PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwie skały

swiatlo
25-06-2007, 16:10
Ostatnio na różnych krajobrazowo-marynistycznych galeriach nagle zrobiła się popularna taka właśnie technika.
Dla ciekawości jak to wychodzi postanowiłem i ja spróbować..

http://img46.imageshack.us/img46/417/fogrock900aok6.jpg

wilus
25-06-2007, 16:18
ładna mgła :mrgreen: podoba mi sie, bo jest takie inne troszke bajkowe.

kronos28
25-06-2007, 16:29
noo i świetnie ją opanowałeś :)

super zdjęcie

bombel
25-06-2007, 16:36
Nie wiem, czy odkrywasz nowe rejony, czy ćwiczyłeś już takie zdjęcia poprzednio - ale jeśli to początki, boję się pomyśleć, jaki kosmiczny poziom osiągniesz niedługo.

Szczere gratulacje! Niezależnie czy to pierwsze takie, czy tysięczne. Bardzo, ale to bardzo duży plus!

MarcinJ
25-06-2007, 16:37
Bardzo ładne, super mgła

swiatlo
25-06-2007, 16:46
Nie wiem, czy odkrywasz nowe rejony, czy ćwiczyłeś już takie zdjęcia poprzednio - ale jeśli to początki, boję się pomyśleć, jaki kosmiczny poziom osiągniesz niedługo.

Szczere gratulacje! Niezależnie czy to pierwsze takie, czy tysięczne. Bardzo, ale to bardzo duży plus!

Dzięki Bomblu za komplementy. Zawsze dodają wiatru w skrzydła. :)

To zdjęcie zrobiłem w celu eksperymentu tą techniką. Jest to rzeczywiście fajna technika, ale ostatnio jest tak modna, że naprawdę trzeba dużej kreatywności aby zrobić coś nowego i zaskakującego. Tym razem jeszcze mi się nie udało tak jakbym naprawdę chciał. Muszę wypatrzyć jeszcze ciekawsze skałki..

Jednak szczerze mówiąc wolę swoje drugie zdjęcia z traw na wydmach które jakoś nie spotkały się z odzewem na jaki miałem nadzieję. Jakoś nie wiem dlaczego, ale najbardziej lubię kiedy fotografia imituje malarstwo...

adrian
25-06-2007, 16:46
Nooo... fajowo to ustrzeliłeś. Zdecydowanie najlepsza fota spośród tych jakie prezentowałeś ostatnio na forum. Keep goin'! :mrgreen:

wronap
25-06-2007, 17:12
bomba jak dla mnie !

DonMaliniacco
25-06-2007, 22:25
@ Swiatlo: Zadam lamerskie pytanie, ale... na czym polega ta technika?

Blister
25-06-2007, 22:29
Genialna fota Światło:) gratuluje

swiatlo
25-06-2007, 22:58
@ Swiatlo: Zadam lamerskie pytanie, ale... na czym polega ta technika?

Dead simple!
Nastawiasz aparat na najniższe ISO, najmniejszą możliwą przesłonę i jak trzeba to i zakładasz ND. Nawet polar może być. Chodzi o to aby wymusić jak najdłuższy czas naświetlania.
No i czekasz po zachodzie aż zrobi się wystarczająco ciemno żeby światłomierz pokazał minimum 30 sekund na powyższych ustawieniach.
I to wszystko!
Acha, zapomniałem, potrzebne jeszcze jest morze z falami i z jakimś ciekawym nieruchomym obiektem.. :)

Jeśli chodzi o obróbkę, to jest opcjonalna. Akurat w moim przypadku światło było dość monotonne, więc na skały dałem chromę na maksa w NX. Ale tylko na skały.
I to dokładnie wszystko! :)

kobyll
26-06-2007, 01:14
Dead simple!
Nastawiasz aparat na najniższe ISO, najmniejszą możliwą przesłonę i jak trzeba to i zakładasz ND. Nawet polar może być. Chodzi o to aby wymusić jak najdłuższy czas naświetlania.
No i czekasz po zachodzie aż zrobi się wystarczająco ciemno żeby światłomierz pokazał minimum 30 sekund na powyższych ustawieniach.
I to wszystko!
Acha, zapomniałem, potrzebne jeszcze jest morze z falami i z jakimś ciekawym nieruchomym obiektem.. :)

Jeśli chodzi o obróbkę, to jest opcjonalna. Akurat w moim przypadku światło było dość monotonne, więc na skały dałem chromę na maksa w NX. Ale tylko na skały.
I to dokładnie wszystko! :)

Hmmmmmmmmm jakież to proste, że też sam na to nie wpadłem :twisted:

A na serio to podoba się i to bardzo. Mam nadzieje, że też opanuje kiedyś takie sztuki :mrgreen:

swiatlo
26-06-2007, 02:19
A na serio to podoba się i to bardzo. Mam nadzieje, że też opanuje kiedyś takie sztuki :mrgreen:

Wystarczy morze, fale i wężyk do aparatu...

kobyll
26-06-2007, 08:09
Wystarczy morze, fale i wężyk do aparatu...

To było tak z przymrużeniem oka bo ogólnie to skapowałem o co chodzi w tej technice :)

david
26-06-2007, 09:31
Rozmycie i kolory ładne, ale jakoś tak wąsko, jakby od góry za mało powietrza było.

jchyra
02-07-2007, 22:28
makabrycznie
myślę, że tak jest w płucach palacza
na wpółprzygniłe, na wpół broczące krwią, kawały mięsa w oparach nikotyny
genialnie to pokazałeś
genialnie
mistrzostwo świata