Zobacz pełną wersję : D7200 BF/FF
Gonciowy
14-10-2019, 17:03
Witam kupilem niedawno D7200 wraz z nikkor 35 f 1.8 i Sigma 17-50 f 2.8. Sprzet używany. Po pierwszych testach zauwazylem (tak mi sie wydawalo) ze nie trafia zarowno z jednym jak i z 2 obiektywem dokladnie w punkt. Dzis postanowilem zrobic test z wykorzystaniem planszy FocCal 2.2 XL i wyszlo mi ze w obydwu obiektywach musze ustawic na max czyli +20 korektę obiektywu zeby plus minus szczegóły byly tak samo dokładne w danym miejscu jak ostrze z lv i wizjera. Czy to normalne ze konieczne jest ustawienie az tak duzej wartosci? Czy ktos wie czy w Krakowie jest jakis serwis ktory moglby dokladniej sprawdzic czy mam racje? Czy moge przeprowadzić inny test zeby sprawdzic dokładność autofokusu?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wyślij puszkę i 35/1.8 na kalibrację do studio5s. Potem można kalibrować Sigmę.
Witam kupilem niedawno D7200 wraz z nikkor 35 f 1.8 i Sigma 17-50 f 2.8. Sprzet używany. Po pierwszych testach zauwazylem (tak mi sie wydawalo) ze nie trafia zarowno z jednym jak i z 2 obiektywem dokladnie w punkt. Dzis postanowilem zrobic test z wykorzystaniem planszy FocCal 2.2 XL i wyszlo mi ze w obydwu obiektywach musze ustawic na max czyli +20 korektę obiektywu zeby plus minus szczegóły byly tak samo dokładne w danym miejscu jak ostrze z lv i wizjera. Czy to normalne ze konieczne jest ustawienie az tak duzej wartosci? Czy ktos wie czy w Krakowie jest jakis serwis ktory moglby dokladniej sprawdzic czy mam racje? Czy moge przeprowadzić inny test zeby sprawdzic dokładność autofokusu?
kup bezlustro o ff/bf zapomnisz i zobaczysz co to znaczy ostrość. W przeciwnym razie z co drugim szkłem będziesz biegał do kalibracji a i tak nigdy nie będzie tak ostro jak z podobnym zestawem i bezlustrem. Taka prawda .
Jeszcze mu podaj ceny obiektywów i sprzętu o podobnej jakości co ma w lustrzance :)
Po kalibracji będzie ostro na tyle ile pozwala zestaw, akurat sigma to świetny obiektyw i Miodek może sobie pomarzyć w bezlsutrze o takim obiektywie za kilka stówek :)
Gonciowy
14-10-2019, 17:54
Wiesz jakbym chcial kupic bezlustro to bym je kupil :D
Jeszcze dodam że czasami obiektywy sigmy mają gwarancje dość długą i wtedy kalibracje w sigmie całego zestawu masz darmowo, a stałke ustawisz już sam w mikrokalibracji puszki.
Gonciowy
14-10-2019, 18:16
Niestety sigme kupilem w zestawie i sprzedawca nie dal mi papierow do niej :( pozostaje chyba tylko serwis płatny. Polecany jest tylko ten w wwa czy cos blizej małopolski jeszcze ?
bomkallo
14-10-2019, 19:54
Z focalem to roznie, 35tka w roznym swietle lubi u mnie robic dziwne rzeczy. Sprwadz sobie jeszcze dottune: https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM
Szukasz zakresow wzgledem tego co masz w LV (musisz tylko focus przestawic na AF-L), jezeli faktycznie uciekasz na +20 to tutaj tez ci to wyjdzie.
Przeczytaj ta notke pod filmem oznaczona *** Important Update for Nikon Owners ***, chodzi o to, ze nie przestawiasz obiektywu na M bo faktycznie pokrycie z LV diametralnie sie zmienia, stad napisalem, ze musisz ustawic af-on na przycisk.
To tak sobie pisze, jakbys chcial sie upewnic jak daleko odlatujesz od LV :)
Gonciowy
14-10-2019, 21:55
Dzięki ! Na sto procent sprawdzę ! Dzis porobiłem troche w domu zdjęć na tych +20 i wydaje mi się że Sigma mniej wiecej trafia. Ale nie mam jeszcze bardzo wprawionego oka... ;/ A powiedz mi jak ustawia się odległośc od kartki do testów to daje się 50 x ogniskowa czy ekwiwalent ogniskowej dla DX ?
bomkallo
14-10-2019, 22:07
W sumie powinienes sprawdzac lv z czesto uzywanym dystansem, tutaj kartka jest zbedna bo na czymkolwiek bedziesz widzial reakcje focusa na ustawiony wczesniej focus w LV. No ale standardowo jako punkt wyjscia sprawdz na 1.7m dla 35mm i zobacz co sie dzieje. Jak sobie obklikasz to zrozumiesz jak to dziala.
Wind Mill
15-10-2019, 11:52
Niestety sigme kupilem w zestawie i sprzedawca nie dal mi papierow do niej :( ...
Nie znam dokładnie Twojej sytuacji, ale bez kwitów też robią kalibrację w Sigmie. Popaczaj tutaj. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/133915-Sigma-17-50-mm-f-2-8-EX-DC-OS-HSM/page164?p=4070304&viewfull=1#post4070304)
I tutaj. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/133915-Sigma-17-50-mm-f-2-8-EX-DC-OS-HSM/page162?p=4068606&viewfull=1#post4068606)
Jeszcze mu podaj ceny obiektywów i sprzętu o podobnej jakości co ma w lustrzance :)
Po kalibracji będzie ostro na tyle ile pozwala zestaw, akurat sigma to świetny obiektyw i Miodek może sobie pomarzyć w bezlsutrze o takim obiektywie za kilka stówek :)
Jeśli dla Ciebie ten przereklamowany 35 1.8 jest świetny to nie mamy o czym rozmawiac. Jest przeciętny i tylko cena winduje go wysoko bo nie właściwości optyczne. Wieczny ff/bf ostrośc też na 1.8 przeciętna i do tego wolny muł. Już wielu o tym pisało , że w tym obiektywie dobra to jest tylko cena. Gdyby nie cena która rzeczywiście jest niska nikt by na to szkło nawet nie nasikał.
Zdecydowanie ostrzejsze, lepsze, uszczelnione i szybsze (żeby nie powiedziec wybitnie ostre w tej klasie) jest 35f2 w fuji ktore na gwarancji za 1000 zł mozna dostać więc po co piszesz znowu glupoty ze mozna pomarzyć skoro roznica to zaledwie 2-3 stówki...
Jak zawsze mijasz się z prawdą. Po przejściu z tego nikkorowskiego badziewia 35 1.8 na 35f2 dopiero zobaczyłem co to znaczy ostrość. I nie pisze tego tylko dlatego że miałem i swoje trzeba chwalić bo miałem oba te szkła. Niestety z każdą puszką d90, d7100 i d7200 obrazek był daleki od naprawdę ostrego. Miałem oba sprawdziłem osobiście więc pisze jaka jest prawda. Dziś nie mam już ani jednego ani drugiego ale w życiu nie zaryzykowałbym stwierdzenia które użyłeś że można o tanim szkle pomarzyć w bezlustrze bo jak widzisz można....
prof.Miodek Czy ja napisałem coś o tym 35 ?