Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana partycji MBR na GPT Windows 10

jacekni
29-09-2019, 08:59
Podczas instalacji Windows 10 pojawiła się nast informacja “Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR, w systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT” Co mogę zrobić, jeśli dysk jest już sformatowany. Spotkałem siś z taką poradą: https://1rei.wordpress.com/2016/08/27/zmiana-partycji-mbr-na-gpt-windows-10/, ale problem jest taki, że mam dwie partycje u siebie, a tutaj jest jedna. Nie mogę pozwolić sobie na przypadkowe usunięcie drugiej partycji, a wtym poradniku jest mowa tylko o jednej partycji, więc sprawa jest prosta.
Co mogę zrobić, aby za pomocą listy komend pozostawić dane na 2giej partycji zmieniając partycję MBR na GPT?
W załączniku pokazałem jak to wygląda31407

TOP67
29-09-2019, 09:37
A nie możesz zmienić płyty na BIOS? Wtedy ruszy po staremu.

Da się ten dysk wyjąć? Jest tam tylko 200GB danych. Najłatwiej to zgrać na inny dysk i wtedy spokojnie konwertować.

ksh
29-09-2019, 09:37
Wywalasz wszystkie partycje niepotrzebne i wskazujesz wolne miejsce instalatorowi gdzie sam sobie zrobi format wolnego miejsca.

jacekni
29-09-2019, 12:45
A nie możesz zmienić płyty na BIOS? Wtedy ruszy po staremu.

Da się ten dysk wyjąć? Jest tam tylko 200GB danych. Najłatwiej to zgrać na inny dysk i wtedy spokojnie konwertować.

Jak zmieniam płytę na BIOS? Nie mam pojęcia jak to robić

ksh
29-09-2019, 13:16
No to napisze ci kolejno:
- włączasz instalator win
- kasujesz niepotrzebne partycje i zostawiasz tą z danymi
- nie tworząc żadnych nowych partycji wskazujesz to wolne miejsce na instalacje win

instalator sam sobie przydzieli miejsce i stworzy odpowiednie partycje nie ruszając tej z danym.

TOP67
29-09-2019, 14:07
Jak zmieniam płytę na BIOS? Nie mam pojęcia jak to robić

W ustawieniach płyty (dawniej BIOS, teraz UEFI) można wybrać czy ma startować w trybie UEFI lub BIOS. Ale nowsze płyty mogą już nie dawać tego wyboru.

http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zain stalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2

No to napisze ci kolejno:
- włączasz instalator win
- kasujesz niepotrzebne partycje i zostawiasz tą z danymi
- nie tworząc żadnych nowych partycji wskazujesz to wolne miejsce na instalacje win

instalator sam sobie przydzieli miejsce i stworzy odpowiednie partycje nie ruszając tej z danym.

Nic mu to nie da, bo płyta nie potrafi wystartować z dysku GPT. UEFI nie obsługuje MBR.

ksh
29-09-2019, 14:40
Ale instalator zmieni sobie tablice partycji, a samą partycje z danymi doda sobie po instalacji w ustawieniach jeśli system sam jej nie zobaczy.

TOP67
29-09-2019, 16:14
Ale instalator zmieni sobie tablice partycji, a samą partycje z danymi doda sobie po instalacji w ustawieniach jeśli system sam jej nie zobaczy.

Nie słyszałem o czymś takim. To nie jest czysty dysk.

jacekni
29-09-2019, 17:12
Dzięki za pomoc, juz działa:wink: