PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki komputer i monitor do zdjęć..??

fiorel
05-10-2005, 19:55
Chodzi mi o zestaw, dla którego priorytetowym celem będzie obróbka zdjęć w PSie. Jaki byście polecili monitor [CRT], kartę graficzną i inne podzespoły. Próg cenowy za całość to jakieś 3500 PLN.

Saint
05-10-2005, 20:00
Moze Maca?

fiorel
05-10-2005, 20:02
mac odpada

Czornyj
05-10-2005, 20:25
Ja mam dwie sugestie: duuużo RAM-u (min. 1GB).
Duuuży monitor (najlepiej 21-22cale). Osobiście wywodziłem sie z prastarej szkoły miłośników kineskopów Sony Trinitron, ale chyba w schyłkowym okresie technologii CRT modniejsze zrobiły sie Diamondtrony od Mitsubishi (Nec, Iiyama, LaCie...).
OBOWIĄZKOWO tablet Wacom A6 (może być nawet Volito) - myszki możesz nie kupować, Wacoma tak.
Reszta to duperelne niuanse.

step.tom
05-10-2005, 20:34
OBOWIĄZKOWO tablet Wacom A6 (może być nawet Volito) - myszki możesz nie kupować, Wacoma tak.

W tej kwestji Czornyj za Tobą zawsze

stig
05-10-2005, 20:51
Chodzi mi o zestaw, dla którego priorytetowym celem będzie obróbka zdjęć w PSie. Jaki byście polecili monitor [CRT], kartę graficzną i inne podzespoły. Próg cenowy za całość to jakieś 3500 PLN. Pomecz sie jeszcze troche z tym co masz i przez ten czas dozbieraj kasy. Ja takze nosze sie z zamiarem wymiany maszyny i za samo tylko pudlo (bez myszki, klawiatury, napedow DVD i monitora, ze o tablecie nie wspomne) nie chce mi wyjsc ponizej 6000 zl... :( A D200 lada miesiac, no i mam dylemat...
Zestaw z monitorem za 3500 zl, bedzie taki sobie... Bardzo dobry do biura, ale do obrobki zdjec -- nic specjalnego. Za rok bedzie nowy Shop, wieksze RAWy -- i znow bedziesz kombinowal jaki to nowy komputer zlozyc.

Zoidberg
05-10-2005, 21:11
Chodzi mi o zestaw, dla którego priorytetowym celem będzie obróbka zdjęć w PSie. Jaki byście polecili monitor [CRT], kartę graficzną i inne podzespoły. Próg cenowy za całość to jakieś 3500 PLN. Pomecz sie jeszcze troche z tym co masz i przez ten czas dozbieraj kasy. Ja takze nosze sie z zamiarem wymiany maszyny i za samo tylko pudlo (bez myszki, klawiatury, napedow DVD i monitora, ze o tablecie nie wspomne) nie chce mi wyjsc ponizej 6000 zl... :( A D200 lada miesiac, no i mam dylemat...
Zestaw z monitorem za 3500 zl, bedzie taki sobie... Bardzo dobry do biura, ale do obrobki zdjec -- nic specjalnego. Za rok bedzie nowy Shop, wieksze RAWy -- i znow bedziesz kombinowal jaki to nowy komputer zlozyc.

Stig - podaj detale co wybrales - swego czasu ja tez o to pytalem ale nie dostalem nic wartosciowego w odpowiedzi

stig
06-10-2005, 06:19
Stig - podaj detale co wybrales
Prosze bardzo:
Procesor: AMD Athlon 64 X2 4400+ BOX (Socket 939)
Plyta: Gigabyte GA-K8N Ultra-9 nVidia nForce4 Ultra
Pamiec: GeIL 2 x 1024MB PC-400 CL3
karta graf: Radeon X700 Sapphire 256 MB DVI + TV LiteBOX (PCI-E)
dysk systemowy: WD Raptor 74 GB WD740GD Serial ATA
dysk na dane: WD Caviar SE-16 250 GB WD2500KS 16MB cache SATA-II
obudowa: Chieftec LBX-02B-B-B - 400W

do tego dochodzi jeszcze kieszen na "mobilny" hdd, czytnik kart pod USB wkladany w obudowe, stacja dyskietek :) no i to w zasadzie wszystko...
Mam zapisany konfig na stronie komputronika, zeby co jakis czas sprawdzic sobie co sie dzieje z cena tego zestawu i od 3 dni -- dzien w dzien -- calosc drozeje... Zaczelo sie od 6 tysiecy, a dzisiaj jest juz prawie 6300... W ciagu kilku dni zdrozala plyta glowna i m.in. pamieci. :(

