Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kumbryjskie opowieści...
Jak w tytule. Historyjki z Lake District.
Historyjka pierwsza. Z blikami. Buttermere.
Bliki na szczęście nie atakują przy pierwszym spojrzeniu. Ja zauważyłem je, jak zacząłem ogarniać wzrokiem resztę, ponieważ na dzień dobry uwagę zwraca cała linia brzegowa wraz ze swoim odbiciem. Przecięcie kadru jest naprawdę świetne.
Nadal Buttermere. Bez blików. Smażona matryca...
tbogdanowicz
28-09-2019, 20:10
1. Bardzo ciekawa. Co do blików, to gdybyś o nich nie wspomniał, to bym uznał że tak chciałeś.
2. Doskonale pokazane miejsce, ale podobnych zdjęć już trochę tu było :-).
1. Bardzo ciekawa. Co do blików, to gdybyś o nich nie wspomniał, to bym uznał że tak chciałeś.
2. Doskonale pokazane miejsce, ale podobnych zdjęć już trochę tu było :-).
Ad.1 Wspomniałem o blikach, bo aptekarze czuwają :) Sam siw do nich zaliczam-toteż zadziałałem wyprzedzająco. :)
Ad.2 Dzięki za uznanie. Zapytam, poproszę Cie o wskazanie podobnych ujęć. Jestem tu bez mała 11 lat ( jak ten czas pomyka...), i szczerze powiedziawszy, nie kojarzę wrzutek z tej miejscówki oprócz mojej i Mirkavampirka sprzed jakichś 4-5 lat, kiedy to razem odwiedziliśmy Lakeland. Smażyc matrycy wtedy z nas nikt nie smażył. Ale mogło mi coś umknąć. Nie żebym sobie rościł jakieś prawa do miejscówki, kadru, techniki focenia itp. Jednak takie stwierdzenia warto podeprzeć przykładami...
Oczywiście dzięki za wizytę i garść refleksji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dwojka Panie, dwojka ;-)
Dzięki. Osobiście wolę jedynkę, ale uznałem ze być może i "wysmażony" kadr znajdzie amatorów. Jak widać nie bez powodu :)
tbogdanowicz
28-09-2019, 21:05
Ad.2 Dzięki za uznanie. Zapytam, poproszę Cie o wskazanie podobnych ujęć. Jestem tu bez mała 11 lat ( jak ten czas pomyka...), i szczerze powiedziawszy, nie kojarzę wrzutek z tej miejscówki oprócz mojej i Mirkavampirka sprzed jakichś 4-5 lat, kiedy to razem odwiedziliśmy Lakeland. Smażyc matrycy wtedy z nas nikt nie smażył. Ale mogło mi coś umknąć. Nie żebym sobie rościł jakieś prawa do miejscówki, kadru, techniki focenia itp. Jednak takie stwierdzenia warto podeprzeć przykładami...
Oczywiście dzięki za wizytę i garść refleksji.
Miałem na myśli pokazywanie gór nad jeziorami, z kamieniami na dnie i niskim słońcem podkreślającym ciepłe kolory, a nie tego konkretnego miejsca. Dla tego wolę pierwsze.
Nie zawsze musi być technicznie doskonale by się podobało.
Dzięki za wyjaśnienie.
Co do podobania -również wolę pierwsze.
Ale generalnie jak już gdzieś jestem-staram się co nieco pokombinować.
Czy udanie-to już inna inszość...
Pozdrawiam.
Millenium Stone-Derwent Water
Bardzo ładne zdjęcia :) Jedynka jest super.
Hot pixele wyłażą na 2 i 3.
crusiek
Wiem. urok D7100 na long exposure. A poczciwa D90 bez tych problemów została w drugim plecaku w bagażniku...
Wastwater
Moje ukochane miejsce w Lake District. Monumentalne, niezwykła cisza. Można odpłynąć...:)
Dobre, to nr 5.
Widzi mi się.
Jakby było moje (może kiedyś, czego sobie życzę ;) ) Zastanowiłbym się nad usunięciem świateł samochodu na zakręcie.
A tak jak jest, bardzo dobre. Lubię długie czasy,
leighadams
03-10-2019, 19:15
6 coś PIĘKNEGO!!! Kadr, przestrzeń, kolory, idealnie rozbebłana woda i chmury... no ogień.
Gratulacje!
