PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy - mój sposób.

Toks
06-10-2005, 11:15
Witam wszystkich. Na forum jestem nowy ale mam nadzieję że będę tu w miarę możliwości częśćiej zaglądał. Z tytułu wykonywanej pracy mam swój sposób na czyszczenie matrycy. Aby pewnie usunąć paprochy trzeba użyć dość silnego strumienia powietrza - wiemy wszyscy że powietrze ze sprayu jest bardzo zimne i często zaolejone co może wywołać kondensację i jeszcze gorsze zabrudzenie. Ja osbiście przedmu****ę matrycę powietrzem z dmuchawki unitu stomatologiczego :D . Już kilka razy czyściłem tak swoją matrycę i efekt zawsze był dobry. ALE muszą być spełnione pewne warunki:
1) Sprzęt (unit) musi być dobrej klasy a by dawał tylko powietrze i nie chlapał kropelkami wody (ja mam specjalny oddzielacz wody na przewodzie od sprężarki).
2) Najważniejszy warunek - powietrze musi pochodzić z wysokiej klasy sprężarki stomatologicznej która daje czyste, bezpyłowe i BEZOLEJOWE powietrze - to znajdziecie tylko w sprzęcie stomatologicznym.
Także można skorzystać z pomocy zaprzyjaźnionego gabinetu (oczywiście po uprzednim sprawdzeniu w/w warunków).
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem.

moshica
06-10-2005, 11:22
Czy jesteś stomatologiem ? 8) Jeśli tak to Ci zadroszczę między innymi dostępu do takiego urządzonka..
A na poważnie to może jest i to dobry sposób, ale nikt nie będzie miał pewności czy coś z dużym impetem nie trafi ze sprężarki w matrycę...No niestety im większe ciśnienie=większe ryzyko.
Druga sprawa to śmieszny wygląd człowieka z puszką u stomatologa, nawet zaprzyjaźnionego, no ale jak ktoś może to jestem za, ja raczej tam się nie udam :P

Najbardziej zastanawia mnie i daje do przemyśleń w jaki sposób czyszczą w serwisie ? Wątpie aby metodą, dmuchanie-zakałdanie obiektywu, test, i tak w kółko. Oni by świra dostali i rzucili puszką w kąt !!!

Pozdrawiam
Moshica

Toks
06-10-2005, 11:28
W serwisie mają sprawdzony i pewnie szybki i jednorazowy sposób na oczyszczanie. Ale serwis jest w W-wie i jak kogoś wkurza klilka pyłków na matrycy nie będzie wysyłał sprzętu do serwisu. Wiem że sposób który podałem wydaje się ryzykowny. Ja tak czyszczę bo mam pewność co do swojego sprzętu fachowego.
Pozdrawiam.
Toks

moshica
06-10-2005, 11:35
Piszesz jak ktoś ma kilka pyłków to nei wyśle...Czy sądzisz że musi ich być naprawdę wiele aby wysyłać i być wkurzonym ?
Taki sprzęt jak D70 powinien być kryształowo czysty, bo jeśli kładziemy nacisk na jakość to i matryca powinna być czysta.
Jeśli ktos napisał że wyczyścił matrycę dmuchawka to sądzę że przy F29 nie widzi ani jednego. Jeśli ma choć 1 to dla mnei to dyskwalifikuje że wszystko jest OK.

Pozdrawiam
Moshica

Toks
06-10-2005, 11:39
Właśnie, mnie też drażni chociaż jeden pyłek , a potrzeba matką wynalazków. :idea:

trigger
06-10-2005, 12:05
Wyobraźcie sobie sytuację: idziecie do dentysty, wchodzicie do gabinetu, on się pyta który ząbek, a wy na to: ja tylko matrycę przedmuchać chciałem :wink:
Niemniej sposób fajny :mrgreen:

Toks
06-10-2005, 12:09
A może inaczej :D . Ogłoszenie w prasie: "Po wyleczeniu 5 zębów czyszczenie matrycy gratis!"

MD
06-10-2005, 17:31
Toks to znaczy że czymś takim dysponujesz i jak coś to można się zgłosić :):):) Bo mam bliżej do Biłgoraja niż Warszawy :) :)

flyman7
06-10-2005, 18:33
Witam.
Ja w zyciu ze swoim blaszakiem nie udałbym się do dentysty. Zważywszy na to, że i tak tam chodzę w ostateczności. A jakby jeszcze dentysta włączyłby przy mnie to swoje wyjąco-świdrująco urządzenie - to chyba bym wypuścił, z wrażenia, z rąk mojego Nikosia.
Brrrrrrr

Toks
06-10-2005, 18:35
:) :D :D O oporach tego typu szczerze mówiąc nie pomyślałem.

flyman7
06-10-2005, 18:41
Ale swoją drogą to gratulacje za cierpliwość. Pewnie w gabinetach macie nie lada sielankę z różnymi typami :)
Tak w stomatologii, jak i w fotografi potrzebna jest czasami nieziemska cierpliwość - a tego Wam dentystom cholipcia zazdroszczę :D

Toks
06-10-2005, 18:47
Dlatego jak mogę, to biorę plecak i parę kilo obiektywów i znikam na Roztoczu żeby trochę odreagować w sposób pokojowy :)

kwasik
07-10-2005, 14:08
ja ide do dentysty za tydzien. body biore wiec ze soba :wink:

Siupes
08-10-2005, 20:17
... Oni by świra dostali i rzucili puszką w kąt !!!

a kto wie gdzie oni tym sprzetem rzucaja ;)