PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przekazać prawo do nieodpłatnego wykorzystania zdjęć

Plastek01
10-10-2019, 23:05
Potrzebuję ugryźć temat przekazania zdjęć i pozwolenia na ich nieodpłatne wykorzystania. Zanim ktoś mnie "zje" za fotografowanie za darmo wyjaśnię, że jestem wolontariuszem w schronisku dla zwierząt i między innymi robię zdjęcia zwierzakom do adopcji. Do tej pory po prostu dawałem zdjęcia, które były umieszczanie na stronie i w mediach społecznościowych schroniska. Problem jest jednak w tym, że schronisko właściwie powinno mieć papier na takie wykorzystanie zdjęć i tnie do końca wiemy, jak to ugryźć. Bo niby mógłbym do każdego zdjęcia (czy sesji) sporządzać osobny dokument, ale to trochę bez sensu. Czy jest możliwość takiego zapisu w umowie, żeby wszystkie zdjęcia, które robię i przekazuję w schronisku przez jakiś okres czasu ująć w jednej umowie? Przykładowo przez rok, czy w czasie, kiedy udzielam się jako wolontariusz? Do tej pory nie miałem z taką sytuacją do czynienia, dla schroniska też jest to nowość, więc nie wiemy, jak to ugryźć, żeby wszystko było w pełni legalnie.

Wujot
10-10-2019, 23:30
Zdecydowanie najlepiej dla Ciebie jest udzielenie licencji niewyłącznej na wykonanie zdjęć. A ta jako jedyna może być zawarta nawet w formie ustnej (lub np emaila, smsa). Unikniesz kłopotów formalnych (czyli za każdym razem formułowania precyzyjnej umowy ze wskazaniem dzieła i sposobów wykorzystania). Myślę, że możesz też zawrzeć niewielką jednorazową umowę ze schroniskiem o przekazywaniu licencji niewyłącznej nieodpłatnie do zdjęć wykonanych w tej instytucji w jakimś okresie. Choć prawdę powiedziawszy jeśli ono są beneficjentami Twojej pracy to oni powinni zająć się formalnym bardziej lub mniej załatwieniem sprawy.

Zapamiętaj tylko:
- nie przenosisz majątkowych praw autorskich do zdjęć
- nie udzielasz licencji wyłącznej

Pozdro
Wiesiek

Plastek01
11-10-2019, 22:53
Dzięki za pomoc. Przygotowałem taki dokument, żeby mieli porządek w papierach. Niby wiem, że to oni powinni o takie rzeczy zadbać, ale tak na prawdę nawet o tym nie pomyśleli.

bogdi64
11-10-2019, 23:14
Możesz spisać umowę o nieodpłatnym przekazaniem materiałów fotograficznych (wpisać jakich i w jakiej formie) na określony czas i cel, w umowie powinno być zawarte, że każda publikacja musi być podpisana. Zabezpieczenie działa w dwie strony, czyli, że wykonujesz to nieodpłatnie, a odbiorca ma potwierdzenie możliwości ich użycia w określonym celu.

Wujot
11-10-2019, 23:52
Możesz spisać umowę o nieodpłatnym przekazaniem materiałów fotograficznych (wpisać jakich i w jakiej formie) na określony czas i cel, w umowie powinno być zawarte, że każda publikacja musi być podpisana. Zabezpieczenie działa w dwie strony, czyli, że wykonujesz to nieodpłatnie, a odbiorca ma potwierdzenie możliwości ich użycia w określonym celu.

Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych???

Literalnie rzecz biorąc filmów, papieru fotograficznego, wywoływacza itd. Nie o to tu chodzi.

Podpisywanie autora jest oczywistością i to nie ma nic do rzeczy jaka jest forma przekazania majątkowych praw autorskich bo osobiste prawa autorskie są zawsze przy autorze.

Pozdro
Wiesiek

bogdi64
12-10-2019, 13:04
Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych??? to co robię ;), w umowie jest zaznaczone w jaki sposób, czyli - nośnik, odbitka itp, a dokładnie, oddaję swoją myśl artystyczną bez korzyści materialnych, pod warunkiem, że odbiorca również nie wykorzysta ich w celach zarobkowych.

Wujot
13-10-2019, 20:51
Co to jest nieodpłatne przekazanie materiałów fotograficznych??? to co robię ;), w umowie jest zaznaczone w jaki sposób, czyli - nośnik, odbitka itp, a dokładnie, oddaję swoją myśl artystyczną bez korzyści materialnych, pod warunkiem, że odbiorca również nie wykorzysta ich w celach zarobkowych.

Nieodpłatne przekazanie nośnika czy odbitki nie ma nic wspólnego z przekazaniem praw do reprodukowania utworu. Możesz bezpłatnie przekazać nośnik a obdarowany nie może tego dalej wykorzystać (powielać, pokazywać osobom trzecim) jeśli nie ma umowy licencyjnej bądź przekazania majątkowych praw autorskich. Są to trzy precyzyjnie określone formy. Dokładnie i tylko te trzy.

Jest spora szansa, że w sądzie opisana przez Ciebie praktyka uznana zostanie za udzielenie licencji niewyłącznej (bezpłatnej). Ale nie prościej jest od razu używać prawidłowej terminologii i procedury?

pozdro
Wiesiek

bogdi64
13-10-2019, 21:01
w moim przypadku (mojej umowy) jeśli przekazuję odbitkę, to ona nie będzie reprodukowana, a jeśli ma być użyta "dalej" musi nastąpić ponowna umowa już trójstronna, w przypadku gdy oddaję nośnik, może być dowolnie powielany i używany,w drugim przypadku zrzekam się praw majątkowych w całości, w pierwszym przypadku tylko dla pierwszego zlecającego odbiorcy, więc widocznie umowy można zawierać dla każdego indywidualnego przypadku osobno, dlatego pisałem, że warto umowę spisać szczegółowo

Wujot
13-10-2019, 22:12
w moim przypadku (mojej umowy) jeśli przekazuję odbitkę, to ona nie będzie reprodukowana, a jeśli ma być użyta "dalej" musi nastąpić ponowna umowa już trójstronna, w przypadku gdy oddaję nośnik, może być dowolnie powielany i używany,w drugim przypadku zrzekam się praw majątkowych w całości, w pierwszym przypadku tylko dla pierwszego zlecającego odbiorcy, więc widocznie umowy można zawierać dla każdego indywidualnego przypadku osobno, dlatego pisałem, że warto umowę spisać szczegółowo

No właśnie nie!

Przeczytaj jeszcze raz o co spytał się założyciel wątku. Nie ma najmniejszej potrzeby komplikować sprawy - jak napisałem na takie okazje ustawodawca przewidział "prostą" regulację w postaci licencji niewyłącznej. Może być ona (jako jedyna) zawarta w formie ustnej czy sms, emaila. Chroni interesy robiącego (bo może sprzedać czy wykorzystywać komercyjnie wykonane zdjęcia - np do psich kalendarzy) a też i schroniska.

Bardzo ciekawa jest za to Twoja umowa bo jak rozumiem do zdjęć przekazanych w formie odbitek udzielasz licencji niewyłącznej w ograniczonym mocno zakresie a do nośnika przekazujesz majątkowe prawa autorskie.

Pozdro
Wiesiek

bogdi64
13-10-2019, 22:25
Bardzo ciekawa jest za to Twoja umowa bo jak rozumiem do zdjęć przekazanych w formie odbitek udzielasz licencji niewyłącznej w ograniczonym mocno zakresie a do nośnika przekazujesz majątkowe prawa autorskie.

Pozdro
Wiesiek

tak właśnie jest u mnie ...