Zobacz pełną wersję : Word wklejanie między dokumentami
Czy jest jakiś sposób aby tekst z małymi literami po wklejeniu do innego dokumentu automatycznie tworzył się test z dużymi literami?
Kojocisko
03-10-2019, 11:53
a) jeżeli w miejscu docelowym masz zdefiniowany akapit z tekstem kapitalikami i wklejasz tam skopiowany fragment jako plain text - wtedy wklejony fragment będzie mieć format miejsca docelowego
b) po wklejeniu możesz ręcznie zmienić na kapitaliki/wersaliki
W miejscu docelowym w wybranych miejscach z tekstem mam utworzone z zakładki Deweloper Formularze ze starszych wersji pole tekstowe( format formularza) miejsc do wklejania i to tu docelowo chciałbym aby były wielki litery
Kojocisko
03-10-2019, 13:01
Spróbuj wymusić w formacie akapitu dla pola wersaliki. Jeśli do tego pola trafi plain text, to powinno zadziałać. Szybki test na wordzie (bez pól formularzy) potwierdza, że działa.
edit.
Potwierdzam - działa na polu formularza.
Dzięki stokrotne działa sprawdziłem i na swoich formularzach. Bardzo mi pomogłeś :-)
Kojocisko
03-10-2019, 22:07
Dedykuję to mojemu przyjacielowi Michałowi, który >25 lat temu zmusił mnie do zrozumienia i nauczenia się Worda :-).
Do tej pory posiłkowałem się zaznaczeniem tekstu w formularzu i wciskaniu Shift+F3 ale zaczęło mnie to męczyć do dziś :-)
A czy masz może wiedzę w odwrotną stronę czyli wyraz z dużymi drukowanymi literami wklejam i chciałbym aby pierwsza litera była duża a pozostałe małe tak jak rozpoczynamy zdanie.
Kojocisko
08-10-2019, 10:37
Chyba się nie da bez pisania macro (nie umiem). Bo funkcja zmiany wielkości czcionki "Jak w zdaniu" dostępna na przycisku na belce narzędzi, nie jest elementem definicji stylu akapitu.
No tok sprawdziłem to i tam działa. Ale może poszukam odnośnie pisania tych makr bo nigdy tego nie robiłem. Może to tak samo jak robienie operacji w photoshopie czyli łatwe :-)