Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Florencja
marcin255
10-10-2019, 12:33
1 fajne tylko te odblaski 2 spokojna , sielska
koesh trochę mało architektury w architekturze... póki co to raczej miejski krajobraz - dawaj więcej jak masz :)
Będzie będzie, to póki co takie wprowadzenie w temat :)
tbogdanowicz
10-10-2019, 20:05
Dawaj dawaj. To piękne miasto.
paparapa
15-10-2019, 00:02
Dawno tam nie byłem.... Miło sobie przypomnieć jak tam fajnie.
9 ma ogromny potencjal. Jezeli wolno to wyraze moja opinie. ;-) Szkoda ze nie zrobiles kadru pionowego pokazujacego ten widoczek w oddali plus tylko jedna kondygnacje z rzezbami.
Problem był taki że na dole stały pół dnia maszyny remontowe i mieli rozkopane wszystko :)
Problem był taki że na dole stały pół dnia maszyny remontowe i mieli rozkopane wszystko :)
Ale niech zostanie ten dol tak jak jest, tylko wyciac srodek zdjecia i zrobic kadr pionowy. W kazdym razie widzac to zdjecia byl to pierwszy pomysl jaki mi przyszedl do glowy.
Carlos_lo
15-10-2019, 23:44
koesh, Ty robisz zdjecia? pierwsze widze;)
haha...
troszke tematów już tu mam ze zdjęciami.
Napiszcie czy fajne czy nie fajne czy byle co bo nie wiem czy zamęczać forum swoimi wypocinami?
tbogdanowicz
18-10-2019, 11:23
Mówisz i masz:
czy fajne czy nie fajne czy byle co bo nie wiem czy zamęczać forum swoimi wypocinami?
:-P:-P:-P
A powążniej, to chodziłem po mostach z 1 i 2 o świcie i tak je zapamiętałem także już jest plus.
Niestety na 1 za ostre słońce i za dużo pustego nieba. Może przytnij do panoramy, to będzie lepiej się komponować.
2 trochę za płaska, brak mi "czegoś" w świetle które jest na zdjęciu.
3 i 4 to takie Włochy jakie lubię. Jest gorąco, a człowiek przemyka podcieniami i podziwia architekturę.
5 - za dużo nieba i ewentualnie mogło być więcej zieleni.
6 - chyba rozumiem co chciałeś pokazać. To miasto jest pełne tego typu zestawień budynków i na żywo robią duże wrażenie. Ale coś nie poszło tak jak chciałeś i na zdjęciu tego wrażenia nie widać.
7 - może zrób trochę ciemniej, by uzyskać nastrój zaułka (i do kompletu usuń czerwony znak).
8 - tak, znowu przyjemnie pokazany charakter południowej uliczki z jej bramami
9 - to mogło być świetnie, ale jak sam pisałeś nie było jak kadrować. Ewentualnie nie przejmuj się rusztowaniami i jeśli masz inny kadr to pokaż.
10 - za ostre światło, zepsuło efekt, ale nie jest źle. Może powalcz w obróbce i przygaś? Do tego intryguje mnie to czego nie widać, bo jest na placu i zasłania murek na krawędzi. I jeszcze ta żeźba, która tez może jet jeszcze inaczej pokazana, a nie tylko jako drobny fragment.
11 - niby ciekawe, ale czegoś brak lub jest za dużo (by był minimal).
Jak dasz więcej, to chętnie popatrzę :-).
tbogdanowicz
18-10-2019, 19:36
12 pokazuje to co mi się podoba w tej części Włoch. Piękne stare budowle, których nie zniszczyli zaborcy ani okupanci, w otoczeniu współczesnego świata.
Mnie zachęca do podróży.
11 sie podoba. Lubie takie klimaty... na dodatek kolor nieba jest ciekawy.
paparapa
19-10-2019, 17:36
Napiszcie czy fajne czy nie fajne czy byle co bo nie wiem czy zamęczać forum swoimi wypocinami?
Nie bądż taki skromny :). Wstawiaj dalej, foty jak najbardziej są OK.
2pompony
19-10-2019, 17:57
Moim zdaniem dwunastka jest całkiem przyzwoita - i chyba masz tendencję wzrostową, bo ogólne wrażenie ze zdjęcia podcieni na 13 jest lepsze, niż z dwóch pozostałych (tj. 3 i 10).
