Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Old style drag racing #2 (dużo i nudne, raczej dla pasjonatów)
1.
31097
2.
31098
3.
31099
4.
31100
5.
31101
6.
31102
7.
31103
8.
31104
9.
31105
10.
31106
11.
31107
12.
31108
tbogdanowicz
22-09-2019, 18:05
Mam prośbę. Chyba coś mi się zrobiło z oczami, bo nie wiem które to "nudne".
Możesz podpisać???
Mam prośbę. Chyba coś mi się zrobiło z oczami, bo nie wiem które to "nudne".
Możesz podpisać???
Piszę tak dlatego że spotkałem się już z zarzutem że robię drag racing tylko z boku :-)
tbogdanowicz
22-09-2019, 19:14
Piszę tak dlatego że spotkałem się już z zarzutem że robię drag racing tylko z boku :-)
No tak. Powinieneś mieć 12 od przodu zrobioną szerokim kontem :mrgreen:.
Pewnie można dodać trochę blasku obróbką, ale na razie zachwycam się maszynami.
Keszelski
22-09-2019, 20:13
Ale przecież obróbka, tu akurat, też na duży plus. Bardzo dobrze dobrana.
Bardzo mi się podoba.
tbogdanowicz
22-09-2019, 21:54
Kwestia podejścia.
Jeśli koś chce więcej akcji, to pewnie woli tez mocniejsze podkreślenie sylwetek samochodów.
Kilka pojazdów jest bardzo ciekawych i można je zupełnie inaczej pokazać.
Oczywiście autor zrobił to jak chciał i wygląda dobrze, w połączeniu z samochodami stylizowanymi na kilkudziesięćioletnie (nie wiem jak jest z ich wiekiem w rzeczywistości).
krzysztofz24
22-09-2019, 22:09
Dobre. Kadry podobne w wiekszosci, ale czuc ta predkosc, dynamike i prawie zapach rozgrzanych silnikow. Ten kierowca na 3 i 12 to jak sie odchyli do tylu to pewnie whellie robi;-).
Kwestia podejścia.
Jeśli koś chce więcej akcji, to pewnie woli tez mocniejsze podkreślenie sylwetek samochodów.
Kilka pojazdów jest bardzo ciekawych i można je zupełnie inaczej pokazać.
Oczywiście autor zrobił to jak chciał i wygląda dobrze, w połączeniu z samochodami stylizowanymi na kilkudziesięćioletnie (nie wiem jak jest z ich wiekiem w rzeczywistości).
To są autentycznie stare auta, niektóre tylko mają nowsze silniki, ale generalnie na tą imprezę są wpuszczane wyłącznie auta wyprodukowane do 1958r.
Natomiast co obróbki i oraz wizji pokazania aut, to przez zimę pewnie się pobawię niektórymi co bardziej udanymi zdjęciami, tutaj prezentuję to co Lightroom'em wycisnąłem z RAW-ów.
lukasz_kk
24-09-2019, 18:58
Te fotki to z 80-200? Jeśli tak, to jak się to szkło sprawuje z D750?
Te fotki to z 80-200? Jeśli tak, to jak się to szkło sprawuje z D750?
Jeszcze go (80-200) nie testowałem w tej konfiguracji, póki co mam go podpięty do D700.
Jak się uda to już wkrótce będzie fotografowany "wieprzkowy szklok" (PDK!) wtedy będę miał czas na żonglerkę i testowanie różnych setupów, i z pewnością będę chciał przetestować D750 z 80-200. Ale poza tym muszę kiedyś sprawdzić jak to się sprawdzi w foceniu wyścigów.
31217
Przypomniał mi się pierwszy epizod Gwiezdnych Wojen. :D
lukasz_kk
24-09-2019, 20:08
Dzięki! Jak mniemam po zdjęciach w połączeniu z D700 ten obiektyw daje radę :-) W D750 śrubokręt pewnie jest deczko słabszy, ale zapewne też da radę. Jeszcze się upewnię - masz wersję dwupierścieniową?
Dzięki! Jak mniemam po zdjęciach w połączeniu z D700 ten obiektyw daje radę :-) W D750 śrubokręt pewnie jest deczko słabszy, ale zapewne też da radę. Jeszcze się upewnię - masz wersję dwupierścieniową?
Tak, ostatnia wersja z AF-D. Potem był AF-S, a potem już 70-200.
madebyzosiek
25-09-2019, 06:36
Ja niestety po próbie 80-200 New z D610 sprzedałem ten obiektyw i skierowałem się w stronę 70-200 VR II. Do 150 mm jest znośne, później już coraz słabiej, trzeba przymykać minimum do 4. Ostrzejszy bez dwóch zdań jest Nikkor 180 2.8, ale oczywiście mniej uniwersalny.
Ps. Zdjęcia fajne :)
spiritus
25-09-2019, 12:17
Piękne maszyny... jeździłby :D
Zdjęcia też fajne;)
Ja niestety po próbie 80-200 New z D610 sprzedałem ten obiektyw i skierowałem się w stronę 70-200 VR II. Do 150 mm jest znośne, później już coraz słabiej, trzeba przymykać minimum do 4. Ostrzejszy bez dwóch zdań jest Nikkor 180 2.8, ale oczywiście mniej uniwersalny.
Ps. Zdjęcia fajne :)
Zdjęcia z wyścigów są robione na ogniskowej 80mm bo stoi się wystarczająco blisko toru.
