PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z50 oficjalnie

Strony : 1 [2]

krzysztofz24
30-12-2019, 15:10
Jakie sępy:-)?
Toc to tak dla zartu bylo, ot zartobliwy wtret w rozmowe.
Choc moze...

A ciebie juz pewnie swierzbia palce zeby napisac ze sprzet Nikona, to sie tylko do wyprzedania nadaje;-).
Oj jak ty nie lubisz tego Nikona:-).
System jak kazdy, ma plusy i minusy...

P.s Ofc wychwytuje, ze tez zartowales.

cybulski
30-12-2019, 15:17
Jakie sępy:-)?
Toc to tak dla zartu bylo, ot zartobliwy wtret w rozmowe.
Choc moze...

A ciebie juz pewnie swierzbia palce zeby napisac ze sprzet Nikona, to sie tylko do wyprzedania nadaje;-).
Oj jak ty nie lubisz tego Nikona:-).
System jak kazdy, ma plusy i minusy...

P.s Ofc wychwytuje, ze tez zartowales.

Cały czas żałuję żem głupi naczytał się na tym forum jaki to Nikkor 85/1.4G zły i żem go sprzedał. To był dla mnie bardzo dobry obiektyw. To jest jedna z moich największych pomyłek. tak tak wiem zę sigma art cud miód ale ja tego tak nie widzę....

Wind Mill
05-01-2020, 00:16
Ciekawe porównanie Z50 z Z6 jeśli chodzi o ISO. (https://youtu.be/rPIVypF9Rhg?t=448)

Przy wartości 1600 Z50 pokazuje więcej szumów ale są one na dość przyzwoitym poziomie; za to niemal w ogóle nie tracimy na szczegółowości.

Teu
05-01-2020, 00:21
Cały czas żałuję żem głupi naczytał się na tym forum jaki to Nikkor 85/1.4G zły i żem go sprzedał. To był dla mnie bardzo dobry obiektyw. To jest jedna z moich największych pomyłek. tak tak wiem zę sigma art cud miód ale ja tego tak nie widzę....

Niestety, często tak jest że mamy coś dobrego,a później pod wpływem innych obrzydzamy sobie daną rzecz, szkodząc sami sobie.
Jeżeli szkło nam pasuje, to nie ma co się przejmować testami, wykresami i pierdołami.

Niedoskonałości bywają piękne.

Jacek_Z
06-01-2020, 03:36
Z dedykacją dla Cybulskiego https://www.techradar.com/news/best-camera
i https://www.techradar.com/news/best-mirrorless-camera
Ktoś gdzieś niedawno wrzucił info, że w ostatnim okresie najwięcej się sprzedawało .. Nikona Z50.

ksh
06-01-2020, 10:57
Ja wrzucałem i ostatni tydzień grudnia Z50 spadło na drugie miejsce w Japonii i przeplata się z A6400 i EOS Kiss M.
Komentarze do Z50 są jasne i oczywiste, cena zestawi z dwoma obiektywami i gabaryty w zestawie z małym kitem, nikt nic więcej tu nie sugeruje że musi być f/1.2 czy pasek z logo canon cybulski ma obsesje od dawna i neguje odczucia innych.
Z50 krytykowałem sam mocno przed premierą, a jednak rynek to wciąga ładnie co mnie zaskakuje.

cybulski
06-01-2020, 11:03
Nie wypada nic innego jak się tu pojawić skoro zostałem wywołany do tablicy. Napisałem, że czekałem na takie bezlustro od Nikona bardzo długo aż w 2015 wybrałem Fuji. Obecnie ciężko mi nie oceniać tego body przez pryzmat systemu apsc Fuji.

maxwawa
08-01-2020, 21:03
Z50 całkiem nieźle sobie radzi
Stress Test of the Fringer EF-NZ (Canon) Adapter: Low Light Video
Z50 + Canon EF 35mm F2.0
https://youtu.be/A8OViurgo9A

voodoo_nostromo
14-01-2020, 16:49
Czy ktoś używał Z50 z Sigmami 18-35 i 50-100 i może podzielić się doświadczeniami?

PS w abfoto Z50 plus dwa obiektywy za 4350 sprzedają :)

Myszowor
14-01-2020, 20:47
Obiektywy wychodzą gratis w tej cenie ;)

Topol
16-01-2020, 14:35
Mam ten obiektyw (55-250) kupiony w kicie z Z50. Nic nie trzeszczy, nie ma luzów, nie jest źle spasowany. Oba - razem z 16-50 bardzo dobre optycznie (oczywiście, moim zdaniem). Używałem kiedyś Sony 16-50 i jest to przepaść, nie ma porównania, już od f:3.5. No i zoom mechaniczny, nie elektryczny. Dla mnie same plusy

tbogdanowicz
16-01-2020, 22:14
Mam pytania do użytkowników Z50.
Jakie tam jest złącze do wężyka spustowego? Ewentualnie czy jest wbudowany interwałometr a jeśli tak to z jakimi możliwościami programowania?

maxwawa
18-01-2020, 01:07
Z50 na 1 miejscu sprzedaży w Japonii
https://capa.getnavi.jp/news/324596/

C_K
18-01-2020, 12:09
Z50 na 1 miejscu sprzedaży w Japonii
https://capa.getnavi.jp/news/324596/

W Polsce przez ostatnie 15 last najczęściej kupowanym nowym autem był fiat a potem skoda co oczywiście nie świadczy że jest lepsze od mercedesa czy BMW. Z50 sprzedaje się bo jest tani i to jego jedyna zaleta póki co, kastrat na poziomie serii D5xxx tyle że z nowsza matryca i absolutnym póki co brakiem szkieł bo ta ciemnica 6.3 to jakas kpina :) Dziwi mnie w ogołe zainteresowanie tym modelem bo cena niska nie jest więc dołożyć do Z6 staje się słusznym wyborem...

ksh
18-01-2020, 12:19
Obiektywów masz całą game z Nikon F, można stawiać tezy że jest to kastrat jeśli byłby jakiś lepiej wyposażony, Z50 nie jest tańszy do konkurencji aps-c też dobrze sprzedającej się od canon i sony.
Co ma wspólnego Z50 z pełną klatka Z6 ?
Zaleta Z50 to wielkość razem z obiektywem w zestawie, świetne ISO i AF.

Topol
18-01-2020, 14:03
(...) absolutnym póki co brakiem szkieł bo ta ciemnica 6.3 to jakas kpina :) Dziwi mnie w ogołe zainteresowanie tym modelem bo cena niska nie jest więc dołożyć do Z6 staje się słusznym wyborem...

Kupiłem do Z50 na znanym chińskim portalu redukcję Nikon Z -> Sony E (bez przenoszenia elektroniki, koszt 50 zł) i mam do wyboru kilka małych, jasnych manualnych szkieł (7artisans etc...) Mam Z6, Z50 kupiłem wymieniając za Panasonica LX-100 II, jako mały aparat do schowania w kieszeń. Jeśli nie będzie zależało mi na wielkości - w każdej chwili mogę podpiąć dowolne inne szkło Nikona. Stąd moje zainteresowanie tym modelem :-)

morzon
18-01-2020, 14:36
Z50 sprzedaje się bo jest tani [...] Dziwi mnie w ogołe zainteresowanie tym modelem bo cena niska nie jest

To jak to jest w końcu?

C_K
18-01-2020, 15:09
To jak to jest w końcu?

Bardzo prosto. Sprzedaje się najlepiej bo cena niska w porównaniu z modelami pełnoklatkowymi jak i póżniejszym dokupowaniem szklarni, stąd wielu kupuje bo jednak amatorów więcej niż zawodowców. Natomiast nie jest niska w porównaniu do tego co ten kastrat oferuje, to odpowiednik linii D5xxx tyle że nowszy konstrukcyjnie a wyceniony x2...stąd jak juz worek pieniędzy trzeba dać to lepiej dołożyć do Z6 i cieszyć się lata...
Reasumując dla tych którzy nie zrozumieli - tani relatywnie ( w relacji do modeli wyższych), ale w ch...drogi jeśli patrzeć na pólkę gdzie został wypozycjonowany.

- - - - kolejny post - - - - - -

canon i sony.
Co ma wspólnego Z50 z pełną klatka Z6 ?

Tobie jak zwykle trzeba chyba łopatka do głowy kłaść ? jak to co ma wspolnego ? to że zamiast dawać ponad 4 klocki za tego kastrata pozbawionego sensu lepiej dorzucić 2 koła i kupic FF proste nie ? a szkiel manualnych to nawet nie ma co wymieniac bo idac tym tropem do kazdego aparatu mozna je podpiac z adapterem to zadna wartośc dodana. To samo szkła przez ftz, raz że już nie działają tak jak natywne zawsze natywne dziala lepiej to jeszcze wydłuża obiektyw o gruche przyczepiona do body sens malego korpusu pryska. Broni się tylko matryca nowsza ale to żadna nowość że nowy aparat ma nowa matryce inaczej to d5xxx pólka i tyle.
Was ot naprawde na tym forum ciężko zrozumieć, co chwile płacze i jęki że szkła 1.8 a nie 1.2 w zetkach ze to ciemnic a za chwile podnieta aparatem ze szklem 6.3...przeciez ten aparat nie ma praktycznie zadnego sensownego szkla natywnego na tę chwilę. Albo manuale albo przyklejona grucha w postaci ftz...

Topol
18-01-2020, 15:44
(...) przeciez ten aparat nie ma praktycznie zadnego sensownego szkla natywnego na tę chwilę. Albo manuale albo przyklejona grucha w postaci ftz...

Jeśli mówimy o małych, jak naleśniki zoomach do matrycy APS-C to ten NIKKOR Z DX 16-50mm (moim zdaniem) jest bezkonkurencyjny, daje bardzo dobry, ostry obraz. Sony SELP1650 ma podobną wielkość ale obrazek z niego jest niestety dużo gorszy. Fujinon XC 16-50 jest już z kolei zauważalnie większy (mówię cały czas o porównywalnym świetle). Każdy zestaw aparat/obiektyw obarczony jest pewnymi kompromisami, wybieramy przecież aparat w zależności od rodzaju wykonywanych zdjęć.

poste
18-01-2020, 16:06
Koleżanka raczej mało wie o możliwościach Z50, no i te tysiące (pardon, "klocki" :)) latają w powietrzu. Na f1.2 to się jeden kolega zafiksował, nie uogólniaj, na forum są różni użytkownicy, mnie np. bawi to parcie za wszelką cenę na FX;).
Bardzo jestem ciekaw opinii o 50-250, widział ktoś jakieś sensowne testy?

cz4rnuch
18-01-2020, 16:23
Jeśli mówimy o małych, jak naleśniki zoomach do matrycy APS-C to ten NIKKOR Z DX 16-50mm (moim zdaniem) jest bezkonkurencyjny, daje bardzo dobry, ostry obraz. Sony SELP1650 ma podobną wielkość ale obrazek z niego jest niestety dużo gorszy. Fujinon XC 16-50 jest już z kolei zauważalnie większy (mówię cały czas o porównywalnym świetle). Każdy zestaw aparat/obiektyw obarczony jest pewnymi kompromisami, wybieramy przecież aparat w zależności od rodzaju wykonywanych zdjęć.Jeśli chodzi o Fuji to teraz jest też nowszy XC 15-45. Trochę inny zakres ogniskowych i światełko, ale wirtualnie równie mały i lekki jak Nikkor. Czy jednak dorównuje ostrością Zetce to nie wiem.

...Bardzo jestem ciekaw opinii o 50-250, widział ktoś jakieś sensowne testy?

Ja widziałem tylko jeden (nie wiem tylko czy sensowny, bo nie zaglądam do tego portalu). Wtedy skupiłem się na budowie więc nie do końca byłem obiektywny, ale jak się tak wgryźć to ogólnie słoik pochwalili.

https://www.digitalcameraworld.com/reviews/nikkor-z-dx-50-250mm-f45-63-vr-review

Topol
18-01-2020, 17:47
(...) Bardzo jestem ciekaw opinii o 50-250, widział ktoś jakieś sensowne testy?

Lekki, ostry i stosunkowo szybki. Dobry obiektyw, oczywiście godząc się na jego ograniczenia :twisted: (6.3 na 250). Jedyne co, to - przynajmniej u mnie - słychać klekoczącą soczewkę od stabilizacji, jak jest złożony.

Wind Mill
18-01-2020, 18:10
kastrat na poziomie serii D5xxx tyle że z nowsza matryca i absolutnym póki co brakiem szkieł bo ta ciemnica 6.3 to jakas kpina :) Dziwi mnie w ogołe zainteresowanie tym modelem bo cena niska nie jest więc dołożyć do Z6 staje się słusznym wyborem...
Kastrat?

Z50 - 2 pokrętła ; D5xxx - 1 pokrętło
Z50 - tryby U1 U2 ; D5xxx - brak
Z50 - 2 przyciski Fn ; D5xxx - 1 przycisk Fn
Z50 - przycisk ISO ; D5xxx - brak
Z50 - 209 puntów AF ; D5600 - 39 punktów AF (z czego o porównywalnym działaniu 9 punktów)
Z50 - detekcja AF od -4EV ; D5600 - detekcja AF od -1EV
Z50 - seria 11kl/s ; D5600 - 5kl/s
Z50 - +/-5 EV w bracketingu ; D5xxx - +/-2 EV w bracketingu

No faktycznie, ta Zetka to kastrat na poziomie D5xxx. :mrgreen:

Natomiast co do worków pieniędzy - ile ich trza wydać na Z6 plus pełno-klatkowy obiektyw sięgający 250mm (niech na Z6 będzie ta sama ogniskowa, wykropi się DX i obrazek będzie zbliżony do tego z Z50)? :)

ksh
18-01-2020, 19:09
Bardzo prosto. Sprzedaje się najlepiej bo cena niska w porównaniu z modelami pełnoklatkowymi...
hmm... Sony A7 I i II tańsze :)

Natomiast nie jest niska w porównaniu do tego co ten kastrat oferuje, to odpowiednik linii D5xxx tyle że nowszy konstrukcyjnie a wyceniony x2...
Cena i możliwości są zbliżone do lustrzanek D7xxx.

