PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program ???

Zuzka
25-06-2007, 15:51
Witam

mam już D40, zaczęłam robić foty - i co dalej ???

Jaki program do obróbki polecacie ?? Jakie to są koszty ?? Najlepiej - rzecz jasna - gdybym mogła sobie coś ściągnąć za free ??

Pomóżcie - PLIS ;)

Pozdrawiam - milutkiego popołudnia wszystkim życzę :)

leon28
25-06-2007, 16:00
Witam

mam już D40, zaczęłam robić foty - i co dalej ???

Jaki program do obróbki polecacie ?? Jakie to są koszty ?? Najlepiej - rzecz jasna - gdybym mogła sobie coś ściągnąć za free ??

Pomóżcie - PLIS ;)

Pozdrawiam - milutkiego popołudnia wszystkim życzę :) co rozumiesz pod pojeciem obrobka? jest wiele programow, czesc za free, ale musisz sprecyzowac wymagania

Zuzka
25-06-2007, 16:07
co rozumiesz pod pojeciem obrobka? jest wiele programow, czesc za free, ale musisz sprecyzowac wymagania

Łatwo Tobie powiedzieć "sprecyzować wymagania" - ja nawet niewiem jakie mogę mieć wymagania.
Dopiero zaczynam przygodę z fot. cyfr. - i chciałabym móc już zrobić coś z niektórymi fotkami; nie bazować tylko na tych z aparatu.
Wyostrzyć, "pobawić" się kolorami, zlikwidować jakieś niedoskonałości, zmienić tło - nie wiem sama co jeszcze.
Może na początek coś mniej skomplikowanego :) - acha, jeszcze jedno, najlepiej w j.polskim :(

jakubs
25-06-2007, 16:13
gimpuj!!! to za darmo
a za oszczędzone pieniądze kup sobie za pół roku albo mniej nikon capture nx, jest cudowny... i poznaj moc rawów :)

ale jeszcze wcześniej przeczytaj ten dział, przynajmniej w dużych faragmentach

markB
25-06-2007, 16:23
Za free do rawów: kup san diska extreme III, może jeszcze jest promocja na Capture One LE; rawshooter essentials to inna alternatywa.
Najlepiej do nefów Nikona: jak wyżej Nikon Capture NX (cena: ok 460 zł), można ściągnąć darmowy 30-dniowy trial ze strony Nikona.
Na początek do nieco bogatszej obróbki tiffów i jpegów (też można robić nefy, ale mało opcji): photoshop elements (poniżej 300 zł), nieco droższe są programy Corelowskie.
Jak się dorobisz na zdjęciach: Photoshop CS3 (nieco ponad 3K), podstawowy program do obróbki zdjęć.

MsbS
25-06-2007, 16:30
Ja jeszcze dodam Picasę (za friko, z picasa.google.com). Świetny do katalogowania zdjęć, podstawową obróbkę też można zrobić. Obrócić, przyciąć, podbić kontrast czy nasycenie. Oczywiście - GIMP ma dużo większe możliwości obróbki. Ale dla początkującego może być zniechęcający.

Aha, Picasa ma jeszcze jedną bardzo fajną funkcję - "filtered B&W". Bierzesz normalne kolorowe zdjęcie i możesz sobie zasymulować, jak wyglądałoby na czarnobiałym filmie z kolorowym filtrem. Bardzo kształcące (dla kogoś, kto nigdy nie robił na analogowym B&W, a chce się conieco nauczyć).

leon28
25-06-2007, 16:32
Łatwo Tobie powiedzieć "sprecyzować wymagania" - ja nawet niewiem jakie mogę mieć wymagania.
Dopiero zaczynam przygodę z fot. cyfr. - i chciałabym móc już zrobić coś z niektórymi fotkami; nie bazować tylko na tych z aparatu.
Wyostrzyć, "pobawić" się kolorami, zlikwidować jakieś niedoskonałości, zmienić tło - nie wiem sama co jeszcze.
Może na początek coś mniej skomplikowanego :) - acha, jeszcze jedno, najlepiej w j.polskim :(

tak jak pisal MsbS - picasa - jest za free, umozliwia w ograniczonym stopniu edycje zdjec, katalogowanie, jest w j. polskim, bardzo przystepny interfejs uzytkownika, duzy + mozliwosc bezposredniego wysylania z programu zdjec na strony www.

