PDA

Zobacz pełną wersję : Działanie czujnika poziomu/pionu ?

moshica
06-10-2005, 09:36
Czy u Was też czujnik czasem nie rozpoznaje położenia aparatu i robi zdjęcie o 90st w lewo ?
Czy ktos wie jak to ustrojstwo jest zbudowane, bo na "ucho" :shock: coś tam "ćwierka" sobie niczym świerszcz w trawie :P

Pozdrawiam
Moshica

trigger
06-10-2005, 10:01
Tzn,. tak "ćwierkać" ma, ale zdjęcia powinny być przestawione poprawnie. Jeśli czasem nie rozpoznaje i wychodzą Ci w lewo to nie nie wiem może coś źle działa :?:

jaromir
06-10-2005, 10:21
Mnie się zdarzyło ostatnio coś takiego. Tzn 1 zdjęcie mam w niepoprawnej orientacji.

pebees
06-10-2005, 10:27
Nie rozumiem. I później, na komputerze, nie można tego zdjęcia obrócić tak, by miało poprawną 'orientację' ?

moshica
06-10-2005, 10:59
Owszem można obrócić, nie ma problemu czy to w AcdSee czy PS, ale jeśli ta funkcja jest na ON włączona w menu to po to to jest aby za Ciebie soft w D70 to właśnie zrobił, wyświetlił na LCD poprawnie i zaoszczędził czasu na obrót 90st w programie graficznym. Ja napisałem że czujnik czasem nie zadziała, na średnio 10 zdjęć zdarza się 1 nie obrócone, to moja subiektywna - uśredniona wielkość.

Pozdrawiam
Moshica

POOHC!K
07-10-2005, 00:25
Witam Wszystkich

nowy jestem ale pozwolę sobie na pytanie
Czy to jest normalne aby przy włączonym obracaniu zdjęcia, zdjęcie (wykonane w pionie) w aparacie było wyświetlane jako pionowe a na kompie było wyświetlane zawsze jako poziome?
Z tego co piszecie zdjęcie wykonane w pionie powinno mieć wymiary np. 2000x3008.
Coś może robię nie tak?

Tomek
07-10-2005, 02:02
Zależy w jakim programie.
W Nikon Capture będzie poprawnie. W innych niekoniecznie.

Zink
07-10-2005, 09:49
POOHC!K, chodzi o to, że w aparacie zdjęcie nie jest "fizycznie" obracane po zrobieniu, tylko do Exifa zapisywana jest informacja w jakiej pozycji powinno ono być wyświetlane. Część programów bierze tą informację pod uwagę przy ładowaniu zdjęcia i automatycznie je obraca, a część nie. Ot cała filozofia :)