Tobie jak zwykle trzeba chyba łopatka do głowy kłaść ?
Może walnij sie tą łopatą w łeb ale lekko bo szkoda łopaty.

to że zamiast dawać ponad 4 klocki za tego kastrata pozbawionego sensu lepiej dorzucić 2 koła i kupic FF proste nie ?
Nie jest proste ponieważ rok różnicy między premierami powoduje że ceny są jakie są, Z50 w zestawie z dwoma obiektywami kupisz za 4000zł, Z6 obecnie to z jednym kitem jakieś 8000zł, promocje póki co zakończyły się.

To samo szkła przez ftz, raz że już nie działają tak jak natywne zawsze natywne dziala lepiej to jeszcze wydłuża obiektyw o gruche przyczepiona do body sens malego korpusu pryska.
Nie wymyślaj jak nie wiesz, a jeśli kupisz adapter z af od sony masz np maleństwa samyanga, małe stałki te nowe od tamrona, bardzo zgrabne wtedy będzie.
FTZ działa poprawnie z szklarnią zgodną Nikon F.

cz4rnuch
18-01-2020, 19:41
Jakiś czas temu już tu wklejałem porównanie najnowszych bezlusterkowców aps-c, z dpreview, i ogólnie rzecz biorąc Z50 nie odstawał od konkurencji. Nie jest też od niej droższy, właściwie to Sony, Fuji i Canon mają zestawy w tej samej cenie więc wycena jest chyba adekwatna do możliwości i sytuacji na rynku.

poste
18-01-2020, 20:27
Dzięki za linka do tego testu, faktycznie nie wygląda źle. Obiektyw miałem w ręku, wiadomo budżetowy zoom, klekocze soczewka, ale stabilizacja i zakres... no ciekaw jestem ceny i wielkości takiego 80-400 na bezlustra, choćby f6.3 (w sumie to się staje normą). Bardzo mi pasował zawsze ten zakres do urozmaicenia zdjęć w miastach a zwłaszcza krajobrazu, szczególnie jak są większe przestrzenie, góry itd. Miałem nawet N55-200, dół o niebo bardziej użyteczny niż 70, ale 70-300 af-p wygrał jednak jakością.

cz4rnuch
18-01-2020, 23:10
Tak jak jestem fanem małego obrazka tak też i ostatnio zaczynam dostrzegać jego wady. Albo moje wady przez które nie mogę sobie pozwolić na kupno takiego właśnie zwykłego tele. W moim systemie póki co kosztuje to krocie i chętnie bym powitał właśnie taki zwykły pełnoklatkowy zum 100-400, wcale nie jakiś wybitny optycznie, byle był znośny i tani. Na jakiś wyjazd, gdzie mi się coś takiego szczególnie może przydać, albo tak na wszelki wypadek. Oczywiście gdybym miał Z7 albo A7RIII/IV pewnie problem by nie istniał, bo można wtedy podłączyć obiektyw apsc i nadal cieszyć się niezłą rozdzielczością, no ale te Z7 czy R też są bardzo drogie i kółko się zamyka. Dlatego jako oddany talib pełnej klatki potrafię przyznać, że do pewnych zastosowań takie Z50 czy nawet coś o mniejszej matrycy też może mieć sens.

poste
19-01-2020, 00:03
No niestety, ale np. T100-400 jest dla mnie za duży do zabierania w podróż. Specjalnie go kupiłem przed jednym wyjazdem i finalnie został w domu:( a zapakowałem 70-300 af-p, żeby pobawić się w fotografowanie przyrody.

Ps. Z tym zoomem aps-c pod R to ciekawy pomysł. Z ciekawością czekam też na pojawienie się Tamrona 70-180/2.8, ponoć ~800g, duży ale kusi. Zobaczymy.

Mikis525
19-01-2020, 14:56
Kupiłem wczoraj Z50 z 16-50 jako pstrykacza na narty, jakiś wyjazd weekendowy itd. Jak dojedzie to zapne 50/85 1.8S czy 105 1.4, zobaczymy jaki to daje obrazek w porównaniu z Z6. Długo myślałem nad rozwiązaniem „podróżniczym” czy jakiś A7II z 28, czy może a6400 z kitem. Wszystko w ręku zdecydowanie gorzej leży, XT20 miałem i wspominam średnio.

No nic, za kilka dni zobaczymy :)

ksh
19-01-2020, 17:56
Przyglądałem się dokładnie jak to szumi i wychodzi mi że porównywalnie z Sony A7II, którego miałem, więc zaskakująco dobrze.
Ciekawe czy wyjdzie coś mega zgrabnego 10-20mm.

andrzejek
22-01-2020, 19:33
Oglądałem przez chwilę Z50 (bez baterii, bez obiektywu}, jak dla mnie dobrze leży w dłoni, waga i gabaryty są ok.Niestety, ale te fajne gabaryty nikną, jeśli chce sie podpiąć coś jaśniejszego, niż f-6.3.Bo zarówno adapter ftz lub inne adaptery czynią ten zestaw malo komfortowym.Nie wiem, czy Nikon planuje coś jasniejszego w stylu 22/2 czy 32/1.4 Canona M, ale jeśli nie
(a nic mi o tym nie wiadomo}, to wielka szkoda.

ksh
22-01-2020, 19:41
Ma być 28mm i 40mm oznaczone jako kompaktowe obiektywy.

https://s23527.pcdn.co/wp-content/uploads/2019/10/nikon-roadmap-10-29.jpg.optimal.jpg

poste
22-01-2020, 20:38
Dla wykorzystania potencjału Z50 przydałby się typowo DX-owy obiektyw w zakresie 20-24 mm, najlepiej f1.8. Nieduży, coś jak N35/1.8 DX tylko szerzej. Podobnie jak większy, ale jaśniejszy zoom, 16-50/2.8 lub 16-80/2.8-4. Bez takiej stałki i jaśniejszego, choć większego i droższego zooma system będzie kulawy i mocno amatorski. 100-400 podpięte do Z50 może być ciekawe, spory zestaw się zrobi ale i tak pewnie o połowę lżejszy niż Z6 z 200-600.

janu3
22-01-2020, 22:59
Pod tym linkiem zdjęcia z Nikona Z50 zrobione przy szaroburej pogodzie.
https://www.flickr.com/photos/camerajabber/albums/72157712120087713

Mikis525
23-01-2020, 19:17
Odpakowalem, cyknalem trochę. Ogólnie świetnie leży w dłoni, taki babyZ6, tylko lżejszy, mniejszy. Kitowy obiektyw baaaaardzo fajny. Ok, ciemny, ale jakieś zdjęcia w podróży przecież nie musza być z oszałamiającym bokehem. AF szybki, celny, pewny, wykrywanie oka działa elegancko, do ISO800 nie widzę różnic z Z6. Za tydzień pierwszy wyjazd, zobaczymy jak się sprawdzi.

janu3
24-01-2020, 09:50
Odpakowalem, cyknalem trochę. Ogólnie świetnie leży w dłoni, taki babyZ6.

Mam nadzieję, że kolega nie zaginie. Moja obawa bierze się stąd, że każdy kto się tu pochwalił zakupem z50 znikał bez śladu. A tak liczę na zdjęcia, komentarze użytkowników z50.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

kidmaciek
02-02-2020, 18:51
Rzeczywiście jakoś przepadają ci nowi użytkownicy Z50, ale nie ja - przynajmniej na razie :) Bardzo fajny korpus, każdy kto trzymał w ręku zgodzi się chyba, że przyjemnie leży w dłoni i nie ma tu szoku przy przejściu z DSLR. Nie wypowiem się za dużo na temat działania obiektywu kitowego 16-50, bo założyłem go dosłownie na sekundę tuż po zakupie żeby sprawdzić czy działa (działa, jakby ktoś był ciekawy), po czym wkręciłem adapter FTZ i od tamtej pory korzystam tylko ze swoich 'starych' obiektywów z mocowaniem F. Były chyba pytania o działanie Z50 z Sigmą 18-35 i jest ono jak najbardziej poprawne, tzn. ani śladu po fatalnym AF, a jakość i ostrość obrazu charakterystyczna dla tego obiektywu pozostaje bez zmian. Największą zaletą Z50 jest dla mnie autofokus - ilość trybów, punktów i generalnie jego skuteczność. Dużych wad jak dotąd nie znalazłem, ale 3 ciut irytujące rzeczy to - 1. niska pojemność akumulatora; 2. ekran wychylający się w dół, co jest kompletnie bezsensowne i niezrozumiałe, jeśli mój D5100 sprzed 10 lat ma ekran wychylający się w bok i dodatkowo obraca się o 180 stopni; 3. brak gniazda do wężyka spustowego, przy jednoczesnej obecności gniazda HDMI i mikrofonu - po co to komu? Na szczęście każda z tych mini-wad jest do ominięcia lub po prostu nie uprzykrza życia podczas 'normalnego' korzystania z aparatu.

Być może jeszcze dzisiaj uda mi się wrzucić kilka zdjęć.

Topol
02-02-2020, 19:04
(...) ciut irytujące rzeczy to - 1. niska pojemność akumulatora

Polecam włączyć na stałe tryb samolotowy w aparacie (jeśli nie potrzebujemy transferu), trochę zwiększa to zapas energii :-)

Mr.Pietrek
02-02-2020, 19:40
Moja obawa bierze się stąd, że każdy kto się tu pochwalił zakupem z50 znikał bez śladu.
to na przykład dotyczy mła :)

Co chcesz przeczytać?
że to fajny aparat? fajny,
że dobrze leży w ręce? dobrze leży,
że kit na długim końcu ciemny? ciemny (bezsensownie ciemny dla mnie 4,o było by ok, nawet kosztem lekkiego wzrostu masy i gabarytu),
że generalnie kit jak na kita daje radę? daje, na tyle, że nie korci mnie zakładanie moich zoomów - z resztą nie po to go kupowałem ale po to bym mieć lekki w miarę mocny zestaw,
akumulator daje radę - testowany na lekkim mrozie przez 3 dni bez wyjmowania z aparatu i zrobieniu 130-150 zdjęć nadal pokazywał 2/3 (chyba).

jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony jakością kita bo moim odniesieniem są Nikowskie zoomy 2,8. Od dawna szukałem czegoś po co będzie mi się chciało sięgać w sytuacjach gdy wyciąganie aparatu z plecaka jest powiedzmy niekomfortowe. D700 z 24-70 czy 14-24 nie chciało mi się wyciągać z plecaka Z50 z małego futerału na pasie zdecydowanie mi się chce :)

i po co chcesz to czytać? siedzisz okrakiem na płocie z jakąś decyzją? czy po co?

Chcesz żeby popsioczyć? proszę bardzo:
- dla mnie ISO > 1600 jest jednak mało przyjemne - czy użyteczne nie wiem bo jeszcze go w druku nie widziałem,
- wskaźnik naładowania tylko ikonkowy - dla mnie słaby pomysł - wolałbym %ty - nawet dostępne tylko w menu,
- wyciąganie szczegółów z prześwietlonych zdjęć (2EV) masakruje światła (no chyba, że coś robię źle - bo mogę robić źle),
- matryca 20mpix to pomyłka - wystarczyło by 12-14 rawy ważą bezsensownie dużo - żeby można chociaż było to sobie przyciąć w ustawieniach ale nie - NIKON uszczęśliwia nas na siłę,
- chyba nikt tego do tej pory nie napisał wprost - matryca - ja mam problem z odwzorowywaniem kolorów po bezpośrednim zassaniu do LR: 252, 3, 3 w sąsiedztwie 3, 28, 252 wygląda jak 252, 82, 3 a z kolei 252, 82, 3 w sąsiedztwie 3, 28, 252 zaczyna mi świecić neonem (monitor niby skalibrowany)

to tyle na szybko

ksh
02-02-2020, 19:41
Z tym trybem samolotowym to legendy, w samsungu były, w sony są i w nikonie też :)

Topol
02-02-2020, 20:35
Z tym trybem samolotowym to legendy, w samsungu były, w sony są i w nikonie też :)

W Z6 i Z50 widzę różnicę, Z6 ponad rok użytkowania, jeden pakiet spokojnie robi 800-1000 zdjęć

ksh
02-02-2020, 21:20
Raczej wydaje ci się że to ma wpływ, jeśli w menu masz OFF to nie ma nic w aparacie co by sobie samo wykorzystywało bez wiedzy wifi/bt.

Myszowor
02-02-2020, 23:01
Tryb samolotowy to legenda ale działa ;)

janu3
03-02-2020, 00:02
to na przykład dotyczy mła :)

........i po co chcesz to czytać? siedzisz okrakiem na płocie z jakąś decyzją? czy po co?
Chcesz żeby popsioczyć? proszę bardzo:...................

Myślałem, że jak się zapytam na forum Nikona o aparat Nikona to nie popełnię faux pas. Szczerze mówiąc nie liczyłem na sensowne komentarze. Właściwie wszystko co mnie interesowało, o Nikonie Z50 przeczytałem na zagranicznych forach. Tam było znacznie więcej i użytkowników Z50 i "siedzących okrakiem na płocie". Może tak jak i ja nie mają szans "pomacać" tego aparatu przed kupnem? Może?

poste
03-02-2020, 00:17
Warto pamiętać o Z50 Roadshow, dobra okazja pobawienia się tym aparatem (i Z6 przy okazji)
https://www.nikon.pl/pl_PL/news-press/news.tag/news/pl/20200124_nikon-road-show-z-50.dcr

ksh
03-02-2020, 00:17
Tryb samolotowy to legenda ale działa ;)

Jednak pozostałbym przy legendach jeśli nie da się tego potwierdzić, serio sprawdzałem dla pewności i generalnie nie przejmuje się tym, po wysłaniu materiału i po ponownym włączeniu aparatu wszystko ładnie wyłączone, nie ma straty na bateryjce itd.

Mr.Pietrek
03-02-2020, 08:00
Może tak jak i ja nie mają szans "pomacać" tego aparatu przed kupnem? Może?
mnie w temacie testów nikon polska zlał, może będziesz miał więcej szczęścia ;)

Myszowor
03-02-2020, 11:23
Najlepiej umówić się w sklepie na oglądanie i kupno, mi wystarczyło 5 minut z Z6 i wiedziałem że jest dla mnie ok.