OBcY
06-10-2005, 07:31
Na twoim miejscu stig pomyślałbym mocno o jakimś P4 z HT, albo i nawet dwurdzeniowym. Przy nich AMD to zabawka jeśli chodzi o pracę w Windowsie! Na prawde! Poczytaj se w necie, Intel zaczyna znowu robić wydajne procesory!

stig
06-10-2005, 07:52
Na twoim miejscu stig pomyślałbym mocno o jakimś P4 z HT, albo i nawet dwurdzeniowym. Przy nich AMD to zabawka jeśli chodzi o pracę w Windowsie! Na prawde! Poczytaj se w necie, Intel zaczyna znowu robić wydajne procesory!
Przeciez ten AMD, ktory wybralem, to wlasnie dwurdzeniowy procesor... W dodatku 64-bitowy... I wlasnie czytalem testy w necie -- przy podobnych cenach -- AMD 2X daje dwurdzeniowym Intelom tak w dupe, ze dorownac im moga jedynie procki, ktore kosztuja prawie tyle, co caly ten moj wymyslony komp. Intel, w swoich dwurdzeniowych prockach, obnizyl taktowanie na kazdy rdzen, a AMD -- utrzymalo taktowanie pelnego odpowiednika 1dno rdzeniowego -- dla kazdego rdzenia w 2X.
Poza tym nie mozna nie brac pod uwage takze zapotrzebowania na energie i emitowana temperature... Taki intel, w spolce z karta graficzna, 3ma dyskami i dwoma napedami magnetycznymi -- to kosmos... :(
Co do HT -- jakos nie przemawia do mnie drugi procesor logiczny... :) A prawdziwe dwa rdzenie idealnie wykorzysta zarowno system jak i uzywany przeze mnie Camera One (ze o Shopie nie wspomne).

pebees
06-10-2005, 07:56
Co do HT -- jakos nie przemawia do mnie drugi procesor logiczny... :)
Sprawdziłem organoleptycznie ten drugi logiczny procesor. Maksymalny uzysk prędkości jest w granicach 35 %, więcej się chyba nie da :) Dla moich zastosowań i wtedy, gdy ja kupowałem komputer, HT było najlepszym rozwiązaniem. Teraz faktycznie warto rozpatrywać ofertę AMD.

gALL
06-10-2005, 12:49
karta graf: Radeon X700 Sapphire 256 MB DVI + TV LiteBOX (PCI-E)

Wymien to na Matroxa jak juz skladasz za taka kase.

[ Dodano: Czw Paź 06, 2005 12:50 pm ]

I wlasnie czytalem testy w necie -- przy podobnych cenach -- AMD 2X daje dwurdzeniowym Intelom

A soft juz optymalizowany jest pod ten procek?

Na optymalizacje Matlaba pod AMD Athlona XP i Intela III czekalem ponad rok.

stig
06-10-2005, 13:20
Wymien to na Matroxa jak juz skladasz za taka kase.
Nie moge -- pracuje tez w aplikacjach, ktore wymagaja sensownego dzialania OpenGL, a to w Matroxach lezy i kwiczy... :(

A soft juz optymalizowany jest pod ten procek?
Dwa procki sa juz wykorzystywane od dawna... A 64 bit -- to kwestia systemu -- profi aplikacje zaczna byc kompilowane, kiedy taki Windows oficjalnie wyjdzie na rynek...

c2h5oh
06-10-2005, 13:37
A 95% aplikacji dzialajacych pod linuxem jest juz w wersji 64bit dostepne... Znowu malomietki z tylu zostal.. niechby tylko photoshopa pod linuxa wydali a uwolnie sie od przeciagow z nadmiaru okien ;-)

krzysiekk
06-10-2005, 14:36
Ja dzialam niskobudzetowo

Athlon 1700 na Asus A7V333-x, 512MB+matrox G400 + Samsung SM 957DF.
Na tym chodzi Debian unstable, gimp i Noise Ninja i Neat Image (pod wine). Szybkosc dzialania na RAWach pod pluginem UFraw jest bardzo zadawalająca.

Pewnie teraz zmienie na jakiegos Bartona :-)
Dla mnie i tak full wypas :) ale doskonale rozumiem, ze ktos moze miec zupelnie inne potrzeby.

gALL
06-10-2005, 15:11
Athlon 1700 na Asus A7V333-x, 512MB+matrox G400 + Samsung SM 957DF.
Na tym chodzi Debian unstable, gimp i Noise Ninja i Neat Image (pod wine). Szybkosc dzialania na RAWach pod pluginem UFraw jest bardzo zadawalająca.