Jeśli cię to ciekawi to zdjęcie zostało zrobione na ogniskowej 200mm i jeszcze jest wykadrowane.
31236
P.S.
Oczywiście dziękuję wszystkim za pochlebne opinie, kiedyś tu na forum przeczytałem o swoich wypocinach że cyt: "ludzie robią lepsze zdjęcia komórkami do ofert na allegro".
Jak widać nie strzeliłem focha, tylko potraktowałem to poważnie i wziąłem się za siebie :D
krzysztofz24
25-09-2019, 16:23
To ostatnie zdjecie ma bardzo fajny kadr.
I ogolnie jest dobre. Czuc predkosc i jak ten samochod z tylu sciga tego pierwszego.
Widac emocje ludzi.
Dobry reporterski motoryzacyjny strzal.
To ostatnie zdjecie ma bardzo fajny kadr.
I ogolnie jest dobre. Czuc predkosc i jak ten samochod z tylu sciga tego pierwszego.
Widac emocje ludzi.
Prędkości tam nie ma, to droga powrotna z wyścigu równoległego, jadą powoli wzdłuż toru, a zwycięzca przybija piętki z widzami :-)
:mrgreen:
Marku, rób jak robisz - zawsze oglądam z przyjemnością.
(Ale Nikoniarzem jestem nietypowym, więc mam w dupie ich bełkot - znaczy, po prostu "się nie znam".)
madebyzosiek
25-09-2019, 17:00
Jeśli cię to ciekawi to zdjęcie zostało zrobione na ogniskowej 200mm i jeszcze jest wykadrowane.
Super, ale z D700 prawda? Ja tym obiektywem pracowałem głównie na 170-200 i byłem zachwycony efektem, ale to się skończyło na 24 MPX ;)
Tak jak już pisałem, zdjęcia fajne, jest dynamika, podobają się i zazdroszczę okazji do takiej relacji :)
Super, ale z D700 prawda? Ja tym obiektywem pracowałem głównie na 170-200 i byłem zachwycony efektem, ale to się skończyło na 24 MPX ;)
Czyli podpięcie go do D750 może już nie być tak dobrym pomysłem? Obiektyw nie ma takiej rozdzielczości? Możesz to jakoś rozwinąć?
krzysztofz24
25-09-2019, 18:00
Prędkości tam nie ma, to droga powrotna z wyścigu równoległego, jadą powoli wzdłuż toru, a zwycięzca przybija piętki z widzami :-)
Aj bo ogladalem na komorce:-). (Nie zauwazylem tego przybijania piatek)
Zobaczylem ten kurz i rozgrzane powietrze przy pojazdach.
I ten samochod z tylu...i od razu sobie wyobrazilem ze ten z tylu go sciga a ludzie rozemocjonowani wyciagaja rece i nimi machaja:
No taka projekcje sobie wytworzylem i mi sie podoba;-).
Oglądanie na komórce generuje inną rzeczywistość.
I inne projekcje.
PS A podobno to kiedyś było forum fotograficzne...
krzysztofz24
25-09-2019, 19:59
Oglądanie na komórce generuje inną rzeczywistość.
I inne projekcje.
PS A podobno to kiedyś było forum fotograficzne...
Wszelkie projekcje rzeczywistosci odbywaja sie w naszym umysle:-).
Przeciez nie ocenialem przejsc tonalnych, kolorow, szumow i tym podobnych w sumie malo waznych dla dobrej fotografi technikali.
Ale taki szybki look na smartfonie niezbyt sie rozni od zdjecia w "analogowej" prezentacji czyli pocztowkowe 10x15cm.
Ofc monitor to monitor i jest lepszy.
Oj cos kolega ostatnio marudny i w strone malkontenctwa sie sklania;-).
madebyzosiek
25-09-2019, 20:19
Czyli podpięcie go do D750 może już nie być tak dobrym pomysłem? Obiektyw nie ma takiej rozdzielczości? Możesz to jakoś rozwinąć?Możesz próbować, one bywają lepsze i gorsze. Ja miałem egzemplarz, który na większej matrycy powyżej 160 nie miał już ostrości na 2.8. Trzeba było przymykać do 4 minimum, żeby obrazek jakoś wyglądał.
Możesz próbować, one bywają lepsze i gorsze. Ja miałem egzemplarz, który na większej matrycy powyżej 160 nie miał już ostrości na 2.8. Trzeba było przymykać do 4 minimum, żeby obrazek jakoś wyglądał.
Zosiek, teraz pytanie: był powyżej 160 nie ostry, bo nie ostry, czy bo AF nie całkiem trafił? Coś czytałem, że 80-200/2.8 na dłuższych ogniskowych i mniejszych odległościach lubi pudłować z nowymi puszkami.
madebyzosiek
25-09-2019, 20:33
Zosiek, teraz pytanie: był powyżej 160 nie ostry, bo nie ostry, czy bo AF nie całkiem trafił? Coś czytałem, że 80-200/2.8 na dłuższych ogniskowych i mniejszych odległościach lubi pudłować z nowymi puszkami.Trafiał, był nieostry. Ten obiektyw nie skraca ogniskowej, więc powyżej 135 na krótkim dystansie nie trafia i trzeba to ogarnąć, ale nie to było powodem zmiany ;)
Przyjemne ujęcia, śliczne pojazdy - w tych zdjęciach wolałbym kolorystykę a'la Kodachrome 64 ...