KrzysztofKozicki
04-02-2020, 11:36
Z NPS jest coraz gorzej jak dla mnie. Ostatnio pisałem do nich o obiektyw na testy. Nie jakiś super drogi, bo 200-500. Nawet nie odpisali. Pomału jedyny plus z bycia w NPS to naprawdę fajny kalendarz.

AdiPL
18-02-2020, 21:52
Tak nieśmiało zapytam, nie chcę tworzyć niepotrzebnie nowego tematu.

Czy ktoś się może przesiadał z Nikona D7100 na Z50?

Mam kilka szkieł, ale same lustro wolałbym zamienić na coś bardziej lekkiego, np Z50 - dodam, że szkła mam pod same DX właśnie.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

fader_audio
19-02-2020, 08:42
Tak nieśmiało zapytam, nie chcę tworzyć niepotrzebnie nowego tematu.

Czy ktoś się może przesiadał z Nikona D7100 na Z50?

Mam kilka szkieł, ale same lustro wolałbym zamienić na coś bardziej lekkiego, np Z50 - dodam, że szkła mam pod same DX właśnie.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Witam,
Ja przesiadłem się na z6, ale jak byłem w sklepie testować, dali mi też z50, i tu możesz się zdziwić bo małe to takie i mi od razu nie przypadł do gustu. Strasznie niekomfortowo mi się go trzymało. Jak ktoś ma male ręce to tego tak nie odczuje. Proponuję porzadnie sprawdzic przed zakupem. Najlepiej jak jest możliwość to wziąć do ręki, wtedy już coś będzie wiadome. Mibiście zaczyna przeszkadzać kilka rzeczy w bezlustra. Nie umiem się przyzwyczaić.

Ligo
28-02-2020, 20:13
Da się podpiąć obiektyw Sony E do tego wynalazku?
Widział ktoś taką przelotkę?

ksh
28-02-2020, 20:17
TECHART TZE-01 tylko ze drogo.

Ligo
28-02-2020, 20:25
Dzięki.
Faktycznie, tanio nie jest. Myślałem, żeby dokupić Z50 do Zeissa 16-70/4, skoro już go mam.
Tylko ciekawe, jak z działaniem tej przejściówki i czy w ogóle będzie dobrze kryła bez winiety?

ksh
28-02-2020, 20:46
A winieta ska ma być ?
Masz matryce aps-c w obu systemach, adapter do niwelowanie odległości i elektronika do tłumaczenia AF.
Testy są bardzo dobre na tym adapterze, to działa poprawnie.

Ligo
28-02-2020, 20:53
Zawsze to obca optyka. Nie wiadomo, konstrukcja adaptera w tym przypadku kryje normalnie, czy na styk. Ale ok, uspokoiłeś mnie.:-)

cz4rnuch
28-02-2020, 21:05
Zawsze to obca optyka. Nie wiadomo, konstrukcja adaptera w tym przypadku kryje normalnie, czy na styk. Ale ok, uspokoiłeś mnie.:-)

https://www.dpreview.com/forums/thread/4443976

Ligo
28-02-2020, 21:10
Właśnie przed chwilą dogrzebałem się tego samego. Biorę się za lekturę.
Również dziękuję.

Aha... :-(

TOP67
28-02-2020, 21:42
Zawsze to obca optyka.

Gdzie jest ta optyka? To rura z powietrzem.

Ligo
28-02-2020, 21:48
No nie gadaj... To porządny obiektyw jest.:-)

Albo inaczej - co mu źle?

cz4rnuch
28-02-2020, 21:53
Widać, że twój 16-70 nie ma tu zbyt wysokich notowań :)

Ligo
28-02-2020, 21:56
Na pewno lepszy, jak firmowa zapchajdziura.:-)

ksh
28-02-2020, 22:10
Ale gabaryty tej zapchajdziury są istotne, a jak chcesz coś z sony podpinać to raczej jakieś armatki jeśli ma to sens, może te tamrony tylko że przez ftz będzie taniej, a gabaryty podobne.

LeonardZelig
28-02-2020, 22:17
Wziąłem dziś do ręki Z50-tkę - grip woła wręcz: podepnij coś większego! Śmieszny kawałek fajnego aparatu. Zastanawiam się nad nim jako backupem z opcją filmowania dla D750. Albo nad Sony A6300 z adapterem (tu jednak opcja filmowania lepsiejsza).

Ligo
28-02-2020, 22:57
Ale gabaryty tej zapchajdziury są istotne, a jak chcesz coś z sony podpinać to raczej jakieś armatki
Jakie znowu armaty? A skąd ja Ci je wezmę?:-)
Chodzi mi o małe szkło do "podróży", a akurat takie mam, tyle że na trochę innym mocowaniu. Firmie Sony nie dam już zarobić, więc rozglądam się pomału za jakąś alternatywą.

No i tu clou - bardzo chętnie wróciłbym do Nikona, żeby znowu poczuć, jak aparat powinien być zbudowany, tylko jak się okazuje adapter od Techarta nie robi, a na dzisiaj nie bardzo da się zapiąć coś porównywalnego do tego mojego szkła "powietrznego".:-)

ksh
29-02-2020, 00:12
Poczekaj bo będą teraz szkła do Z aps-c to może coś z tego będzie sensowne.

https://www.nikonland.it/uploads/monthly_2020_02/Nikon-Nikkor-Z-mirrorless-lens-roadmap.jpg.a5456681d9126794fdeeb23556d3bf0b.jpg

grissley
29-02-2020, 01:49
Poczekaj bo będą teraz szkła do Z aps-c to może coś z tego będzie sensowne.
Nie ogarniam tego. 24-70/2.8 jest niewiele większe od stałek 1.8, a 24-70/4 jest od nich nawet mniejsze...

Ligo
29-02-2020, 02:01
Z50 to krop.

ksh
29-02-2020, 11:17
Nie ogarniam tego. 24-70/2.8 jest niewiele większe od stałek 1.8, a 24-70/4 jest od nich nawet mniejsze...

Wielkość i waga idzie w parze z jasnością obiektywu, jeśli obiektyw jest w wersji S to goni za rozdzielczością i jakością, więc gabaryty będą duże, jak wersja bez S to idą w kompromis i całe szczęście takie obiektywy też będą.
Przykładem jak nie robić obiektywów dla amatora i jak zachęcać ludzi do zostawiania sprzętu w szafie jest Sigma ze swoimi stałkami, co z tego że jakość genialna zazwyczaj jak to są armaty i nie mają w ofercie nic sensownego mniejszego, na drugim końcu słabe optycznie naleśniczki samyang f/2.8, teraz dopiero tamron zrobił coś ciut większego f/2.8 i wygląda to na ten właśnie kompromis.

cz4rnuch
29-02-2020, 12:32
Te tamrony to jest właśnie kompromis przez duże K. Nie jest to jasne, przeciętnie zbudowane (choć uszczelnione), ze słabym silniczkiem afu i do tego wielgachne jak na swoje parametry. Oczywiście są też plusy jak np dobra ostrość i mfd, ale cena w Polsce mocno napompowana, podobnie jak obudowa. I nie jest prawdą, że wszystkie naleśniki od Samy są słabe. 35/2.8 jest dobry optycznie, malutki i z dobrym afem a do tego sporo tańszy. Przeciętny jest 24/1.4, ale głównie przez ogromną winietę, bo mój egzemplarz być całkiem ostry. Z resztą wrzucałem tu na forum sample.

Ligo
03-03-2020, 23:11
Gdzie jest ta optyka? To rura z powietrzem.
TOP67 - Mogę prosić o jakieś rozwinięcie? Bo może jest coś, o czym nie wiem. A pewnie jest...

Schwefel
03-03-2020, 23:31
Przecież napisał, że to rura z powietrzem. Tam nie ma żadnej optyki tylko tulejka i elektronika do "tłumaczenia" komunikatów pomiędzy body a obiektywem.

Ligo
03-03-2020, 23:41
Faktycznie, mogło wyniknąć jakieś nieporozumienie. Pytałem o możliwość zapięcia Sony 16-70/4 na Z50, tymczasem słyszę, że to rura z powietrzem. No ale ok, piątek był...

TOP67
03-03-2020, 23:49
Dzięki.
Faktycznie, tanio nie jest. Myślałem, żeby dokupić Z50 do Zeissa 16-70/4, skoro już go mam.
Tylko ciekawe, jak z działaniem tej przejściówki i czy w ogóle będzie dobrze kryła bez winiety?

Zawsze to obca optyka. Nie wiadomo, konstrukcja adaptera w tym przypadku kryje normalnie, czy na styk.

Faktycznie, mogło wyniknąć jakieś nieporozumienie. Pytałem o możliwość zapięcia Sony 16-70/4 na Z50, tymczasem słyszę, że to rura z powietrzem. No ale ok, piątek był...

Hmm? Pytanie wyraźnie dotyczy adaptera, który nie dość, że jest tylko kawałkiem blaszki, to w przypadku Z, z bardzo dużą dziurą, która na pewno niczego nie przesłania. Ani nie wprowadzi winiety, ani nie ma optyki.
Obiektyw zamocowany w tej samej odległości, co w oryginalnym body, będzie dawał identyczną winietę na matrycy o tej samej wielkości.

Ligo
03-03-2020, 23:56
Rura z powietrzem, a kawałek blaszki, to jest delikatna różnica, prawda?;-)
Poza tym z linka podrzuconego przez cz4rnucha wynika, że ta przelotka na Z50 po prostu nie robi.

Schwefel
04-03-2020, 00:22
Dla mnie żadna. Każdy nazywa jak chce, ale wiadomo do czego to służy.
Producent wprost pisze, że nie działa z Z50 -> https://techartpro.com/?product=techart-sony-e-nikon-z-autofocus-adapter-tze-01

Shwarc
14-03-2020, 21:52
Witam, dość proste pytanie:
Czy Z50 ma pomiar światła z manualnymi obiektywami bez CPU jak np. D7200? Ewentualnie czy jest możliwość jakiegoś sprytnego obejścia tej ułomności jak np. w starym poczciwym D5100? W sumie przy okazji pytanie tyczy się także D7500 w którym nie ma na pewno możliwości przypisania manualnych szkieł, ale może są jakieś inne sposoby pomiaru? Raczej LV mnie nie interesuje, nie zawsze się sprawdza w ostrym świetle.

Shwarc
14-03-2020, 22:23
Z50 ma pomiar światła.
Czyli mogę podpiąć takiego manuala i w wizjerze odpowiednio dobrać czas i ISO w celu poprawnej ekspozycji?

Ligo
14-03-2020, 22:40
O ile wiem, to każdy bezlusterkowiec mierzy światło ze starymi, manualnymi obiektywami.

david555
14-03-2020, 22:46
Jednak bez uwzględnienia informacji o przysłonie.

Shwarc
14-03-2020, 22:51
Wiedza o przysłonie nie jest dla mnie ważna, bo ją znam. Ważne by aparat w wizjerze Z50 pomógł mi dobrać czas i ISO do przysłony zapodanej na obiektywie. To mnie interesuje. Z6 i Z7 mają możliwość wpisania danych obiektywu non-CPU, a Z50 nie, dla tego pytam.

Rozumiem jednocześnie, że D7500 tego mi nie umożliwi wzorem starszego D7200?

Ligo
14-03-2020, 22:58
Jeśli obiektyw posiada pierścień przysłony, nie ma żadnego problemu.
Na D7xxx się nie znam.

david555
14-03-2020, 23:03
A który w pełni manualny obiektyw, nie ma pierścienia przysłon ? :-)

poste
14-03-2020, 23:08
W bezlusterkowcu w wizjerze widzisz to samo, co w lv. Jeśli masz możliwość ustawienia przysłony, to aparat dobierze czas/ISO według ustawień. Ważne, żeby obiektyw lub adapter miał możliwość zmiany przysłony lub jej otwarcia.
Z tego co wiem, d7500 nie dobierze z automatu czasu/ISO. A w wizjerze widzisz przecież scenę, nie jej symulację (obraz) odczytaną z matrycy jak w ML.
W d7200 jest to wygodne, po wprowadzeniu obiektywu (ogniskowa/przysłona) pokazuje ten obiektyw w EXIF. Automatyka aparatu dobiera parametry ekspozycji. W przypadku np. Nikonów AIS odczytuje też przysłonę.

Shwarc
14-03-2020, 23:16
Czyli o to mi chodzi, do full manuala non-CPU lepiej wybrać dziś Z50 niż D7500, ewentualnie 7200 pozostaje.

A histogram z takim obiektywem będzie wyświetlany w Z50 w wizjerze?

crusiek
14-03-2020, 23:21
Wiedza o przysłonie nie jest dla mnie ważna, bo ją znam. Ważne by aparat w wizjerze Z50 pomógł mi dobrać czas i ISO do przysłony zapodanej na obiektywie. To mnie interesuje. Z6 i Z7 mają możliwość wpisania danych obiektywu non-CPU, a Z50 nie, dla tego pytam.

Rozumiem jednocześnie, że D7500 tego mi nie umożliwi wzorem starszego D7200?

D7500 ma jedynie emulację pomiaru poprzez lV :)

Shwarc
14-03-2020, 23:59
W 5100 też mam, ale to strasznie upierdliwe w cykaniu z ręki. Musi być w wizjerze.

Ligo
15-03-2020, 00:07
Czyli o to mi chodzi, do full manuala non-CPU lepiej wybrać dziś Z50 niż D7500
Oczywiście, że lepiej Z50. Będzie mierzył światło na bieżąco i rozpoznawał, na ile domknąłeś przysłonę, a oprócz tego w wizjerze na powiększeniu dopasujesz sobie precyzyjnie ostrość, bo w lustrzance nie będzie to już takie pewne.

I nie zwracaj uwagi na wypowiedzi tych, którym się coś wydaje.

poste
15-03-2020, 00:10
Czyli o to mi chodzi, do full manuala non-CPU lepiej wybrać dziś Z50 niż D7500, ewentualnie 7200 pozostaje.