Prawie mam identico, procek ten sam, plyta podobna, RAMu x2, Matrox G550 i Nec 791. Do tego Winzgroza a zdjecia da sie obrabiac (chodzi mi o predkosc).

turbo
06-10-2005, 18:49
fiorel, witam właśnie jestem na etapie zakupu kompa do amatorskiej grafiki (obróbka zdjeć), net, tekst, magazyn zdjęć. A nawet jak by przyszło jakieś małe zlecenia to moze da radę. Buda ze wszystkim do 3000 plus LCD do 2000 więc w planie:

Procesor: Intel Pentium4 630 3,0GHz/2MB/800 BOX
Płyta główna: [INT][775] ASUS P5LD2 Intel 945P
Pamięć DDR2 2x512MB PC4300 533MHz GeIL GX21GB4300DC (docelowo pewnie kolejne 2x512)
Grafika: [PCIE] Radeon X550 ASUS X550GE 256MB DVI+TV BOX 128-bit.
lub
[PCIE] Radeon X550 GIGABYTE RX55256D 256MB DVI+TV BOX 128-bit
Dysk [SATA2] WD Caviar 200GB 7200 8MB WD2000JS
Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-4165B OEM Black
Obudowa [ATX] Obudowa Modecom Dom Black 400W
UPS APC CyberFort BF500-FR 500VA BF500-FR
+mysz, klawiatura, czytnik kart CF

Monitor: LCD 17" EIZO L568K BLACK

Zestaw oparty na radach znajomego mam nadzieję ze da radę :) a przesiadka z P2 400mhz i 160 RAMu będzie widoczna :mrgreen:

cybulski
08-10-2005, 12:09
minimum to 2 GB RAMu a i 4 nie zaszkodzi.
oraz szybkoobrotowe dyski twarde.
lepsze to niż pchanie kasy w szybki procesor 64bit, gdzie wąskim gardłem pozostanie RAM i twardziel.

stig
08-10-2005, 12:20
minimum to 2 GB RAMu a i 4 nie zaszkodzi.
oraz szybkoobrotowe dyski twarde.
lepsze to niż pchanie kasy w szybki procesor 64bit, gdzie wąskim gardłem pozostanie RAM i twardziel.
Kryste! A od kiedy przy normalnych ilosciach pamieci -- twardziel jest waskim gardlem? Co ma twardziel do obrobki grafiki, gdyz pamieci masz np. 768 lub wiecej? Przy renderowaniu np. 200 RAWow do TIFFa, co Ci bedzie bardziej potrzebne; procesor, czy RAM i HDD? Przeciez to sa tak czasochlonne operacje, ze to wlasnie hadek czeka az procesor przeliczy dane, ktore z kolei przyleza z pamieci, a nie odwrotnie...
Obecnie -- jesli tylko chodzi o dekodowanie RAWa z Nikonow, to na XP z Shopem CS (czy CS2) w zupelnosci "styka" 1 GB RAMu. 2 GB mozna sobie wpakowac w zasadzie z wyprzedzeniem -- jesli ma sie w perspektywie uzywanie np. Shopa 10 czy 11 na Windows Vista z danymi pochodzacymi z matryc 16 MP.

cybulski
08-10-2005, 12:47
jak widzę stig zna się na wszystkim :) i na wszystko zna odpwowiedź.
sam wziąłeś szybkoobrotowe, szybkie, dyski 10tys.obr/s i wmawiasz że to bez sensu.
stig - porozmawiamy za rok ok, może już się doczekasz aplikacji 64bit, bo ja takich nie znam na microhafta windoze.

zamiast dwóch takich sobie dysków weź lepiej jeden UltraSCSI albo dwa w rajdzie, obroty 15tys. Wtedy będziesz miał widoczny zysk przy "renderowaniu" 200 rawów i dopiero zobaczysz dobroć tego nowego procka i nie zaskoczy cię niemile kiedyś "disk error" i stracone rawy nie zgrane na dvd :)

