Zobacz pełną wersję : Jak przekazać prawo do nieodpłatnego wykorzystania zdjęć
Plastek01
10-10-2019, 23:05
Potrzebuję ugryźć temat przekazania zdjęć i pozwolenia na ich nieodpłatne wykorzystania. Zanim ktoś mnie "zje" za fotografowanie za darmo wyjaśnię, że jestem wolontariuszem w schronisku dla zwierząt i między innymi robię zdjęcia zwierzakom do adopcji. Do tej pory po prostu dawałem zdjęcia, które były umieszczanie na stronie i w mediach społecznościowych schroniska. Problem jest jednak w tym, że schronisko właściwie powinno mieć papier na takie wykorzystanie zdjęć i tnie do końca wiemy, jak to ugryźć. Bo niby mógłbym do każdego zdjęcia (czy sesji) sporządzać osobny dokument, ale to trochę bez sensu. Czy jest możliwość takiego zapisu w umowie, żeby wszystkie zdjęcia, które robię i przekazuję w schronisku przez jakiś okres czasu ująć w jednej umowie? Przykładowo przez rok, czy w czasie, kiedy udzielam się jako wolontariusz? Do tej pory nie miałem z taką sytuacją do czynienia, dla schroniska też jest to nowość, więc nie wiemy, jak to ugryźć, żeby wszystko było w pełni legalnie.
Zdecydowanie najlepiej dla Ciebie jest udzielenie licencji niewyłącznej na wykonanie zdjęć. A ta jako jedyna może być zawarta nawet w formie ustnej (lub np emaila, smsa). Unikniesz kłopotów formalnych (czyli za każdym razem formułowania precyzyjnej umowy ze wskazaniem dzieła i sposobów wykorzystania). Myślę, że możesz też zawrzeć niewielką jednorazową umowę ze schroniskiem o przekazywaniu licencji niewyłącznej nieodpłatnie do zdjęć wykonanych w tej instytucji w jakimś okresie. Choć prawdę powiedziawszy jeśli ono są beneficjentami Twojej pracy to oni powinni zająć się formalnym bardziej lub mniej załatwieniem sprawy.
Zapamiętaj tylko:
- nie przenosisz majątkowych praw autorskich do zdjęć
- nie udzielasz licencji wyłącznej
Pozdro
Wiesiek
Plastek01
11-10-2019, 22:53
Dzięki za pomoc. Przygotowałem taki dokument, żeby mieli porządek w papierach. Niby wiem, że to oni powinni o takie rzeczy zadbać, ale tak na prawdę nawet o tym nie pomyśleli.
Możesz spisać umowę o nieodpłatnym przekazaniem materiałów fotograficznych (wpisać jakich i w jakiej formie) na określony czas i cel, w umowie powinno być zawarte, że każda publikacja musi być podpisana. Zabezpieczenie działa w dwie strony, czyli, że wykonujesz to nieodpłatnie, a odbiorca ma potwierdzenie możliwości ich użycia w określonym celu.
Możesz spisać umowę o nieodpłatnym przekazaniem materiałów fotograficznych (wpisać jakich i w jakiej formie) na określony czas i cel, w umowie powinno być zawarte, że każda publikacja musi być podpisana. Zabezpieczenie działa w dwie strony, czyli, że wykonujesz to nieodpłatnie, a odbiorca ma potwierdzenie możliwości ich użycia w określonym celu.
Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych???
Literalnie rzecz biorąc filmów, papieru fotograficznego, wywoływacza itd. Nie o to tu chodzi.
Podpisywanie autora jest oczywistością i to nie ma nic do rzeczy jaka jest forma przekazania majątkowych praw autorskich bo osobiste prawa autorskie są zawsze przy autorze.
Pozdro
Wiesiek
Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych??? to co robię ;), w umowie jest zaznaczone w jaki sposób, czyli - nośnik, odbitka itp, a dokładnie, oddaję swoją myśl artystyczną bez korzyści materialnych, pod warunkiem, że odbiorca również nie wykorzysta ich w celach zarobkowych.
Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych??? to co robię ;), w umowie jest zaznaczone w jaki sposób, czyli - nośnik, odbitka itp, a dokładnie, oddaję swoją myśl artystyczną bez korzyści materialnych, pod warunkiem, że odbiorca również nie wykorzysta ich w celach zarobkowych.
Nieodpłatne przekazanie nośnika czy odbitki nie ma nic wspólnego z przekazaniem praw do reprodukowania utworu. Możesz bezpłatnie przekazać nośnik a obdarowany nie może tego dalej wykorzystać (powielać, pokazywać osobom trzecim) jeśli nie ma umowy licencyjnej bądź przekazania majątkowych praw autorskich. Są to trzy precyzyjnie określone formy. Dokładnie i tylko te trzy.
Jest spora szansa, że w sądzie opisana przez Ciebie praktyka uznana zostanie za udzielenie licencji niewyłącznej (bezpłatnej). Ale nie prościej jest od razu używać prawidłowej terminologii i procedury?
pozdro
Wiesiek
w moim przypadku (mojej umowy) jeśli przekazuję odbitkę, to ona nie będzie reprodukowana, a jeśli ma być użyta "dalej" musi nastąpić ponowna umowa już trójstronna, w przypadku gdy oddaję nośnik, może być dowolnie powielany i używany,w drugim przypadku zrzekam się praw majątkowych w całości, w pierwszym przypadku tylko dla pierwszego zlecającego odbiorcy, więc widocznie umowy można zawierać dla każdego indywidualnego przypadku osobno, dlatego pisałem, że warto umowę spisać szczegółowo
w moim przypadku (mojej umowy) jeśli przekazuję odbitkę, to ona nie będzie reprodukowana, a jeśli ma być użyta "dalej" musi nastąpić ponowna umowa już trójstronna, w przypadku gdy oddaję nośnik, może być dowolnie powielany i używany,w drugim przypadku zrzekam się praw majątkowych w całości, w pierwszym przypadku tylko dla pierwszego zlecającego odbiorcy, więc widocznie umowy można zawierać dla każdego indywidualnego przypadku osobno, dlatego pisałem, że warto umowę spisać szczegółowo
No właśnie nie!
Przeczytaj jeszcze raz o co spytał się założyciel wątku. Nie ma najmniejszej potrzeby komplikować sprawy - jak napisałem na takie okazje ustawodawca przewidział "prostą" regulację w postaci licencji niewyłącznej. Może być ona (jako jedyna) zawarta w formie ustnej czy sms, emaila. Chroni interesy robiącego (bo może sprzedać czy wykorzystywać komercyjnie wykonane zdjęcia - np do psich kalendarzy) a też i schroniska.
Bardzo ciekawa jest za to Twoja umowa bo jak rozumiem do zdjęć przekazanych w formie odbitek udzielasz licencji niewyłącznej w ograniczonym mocno zakresie a do nośnika przekazujesz majątkowe prawa autorskie.
Pozdro
Wiesiek
Bardzo ciekawa jest za to Twoja umowa bo jak rozumiem do zdjęć przekazanych w formie odbitek udzielasz licencji niewyłącznej w ograniczonym mocno zakresie a do nośnika przekazujesz majątkowe prawa autorskie.
Pozdro
Wiesiek
tak właśnie jest u mnie ...