A histogram z takim obiektywem będzie wyświetlany w Z50 w wizjerze?

No i d500, plus chyba wszystkie FX.
Teoretycznie tak, ale miałem Z50 tylko raz w ręku, z obydwoma kitami i nie sprawdzałem takiej opcji.

TOP67
15-03-2020, 00:43
Trochę wyjaśnię temat pomiaru i problemów z tym związanych

Nikon celowo wyłączył w tańszych lustrzankach pomiar światła w obiektywach bez styków, bo pomiar byłby zafałszowany. Dotyczy to obiektywów z popychaczem, które pracują na pełnym otworze przysłony (żeby coś było widać na matówce). Przysłona jest domykana tylko na czas zdjęcia. Nie ma znaczenia czy jest to obiektyw z pierścieniem przysłony czy bez. Różnica jest taka, że w tych z pierścieniem popychacz w aparacie idzie na sam dół, a obiektyw otwiera się tylko do ustawionej wartości. Ale do poprawnego pomiaru aparat musi wiedzieć o ile przymknie się obiektyw. Taka informacja wymaga symulatora przysłony (enkodera), którego nie mają D7500 ani Z50 (ani Z6 i Z7). Bezlusterkowce mogą jednak pracować na przysłonie roboczej, wtedy pomiar jest prawidłowy. Podobnie jak lustrzanki w trybie LV.

Obiektywy z pierścieniem i stykami mogą pracować też w trybie sterowania kółkiem (tak jak obiektywy G). Wtedy to aparat decyduje o ile przesunąć popychacz i przysłona obiektywu. Teoretycznie jest to sposób na ominięcie braku symulatora. Wystarczyło by wpisać jasność obiektywu, a potem domknąć go o pożądaną wartość. Problem w tym, że pierwsze obiektywy nie miały liniowej zależności przysłony od przesunięcia popychacza.

Shwarc
15-03-2020, 08:46
He, a dopytam jeszcze. W moim 5100 gdy chcę ustawić ekspozycję na LV, to ekran reaguje swoją jasnością tylko do 1/30 sekundy. Jak chciał bym dłuższy czas ustawić, to nic mi to nie da, bo ekran bardziej się nie rozjaśni (jakby jakaś blokada pomiaru matrycy była) i muszę podnieść ISO, by to nastąpiło. W Z50 chyba tak nie będzie?

I dwa, w lustrze z analogiem jest tylko pomiar centralnie ważony, w Z50 liczę na matrycowy. Będzie?

poste
15-03-2020, 11:05
Jeśli wprowadzisz "dane obiektywu bez CPU" aparat pokaże pomiar matrycowy w lustrzance. Sprawdzone z d7200 i d500.
W lepszych lustrzankach lv w trybie foto pokazuje normalnie każdy czas, ekran nie ciemnieje.

TOP67
15-03-2020, 11:59
He, a dopytam jeszcze. W moim 5100 gdy chcę ustawić ekspozycję na LV, to ekran reaguje swoją jasnością tylko do 1/30 sekundy. Jak chciał bym dłuższy czas ustawić, to nic mi to nie da, bo ekran bardziej się nie rozjaśni (jakby jakaś blokada pomiaru matrycy była) i muszę podnieść ISO, by to nastąpiło. W Z50 chyba tak nie będzie?

Problem polega na tym, że symulacja ekspozycji na ekranie jest tylko w trybie filmowym. A tam czas jest ograniczony do ilości fps filmu. Jak zmienisz na 60 fps, to nie ustawisz max 1/60.
W trybie fotograficznym ekran zawsze pokazuje obrazek o stałej jasności, żeby było łatwiej kadrować.

Topol
15-03-2020, 12:08
Problem polega na tym, że symulacja ekspozycji na ekranie jest tylko w trybie filmowym. A tam czas jest ograniczony do ilości fps filmu. Jak zmienisz na 60 fps, to nie ustawisz max 1/60.
W trybie fotograficznym ekran zawsze pokazuje obrazek o stałej jasności, żeby było łatwiej kadrować.

W Z6, Z50 - Fn d7 (Z50) - ,,zastosuj ustawienia do podglądu na żywo" ON lub OFF. Tak, w trybie fotograficznym :-)

TOP67
15-03-2020, 12:21
Ale D5100 tego nie ma.

Shwarc
15-03-2020, 13:07
Tak jest, mowa jest na przykładzie D5100 vs Z50. Nie badajmy tematu z innymi lustrzankami, bo mnie to nie dotyczy. Ja chcę zwykłego pomiaru czasu w zależności od tego jaką ustawię ręcznie przysłonę na obiektywie i wartość ISO w body. Mój D5100 daje to, ale dzięki pewnym sztuczkom i choć wyniki są zadowalające, to jednak jest to lekko wkurzające. A że mam fajny obiektyw manualny, to chcę wykorzystać jego możliwości. Dodatkowo rozważam opcję zmiany body, stąd pytanie o Z50 vs D7500 i ich możliwości w tym zakresie.

Tak, D5100 nie ma takich nastaw ekranu, ale już wiem z czego wynika ten minimalny czas 1/30s.

W skrócie, Z50 to lekarstwo na wszystkie bolączki mnie interesujące, jak was zrozumiałem.

Shwarc
16-03-2020, 17:38
Panowie, jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała do powyższych rozważań na temat z50 vs d7500.

Czy w D7500 jest możliwość regulacji ISO i czasu w trybie LV z obiektywem non-CPU? Wiem, że tańsze body z serii 3 i 5 nie pozwalały na regulację iso będąc w trybie LV i aby zmienić jego wartość trzeba było powrócić do trybu fotografowania, tam zmienić i ponownie przejść do LV. Strasznie było by to upierdliwe w codziennym fotografowaniu. W moim shakowanym D5100 mogę już te obydwie nastawy wykonywać z poziomu LV i bardzo przyspiesza to dobór ekspizycji. W D7500 jakby dodatkowo w LV doszedł podgląd histogramu, to bajka na całego. No, tylko czy można obie nastawy wykonać na podglądzie LV i włączyć ten histogram?

A.Kiton
20-04-2020, 20:20
Na Optyczne.pl test aparatu:
https://www.optyczne.pl/440.1-Test_aparatu-Nikon_Z50.html

janu3
07-06-2020, 11:56
Czy matryca w Nikonie z50 i D7500 to produkt izraelskiej firmy Tower Semiconductor (dawnej Tower Jazz)? Jeśli tak to dobrze bo są co najmniej koszerne :smile:
https://nikonrumors.com/2020/06/04/nikon-z50-and-d7500-sensors-made-by-tower-semiconductor-former-towerjazz.aspx/

maxwawa
12-11-2020, 10:53
Czy w Z50 jest w końcu pełna elektroniczna migawka jak np w Fuji ?

Topol
12-11-2020, 11:04
A czym się różni pełna elektroniczna od niepełnej elektronicznej? :-)

maxwawa
12-11-2020, 11:16
Czy można robić zdjęcia za pomocą elektronicznej migawki tak jak w Fuji? Czy dalej jest jest to tak że przy robieniu zdjęcia jest tylko pierwsza kurtyna elektroniczna a i tak Z50 użyje mechanicznej migawki?

Topol
12-11-2020, 11:27
Co prawda w menu ustawień jest tak jak piszesz - ,,pierwsza kurtyna elektroniczna lub mechaniczna", ale jeśli ustawisz w Z50 tryb ,,bezgłośne fotografowanie", to używa wyłącznie elektronicznej i jest bezszelestny

maxwawa
12-11-2020, 11:31
jakiego zakresu czasów migawki można użyć dla tego trybu ,,bezgłośne fotografowanie" ?
Czy można np. użyć 1/5s lub 1/16000

Topol
12-11-2020, 11:44
Od 30 sekund do 1/4000s

maxwawa
12-11-2020, 12:21
Dzięki za informację.
Szkoda że nie ma krótszych czasów jak w Fuji.

OjTam
24-06-2021, 11:49
Aktualizacja softu dla Z50, Z6 i Z7:

Usunięto problem występujący po aktualizacji oprogramowania sprzętowego aparatu do wersji 2.10, który czasami wzmacniał dźwięki generowane przez mechanizmy przysłony podczas obracania pierścieniem zoomu lub pierścieniem ustawiania ostrości w niektórych obiektywach z mocowaniem F podłączonych za pośrednictwem adaptera do mocowania FTZ.

Tu opis do Z50, ale zmiana ta sama dla wszystkich wymienionych puszek.

PS. Ciekawe, ile zamienników akumulatorów oraz obiektywów firm 3cich przestanie działać. ;)

Wind Mill
24-06-2021, 14:15
Jeśli chodzi o aku do Z-50 to chyba żaden nie przestanie działać? ;)

OjTam
24-06-2021, 14:23
W Z50 akurat nie, ale ta aktualka jest nie tylko dla 50. ;)

LeonardZelig
27-07-2021, 12:49
Cześć. Nabyłem niedawno Z50 jako backup i dodatek do D750. Próbuję ustawić AF-C podobnie jak w starszym bracie, tzn. przy opcji śledzenia kwadracik punktu ostrości przemieszcza mi się w kadrze i wiem, że trzyma ostrość na tym co chcę. Jak uzyskać coś takiego w Z50?

odzio
27-07-2021, 12:53
domyślnie pod "ok" jest opcja włączenia tej opcji (przynajmniej w Z5, ale tu powinno być tak samo): klikasz "ok" wybierasz obiekt i znowu "ok". Aparat powinien śledzić "coś" w miarę sprawnie :)

Tomeqk
17-08-2021, 14:05
jest tak samo i śledzi. :)

odzio
17-08-2021, 14:52
Ostatnio kontemplowałem tę opcję i wpadłem na pomysł, jak Nikon mógłby poprawić jej użyteczność (przynajmniej w moim przypadku): Jeśli tryb obszaru AF ustawiłem na punktowy to fajnie jakby po naciśnięciu przycisku "OK" kwadracik pojawił się w tym miejscu, gdzie mam punkt (chcę szybko przejść z punktowego na śledzenie), zamiast rzucać go na środek kadru i wymuszać na mnie rekompozycję ujęcia. O wielkości tej ramki szkoda pisać (jak dla mnie główny mankament, przez który sporadycznie korzystam z tej opcji), ale byłoby miło wiedzieć na czym aparat właściwie próbuje ustawić ostrość :)

MstrG
20-10-2022, 09:22
Firmware 2.30
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/462.html

Zmiany w wersji 2.30 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.20

• [Zapisz pozycję ostrości] oraz [Przywróć pozycję ostrości] dodano do funkcji, które można przypisać za pomocą ustawienia osobistego f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH]. Zgodnie ze stanem na 20 października 2022 r., te opcje były obsługiwane w połączeniu z następującymi obiektywami:
- NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S
- NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S
- NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S
- NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S
- NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S
• Działanie autofokusa podczas wczytywania z pamięci zostało poprawione w celu zagwarantowania braku zmiany pozycji ostrości we wszystkich trybach ustawiania ostrości, nawet jeśli spust migawki zostanie wciśnięty do połowy podczas wczytywania pozycji ostrości z pamięci.
• Podczas fotografowania zdalnego z użyciem pilota ML-L7 aparat będzie teraz ustawiać ostrość dla każdego zrobionego zdjęcia, gdy [AF-C] jest wybrane dla [Tryb ustawiania ostrości], jeśli [Spust migawki] jest wybrane dla ustawienia osobistego a1 [Priorytet w trybie AF-C] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Usunięto problem, który czasami powodował, że ustawienia wybrane dla ustawienia osobistego f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH] nie działały zgodnie z oczekiwaniami w trybach ustawień użytkownika.

LeonardZelig
20-10-2022, 11:43
Ciekawe, czy dożyjemy normalnej siatki kadrowania?

gniady
22-12-2022, 13:15
Czy da się połączyć po wifi bezpośrednio z telefonem na androidzie, żeby np. skopiować jakieś zdjęcie?

Pozdrawiam

RMC
22-12-2022, 13:23
Da się bez problemu. Musisz tylko aplikacje zainstalowac WirelessMobileUtility (WMU) Nikona.

TOP67
22-12-2022, 15:55
raczej SnapBridge

RMC
22-12-2022, 16:34
Snapbridge to chyba bardziej do sterowania na żywo sprzętem. Do kopiowania zdjęć WMU w zupełności wystarczy

LeonardZelig
22-12-2022, 16:37
Niedawno użyłem do tego celu właśnie SnapBridge.

RMC
23-12-2022, 08:54
Może i tak. Wydawało mi się, że Snapbridge to ten program co kiedyś z połową aparatów marnie działał albo nie działał :)

W każdym razie WMU na Androidzie w moim telefonie + Z50 działa bardzo dobrze. I mi do transferu, przeglądania fotek w zupełności starczyło.

TOP67
23-12-2022, 09:31
SnapBridge ma teraz wbudowane WMU i działa nawet ze starszymi puszkami

gniady
23-12-2022, 09:49
Dzięki za info.

Pozdrawiam

gniady
18-01-2023, 12:45
Zainstalowałem SnapBridge oraz WMU i żadnym nie mogę połączyć się z aparatem... Ani przez wifi ani bluetooth ani obydwoma naraz.

Pugilares
18-01-2023, 12:53
Zainstalowałem SnapBridge oraz WMU i żadnym nie mogę połączyć się z aparatem... Ani przez wifi ani bluetooth ani obydwoma naraz.

Bo jest to troszkę pokręcone, ale da się.

LeonardZelig
18-01-2023, 19:26

Ustawiasz w aparacie połączenie z urządzeniem inteligentnym, potem połączenie Wi-Fi, następnie w telefonie wyszukujesz aparat w sieci Wi-Fi i po połączeniu odpalasz SnapBridge?

Pugilares
18-01-2023, 23:41
Nie będę tłumaczył, ale da się.

odzio
19-01-2023, 00:32
Nie będę tłumaczył, ale da się.

może Twój poprzedni post był niezbyt pomocny, na szczęście poszedłeś krok dalej i napisałeś zupełnie bezużyteczny :D Po co? Wiem, ale nie powiem. Może chociaż nakieruj, gdzie szukać wiedzy, skoro Twoja nie jest dla pospólstwa?