No to wrzucę to co lubię oglądać, a nie koniecznie wychodzi dobrze mi na zdjęciach:
14.
32359
.
.
.
.
15.
32360
Z trzech ostatnich najlepsza 15, bez zarzutu. W 14. brakuje mi doku (ale kadr jest do zaakceptowania), podobnie jak w 16. - ale tutaj to już decydowanie przesunąłbym kadr do dołu.
17.
32496
.
.
.
18.
32497
.
.
.
19.
32498
20.
32527
Ciekawe czy taka obróbka się komuś spodoba?
paparapa
23-10-2019, 12:49
19 i 20 są fajne.
Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie, to nie jest to chyba dobry kierunek. Wieże zostały "oświecone" koszmarnymi łunami :). A i niebo nie wyszło za fajnie...
Też mi się tak wydawało że przekombinowane, to oświetlenie wież wyszło samo w obróbce bez lokalnego grzebania :)
21.
32541
-
-
-
22.
32542
23.
32552
.
.
.
.
24.
32554
No to chyba pora zakończyć temat i dla odmiany B&W.
25.
32599
.
.
.
.
26.
32600
.
.
.
.
27.
32601
Dziękuje za opinie i uwagę :)
wojtekd3
24-10-2019, 20:06
No to chyba pora zakończyć temat i dla odmiany B&W
Szkoda, bo jest coraz ciekawiej.
Nie kończ, bo dobrze się ogląda. Nigdy tam nie byłem.
Chociaż te cz-b wolałbym jednak w kolorze.
paparapa
25-10-2019, 01:21
O 25 jest fajne :)
cz4rnuch
28-03-2020, 18:44
Pomijając kadr i kolory to technicznie coś nie wyszło. Brak detalu, jakby poruszone, jakieś takie nieostre placki.
Niestety robione z ręki ledwo utrzymane i ISO 12800 w Sony A7II, wkleiłem tylko dlatego że jakoś to uratowałem.
tbogdanowicz
28-03-2020, 19:28
Niestety robione z ręki ledwo utrzymane i ISO 12800 w Sony A7II, wkleiłem tylko dlatego że jakoś to uratowałem.
Czasem nie musi być idealnie technicznie.
Podoba mi się i tak, choć księżyc mógłby być wyżej :-).
Kojocisko
03-04-2020, 13:02
Nie dość, że fajne zdjęcie, to takie na czasie. Dobre!
BTW lubię 30, bo tak własnie zapamiętałem tamte okolice.
34. ciekawe, niewątpliwie
wygląda prymitywnie, ale to chyba szczerze ktoś zrobił.
- - - - kolejny post - - - - - -
W każdym razie brawo za wypatrzenie.
35. ciut się przepaliło :)
38324
tak ale jednoczesnie oddaje wrażenie dużej ilości słońca.
Zawsze mam z tym kłopot, bo wiem że na forach to jest kolejny fetysz
bo wiem że na forach to jest kolejny fetysz
możesz fafniaku wyjaśnić dokładniej, bo nie bardzo rozumiem, czy to źle że jest dużo słońca, czy jak?
cz4rnuch
15-04-2020, 14:29
Raczej chodzi o same przepały oraz to, że przez sporą część użytkowników tego (i nie tylko tego) forum traktowane są zawsze i bez wyjątku jako błąd w sztuce.
Raczej chodzi o same przepały oraz to, że przez sporą część użytkowników tego (i nie tylko tego) forum traktowane są zawsze i bez wyjątku jako błąd w sztuce.
z ust mnię to wyjąłęś pierwej nie wkładajac ;)
Ale jakbym miał fuji to by nie było przepału jak z sony pewnie :)
36. klasycznie
38334
paparapa
15-04-2020, 18:58
Ale jakbym miał fuji to by nie było przepału jak z sony pewnie :)
I pewnie mógłbyś jpga prosto z puszki wstawić :lol:
Fuji podobno sam robi pro zdjęcia.
37.
38362
cybulski
17-04-2020, 09:58
Fuji podobno sam robi pro zdjęcia.
Tak głosi miejska legenda ale to nie dotyczy tych apsc. Bo wiemy wszyscy, że nic poniżej ff nie jest pro więc pewnie chodzi o te geefixy.
Ostatnia 37 mi się podoba bo taka fujikowa ;)
dzięki, już rozumiem