Oczywiście - nikomu kto nie robi tego zawodowo takich bajerów nie polecam :mrgreen:

stig
08-10-2005, 12:57
jak widzę stig zna się na wszystkim :) i na wszystko zna odpwowiedź. A pewnie -- mase lat w tym siedze... A idac za Twoja dziwna uszczypliwoscia -- czy Tobie podczas generowania TIFFa z RAWa -- bez przerwy pracuje dysk? Bo mi jakos nie... Jesli Tobie pracuje -- i jest on dla Ciebie waskim gardlem -- to musisz miec prawdopodobnie 256 MB RAMu :)

stig - porozmawiamy za rok ok, może już się doczekasz aplikacji 64bit, bo ja takich nie znam na microhafta windoze. Wiesz... Mnie nie pili do 64 bitow... Bardziej do po prostu szybszego procka i jednoczesnie dwoch rdzeni... Nie musze czekac rok -- od razu wykorzysta to CameraOne i PhotoShop.
A 64 bity przyda sie na pewno wlasnie za jakis rok -- a na moje moze byc nawet za dwa -- ja nie zmieniam komputera tak czesto.

zamiast dwóch takich sobie dysków weź lepiej jeden UltraSCSI albo dwa w rajdzie. Kryste! Ale po co?? Ja nie montuje video -- dysk jest mi potrzebny do w miare szybkiego odpalenia systemu i aplikacji, a drugi do skladowania danych czekajacych na wypalenie...

Wtedy będziesz miał widoczny zysk przy "renderowaniu" 200 rawów A ten znowu swoje! Czy Twoj komputer renderuje RAWa w 2 sekundy, ze twierdzisz iz zwykly dysk moze sie z tym nie wyrabiac? Nie musze miec do tego szybkiego dysku... Zeby nadazyc z zapisem generowanych TIFFow wystarczy najwolniejszy dysk jaki jeszcze jest w stanie dzialac w dzisiejszych pecetach...

cybulski
08-10-2005, 13:12
stig - czy ty chory jesteś lub przewrażliwiony ??

to po co wziąłeś wypasione szybkie dyski ??
no chyba że nie wiesz że są bardzo szybkie, to ci włąsnie mówię że są i takie trzeba wziąć.

nie Tobie radziłem tylko innym, bo może umknęło im że należy wziąć takie właśnie dyski jak Ty wybrałeś w zestawie.
natomiast jak ktoś nie ma kasy to niech nie wydaje na 64bit procesor. Ale jak ktoś ma to jak najbardziej.

Zasada jest prosta - na sprzęcie nie warto oszczędząć, i tworzyć wąskich gardeł - jeżeli tylko kogoś na to stać.

mam 2 GB ramu, intel 3,2 GHZ i tyle mi wystarczy na razie

Natomiast jak zajmujesz się zawodowo grafiką to ważne jest również bezpieczeństo "danych" i jak masz kasę to polecam SCSI, dwa dyski 15tys obr zestawione w RAIDzie.

stig
08-10-2005, 13:24
stig - czy ty chory jesteś lub przewrażliwiony ?? Chlopie, uspokoj sie... Czy kiedy Ty wypisujesz kompletne bzdury, ja sugeruje, ze jestes chory?

to po co wziąłeś wypasione szybkie dyski ?? Wypasione? Chwile-wyzej napisales, ze "takie sobie...". Juz pisalem -- nie wymieniam komputera co dwa lata... Przecietny moj zestaw zyje prawie tak dlugo jak dwie generacje systemow Microsoftu... Czy szybkie? Dla mnie normalne... Chce wziac szybszy na system i soft, bo po prostu nie lubie czekac zbyt dlugo na uruchamianie sie programow -- to wszystko... Ale duzo szybszego nie potrzebuje -- bardziej przyda mi sie mocny procesor.

cybulski
08-10-2005, 13:35
Stig - wyjaśnijmy sobie jedno i nie zaśmiecajmy wątku.
Przeczytaj dokładnie mój ostatni post.
Twoja konfiguracja jest prawidłowa.
Pytanie - jak ją poprawić ?
Luką w tej konfiguracji jest tylko bezpieczeństwo. O tym się nigdy nie myśli chyba że stracisz dane. Więc, mówię, jeżeli robisz grafikę zawodowo, warto o tym pomyśleć.
Będziesz miał peceta na trzy-cztery lata i w tym czasie nie chciałbyś chyba stracić wszystkiego, prawda :mrgreen: :?:

cytat:
"Inną przewagą SCSI nad EIDE jest możliwość kopiowania danych z jednego urządzenia SCSI na drugie bez pośrednictwa procesora. Połączenie magistralą SCSI dysków twardych, skanerów czy innych pamięci masowych przynosi wymierne korzyści. Skanowane zdjęcie za pomocą skanera SCSI od razu jest zapisywane na dysk SCSI. Procesor nie zajmuje się przesyłaniem danych, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym czasie obrabiać Photoshopem poprzednio zapisane zdjęcia".