PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zmieniać ustawienia w aparacie przy plikach raw?

sebamar
08-10-2019, 13:19
Zaczynam fotografowanie z plikami raw i ich obróbką. Jeżeli więc będę teraz robił zdjęcia w formacie raw, to czy warto zmieniać ustawienia w aparacie typu highlits/shadows tone itp.? Czy wszystko ustawić na 0 i obrabiać poszczególne rzeczy w capture ndx? Czy w ogóle przy plikach raw takie ustawienia w aparacie mają znaczenie?

misiak76
08-10-2019, 13:26
Ja mam wyzerowane albo na minimum nastawione. Wg mnie lepszy efekt z programu do edycji jest niż z wbudowanych ulepszaczy nad którymi defakto nie masz kontroli.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

TOP67
08-10-2019, 13:59
Na RAW mają wpływ tylko ustawienia ADL, które wpływają na ekspozycję. Cała reszta jest możliwa do zmiany przy obróbce. Ale warto wstępnie ustalić parametry, żeby na podglądzie mieć to co się chce uzyskać. Capture NX-D odczyta te ustawienia.

notdot
08-10-2019, 17:10
Ale warto wstępnie ustalić parametry, żeby na podglądzie mieć to co się chce uzyskać. .
tylko, że potem po imporcie do LR czy innego programu, który nie odczytuje tych ustawień jest wielkie zdziwienie, że na podglądzie wyglądało super a po imporcie w LR wygląda słabo
więc lepiej ustawić na 0 albo nie sugerować się podglądem w kwestii kolorów, cieni, a jedynie kadru

Johny42
08-10-2019, 19:19
Pewnie dlatego Tomek napisał o Capture NX-D.
Soft Nikona odczyta to, co jest ustawione w aparacie. Inne programy, takie jak LR już nie.

black70
08-10-2019, 19:57
Coś mi się zdaje, że do Library LR wczytuje z tymi ustawieniami, bo tam jest obrazek jakiś inny. W Develop jest już na surowo, albo z predefiniowanymi ustawieniami użytkownika przy imporcie, jeśli sobie takowe ustawił.

And.N
08-10-2019, 20:17
Coś mi się zdaje, że do Library LR wczytuje z tymi ustawieniami, bo tam jest obrazek jakiś inny. W Develop jest już na surowo, albo z predefiniowanymi ustawieniami użytkownika przy imporcie, jeśli sobie takowe ustawił.

Nie zauważyłem aby obrazek różnił się w module Library od tego w Develop. Jest natomiast coś takiego, że podczas importu zdjęć RAW, Lightroom początkowo na tych miniaturach wyświetla zaszyty w RAW plik JPG, aby szybciej ten podgląd wyświetlić. Po chwili obrazek się jednak zmienia i jest już podgląd RAW (bez "ulepszaczy" jakie były ustawione dla JPG).

Zelber
08-10-2019, 21:14
Na RAW mają wpływ tylko ustawienia ADL, które wpływają na ekspozycję. Cała reszta jest możliwa do zmiany przy obróbce. Ale warto wstępnie ustalić parametry, żeby na podglądzie mieć to co się chce uzyskać. Capture NX-D odczyta te ustawienia.
Ustawienie WB też może w lekkim stopniu wpływać na ekspozycję, szczególnie w okolicach 2000-3000K czasami potrafią się dziać dziwne rzeczy.

black70
08-10-2019, 22:23
Nie zauważyłem aby obrazek różnił się w module Library od tego w Develop. Jest natomiast coś takiego, że podczas importu zdjęć RAW, Lightroom początkowo na tych miniaturach wyświetla zaszyty w RAW plik JPG, aby szybciej ten podgląd wyświetlić. Po chwili obrazek się jednak zmienia i jest już podgląd RAW (bez "ulepszaczy" jakie były ustawione dla JPG).

O to to. Ja tylko w miniaturkach na Library i zaraz pędzę na Develop ;) Więc coś tak kojarzę.

Ustawienie WB też może w lekkim stopniu wpływać na ekspozycję, szczególnie w okolicach 2000-3000K czasami potrafią się dziać dziwne rzeczy.

Słyszałem, że byli tacy, co wykorzystywali to do skracania czasu ekspozycji w niesprzyjających warunkach, jak już ISO nie wyrabiało :D Więc pewnie nawet w większym, niż lekkim stopniu. Nigdy tego nie sprawdzałem.

bomkallo
08-10-2019, 22:45
Mi cos raz mignelo - w LR6 tego nie bylo, LR CC Classic posiada w prawym dolnym rogu adnotacje 'embedded preview' - dosc mala, startowa miniatura tworzona przez LR w celu szybszego cullingu.

2pompony
08-10-2019, 23:04
LR CC Classic posiada w prawym dolnym rogu adnotacje 'embedded preview' - dosc mala, startowa miniatura tworzona przez LR w celu szybszego cullingu.

Bomkallo - weź już przestań chłopie wypowiadać się w sprawie LRa, bo co wypowiedź, to kompletnie mylna, o 180 stopni...

Napisik 'embedded preview', jak sama nazwa wskazuje - powinieneś to wiedzieć choćby z angielskiego - to wbudowany podgląd, czyli coś co aparat robi produkując RAWa. Jest dokładnie odwrotnie niż sądzisz - LR jak korzysta z 'wbudowanego podglądu' to znaczy, że wcale, ale to wcale go nie tworzy.

Właśnie na tym polega ten wynalazek i patent, że jak się chce dokonać wstępnej selekcji, żeby LR nie tworzył sam miniaturek z kilkuset zaimportowanych plików - bo zabiera to czas i zasoby - można w preferencjach zaznaczyć, żeby korzystał z 'wbudowanego podglądu. Rozumiesz teraz? Napisik 'embedded preview' informuje usera, że właśnie LR nie buduje sam żadnych miniaturek, tylko korzysta z tego, co aparat sam zrobił: z wbudowanego podglądu w RAWie.

I uwaga natury ogólniejszej: może najpierw wypadałoby się czegoś dowiedzieć, coś głębiej zrozumieć - niż wygłaszać te opowieści dziwnej treści, bo jeszce ktoś mógłby uwierzyć i się srogo zawieść...

bomkallo
09-10-2019, 00:26
Czyli wszystko dobrze rozumialem, dopoki z ciekawosci nie przeczytalem skroconej wersji manuala, ktora mnie zbila z tropu :)