Erie
25-06-2007, 16:32
Jak się dorobisz na zdjęciach: Photoshop CS3 (nieco ponad 3K), podstawowy program do obróbki zdjęć.

:D :D :D - bardzo mi się to hasło podoba, Dziewczyna kupiła sobie lustrzankę budżetową, a obróbkę ma robić od razu w Photoshopie CS3.

Ot mentalność Polaków - zawsze wszystko musi być metodą "armaty na muchę". Do zrobienia wizytówki/ zaproszenia na bal pociechy nic mniej niż najnowszy Corel, do obróbki zdjęć Photoshop, do zrobienia drobnego 3D napisu/ wymodelowania malutkiej sceny w 3D nic gorzej niż najnowsze 3D Studio ;). Dobra koniec marudzenia...

Zuzka, w Twoim przypadku na początek można zainwestować w PS Elements, Paint Shop PRO lub edukacyjne wersje Corela (koszty do 300 PLN za każdy pakiet) lub spokojnie poprzestać na darmowym Gimpie. Photoshopa polecałbym już dopiero wówczas, gdy będziesz znałą dobrze powyższe programy i stwierdzisz, że Cię ograniczają oraz oczywiście będziesz miała zbędne 2 średnie krajowe ;).

Dodatkowo zainteresuj się wspominanym wcześniej Capture NX, który jest cholernie intuicyjnym, bardzo potężnym programem do wywoływania RAWów z lustrzanek Nikona lub bardziej uniwersalnym (znaczy przeznaczonym do szerszej gamy aparatów innych producentów) Adobe Lightroom (koszt ok 500 PLN kazdy pakiet).

pozdrówka
straaaaszny maruda

markB
25-06-2007, 16:35
Przecież to było pół-żartem, jak się dorobi, czyli może nigdy.

Erie
25-06-2007, 16:38
Przecież to było pół-żartem, jak się dorobi, czyli może nigdy.

moje też było takim ganieniem z uśmiechem :), ot takie "niegrzeczny chłopczyku ;)" do kogoś kto właśnie zdemolował pół pokoju i podpalił sąsiadowi balkon ;)

PS Mam dzisiaj strasznie głupi humorek więc pewnie dlatego takie komentarze - przepraszam wszystkich, którym to przeszkadza :oops:, ale niestety obiecuję, że sie nie poprawię :).

Zuzka
25-06-2007, 17:04
Dziękuję Wam bardzo :)

Też się pośmiałam :)

To zabieram się dalej za pracę - muszę w końcu zarobić na te czy inne programy ;)

Muszę przyznać - że im bardziej się wciągam w ten "sport" tym jestem bardziej przerażona :( strach się bać, co mnie jeszcze czeka - ale nie poddaję się, więc będę na forum częstym gościem zadawającym z pewnością dość głupie lub nawet irytujące pytania - ale cóż, kto pyta nie błądzi (tak mówią ;) )

Jeszcze raz wielkie dzięki - pozdrówka - papatki
Do miłego :)

Erie
25-06-2007, 17:13
...więc będę na forum częstym gościem zadawającym z pewnością dość głupie lub nawet irytujące pytania

nie ma głupich pytań... no może z wyjątkiem tego o tramwaju ;)

MsbS
25-06-2007, 17:52
nie ma głupich pytań... no może z wyjątkiem tego o tramwaju ;)

Jakim tramwaju? (to pewnie właśnie jest to głupie pytanie :-P)

jakubs
25-06-2007, 19:33
Zuzka rozumiem, że to taka forma zabezpieczenia.... ale czy Ty lubisz dostawać "głupie lub nawet irytujące pytania" ???????????