Pugilares
19-01-2023, 00:41
Najpierw trzeba sparować urządzenia przez blutooth.
Próbowałem po kolei, ale nie chciało działać. Dokładnie już nie pamiętam, trochę na oślep klikałem, chyba wyszedłem z aplikacji i w ustawieniach smarfonu wybrałem sieć Wifi Nikon-123bx, przełączyłem się spowrotem na aplikację i jakoś zadziałało.

gniady
19-01-2023, 08:59
Ustawiasz w aparacie połączenie z urządzeniem inteligentnym, potem połączenie Wi-Fi, następnie w telefonie wyszukujesz aparat w sieci Wi-Fi i po połączeniu odpalasz SnapBridge?

Tak robiłem, ale i tak coś mi nie działa. W wolnej chwili ściągnę pełną instrukcję i może coś się uda :-)

Pugilares
19-01-2023, 14:54
Tak robiłem, ale i tak coś mi nie działa. W wolnej chwili ściągnę pełną instrukcję i może coś się uda :-)

Jest to lekko pokręcone.
Połączenie Nikona przez siec WiFI służy przede wszystkim do łączenia się z komputerem tam, gdzie istnieje siec WiFi typu infrastructure - np. w domu.
Połączenie z "urządzeniem inteligentnym", czyli smartfonem, tabletem jest zasadniczo przez bluetooth ALE dodatkowo także przez WiFi aby przesyłać zdjęcia w lepszej jakości. Tyle, że tu nie łączy się w trybie infrastructure, tylko w trybie ad hoc.
Jeżeli jesteś w domu, twój smartfon jest połączony z domową siecią WiFi. Uruchamiasz w Nikonie połączenie z urządzeniem inteligentnym, następuje połączenie ze smartfonem przez bloototh. Jeżeli jednak ustawiłes także połączenie przez WiFi ze smartfonem, to smartfon musi rozłączyć się z domową siecią WiFi typu infstaructure i przełączyć się na sieć WiFi, którą rozgłasza aparat Nikon w trybie ad hoc.

Pugilares
23-01-2023, 22:36
Dodam, że na razie nie udało mi się skłonić Nikona i SnapBridge do tego, żeby na telefon były przesyłane tylko te zdjęcia, które wybiorę, zaznaczę że mają zostać przesłane. Pomimo wybrania odpowiedniej opcji w aparacie nadal przesyłane są wszystkie zdjęcia. Okropnie to niewygodne, bo spędzam długie godziny na mozolnym kasowaniu setek nieudanych kadrów.

LeonardZelig
23-01-2023, 22:44
Hmm... Ale zdjęcia wybierasz z poziomu SnapBridge`a. Po połączeniu obu urządzeń w telefonie powinna wyświetlić Ci się zawartość karty w aparacie i dopiero wtedy decydujesz co pobrać a czego nie.

TOP67
23-01-2023, 23:37
Dodam, że na razie nie udało mi się skłonić Nikona i SnapBridge do tego, żeby na telefon były przesyłane tylko te zdjęcia, które wybiorę, zaznaczę że mają zostać przesłane. Pomimo wybrania odpowiedniej opcji w aparacie nadal przesyłane są wszystkie zdjęcia.

Wyłącz automatyczne wysyłanie w opcjach BT (Select to Send). Strona 314 pełnej instrukcji. To na pewno działa.

Hmm... Ale zdjęcia wybierasz z poziomu SnapBridge`a. Po połączeniu obu urządzeń w telefonie powinna wyświetlić Ci się zawartość karty w aparacie i dopiero wtedy decydujesz co pobrać a czego nie.

Tak się wybiera do przesłania zdjęcia w pełnej wielkości. Automatycznie wysyłane są foty wielkości 2 Mpix. W zupełności wystarczy, żeby umieścić je na np. FB.

Behaviour
24-01-2023, 13:57
Update AF

• AF z wykrywaniem oczu jest teraz dostępny podczas nagrywania filmów.
• Poprawiano działanie wykrywania oczu dla [Automatycz. wybór pola AF].
• Poprawiono częstotliwość odświeżania pól AF wyświetlanych w trybie podglądu na żywo podczas korzystania z AF ze śledzeniem obiektu oraz AF z wykrywaniem twarzy/oczu.

https://nikonrumors.com/2023/01/24/nikon-z50-firmware-update-version-2-40-released.aspx/

Pugilares
24-01-2023, 18:14
Wyłącz automatyczne wysyłanie w opcjach BT (Select to Send). Strona 314 pełnej instrukcji. To na pewno działa.

Tak się wybiera do przesłania zdjęcia w pełnej wielkości. Automatycznie wysyłane są foty wielkości 2 Mpix. W zupełności wystarczy, żeby umieścić je na np. FB.

No właśnie mam to zaznaczone - Wybierz, aby przesłać - a i tak uporczywie wysyła mi wszystkie nieudane klatki. Mój aparat to Z30 fw. 1.00.

gniady
31-01-2023, 12:52
W pełnej instrukcji jest zapis, że należy się upewnić, że bateria jest w pełni naładowana przez próbą połączenia wifi. Zmieniłem baterię i się udało... Niestety tylko raz, za pomocą WMU. SnapBridge nie dał rady się połączyć ani razu. Kolejna próba się nie udała, nawet z użyciem WMU.
Mój telefon raczej nie jest przyczyną problemów - łączy się bez problemu z wieloma urządzeniami (głośniki, wieża hifi, radio samochodowe, waga, pralka, zegarek, nawigacja itd....) Zawsze za pierwszym razem, bez instrukcji, bez pilnowania stanu baterii czy innych głupot.
Podsumowując - takiego łajna jak "wifi by nikon" w życiu nie spotkałem.

Behaviour
31-01-2023, 13:15
Ja miałem też problemy z połączeniem Z50 do laptopa. Raz działało, raz nie. Ściągam zdjęcia przez kabelek....

gniady
01-02-2023, 14:29
Ja miałem też problemy z połączeniem Z50 do laptopa. Raz działało, raz nie. Ściągam zdjęcia przez kabelek....
Nigdy w teren nie biorę laptopa... ;-) Nigdy też nie użyłem kabelka, zawsze karta wpada do czytnika. Potrzebowałem mieć możliwość przerzucenia jednej czy dwóch fotek w terenie, ale... może kiedyś przejdę na np. sony? Ich chyba nie przerasta technologia wifi...

Pugilares
04-02-2023, 05:11
Przy ok. 75% baterii połączenie WiFi spowodowało nagłą zmianę koloru ikony baterii na czerwony. Zaprzestałem, włączyłem tryb samolotowy, wyłączyłem aparat na 10 sek i po włączeniu znów było ok. 75%.
Nadal nie wiem, jak ustawić, żeby nie przesyłał na smartfona wszystkich nieudanych klatek.

gniady
04-02-2023, 10:40
Nadal nie wiem, jak ustawić, żeby nie przesyłał na smartfona wszystkich nieudanych klatek.
To akurat jest proste - rób tylko udane klatki ;-)

Behaviour
04-02-2023, 14:12
A ja zdjęcia zgrywam w domu. Jak miałem starszego laptopa to wrzucałem kartę do czytnika. Nowy laptop tej funkcji dla kart SD nie ma więc pozostaje kabelek....

Pugilares
05-02-2023, 01:38
Widziałem w internecie, że są nawet czytniki USB.
Nadal nie udaje mi się przesłać tylko wybrane zdjęcia z Z30 do smartfona przez Nikon SnapBridge.
Jak już uda się połączyć, to przesyła wszystkie.

robcio.m
05-02-2023, 10:32
Widziałem w internecie, że są nawet czytniki USB.
Nadal nie udaje mi się przesłać tylko wybrane zdjęcia z Z30 do smartfona przez Nikon SnapBridge.
Jak już uda się połączyć, to przesyła wszystkie.

Cześć, może to Ci pomoże: https://download.nikonimglib.com/archive3/e1BGJ00GPIVy03QkLgD24Ws4Vw12/SnapBridgeCG_DSLR_v20_DL(Pl)01.pdf (podpunkt na stronie 9)
Z grubsza bazując na tej instrukcji należy wyłączyć automatyczne pobieranie zdjęć (wtedy pobiera wszystkie) i po tym zabiegu jest opcja wybierania konkretnych zdjęć jakie chcesz pobrać z poziomu aplikacji na telefonie czy tablecie.

gniady
05-02-2023, 13:31
Wykonałem mały test wytrzymałości baterii w warunkach realnych.
Pacjent: Z50 + kit 16-50, bateria oryginalna. Praca z AF i stabilizacją.
Warunki: 5 godzin wędrówki przy temperaturze ok 0 stp C.
Osiągnięcia: 203 zdjęcia NEF 14bit oraz 8m16s wideo FHD 50fps w około 30 klipach.

Niestety Nikon nie popisał się ze wskazaniem stanu baterii - czerwona ikonka pojawiła się przy ok. 55% urobku... Pozostałe 45% zrobione przy migającej, czerwonej, irytującej ikonce baterii...

odzio
06-02-2023, 01:51
teoretyzując: "procent" naładowania akumulatora jest chyba mierzony na podstawie jego napięcia, a to z kolei spada w zimnie, więc pomimo "tej samej ilości prądu" w baterii aparat widzi szybko spadające napięcie i wciąga kreski. Może stąd pojawia się efekt szybkiego spadku naładowania i długa jazda "na rezerwie". To są tylko moje domysły oparte na znajomości działania prądu wyniesionym z podstawówki, ale u mnie w Z5 jednak pierwsze dwie kreski są wyświetlane przez 2/3 czasu pracy na baterii. Jak zniknie druga kreska to po dupie zaczynają mi ściekać stróżki potu, jeśli nie mam drugiej baterii spakowanej :)

Behaviour
06-02-2023, 10:35
Przy pracy w tak niskich temperaturach bateria może wariować. Normalna rzecz. W manualu EN-EL25 ma zapisane że warunki pracy to 0°C-40°C. Poniżej/powyżej tych wartości, ale pewnie również w okolicach min/max może dziać się coś odbiegającego od normy.

gniady
06-02-2023, 22:07
Przy pracy w tak niskich temperaturach bateria może wariować. Normalna rzecz. W manualu EN-EL25 ma zapisane że warunki pracy to 0°C-40°C. Poniżej/powyżej tych wartości, ale pewnie również w okolicach min/max może dziać się coś odbiegającego od normy.
Gadanie... Dobrze, że mój telefon i gps o tym nie wiedzą i pracują (wskazują poziom baterii) prawidłowo. Były na tej samej wycieczce razem z aparatem.... ;-)

LeonardZelig
06-02-2023, 23:20
Gadanie... Dobrze, że mój telefon i gps o tym nie wiedzą i pracują (wskazują poziom baterii) prawidłowo. Były na tej samej wycieczce razem z aparatem.... ;-)
Chyba w każdym z moich aparatów przy niskich temperaturach wskaźnik wariował. Kwestia przyzwyczajenia, wyczucia sprzętu i zapasowej baterii.

Wind Mill
07-02-2023, 10:01

Nie wiedzą, bo są inaczej skonstruowane, w kompaktowej obudowie jest cokolwiek cieplej.

gniady
07-02-2023, 10:33
Chyba w każdym z moich aparatów przy niskich temperaturach wskaźnik wariował. Kwestia przyzwyczajenia, wyczucia sprzętu i zapasowej baterii.
Miałem do tej pory 3 lustrzanki Nikona - w żadnej wskaźnik baterii nie wariował. Targałem je godzinami podczas dużych mrozów jak i upałów.

Nie wiedzą, bo są inaczej skonstruowane, w kompaktowej obudowie jest cokolwiek cieplej.
Ile cieplej i dlaczego miałoby być cieplej? Jak milimetrowa ścianka telefonu zapewnia wyższą temperaturę? Jaki to cudowny plastik, który przez kilka godzin zimna do wnętrza telefonu nie przepuści...? Może trzeba domy ocieplać takim plastikiem? Po co 25 cm styropianu jak można milimetr plastiku?

Panowie błagam - nie piszcie takich bzdur. To się ni jak kupy nie trzyma...

jo44
07-02-2023, 10:48
Panowie błagam - nie piszcie takich bzdur.
No właśnie...
że tak powtórzę za Panem Majstrem: "Fizyki Pan nie oszukasz i nie Bądź Pan gł..!" :)
A telefon nosisz w kieszeni, przy ciele, więc go ogrzewasz.

odzio
07-02-2023, 10:54
chowaj aparat za pazuchę, gdy go nie używasz na mrozie, to będzie się zachowywać podobnie. Poza tym, jakie zapotrzebowanie na prąd ma lustrzanka, a jakie Zetka? Ja - o dziwo! - podczas dwudniowego marszu "bez prądu" przy temperaturach od -10 do paru stopni na plusie jednak zauważałem drastyczny spadek wydajności baterii w D700. Więc jednak, o dziwo, i na lustrzankowe akumulatory działa fizyka. A przecież w normalnych warunkach ładowałem go raz na 2 tygodnie albo i rzadziej.