Zdjęcia świetne. Nigdy wcześniej nie słyszałem o Kumbrii, a tu nagle zaatakowała mnie z dwóch stron. Twoje zdjęcia i książka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4887089/witajcie-w-puppet-show Fajnie zobaczyć miejsca, w których dzieje się akcja.
Kojocisko
04-10-2019, 09:57
Szótka baaaardzo udana.
Ostatnie to majstersztyk. Można się zapatrzeć. Światło, kolory. I linia wody prosto - co w poprzednich niestety nie było regułą, a szkoda bo dobre zdjęcia. Na tym forum nauczyłem się zwracać na to uwagę.
Brawo za 6 chociaż wcześniejsze też bardzo udane
6 coś PIĘKNEGO!!! Kadr, przestrzeń, kolory, idealnie rozbebłana woda i chmury... no ogień.
Gratulacje!
Podziękował.
Zdjęcia świetne. Nigdy wcześniej nie słyszałem o Kumbrii, a tu nagle zaatakowała mnie z dwóch stron. Twoje zdjęcia i książka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4887089/witajcie-w-puppet-show Fajnie zobaczyć miejsca, w których dzieje się akcja.
Dzięki. Również za link. Chętnie sięgnę. Chłodne wieczory się zbliżają, będzie jak znalazł.
Szótka baaaardzo udana.
Dzięki piękne Krzysztof
Ostatnie to majstersztyk. Można się zapatrzeć. Światło, kolory. I linia wody prosto - co w poprzednich niestety nie było regułą, a szkoda bo dobre zdjęcia. Na tym forum nauczyłem się zwracać na to uwagę.
Dho'ine Tym majstersztykiem połechtałeś moją próżność na maxa. Ale kilka słów wyjaśnienia. Ja również większość wiedzy, dobrych porad stad wyniosłem. Trochę na wspólnych wypadach i jakieś tam doświadczenie się uzbierało, trochę fot popełniłem. Co do pierwszych pięciu , o których wspominasz i wypominasz problemy z poziomem. Przekop się jeszcze dogłębniej przez czeluście forum i dotrzyj gdzie podobny problem występuje. Jak możesz sugerować się linią brzegowa, bardzo nieregularną i poszarpaną aby oceniać czy woda jest prosto. To nie morze-tam jest horyzont-widnokrąg i sprawa jest bezdyskusyjna. Te wszystkie pokazane miejsca jeziora to jeziorka polodowcowe, rynnowe. Wszystkie są długie i wąskie. I nie sposób użyć tu linii brzegowej do określenia poziomu ( w sensie geometrii rzecz jasna:) ) zdjęcia 1 i 4 to panoramy zawsze wypoziomowany statyw, takoż głowica oraz wspomaganie wirtualnym horyzontem w puszce. Przed robieniem klatek poziom sprawdzony na pełnym obrocie( nie wyobrażam sobie inaczej) . 2,3 i 5 to pojedyncze klatki. Sytuacja jak poprzednio-no może bez kontroli obrotu bo to pojedyncze klatki. Nie ma opcji żeby nie trzymały poziomu. No i w przypadku foty nr.6. Tu zapewne przeżyjesz spore zdziwienie. Ta fota, akurat nie jest prosta. Byłą robiona jak poprzednie statyw, głowica, horyzont wirtualny. Pojedyncza klatka, ogniskowa 50 mm. Już w puszce na wyświetlaczu widać było że jest problem z tą fota, właśnie z poziomem. Co się okazało na monitorze? Ten jasny pasek-refleks na wodzie od słońca( fot popełniony w samo południe przy pełnej żarówie-trafiłem z pogodą jak na tamten rejon i porę roku o czym wspominali tubylcy, ułożył się na wodzie pod kątem-konkretnie mocno w prawo był pochylony. I po prostu wyglądało to fatalnie-pierwsze skojarzenie-krzywo Egon jak cholera. Ta fota akurat w tym zestawie jest jedyną, naprawdę krzywą fotą. Obraz jest obrócony w lewo-tak by ten refleks był na nim prosty. To tyle tytułem wyjaśnienia.
No i też muszę przyznać , że z tej akurat odsłony chyba jestem najbardziej zadowolony z całości materiału, który zagościł na karcie. Jeszcze jedynka-ale tam bliki...
Ale przyjemna miejscówka, aż chciało by się tam przenieść, teraz, w tej chwili. Światło zrobiło robotę.
8
Castlerigg Stone Circle
31948
Zapraszam
Bardzo przyjemne ale można się pomylić że to jakieś snopki siana ;)