana, możliwości przykucnięcia spore :) , kolory opanowane, brak przekombinowania obróbkowego dobrze wróży. Może tu i ówdzie coś można by dopieścić, ale już i tak myślę, że to są raczej wyżyny jakości, zwłaszcza oglądając całość przekazu jaki jest na forum.
Jeśli mógłbym zwrócić na coś uwagę, to kadrowanie mogłoby być inne; o ile na czwórce taki kadr ma uzasadnienie o tyle np. na trójce o wiele mniej... Spróbuj się przymierzyć do kwadratów, jeśli wykadruje się dobrą kompozycję, to czasem daje to zupełnie inne, często lepsze zdjęcie.
Ogólnie, to chętnie zobaczyłbym więcej, jeśli się udzielasz...
Ładne to. Ostatnie trochę pod Trioplana podchodzi.
Trioplan powiadasz. Może kiedyś. Ale miło, że się podoba.
Dobre! Ciężko sobie wyrobić opinie o fotografie na podstawie 4 zdjęć danego autora, ale tu powiedziałbym, że rokowania są wysokie (wbrew pozorom nie jest to aż tak częste jakby się zdawało, nawet na forach foto).
Co do samych zdjęć - powiedziałbym, że technika opanowana, możliwości przykucnięcia spore :) , kolory opanowane, brak przekombinowania obróbkowego dobrze wróży. Może tu i ówdzie coś można by dopieścić, ale już i tak myślę, że to są raczej wyżyny jakości, zwłaszcza oglądając całość przekazu jaki jest na forum.
Jeśli mógłbym zwrócić na coś uwagę, to kadrowanie mogłoby być inne; o ile na czwórce taki kadr ma uzasadnienie o tyle np. na trójce o wiele mniej... Spróbuj się przymierzyć do kwadratów, jeśli wykadruje się dobrą kompozycję, to czasem daje to zupełnie inne, często lepsze zdjęcie.
Ogólnie, to chętnie zobaczyłbym więcej, jeśli się udzielasz...
Przepraszam za zwłokę i dziękuję za rady. Nad kadrem pracuję oraz nad resztą, bo wszystko kuleje.
Kilka parasolek:
5.
32696
6.
32697
7.
32698
8.
32699
tbogdanowicz
27-10-2019, 16:46
Bardzo przyjemne w odbiorze.
Nie wiem czy robione (podejrzewam jakiegoś starego manuala), ale na części próbujesz niedostatki sprzętu nadrobić mocną obróbką. To niestety nie działa.
Spójrz na 5. Tam krawędzie aż świecą od przesadnego wyostrzania. Popracuj nie tylko nad kadrem, ale i również nad technika samej fotografii. Czasem trzeba przymknąć przysłonę, bo inaczej nie będzie dobrze wyglądać.
Z ostatniej wrzutki 8 nadaje się do pokazania, ewentualnie 7 ze sporą dozą dobrej woli (za mała GO).
Dziekuję. No cóż czas wrócić do książek. Co do sprzętu, to leciwy D5000 oraz jeszcze bardziej leciwy Nikkor1.8 bez AF. Oczywiście nie jest to moja linia obrony :wink:
Na koniec kilka parasolek:
9.
33210
10
33211
11
33212
12
33213
13
33214
Wind Mill
04-02-2022, 00:05
6ka w losowych na belce.
Dobrze zgadywałem, że dziadowski fot. ;)
Że też mnie musiał wypatrzeć. Pewnie po zielonym :grin:
Cudownie być rozpoznawalnym:-P,ale dziś bym ich już nie zapodał :wink:
Wind Mill
13-01-2025, 22:54
Ha! Trójka na losowych! :P
Wiedziałem, że dziadowska!