Wind Mill
07-02-2023, 11:40
...Jak milimetrowa ścianka telefonu zapewnia wyższą temperaturę? Jaki to cudowny plastik, który przez kilka godzin zimna do wnętrza telefonu nie przepuści...?
Telefon grzeją bebechy a nie ścianka, całkiem mocno grzeją.

gniady
09-02-2023, 10:00
Panowie, bronicie tego Z50 jakby o godność Waszych panien chodziło... :-) Wasze samochody też pewnie się nie psują i palą mniej niż inne. Sektą mi tu zalatuje... ;-)

Tymczasem prawda jest prosta i brutalna: mój Z50 błędnie wskazuje stan baterii. Inne urządzenia elektroniczne, oraz poprzednie aparaty Nikona używane w podobnych warunkach, stan baterii wskazywały prawidłowo. Nie rozumiem dlaczego nie możecie się z tym pogodzić?
jo44 nie noszę telefonu w kieszeni. Telefon podróżuje w kieszeni pokrywy plecaka. Każdy kto przeszedł zimą kilka, kilkanaście kilometrów w terenie wie, że pod kurtką jest wilgoć i to w dużych ilościach. Mam oczywiście suchą kieszeń w kurtce z membrany, ale rzadko w niej chodzę, dodatkowo kieszeń jest na wierzchu i niewiele to daje pod względem grzania. Więc panie majster...
odzio Ty tak na poważnie z ta pazuchą? Nie zrozumiałeś opisywanego problemu. Nie chodzi o wytrzymałość baterii w funkcji temperatury otoczenia. Chodzi o wskazania poziomu a jej faktyczny poziom. Czy Twoja lustrzanka robi 1000 zdjęć do czerwonej baterii a potem kolejne 1000? Pewnie nie. Moje też tak nie robiły.
Wind Mill przyjmijmy, że istotną różnicą w temperaturze telefonu będzie 10 stopni. Mógłbyś napisać, tak merytorycznie, jakie to procesy zachodzące w telefonie noszonym w plecaku, są w stanie utrzymać temperaturę telefonu o 10 stpC wyższą od temperatury otoczenia, i to przez 6 godzin. Ile potrzeba na to energii i skąd ją telefon bierze? Dodam, że wskazania baterii telefonu spadły przez te 6 godzin ze 100 na 87%. Tylko merytorycznie poproszę...

Pozdrawiam

Wind Mill
09-02-2023, 12:50
Panowie, bronicie tego Z50 jakby o godność Waszych panien chodziło... :-) Wasze samochody też pewnie się nie psują i palą mniej niż inne. Sektą mi tu zalatuje... ;-)....
Jakiś cytat, gdzie Z50 bronię? :mrgreen:
Żeby było śmieszniej, baterię (pojemność) uważam za chyba największą wadę Z50. Nie wiem na ile moja starcza, ale szybko mi doszło do "czerwonego" stanu, więc pierwszy zakup akcesorium do nowej zabawki to zapasowe aku.
Być może to właśnie było tylko nieprawidłowe wskazanie (nie na mrozie), a nie koniec baterii - nie próbowałem ile jeszcze się da na czerwonym zrobić zdjęć, tylko zapodawałem ładowanie aku.

...Telefon podróżuje w kieszeni pokrywy plecaka..... Więc panie majster... ...
...Ty tak na poważnie z ta pazuchą? Nie zrozumiałeś opisywanego problemu. Nie chodzi o wytrzymałość baterii w funkcji temperatury otoczenia...

Wykonałem mały test wytrzymałości baterii w warunkach realnych.
...Warunki: 5 godzin wędrówki przy temperaturze ok 0 stp C....203 zdjęcia NEF 14bit oraz 8m16s wideo FHD...
A ten Z50 w czasie wędrówki i robienia zdjęć też był w plecaku jak smartfon, bez wystawienia na działanie temperatury zewnętrznej? :)
Sam wspomniałeś o owej temperaturze. :)
Swoją drogą, ciekawe jakby ten test wypadł w przykładowo +10stC?

....przyjmijmy, że istotną różnicą w temperaturze telefonu będzie 10 stopni. Mógłbyś napisać, tak merytorycznie, jakie to procesy zachodzące w telefonie noszonym w plecaku, są w stanie utrzymać temperaturę telefonu o 10 stpC wyższą od temperatury otoczenia, i to przez 6 godzin. Ile potrzeba na to energii i skąd ją telefon bierze? Dodam, że wskazania baterii telefonu spadły przez te 6 godzin ze 100 na 87%. Tylko merytorycznie poproszę...
Porównaj sobie objętość smarkfona, najlepiej samego obwodu elektronicznego (większość z tej objętości to bateria), ilość mAh aku w smarkfonie i w Z50 (podpowiedź: ~ 4:1 dla smarkfona, ma około cztery razy więcej mAh).
Kolejne porównanie - ilość i częstotliwość pracy elektroniki w smarkfonie a w Z50. Jedyna "przewaga" Z50 jeśli chodzi o produkcję ciepła to matryca, szczególnie przy kręceniu video.
Jeśli nie miałeś nigdy w ręku GORĄCEGO smarkfona - to winszuję. I tak, wiem iż gorący będzie przy konkretnym (jakimś) obciążeniu, ale ubytek 23% z około 30Wh energii w aku smarkfona zamienia się właśnie.... w ciepło.
I tą mikrą wydawało by się energią nie ogrzewasz całego plecaka, tylko 100cm3 smarkfona.
A jeśli wydaje Ci się, że smarkfon w "spoczynku" rzeczywiście tylko spoczywa, to dream on, dream on. :)

odzio
09-02-2023, 13:45
Panowie, bronicie tego Z50 jakby o godność Waszych panien chodziło... :-) Wasze samochody też pewnie się nie psują i palą mniej niż inne. Sektą mi tu zalatuje... ;-)

Tymczasem prawda jest prosta i brutalna: mój Z50 błędnie wskazuje stan baterii. Inne urządzenia elektroniczne, oraz poprzednie aparaty Nikona używane w podobnych warunkach, stan baterii wskazywały prawidłowo. Nie rozumiem dlaczego nie możecie się z tym pogodzić?

odzio Ty tak na poważnie z ta pazuchą? Nie zrozumiałeś opisywanego problemu. Nie chodzi o wytrzymałość baterii w funkcji temperatury otoczenia. Chodzi o wskazania poziomu a jej faktyczny poziom. Czy Twoja lustrzanka robi 1000 zdjęć do czerwonej baterii a potem kolejne 1000? Pewnie nie. Moje też tak nie robiły.
Pozdrawiam

Chłopie, ciśniesz po tej baterii jakby o poniżanie Putnia chodziło, Sony tu zalatuje... ;)*

Być może Twój Z50 wskazuje zły poziom, może jest uszkodzony, nikt z nas tego wiedzieć nie może, natomiast każdy z nas próbuje Ci wyjaśnić bardzo prawdopodobne przyczyny niepoprawnych odczytów, które ignorujesz. Jeśli jesteś pewien, że poprzednie aparaty nikona, któych używałeś, również były niewrażliwe na fizykę, to pozostaje Ci:
a) napisanie pracy naukowej na ten temat, bo to fenomen,
b) odesłanie Z50 do serwisu, jeśli sobie rzeczywiście radzi wyjątkowo źle i niepoprawnie.

przechodząc do cytatu dotyczącego mojej wypowiedzi: wyglądało to mniej-więcej tak jak piszesz: początkowy spadek był dużo szybszy niż na ciepełku, natomiast praca na oparach nieproporcjonalnie długa. Ilości zdjęć nie podam, po prostu zawsze zimą nosiłem 2 akumulatory z czego jeden w kieszeni spodni albo za pazuchą. Z5 tylko raz miałem w górach zimą przez dłuższy czas, dramatu nie było, w sensie niespodziewanie słabej pracy, działał jak to elektronika na zimnie.

Ogólnie na temat napisałem wszystko co i czego doświadczyłem w sprawie zachowania się baterii w niskich temperaturach, bronić nie mam czego, ani po co. Zdrówka.

* jak bredzić, to bredzić :D

Jacek_Z
09-02-2023, 17:26
Może ma wadliwe akku, kto wie? I tak potrzeba drugiego, to się przekona czy to kwestia akku czy body. Akku podaje wiadomości do body (chocby ilość zrobionych zdjęć), to nie jest cos tak prostego jak paluszek AA.

OjTam
09-02-2023, 17:30
Mnie na D7200 raz się taka sytuacja zdarzyła. Łaziłem po mieście, coś tam popstrykałem, mruga czerwona ikonka akumulatora. Na następny dzień, po nocy w torbie 25% na wskaźniku.
Tylko wtedy poniżej -15°C było, jeśli dobrze pamiętam, bo to już lata temu.

gniady
06-03-2023, 11:32
Jedno wyjaśnienie - jestem zadowolony z osiągów baterii. W porównaniu z danymi katalogowymi jest całkiem OK. No i mam też drugą baterię :-) W moim poście nie prosiłem o rady. Chciałem tylko poinformować potencjalnych zainteresowanych o realnych osiągach aparatu w określonych warunkach :-)

natomiast każdy z nas próbuje Ci wyjaśnić bardzo prawdopodobne przyczyny niepoprawnych odczytów, które ignorujesz.
I tu się nie zgadzamy. Nikt z Was nic nie wyjaśnił, żadnej merytorycznego wyjaśnienia nie było. Sam piszesz o magicznej fizyce działającej na aparat i baterię, i oczywiście rację masz, że fizyka istnieje. Ja tylko zauważam, że z tą magiczną fizyką poradziło sobie dwóch producentów, których urządzenia używałem tego dnia: Xiomi i Garmin, a trzeci tj. Nikon jej trochę nie ogarnął. I tyle. Najlepiej wypada tu Garmin, niezależnie od warunków pracy.

Porównaj sobie objętość smarkfona, najlepiej samego obwodu elektronicznego (większość z tej objętości to bateria), ilość mAh aku w smarkfonie i w Z50 (podpowiedź: ~ 4:1 dla smarkfona, ma około cztery razy więcej mAh).
Kolejne porównanie - ilość i częstotliwość pracy elektroniki w smarkfonie a w Z50. Jedyna "przewaga" Z50 jeśli chodzi o produkcję ciepła to matryca, szczególnie przy kręceniu video.
Jeśli nie miałeś nigdy w ręku GORĄCEGO smarkfona - to winszuję. I tak, wiem iż gorący będzie przy konkretnym (jakimś) obciążeniu, ale ubytek 23% z około 30Wh energii w aku smarkfona zamienia się właśnie.... w ciepło.
I tą mikrą wydawało by się energią nie ogrzewasz całego plecaka, tylko 100cm3 smarkfona.
A jeśli wydaje Ci się, że smarkfon w "spoczynku" rzeczywiście tylko spoczywa, to dream on, dream on. :)
No to porównajmy - telefon waży jakieś 200g. Składa się głównie z ekranu, baterii i obudowy plus malutka elektronika. Bateria magazynuje jakieś 18 Wh energii. Zakładając optymistycznie, że można wykorzystać całe 18 Wh, a przez 5h telefon zużył 13%, to daje jakieś 2,34 Wh, czyli niecałe 0,5 W na godzinę. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie jak 0,5 Wh może podgrzać telefon z 0 do 10 stp C i utrzymać tę różnicę temperatur przez godzinę. No i napisz proszę w końcu, jakie to straszne procesy w telefonie napędza te 0,5 Wh.

Pozdrawiam

OjTam
06-06-2023, 20:17
Firmware 2.50 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/493.html)
I ciekawostka:

Dodano obsługę funkcji zoomu sterowanego elektrycznie w obiektywach z zoomem sterowanym elektrycznie.
Liczba mnoga? Przecież jest jeden. Błąd w tłumaczeniu, czy N ma w planach ich więcej?

Wind Mill
06-06-2023, 20:28
Tłumaczenie dokładne:

"Added support for the power zoom feature on power zoom lenses"

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/493.html

Może będą inne PZ, może nie, soft je będzie obsługiwał. ;)

OjTam
06-06-2023, 20:31
Cóż, niech robią.

rysko1
06-06-2023, 23:31
Panowie , zrobiłem sobie problem, bo przestałem kochać D7100. Teraz chciałbym pokochać coś innego, tyllko jeszcze nie wiem jakiego. Złomu troszkę nakupowałem, więc problem jest taki : jak teraz, tego wszystkiego, nie wpakować do śmietnika.
Chodzi mi o obiektywy, AF-s 18-200 ; 70-300 : sigma 17-50; sigma 10-20 ; i w końcu 2 stałki Nikkora 50mmm i 35 mm. Może nie są to jakieś, super truper obiektywy z górnej półki - tym nie mniej, jest jest ich 6 plus 3 lampy, jakieś wyzwalacze radiowe (ciężko to spakować na raz do torby) .
No to teraz do rzeczy, albo jak kto woli od rzeczy,
czas na pytanie.
Czy można w jakiś sposób wykorzystać te obiektywy podłączając je , przez tego FTZ do tej Z50 . Czy jest jakaś szansa na dobre zdjęcia, bez zniekształceń jakiś innych upiększeń, a może pójść dalej i klepnąć w 6 z wersji II, czy coś z tym złomem jeszcze da się zrobić, czy zacząć płakać :confused: nad rozlanym mlekiem i zamawiać kontener na śmieci.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wytrzepujące podpowiedzi

TOP67
06-06-2023, 23:39
A jakie to zniekształcenia może wprowadzić rurka z powietrzem? Jedyny problem może być z kompatybilnością elektroniki w Sigmach. A jeśli 50 jest na śrubokręt, to nie będzie AF.
Natomiast z Z6 może działać tylko ta 50 i 70-300. Pozostałe wymuszą tryb DX i zostanie jedynie 10 Mpix.

rysko1
06-06-2023, 23:47
Czyli żeby to wszystko zostawić i troszkę zwalić na wadze, to będzie można się pchać w tą Z 50 ?
A jak sprawa jakości zdjęć będzie coś lepiej, czy to jest w ogóle bez sensu, z takimi przesiadkami.
Serdecznie Panu dziękuje Panie Mechoptyku, na Pana zawsze można liczyć.
A te stałki to też Af-s
więc precyzując do tej 6 w wersji II, mógłbym użyć AF-s 35mm Af-s50 i Af-s 70-300 czyli połowę to znaczy już coś

TOP67
06-06-2023, 23:52
Czyli żeby to wszystko zostawić i troszkę zwalić na wadze, to będzie można się pchać w tą Z 50 ?
A jak sprawa jakości zdjęć będzie coś lepiej, czy to jest w ogóle bez sensu, z takimi przesiadkami.
Serdecznie Panu dziękuje Panie Mechoptyku, na Pana zawsze można liczyć.
A te stałki to też Af-s

Dużo lżej nie będzie, a długość z obiektywem wręcz wzrośnie. https://camerasize.com/compact/#440.353,834.353.4,ha,t
Zdecydowanie lepiej pozbyć się wszystkiego i kupić natywne obiektywy.
Z50 ma też matrycę 24Mpix, ale lepszą od D7100. Radykalnej poprawy bym jednak nie oczekiwał. Za to jest spora różnica w pracy i możliwościach AF.

lukasz_kk
06-06-2023, 23:54
Ja osobiście na Twoim miejscu bym wszystko sprzedał i kupił Z50 z kitowymi 16-50, 50-250 i do tego, zależnie od preferencji, 28/2.8 albo 40/2. Ten zapowiadany 24/1.7 też wygląda ciekawie.

