Zobacz pełną wersję : pierwsze próby z lampą
Marcin Jakubowski
21-09-2019, 21:57
Poniżej kilka zdjęć z mojej pierwszej rodzinnej sesji z użyciem lampy (a właściwie dwóch lamp).
Generalnie refleksja jest taka, że temat wcale nie jest taki prosty do ogarnięcia na początek. Dochodzi jeszcze jeden element nad, którym trzeba zapanować i jest to dla mnie trudne. Mam nadzieję, że wraz z ilością doświadczenia ulegnie to zmianie.
1. Ja tu widzę wypalone włosy. Co dziwne w LR tego nie pokazuje.Dlaczego?
31034
2. Tutaj podobnie, na ekranie widzę przepalenia, na histogramie nie.
31035
3.
31036
Jeżeli chodzi o "modelkę" to proszę brać pod uwagę, że to moja córka i ma dopiero 14 lat a doświadczenie w pozowaniu ma jeszcze mniejsze niż jej tata w fotografii okolicznościowej ;-)
Nikodemo
21-09-2019, 22:29
Jeśli zdjęcie odpalisz w CR i na histogramie wciśniesz strzałkę od jasności zobaczysz przepalenia. Tu na czerwono:
31053
A tak poza tym to najpierw walnij zdjęcie bez lampy, potem lampa w manual i zaczynasz od -2EV. Jak za mało to wzmacniasz błysk.
Marcin Jakubowski
21-09-2019, 22:50
no właśnie,
nie mam CR ale przecież w LR powinno to działać tak samo.
Zresztą nie widzę powodów aby histogram wyglądał u mnie inaczej niż u Ciebie a jednak wygląda inaczej. Odnośnie naświetlania to błyskałem w trybie TTL ale jak widać efekty nie powalają ;-)
31056
Nikodemo
21-09-2019, 22:55
Faktycznie w LR nie pokazuje przepaleń. Sprawdziłem.
Marcin Jakubowski
21-09-2019, 23:05
Faktycznie w LR nie pokazuje przepaleń. Sprawdziłem.
No właśnie - a widać je przecież "gołym okiem".
Muszę to jakoś rozkminić. Bo to musi być mój błąd.
Nikodemo
21-09-2019, 23:11
A odnośnie zdjęć to kadry dobre, nad lampą trzeba popracować. A modelka ma talent i piękna dziewczyna tylko pierwsze sztuczne.
Ale przecież suwaki "Highlights" i "Whites" są ustawione na "minus". Przestaw na "0" i będziesz widział przepalenia. "Exposure" też musi być na "0".
Inna sprawa jest taka że nawet jeśli zmniejszysz jasność przepalonych obszarów tymi suwakami to i tak szczegółów może nie być.
Marcin Jakubowski
22-09-2019, 20:49
Ale przecież suwaki "Highlights" i "Whites" są ustawione na "minus". Przestaw na "0" i będziesz widział przepalenia. "Exposure" też musi być na "0".
Inna sprawa jest taka że nawet jeśli zmniejszysz jasność przepalonych obszarów tymi suwakami to i tak szczegółów może nie być.
to rozumiem, ale według mojego pojmowania sprawy jeżeli histogram nie pokazuje (już po korekcie suwakami), że giną jakieś informacje w światłach to na zdjęciu nie powinno być przepałów. Dodatkowo histogramy w LR i CR się różnią (chociaż tuta jak zaptaszkowałem soft proofing to histogram "zrobił się" identyczny co w CR).
Oczywiście moje się mylić ;-)