Jeśli to faktycznie jest Twój plan, to proponuję go zmienić na zadawanie pytań, na które jeszcze nie znalazłaś odpowiedzi :)

wlopis
25-06-2007, 21:10
Witaj,
wersja Developer Studio 3.0 Free Version Windows edition ze strony producenta na początek polecam, mozna się dużo nauczyć później przejść na NX
link do strony producenta zamieszczam poniżej
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/

Erie
25-06-2007, 21:23
Jakim tramwaju? (to pewnie właśnie jest to głupie pytanie :-P)

pytanie brzmi:

"jeżeli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawej szynie, a rękami chwycę za druty to czy pojadę jak tramwaj?"

przyznasz chyba, że jest głupie, prawda? :D

MsbS
25-06-2007, 21:41
pytanie brzmi:

"jeżeli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawej szynie, a rękami chwycę za druty to czy pojadę jak tramwaj?"

przyznasz chyba, że jest głupie, prawda? :D

O - fakt, przyznaję: to chyba jedno z głupszych pytań, jakie widziałem/słyszałem.

Żeby jednak nie był to całkiem offtopowy post, dorzucę jeszcze kilka darmowych (pro)pozycji do listy softu dla Zuzki:

Irfanview (http://www.irfanview.com/) - darmowa przeglądarka z pewnymi możliwościami obróbki, przez niektórych uważana za najlepszą w swojej klasie
XnView (http://www.xnview.com/) - kolejna darmowa przeglądarka z pewnymi możliwościami obróbki, którą niektórzy wolą od powyższej
UFRaw (http://ufraw.sourceforge.net/) - kiedy już zaczniesz fotografować w RAW, możesz użyć tego darmowego softu do wywoływania. Jeśli nie wiesz, co to RAW i po co to - polecam opcję "Szukaj" w menu.

Erie
25-06-2007, 21:47
z darmowych programów do wywoływania RAWów bardzo polecam RAWTherapee - potężne bydle pozwalajace na uzyskanie bardzo dobrych efektów, ale niestety stosunkowo wolne (daleko mu do Capture'a czy Bible)

gALL
25-06-2007, 23:17
Z darmowych to jednak polece C1 dodawanego do Sandiskow, zdecydowanie, a do dalszej zabawy jak za free to GIMPa jak za niewielkie pieniadze to PhotoShopa Elements.

Zuzka
26-06-2007, 10:40
Dzięki jakubs, wlopis, Msbs, Erie, gALL - teraz mam duuuży wybór - więc coś wymyślę :)
Jeszcze trochę wolnego czasu muszę sobie zorganizować i będę działała :)

jakubs - masz rację z tymi pytaniami - to była forma zabezpieczenia; jestem "zielona" w temacie fot.cyfr. więc wydaje mi się, że każde moje pytanie dla innych może brzmieć g....o - ale w końcu, każdy się uczył, każdy zadawał pytania - nie jestem pierwsza ani ostatnia.
Przeraża mnie tylko fakt, że im bardziej w to wszystko się zagłębiam, tym mniej wiem o co chodzi. Nie poddaję się jednak :)

Pozdrawiam serdecznie
raz jeszcze dziękuję :)

Erie
26-06-2007, 12:35
Przeraża mnie tylko fakt, że im bardziej w to wszystko się zagłębiam, tym mniej wiem o co chodzi. Nie poddaję się jednak :)

A gdzie tu powód do przerażenia - to po znaczy że się uczysz :), jak jeden mądry powiedział kiedyś - "wiem, że nic nie wiem", oraz inny (ale niedokładnie tak, więc bez cytatu) - im więcej się uczę, tym z większej swojej ignorancji zdaję sobie sprawę.

Zuzka
26-06-2007, 17:13
A gdzie tu powód do przerażenia - to po znaczy że się uczysz :), jak jeden mądry powiedział kiedyś - "wiem, że nic nie wiem", oraz inny (ale niedokładnie tak, więc bez cytatu) - im więcej się uczę, tym z większej swojej ignorancji zdaję sobie sprawę.

Dzięki Erie - to podniosło mnie na duchu :) zatem uczę się dalej i mam nadzieję, że w krótce, będziecie mogli oglądać moje "piękne" foty. Piękne - ponieważ każda fotka ma swój urok, zależy kto i jak na nią patrzy ;)
Do miłego :)