Jacek_Z
07-06-2023, 01:15
A te stałki to też Af-s
więc precyzując do tej 6 w wersji II, mógłbym użyć AF-s 35mm Af-s50 i Af-s 70-300 czyli połowę to znaczy już coś
35 mm masz zapewne w wersji DX,czyli tak jak 18-200 i pozostałe Sigmy w efekcie 10 mpx.
Szkoda kasy na FTZ, skoro byś miał podpinać do niego dwa obiektywy i to żadne tam rarytasy.
Z50 i dwa kity pokryją ci od 16 do 250 mm. Zrób tak jak radzi lukasz_kk

paparapa
07-06-2023, 09:11
.

Dużo lżej nie będzie, a długość z obiektywem wręcz wzrośnie. https://camerasize.com/compact/#440.353,834.353.4,ha,t
Zdecydowanie lepiej pozbyć się wszystkiego i kupić natywne obiektywy.
Z50 ma też matrycę 24Mpix, ale lepszą od D7100. Radykalnej poprawy bym jednak nie oczekiwał. Za to jest spora różnica w pracy i możliwościach AF.

Całkowicie się zgodzę. Z 50 jest tak mały, że FTZ tylko spowoduje wzrost wymiarów zestawu.
Kit 16-50 jest całkiem dobry. Do tego albo 18-140 albo 50-250.
Można rozpatrzyć wersję FF 24-200. W moim odczuciu daje trochę lepszy obrazek od 18-140.

Tomku troszkę poszalałeś... Też bym chciał aby miał24 Mpix. Z50 ma raczej matryce podobną do tej z D500, czyli niecałe 21 Mpix.

A jakie to zniekształcenia może wprowadzić rurka z powietrzem?

W formie żartu odpowiem że może.... Zwłaszcza jeśli ta rurka będzie przymocowana do bębenka, spustu i rękojeści. :)

Schwefel
13-06-2023, 03:25
Z50 ma matrycę 20mpix czyli będzie to krok wstecz jeżeli chodzi o rozdzielczość. Za to dwa kroki naprzód będzie jeżeli chodzi o użyteczne ISO, bo matryca D7100 bardzo szumi i jest to brzydki szum ciężki do usunięcia, do tego banding. Z50 ma matrycę BSI z D500/D7500, która dużo mniej szumi, a jak już to ten szum jest przyjemny dla oka. Z tym AF to bym nie przesadzał, bo jest dość nieobliczalny, na pewno działa gorzej wykrywanie oka niż w wyższych modelach.

Ja osobiście na Twoim miejscu bym wszystko sprzedał i kupił Z50 z kitowymi 16-50, 50-250 i do tego, zależnie od preferencji, 28/2.8 albo 40/2. Ten zapowiadany 24/1.7 też wygląda ciekawie.
Ja bym kupił Z50 z kitem i FTZetem a zamiast Z50-250 wybrał tańszy AF-P DX 70-300/4.5-6.3G. Niestety Nikon przekombinował z tą kompaktowością, bo mechanizm składania do pozycji spoczynkowej powoduje problemy z flexem, który nie występuje jako część zamienna = obiektyw do kosza.

rysko1
13-06-2023, 22:03
Jak to mówią Eskimosi kazali to kupiłem
73214

zdjęcie nie dla tego , że mnie duma zżera, bo mam Nikona Z 50, ale dla tych co po przeliczeniu dojdą do wniosku, że można kupić gdzieś taniej niż w Polsce i być może tą wiedzę wykorzystają. (dla dobrych z matematyki to tak naprawdę różnica, aż taka duża nie jest)
jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, a jak kogoś zainteresowałem to współczuje i pozdrawiam z krainy deszczowców- Rysiek- bo wszystkie Ryśki to dobre chłopaki są

A jeszcze zapomniałem podziękować, wszystkim za wszelkie pomocne podpowiedzi i poinformuję w stosownym czasie, czy zakup trafiony , gdyż siadłem na niższej półce ja chciałem Z6 II, ale wszyscy Z50 o jaki dobry, jaki wspaniały. No to dziękuję

DarkFs
16-06-2023, 19:54
Niestety Nikon przekombinował z tą kompaktowością, bo mechanizm składania do pozycji spoczynkowej powoduje problemy z flexem, który nie występuje jako część zamienna = obiektyw do kosza.

Proszę o rozwinięcie tematu. :)

Schwefel
16-06-2023, 23:28
Łamie/przeciera się flex, bo pracuje nie tylko w zakresie 50-250 ale i przy składaniu.

rysko1
02-07-2023, 20:08
Panowie to znów ja, ten mało doświadczony, nie miałem za bardzo czasu aby zająć się testami, a teraz praktycznie 3 dzień jak, cos tam sporadycznie, pstryknę. Co prawda na pierwszy, rzut wziąłem filmy, bo kamera którą mam jest strasznie ciężka, więc chcę zobaczyć czy w przypadku późnych wieczornych wyskoków , będzie się można posiłkować, tylko tym nikonem Z 50, na razie jakość jest naprawdę nienajgorsza, a przy kolibrowej wadze, to rewelacja . Wyskoczył mi jednak jeden problem, a że nie mam tego gdzie sprawdzić, więc pytam tych bogatych w doświadczenia . Chodzi mi o ten obiektyw zoomowy 50-250, gdy się nim potrząśnie wyraźnie słyszalne jest pukanie, grzechotanie. Wszystko wykonane jest z byle jakiego plastiku, więc się zastanawiam czy to jakaś nowa norma, czy może system żyroskopów , czy bębenek ułatwiający rytmiczne wykonywanie zdjęć , chyba, że kurier grał nim i kopał w obiektyw zamiast w piłkę. Ostrzy raczej prawidłowy, więc powiedzieć należy, że poza grzechotaniem jest raczej w porządku

Kojocisko
02-07-2023, 20:26
Mechanizm redukcji drgań. Tylko po co potrząsać?

rysko1
02-07-2023, 21:23
szybka próbka jak by ktoś chciał zobaczyć jak to się kreci, na Pornhuba to się zapewne nie nadaje, ale coś już można zobaczyć jak to kręci brunet w wieczornym świetle

https://www.youtube.com/watch?v=iHUkGhVYgeI

Schwefel
06-07-2023, 01:05
Chodzi mi o ten obiektyw zoomowy 50-250, gdy się nim potrząśnie wyraźnie słyszalne jest pukanie, grzechotanie. Wszystko wykonane jest z byle jakiego plastiku, więc się zastanawiam czy to jakaś nowa norma, czy może system żyroskopów , czy bębenek ułatwiający rytmiczne wykonywanie zdjęć , chyba, że kurier grał nim i kopał w obiektyw zamiast w piłkę.
Dlatego polecałem AF-P70-300 a nie Z50-250, jakość plastiku o klasę lepsza niż w Z DX, z resztą mechanicznie też. Lata blok optyczny odpowiadający za VR, jak spojrzysz wewnątrz to te małe soczewki za plastikowym pierścieniem. Przy włączonym aparacie niezależnie od ustawienia VR powinno być cicho.

rysko1
09-07-2023, 17:49
Panowie chciałbym Wam serdecznie podziękować , jestem Wam naprawdę bardzo wdzięczny za Waszą dobrą radę. Puki co to jest to dla mnie, naprawdę przeskok cywilizacyjny.
Dla mnie starucha, to co jest najważniejsze to jest stosunek wagi do jakości .
Wszędzie gdzie jechaliśmy, dźwigałem ze sobą z 10 kg całego badziejstwa , a efekt pomijmy, ja nigdy do końca nie byłem zadowolony z tego co zrobiłem, teraz będzie na pewno o ponad połowę mniej.
Szkoda tylko, że to wizualnie, taka plastikowa zabaweczka, ale technicznie już nie.
Ja osobiście zakochałem się w tym grzechotniku,Z50-250 . I choć brakuje mi troszkę miejsca, (mogło by być troszkę w dół, np. 30-250,) no ale efekty dla mnie rewelacja, ten aparat, ponownie włączył mi potrzebę robienia zdjęć. Nie wiem czy mogę, was zanudzać, bo ze mnie nie fotograf, więc technicznie to dalej nie fotografia, tylko zwykłe fotki
Wszystko tak jak zostało zapisane przez aparat bez żadnej korekty, wszystkie zdjęcia tak jak zapisano na karcie pamięci, w postaci pliku .jpg,
73893
73894
73895
73896
73897
wiem, że zdjęcia nie trafione, trzeba je prze kadrować, poprawić, chciałbym pokazać co ten aparat potrafi, bez kombinowania z programami graficzny. Jest to jest przykładowy pstryk , strzelone wstawione.
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ

na koniec jedno, które zostało potraktowane gimpiaczkiem
73898

Kojocisko
09-07-2023, 18:27
Ja rozumiem twoją radochę. Miałem podobnie jak kupiłem D750 z Sigmą 24-105 po Canonie 60D. A potem jak po D850 kupiłem Z6II z 24-200. Tak mało sprzętu, tak dużo się dostaje...
U mnie częścią frajdy jest odkładanie przez cały rok w osobnym katalogu najważniejszych zdjęć i w nowy rok wysłanie do drukarni albumu z fotograficznym podsumowaniem roku. Polecam.

GOGIEL_PL
14-08-2023, 23:07
Witam po długiej przerwie.
Podobnie, jak kolega rysko1 zastanawiam się nad przesiadką z D7200 na Z50.
Dlaczego chce się przesiąść?
Zanim nabyłem D7200, miałem D5100 i robiłem nim zdjęcia namiętnie. Jak to u mnie bywa zachciało mi się coś lepszego więc zmieniłem, jednak po pierwszym zachwycie zacząłem zauważać coraz więcej problemów bo mimo, że lepszy to bardziej skomplikowany, dla żony za ciężki itp. Zdjęć robiłem coraz mniej i tak co jakiś czas (głównie na wakacjach) wyciągam cały zestaw i robię zdjęcia. Jednak po długiej przerwie zawsze mam problem gdzie co jest i posiłkuję się podpowiedziami na necie np. jak zmienić wybór pól w af. Tęsknię za prostotą D5100 gdzie może nie wszystko dało się ustawić pod własne preferencje ale z drugiej strony nie wymagał on wielkiej biegłości w obsłudze.
Stąd moje pytanie czy Z50 będzie dobrym rozwiązaniem? Czy nie lepiej poczekać na nową wersję (o ile się pojawi w najbliższym czasie)?
Co ze starymi szkłami? Zostawić np. N35 1.8 i podpinać ZTF czy olać to poszukać jakiegoś nowego (ewentualnie czy coś jest podobnego w tej klasie)?
Dużo pytań, z góry dziękuje za odpowiedz.

TOP67
14-08-2023, 23:20
Jeśli ma być mniejszy, to bez FTZ. Nikon robi malutki 40/2.0 i 28/2.8. A niezależni producenci mają szeroką ofertę stałek DX, jednak w dużej części manualnych.

horn3t
18-08-2023, 13:59
Polecam obiektyw kitowy 16-50 bardzo uniwersalny i daje ładne zdjęcia a jak coś jaśniejszego to niedawno zaprezentowany Z DX 24 F 1.7 mam też 40 i 28 ale ten "dxowy 24 " mi obecnie najbardziej pasuje.

Kyloman
27-08-2023, 11:28
Cześć Wszystkim,
mam prośbę czy wie ktoś jakie parametry należy spełnić, aby ustawić migawke mechaniczną i chciałby podzielić się ta wiedzą?
Mam komunikat "Ta opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach lub bieżącym stanie aparatu."
Restartowałem ustawienia do domyślnych, podpięty obiektyw DX 50-250/4.6-6.3.
Z góry dzięki!

Jacek_Z
27-08-2023, 12:58
Będę strzelał. Tryb zielony?

markB
27-08-2023, 14:06
d4 w ustawieniach niestandardowych - typ migawki.

Kyloman
27-08-2023, 15:52
Tryb M.
markB, tak wiem znalazłem to ale jest komunikat jak napisałem :/ I tutaj szukam na ślepo zmieniając ustawienia by móc odblokować tę funkcję.

ZbyszekS
27-08-2023, 16:26
z instrukcji:

[ Migawka mechaniczna ] nie jest dostępna w przypadku niektórych obiektywów.

Po podpięciu N 27-70 f4 opcja jest dostępna, przey DX 16-50 na Z fc też nie można wybrać mechanicznej.

robcio.m
27-08-2023, 17:14
Na innym forum widziałem wyjaśnienie, że obiektywy DX do Z z własna stabilizacją wymuszają używanie pierwszej kurtyny elektronicznej by niwelować zjawisko shutter shock i skuteczność stabilizacji była lepsza.

Nie mam szkieł Z DX także nie potwierdzę tego w praktyce na ten moment.

ZbyszekS
27-08-2023, 18:39
Coś w tym może być, ale mam tylko jeden Z z VR i z nim nie ma opcji "mechaniczna" nawet po wyłączeniu VR w body. Na innych Z bez VR jest taka możliwość. Co ciekawe ta opcja jest również dostępna na obiektywach VR z bagnetem F zakładanych przez FTZ.

markB
28-08-2023, 12:18
Thom Hogan pisze coś takiego: Curiously, the Z50 supports the Auto switch from Electronic First Curtain to Mechanical shutter (EFCS by itself only works to 1/2000), though the DX lenses lock you out of making the Mechanical setting directly. Czyli jakaś możliwość ustawienia mechanicznej migawki powinna istnieć.

ZbyszekS
30-08-2023, 14:46
Potwierdzam w Z fc z DX 16-50.
W trybie manualnym z ustawioną migawką E najkrótszy czas to 1/2000 s. Po przełączeniu migawki na A z czasem można zejść do 1/4000 s czyli wygląda na to, że z tym obiektywem (VR) dla czasów krótszych niż 1/2000 aparat wybiera automatycznie migawkę mechaniczną. Nie można wybrać ręcznie.

OjTam
09-04-2024, 13:20
Sofcik 2.51 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/519.html)

Domyślne wartości następujących ustawień wyświetlanych w przypadku nawiązywania połączenia bezprzewodowego zostały zmienione:
- Klucze szyfrowania
- Hasło wyświetlane po przywróceniu domyślnych ustawień aparatu

OjTam
19-07-2024, 16:16
Ciekawostka:
Nikon Japan zawiesza możliwość zamówienia Z50 (sama puszka, zestaw z 16-50 oraz dwu-kitowiec) od dnia dzisiejszego na czas nieokreślony.
Jako powód podają duże zainteresowanie i konieczność nadrobienia realizacji już złożonych zamówień.

Notka prasowa, po japońsku. (https://www.nikon-image.com/products/info/2024/0718.html) Google Translate (https://www-nikon--image-com.translate.goog/products/info/2024/0718.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp).

Ciekawe, jak się to ma do ewentualnego Z50II?

W EU i US raczej bezproblemowo dostępne, widać zainteresowanie mniejsze. ;)

TOP67
19-07-2024, 16:21
Zdaje się, że Japończycy mają jakąś słabość do Nikona i wolą robić zdjęcia aparatami niż kserokopiarkami :D

OjTam
19-07-2024, 16:29
No ale Z50? :lol:

DarkFs
19-07-2024, 21:46
No ale Z50? :lol:

Mnie to nie dziwi :) Fajna puszka - mam już ponad rok i raczej ze mną zostanie. Obstawiam przerzucenie produkcji na Z50 II. (Chociaż wolałbym Z5 II) :)

OjTam
19-07-2024, 22:46
A mnie trochę dziwi. Bardziej bym się Zfc spodziewał.
Cóż, kto wie, dlaczego to tak... Może jakąś promkę mają? Albo jak(a/i)ś celebryt(k)a zareklamował(a) i poszło z górki... ¯\_(ツ)_/¯

robcio.m
20-07-2024, 16:26
Myślę, że to może by. zasługa ceny w mapcamera można nabyć nowy zestaw z50 double kit za równowartość 3600 zł

epicure
20-07-2024, 17:49
Japończycy mają słabość do wielu dziwnych (z perspektywy białego człowieka Zachodu) rzeczy. Dla nich technologia służy do zabawy, więc kupuje się tam dużo głupich i często drugich pierdółek, które dla nas byłyby zwyczajną stratą kasy. Świadczy o tym choćby to, że Olympusy serii PEN są tam na topie sprzedaży, podczas gdy wszędzie indziej nikt ich nie chce. Nie ekscytowałbym się więc danymi z japońskiego rynku. W skali globalnej taki Z50, choć to pewnie dobry aparat, żadnej furory nie zrobił.

robcio.m
20-07-2024, 18:00
Tak to racja, tam ludzie kochają elektronikę użytkową mają jej dużo, bawią się tym, co rusz kupują nową i to jest fajne, a jednocześnie daje zarobić jakby nie było lokalnym firmom.
Druga kwestia, tam ludzie maja na takie zabawki ale to temat daleki od z50.

LeonardZelig
21-07-2024, 22:16
Mam Nikona Z50, nie działa mi AF... Jak Wasze doświadczenia z autofocusem? Ostatnio często zdarza się mojemu aparatowi przestrzelić ostrość, także w statycznych scenach, mimo że wskazuję gdzie ma ją ustawić. Firmware aktualny. Tryb AF-C ze śledzeniem 3D.
A pisząc konkretniej na przykładach:
1. Fotografuję psa. Jest czarny i nie mam za złe AF, że nie wykrywa mu oka, bo to ciężkie zadanie, ale on nie trafia często samego psa.
2. Fotografuję człowieka tuż po zachodzie słońca. Jest jeszcze jasno, AF bezczelnie wykrywa oko fotografowanej osoby, po czym ustawia ostrość na tło.
Nie miałbym problemu, gdyby AF nie potwierdzał mi ostrości. Byłby to dla mnie czytelny komunikat "nie dam rady, kombinuj inaczej". Ale Z50 udaje, że trafia to co chcę, po czym po naciśnięciu spustu pudłuje. Też tak macie, czy to tylko mój typ kaprysi?
81477

Wind Mill
21-07-2024, 22:38
Masz tak na różnych obiektywach czy tylko na jednym?

horn3t
22-07-2024, 07:50
Mam Z-fc (podobno to identyczne bebechy jak Z50) i powiem szczerze, większości przypadków korzystam z pojedynczego punktu w trybie S lub C wykrywanie oka jak dla mnie działa przypadkowo i traktuje to jak gadżet choć najlepiej działa z obiektywem kitowym 16-50 w ustawieniu A z wykrywaniem ludzi i twarzy.

LeonardZelig
22-07-2024, 08:20
Czyli jest coś na rzeczy. Faktycznie przyzwyczaiłem się, że na 16-50 AF działał bardzo przewidywalnie, obecnie na 24/1,7 mam wrażenie loterii.

gniady
22-07-2024, 10:31
...obecnie na 24/1,7 mam wrażenie loterii.

Naprawdę jest tak źle? Ja mam raczej dobre doświadczenia.

horn3t
22-07-2024, 10:57
Źle nie jest mam to szkło i bardzo lubię ostatnio najwięcej przypięte do puszki całkiem fajne efekty daje w fotografii zbliżeniowej na żyjątkach.
Jedno jednak trzeba sobie powiedzieć, że te aparaty i obiektywy to dolna amatorska półka, Z50 najstarszy ma już kilka lat pojawiają się poprawki ale procesora to nie przyspieszy, dlatego używam AF w takim trybie jak mi najlepiej się sprawuje, bardziej lustrzankowym :)

DarkFs
22-07-2024, 11:10
Moje doświadczenia zdecydowanie na plus z EyeAF, chociaż mam porównanie do innych body N i S, więc również i świadomość, iż ten AF z wykrywaniem oczu w Z50 to nie jest top liga delikatnie mówiąc.
Testowane z:
16-50 Z - sceny statyczne jak i dynamiczne OK, gorzej, jeśli pojawi się kilka twarzy w ekranie. Czasem ma chwilową zawiechę, ale poprawka przyciskiem i wraca.
50 mm f1,4 G via FTZ I - ujęć dynamicznych tym zestawem raczej nie robię, chociaż zrobiłem nim jeden pełen reportaż z Mikołajek (duża hala, dużo miejsca) i nie miałem problemów z ostrością. Impreza raczej siedząca więc nikt mi nie uciekał i wszystko w punkt. To, co próbowałem serią robić, to z 5 zdjęć jedno max dwa były lekko niecelne.
24-70 2,8 via FTZ I - też bez problemu statycznie, jak i dynamicznie wykrywanie oczu działało bezbłędnie (urodziny dzieciaków, ale te też nie uciekały).
Ogólnie rzecz ujmując - działa to. Nie jest to poziom A7 MK3, na pewno nie też chociażby Z5, którym bawiłem się kilkanaście minut i sprawiał wrażenie bardziej responsywnego, ale na prawdę to działa.
Kit ogólnie jest przyzwoitym obiektywem, natomiast w momencie światła w prost lub z boku, nawet lekko pod kątem potrafi potwierdzić ostrość mimo jej braku, nawet na punktowym AF-S.
Sytuacja na fotce z psem jest lub podobne w moim przypadku zdarzają się, owszem, natomiast w momencie gdy świadomie wpuszczam w obiektyw trochę światła, którego tam generalnie w teorii być nie powinno.
Przypominam sobie też, że kiedyś miałem taki problem z jedną sztuką D750 i przywrócenie fabryki mu pomogło. Możesz zaryzykować. :)

LeonardZelig
22-07-2024, 11:28
Spróbuję. Do tej pory pracował poprawnie zarówno z 16-50, jak i 24-120 przypiętym przez FTZ. Pamiętam, że z F 50/1,8 lubił przestrzelić ale dawno go z tym szkłem nie używałem.

Wind Mill
22-07-2024, 12:31
Ciekawe, czy jakaś nieprawidłowość w działaniu obiektywu dawałaby taki efekt - stąd moje pytanie.
Bo dziwnie to wygląda - w lustrzance jest osobny czujnik AF, jego rozregulowanie bądź zabrudzenie dawało by taki rezultat, ale w ML, gdzie czujniki AF są na matrycy?

Schwefel
22-07-2024, 16:00
1. Fotografuję psa. Jest czarny i nie mam za złe AF, że nie wykrywa mu oka, bo to ciężkie zadanie, ale on nie trafia często samego psa.
Mam wrażenie, że jest dokładnie odwrotnie, o ile oko to jeszcze jakoś potrafi wykryć to tryb wykrywania zwierząt (a u Nikona zwierzę to pies i kot :lol: ) nie nadaje się do niczego. Używałem z Z50-250 żeby odciąć mu zbędne szczegóły w kadrze i AF jest po prostu ślepy.
Chyba najczęściej wykrywał mi oko na AF-S 35/1.8

Jacek_Z
22-07-2024, 22:13
.. przyzwyczaiłem się, że na 16-50 AF działał bardzo przewidywalnie, obecnie na 24/1,7 mam wrażenie loterii.
Czyli to może być kwestia Nikkor vs nie - Nikkor. Choć jak widzę z Nikkorami idealnie tez nie jest. Choć to nie są Nikkory z górnej półki.
Na Z5 wykrywanie chodzi całkiem dobrze.

robcio.m
22-07-2024, 22:56
Jak się nie mylę, 24 f1.7 to też Nikkor

Jacek_Z
23-07-2024, 00:13
Sorry, tak, to Nikkor.

horn3t
23-07-2024, 14:25
Cały czas twierdze ze Z50 to niski poziom sprzętu i cudów nie będzie, dlatego wszyscy którzy znają D500 marzą o czymś podobnym w "bezlustrze" ale może nowa wersja Z50II będzie lepiej działać w zakresie nowych "ficzerów" z AF.
Zauważyłem, że lepsze rezultaty do fotografii zwierzaków domowych (psy, koty) są przy dłuższych ogniskowych i tam faktycznie wykrycie oka zdarza się dużo częściej, poza kitem popróbowałem 18-140 oraz 70-300 i było dużo lepiej :)

gniady
23-07-2024, 14:57
Cały czas twierdze ze Z50 to niski poziom sprzętu i cudów nie będzie, dlatego wszyscy którzy znają D500 marzą o czymś podobnym w "bezlustrze"
Nie wiem dlaczego ktoś oczekuje AF na poziomie D500 w aparacie klasy basic... To nie ma sensu! Jeśli Nikon wypuści aparat ML DX w klasie D500, to jego cena będzie w ch.. wyższa niż cena Z50. Używałem lustrzanki z serii D3xxx, D5xxx i D7xxx i mam wrażenie, że Z50 ma AF bardzo dobry jak na swoją klasę.

Michu
23-07-2024, 15:14
Może dlatego, że konkurencja (Sony) nie ma problemu z tym, by w podstawowym korpusie APS (A6100) dawać AF taki sam, jak w modelach zawansowanych.

Schwefel
24-07-2024, 01:30
Nie wiem dlaczego ktoś oczekuje AF na poziomie D500 w aparacie klasy basic... To nie ma sensu! Jeśli Nikon wypuści aparat ML DX w klasie D500, to jego cena będzie w ch.. wyższa niż cena Z50. Używałem lustrzanki z serii D3xxx, D5xxx i D7xxx i mam wrażenie, że Z50 ma AF bardzo dobry jak na swoją klasę.
Nikt nie oczekuje na poziomie D500 bo wystarczy wziąć do ręki Z50 i wiadomo z czym ma się do czynienia, ale już na poziomie D7500 czyli APS-C 3 lata starszego od Z50 mógłby trzymać, a niestety nie trzyma.

gadas2019
25-10-2024, 19:01
Cześć,
Czy istnieje (oprocz smartfona z oprogramowaniem Nikona) jakiś zewnętrzny wyzwalacz migawki w aparacie wyposażony w interwalometr? Mam pilota ML-L7, ale szukam czegos z interwalometrem.

Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka

OjTam
23-04-2025, 11:51
Soft 2.60. (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/555.html)

• Usunięto problem, który polegał na tym, że przeglądanie innych zdjęć nie działało zgodnie z oczekiwaniami po użyciu gestu rozciągania w celu przybliżenia zdjęcia zarejestrowanego w orientacji portretowej.

Fotjaro
05-03-2026, 11:42
Czy warto /trzeba/ wgrać najnowszy soft do Nikona Z50 ? Z tego co czytam czasem nowszy soft wręcz pogarsza niektóre rzeczy...

Schwefel
05-03-2026, 21:18
Jak nie używasz nowych akumulatorów to nie warto wyżej niż 2.40 bo coś tam ten AF poprawili ale dalej to jest dno w porównaniu do D500 czy konkurencji chociażby R7.

Fotjaro
05-03-2026, 22:00
Jak nie używasz nowych akumulatorów to nie warto wyżej niż 2.40 bo coś tam ten AF poprawili ale dalej to jest dno w porównaniu do D500 czy konkurencji chociażby R7.

Mam 2.20, już miałem wgrać najnowszy bo chciałem używać en-el25a , ale w takim razie będę musiał iść w zamienniki bo rozumiem nie ma szans by zadziałał ?

Fotjaro
05-03-2026, 22:33
Łamie/przeciera się flex, bo pracuje nie tylko w zakresie 50-250 ale i przy składaniu.

Cały czas przydatna odpowiedź :) Czyli gdyby nie składać go do pozycji spoczynkowej przetrwa dłużej ? Czy wiadomo ile mniej więcej "wytrzymują" te obiektywy zanim się uszkodzą ?

Schwefel
06-03-2026, 00:30
Nie wiem czy zadziała, bo najpierw zaktualizowałem firmware do 2.5 a później włożyłem nowy typ aku. Ale skoro Nikon wypuścił update to pewnie nie zadziała.

Pewnie wytrzyma okres gwarancji ale wszystko zależy od intensywności użytkowania, ja z tele korzystam częściej niż z szerokokątnych.